Skocz do zawartości

Forza Motorsport 3

Gość Albert Wesker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gra niszczy mnie oprawa. Jedynka na klocu mnie znudzila, nie lubie symulacji, ale 3 na bank dam szanse.

Opublikowano (edytowane)

A ja cały czas czekam na udostępnienie takiego gameplay'a bezpośrednio zgranego z X360 (tzw. in-game footage). Bo jak widzę te screenery bez dźwięku...

Edytowane przez Gooralesko
Opublikowano

Jeśli chodzi o grafikę, to GT5P musi się niestety schować. Nie chodzi tu tylko o odwzorowanie samochodów, bo te nadal są "odrobinę" lepiej wykonane w GT, ale o ogólną prezencję. Nowa Forza kładzie na dechy GT pod względem wykonania tras i nie wali tak po gałach "ząbkami", o drzewkach w 2D nie wspomnę. Choć z ostateczną oceną trzeba poczekać aż gry nie zobaczy się na własne oczy. I żeby nie było, że jestem jakimś fanbojem X360 - posiadam tylko PS3 które kupiłem w dniu premiery, mając nadzieję na szybką premierę GT5 :P

Gdyby nie fakt, że do X-a nie da się podłączyć DFP lub G25 już dawno kupił bym tą konsolę, bo wyścigów na padzie sobie po prostu nie wyobrażam, a jaka jest kierownica do X-a każdy wie.

Opublikowano (edytowane)

Jaka jest bo ja nie wiem? Żeby było jeszcze śmieszniej kupuję niedługo logitecha za 99zł i mam nadzieję na dobra zabawę. Tylko, że ja nie wiem co to znaczy grać na kierownicy w wyścigi, więc porównania do burżuazyjnych kierownic nie mam żadnego. Jeśli ty masz to opowiedz nam co nieco o tym jakie są różnice pomiędzy kerą za 1000zł a tą 100zł.

Opublikowano (edytowane)

Ale G25 jest za prawie tysiaka. To o niej myślałem pisząc burżuazja. A odnośnie poczucia różnicy - ja mało wymagający chłopak jestem. Na kierce za 100zł też się będę dobrze bawił, a kupuję ją tylko dlatego, że w Forzę na padzie gra się wyjątkowo niewygodnie. Gdybam, że na kierownicy będzie znacznie lepiej.

Opublikowano
A ja cały czas czekam na udostępnienie takiego gameplay'a bezpośrednio zgranego z X360 (tzw. in-game footage). Bo jak widzę te screenery bez dźwięku...

Prosze bardzo:)

Przewin do 1:56 i zobaczysz 2 okrazenia (zaden offscreen :))

Opublikowano (edytowane)
Jak nie masz porównania to się nie dziwię, że kierownica za 100zł by Cie satysfakcjonowała . Jak nie ma prawdziwego force feedbacku to nie ma zabawy.

Kurcze a ja zawsze myślałem, że sama zmiana z trzymania kciukiem lewej gałki od joypada na kierownicę dwoma łapskami to jest znaczne udogodnienie. Kupując kierownicę chodzi mi tylko o precyzyjne sterowanie podczas wchodzenia w zakręty, podczas hamowania i dodawania gazu. A poza tym w tej kierownicy za 100zł podobno jest jakiś axial feedbag. Ja się nie znam ale wnioskuję, żE to co innego niż "force".

http://www.allegro.pl/item677979994_xbox36...tech_99pln.html

Opublikowano
Oczywiście - każda kierownica będzie lepsza i bardziej precyzyjna od pada.

Oj zebys sie nie zdziwil... wiem z doswiadczenia.

Co do FM3 i ostatniego replaya z LM to jest to pierwszy material, ktory w przeciwienstwie do poprzednich wywolal negatywne wrazenie odnoscie oprawy... nawet bardzo.

Co do drzewek 2D w GT to w Forzy jednak wbrew pozorom tez sa 2D (widzialem kilka screenow z replaya gdzie bylo widac drzewka "X" jak w GT i byly o drzewka przy samej drodze.. wlasnie na trasie LM).

Jeszcze wracajac do kierownic, to FM3 ma wspierac ponoc kierownice Fanateca z 900 stopniami obrotu.

Opublikowano

Różnica jest taka, że trzymając ręce na sprzęcie za 100zł czujesz się jakbyś kręcił bezwładnym kołem - zero wyczucia prowadzonego samochodu.

