Skocz do zawartości

Smoki, grube baby, miecze

Fab3r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Trochę mnie zdziwiło że nie ma tematu o tym zespole.

Nightwish âďż˝â fińska grupa muzyczna założona w 1996. Ich muzyka składa się z połączenia ostrych gitarowych riffów, wyraźnego dźwięku klawiszy oraz kobiecego głosu Tarji Turunen (pierwsze 5 płyt) a następnie Anette Olzon. Muzykę graną przez zespół definiuje się jako połączenie metalu symfonicznego, power metalu oraz opery (opera metalu). Grupę ce(pipi)ą poetyckie teksty utworów nawiązujące m.in. do świata astralnego i fantasy, w większości napisane przez instrumentalistę zespołu - Tuomasa Holopainena.

Osobiście zawsze lubiłem ten zespół, szczególnie płyty Once i Wishmaster, oraz takie utwory jak przeróbka "Phantom of the Opera" i "Over The Hills and Far Away". Nowy album Dark Passion Play też daje radę. Do końca nie wiadomo szczegółów odejścia Tarji od zespołu - muzycy podają, że zrobiła się arogancka i wyrzucili ją, ona zaś, że sama odeszła, bo chciała zrobić karierę solową i zespół ten hamował jej rozwój. W każdym razie głos Anette też fajny, może nie tak jak operowy głos Tarji, ale również brzmi pięknie i pasuje do ich muzyki.

Tarja Turunen - po odejściu od zespołu nagrała w zeszlym roku plytę "I Walk Alone" - tytułowa piosenka to jeden z moich ulubionych utworów, po prostu uwielbiam jej głos, a w tym kawałku pokazała co potrafi. W tym roku wydała singla pt. "Die Alive" - również klasa.

Edytowane przez Fab3r
  • Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

nie ma tematu o tej "kapeli" bo mało kto z udzielajacych sie tutaj ludzi uważa ich za "kapelę" i predzej wpisałoby ich do tematu "wstyd sie przyznać" niż założyło oddzielny topic xD no, i w sumie to tyle z mojej strony na ich temat

Opublikowano

Widzialem ich 3 lata temu w Chorzowie. Oczywiscie przypadkowo, bo to kompletnie nie moja muza. Jedyne, co z tego koncertu pamietam, to rozwydrzone, piszczace, nastoletnie fanki i gosciowe odziana w czerwona suknie, ktora falszowala tak, ze ledwo to znosilem ;/ uraz do konca zycia

Gość _Milan_
Opublikowano

jedyna osoba ktora tego słucha poza Feberem jest Karol, choc on gustuje chyba bardziej w mieczach i smokach, ale na pewno jak co to do niego pisac.

Bo to zamierzam zamknac ;]

Opublikowano (edytowane)
cóż, niektórzy dostrzegają jeszcze Vocal i dźwięki irlandzkie, poza tradycyjnym darciem ryja i machaniem ku.tasami w lesie, grając na elektryku...

Gdzie w Nightwishu są dżwięki Irlandzkie ?

Nic do nich w sumie nie mam.

Jest to jednak zbyt komercyjny (jak dla mnie) zespół, za bardzo kojarzy mi się też z emo :g

IMO jedyna słuszna kapela z damskim wokalem, to Lacuna Coil.

No, i ewentualnie Arch Enemy :twisted:

Edytowane przez zaton666
Opublikowano

Nightwish zawsze byl tandetny, ale po zmianie wokalistki siegneli dna. Teraz graja radosne, skoczne przeboje na imprezke. Wokalistka jest beznadziejna, tak na poziomie Mandaryny. No, ale poprzednia tez byla tragiczna z tym swoim operowym pianiem. Niestety najtłisz smierdzi kupa.

Opublikowano (edytowane)

kiedyś miałem beke bo do monumentalnych gitatowch riffów i krzyków norweskiego rycerza z rozdwojoną kosią bródką jęczała laska co urwała się z opery, teraz mam beke z przeciętnego kindermetalowego zespoliku z przechu.jowym wokalem. jakby tego było mało ten typ wygląda jak fabeer.

kiedyś było zdecydowanie śmieszniej.

Edytowane przez tk
Opublikowano
Mysle, ze dobrym zalozeniem byloby napisanie z gory, ze zespoly heavy/power metalowe i emo nie maja tu miejsca. Chce rozszerzyc undera, ale nie do tego stopnia, by stracil swoj klimat i zakorzenienie wokol pewnych gatunkow.

Konsekwencja, że japie.rdole... ;] Nie, nie chcę wyjść na jakiegoś je.banego nonkonformistę, acz undera zaczyna smyrać syndrom Władza, kobiety, pieniądze - każdy pisze co mu się żywnie podoba... Może to dobrze, nie wiem. Nawet Fab3r się tu udziela. Ku.rwa, co nowszy temat, założony przez nowego gimbusa, bez mała zaopatruje w bekę, ale ileż można? Brakuje tematu o Linkin Park, najlepiej z wyperswadowanym Zdziwiło mnie, że nie ma jeszcze tematu o tym wspaniałym zespole. Wrrr...

Opublikowano

to jest subforum traktujące o muzyce "rockowej", więc różne takie zespoły dla gimnazjalistów będą się pojawiać, od czegoś lepszego są pozostałe subfora

Opublikowano

65544335sz3.jpg

Zdziwiło mnie trochę, że nie pojawił się dotychczas temat o tym wspaniałym zespole. Włoski kwintet każdą płytą zabiera słuchacza w epicką podróż do fantastycznej krainy Algalord, gdzie od zarania dziejów dobro bezustannie zmaga się ze złem. Raz po raz kontemplując ich twórczość, wyobrażam sobie jak wielce dzielnie staję w szranki ze sławetnym smokiem, przy pomocy magicznego miecza Emeralda zwalczam bestię i przywracam królestwu splendor i chwałę. Też tak macie? Polecam wszystkim. Każdy krążek to zapierająca dech w piersiach przygoda. Dajcie się zawładnąć mocy smoczego ognia!

http://pl.youtube.com/watch?v=WRQ6thP8D0w

Opublikowano

Miał być koniec durnych tematów.

Ale widze po opisie że Rojal na poważnie lubi power metal.

Opublikowano

opis Royala mnie rozj.ebał, klip tylko poprawił

pracowałem kiedyś w knajpie gdzie typ od muzyki lubił czasami zapuścić Rhapsody, czy innego DragonForce'a - och.ujeć można było

to jest obiektywnie gó.wniane, jak ktoś się nie zgadza, to ma ostry bałagan pod kaskiem

Gość _Milan_
Opublikowano (edytowane)

jak w tym je.banym lesie sie rozstawili ze sprzetem, pewnie wiewiorka im pod,pier,dolila kable xDDDD

Edytowane przez _Milan_