Na DFP czuć każdą nierówność toru. Doskonale wyczujesz rodzaj przeniesienia napędu i to kiedy samochód zaczyna tracić przyczepnośc tylnej osi.

Opublikowano
Jak nie masz porównania to się nie dziwię, że kierownica za 100zł by Cie satysfakcjonowała . Jak nie ma prawdziwego force feedbacku to nie ma zabawy.

Kurcze a ja zawsze myślałem, że sama zmiana z trzymania kciukiem lewej gałki od joypada na kierownicę dwoma łapskami to jest znaczne udogodnienie. Kupując kierownicę chodzi mi tylko o precyzyjne sterowanie podczas wchodzenia w zakręty, podczas hamowania i dodawania gazu. A poza tym w tej kierownicy za 100zł podobno jest jakiś axial feedbag. Ja się nie znam ale wnioskuję, żE to co innego niż "force".

Napiszę tak: gdyby nie force feedback w mojej kierownicy Logitech Driving Force Pro to mógłbym zapomnieć o kręceniu czasów w czasówkach (nawet w Race Driver GRID). Na force feedbacku czujesz co się dzieje z autem. W GRID czuć dokładnie kiedy tył traci przyczepność i można wcześniej zareagować. Tego nie ma grając na padzie czy jakiejś taniej kierownicy. W Ferrari Challenge Trofeo Pirelli na force feedbacku czujesz kiedy przód czy tył traci przyczepność i nawet pracę ABSu !

Oczywiście gry muszą odpowiednio obsługiwać force feedback, a z tym jest różnie. W GT5P na przykład ten element mógłby być znacznie lepiej zrealizowany.

Opublikowano
Oj zebys sie nie zdziwil... wiem z doswiadczenia.

A które konkretnie modele sa mniej precyzyjne od pada? Bo chciałbym wiedzieć na przyszłośc jakich unikać.

Widzialem (w senscie testowalem) ze 3 takie lipne.. jedna nazwe ktora pamietam to Manta... (bo akurat taka mialem sam przez chwile.. bo szybko sie jej pozbylem) I nie chodzi tu o brak FF tylko o luzy na kole i inne niedopracowania. W dodatku w tych tanich czesto pedaly gazu i hamulca nie sa analogowe czyli taka kierownica jest w ogole bez sensu.

Opublikowano (edytowane)
Najgorszy szrot to to nie jest, ale brak jej FF a to podstawa.

A ile kosztuje najtańsza kierownica, którą byś polecił? Uprzedzam - nie mam zamiaru bić rekordów czasówek. Chce się tylko dobrze bawić grając w racery takie jak F2 i nadchodząca trójka. Nic ponadto. W PGR4 też jej pewnie będę używał. W związku z tym nie wiem czy jest mi potrzebne wyczuwanie tego czy tył w danej sekundzie traci przyczepność.

Opublikowano

oficjalną MS mozna przy odrobinie szczęścia wyrwać na allegro za ponad 200 pln i naprawdę warto (sporo się na niej nagrałem). Ewentualnie Logitech FX czy tam EX (z tym że musi byc to wersja kompatybilna z xboxem 360) , również za podobną cenę.

Niestety to chyba dwa jedyne sensowne wybory w przypadku 360.

Opublikowano (edytowane)
oficjalną MS mozna przy odrobinie szczęścia wyrwać na allegro za ponad 200 pln i naprawdę warto (sporo się na niej nagrałem). Ewentualnie Logitech FX czy tam EX (z tym że musi byc to wersja kompatybilna z xboxem 360) , również za podobną cenę.

Niestety to chyba dwa jedyne sensowne wybory w przypadku 360.

Przepraszam bo się pogubiłem. A to:

nie jest Logitech FX?

Tutaj na ceneo:

http://www.ceneo.pl/365442

ta sama kierownica kosztuje 280zł.

Albo coś jest nie tak z aukcją z allegro albo ceny na ceneo są niesamowicie wygórowane.

Opublikowano (edytowane)
W związku z tym nie wiem czy jest mi potrzebne wyczuwanie tego czy tył w danej sekundzie traci przyczepność.

Wierz mi - jest Ci to potrzebne tylko jeszcze tego nie wiesz :D

Szukaj kierownicy która będzie miała prawdziwy FF. Oryginalne kółko Microsoft'u posiada FF, ale wg mnie stosunek cena-jakość jest tu kiepski.

Edit:

No chyba, że tak jak adi pisze, że można wyrwać tą kiere za 200zł to wtedy warto.

Edytowane przez Michał102