Skocz do zawartości

Champions League

Rekomendowane odpowiedzi

I to jest jego wielkość. Barca może grać kiłę bez Messiego, ale kiedy on wchodzi jest zupełnie inne nastawienie reszty graczy. Więcej wiary w zwycięstwo. Wczoraj również znalazł się dwa razy w idealnym miejscu zdobywając bardzo ważne dla drużyny gole. I nie znalazł się w tych miejscach przez przypadek co też świadczy o jego wielkości. Główka ftw!

Jak napisałem, że Messi jest obecnie dla Barcelony niezastąpiony, jeśli ma ona utrzymać obecny poziom (tzn. ten z ostatnich, najlepszych lat), to pajgi uznał to za argument kończący dyskusję. On robi różnicę na boisku nawet samą osobą, nie mówiąc o umiejętnościach.

• Odpowiedzi 22,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

http://sport.wp.pl/kat,1752,title,Alex-Ferguson-zdziwiony-po-meczu-Man-Utd,wid,14941999,wiadomosc.html?ticaid=1f33e

Haha, wychodzi na to że Nani już musi robić ninja-karne, bo w normalnych warunkach nikt go nie wyznaczy, biedak :P Pewnie chciał przełamać się. W następnym meczu przed karnym przywiążą go do swojego słupka :P

I to jest jego wielkość. Barca może grać kiłę bez Messiego, ale kiedy on wchodzi jest zupełnie inne nastawienie reszty graczy. Więcej wiary w zwycięstwo. Wczoraj również znalazł się dwa razy w idealnym miejscu zdobywając bardzo ważne dla drużyny gole. I nie znalazł się w tych miejscach przez przypadek co też świadczy o jego wielkości. Główka ftw!

Jak napisałem, że Messi jest obecnie dla Barcelony niezastąpiony, jeśli ma ona utrzymać obecny poziom (tzn. ten z ostatnich, najlepszych lat), to pajgi uznał to za argument kończący dyskusję. On robi różnicę na boisku nawet samą osobą, nie mówiąc o umiejętnościach.

Słowo klucz OBECNIE. To, że ofensywna Barcelony opiera się na wątłych barkach Messiego to jest fakt. Bez niego drużyna bardzo dużo traci, zwłaszcza, że z roku na rok jego rola w zespole wzrasta. Na chwilę obecną zastąpienie Messiego, bez zmian w sposobie gry jest niewykonalne.

Nie jest tak, że Barcelona bez Leo nie istniałaby, bo na 100% ewoluowałaby i dostosowała się tego braku, wszak piłkarskich geniuszy tam nie brakuje (Xavi już dawno miałby na koncie ZP, gdyby nie Pchła). Potrzebne byłoby roszady w kadrze. Na to oczywiście potrzebny byłby czas, którego np. Barcelona nie ma, kiedy sprtny i silny rywal wyłącza z gry Messiego w danym meczu, wtedy zdecydowanie widać, że drużyna i owszem, jest w stanie klepać sobie piłeczkę, ale jak wiemy, często bez większego znaczenia dla końcowego wyniku.

To jest wada tego systemu, ale wada która boli w dużych odstępach czasowych, zwykle raz lub dwa na sezon (nie liczę wypadków zwykłego braku formy, ale na to już nie pomoże żadna taktyka i inne total wary), a czasami wcale. Nie widziałem niczego skuteczniejszego, niczego co utrzymałoby jakikolwiek zespół na takim poziomie w tak długim okresie czasu. Od klku lat "upadki" Barcelony to półfinał LM, wicemistrzostwo kraju, ew. przegrana w jakimś finale, co z punktu widzenia fana jest mało przygnębiające.

Trudno mieć pretensje do osób odpowiedzialnych za kierowanie zespołem, że korzystają z okazji z napisem "Messi", kto by z tego nie skorzystał?

Edytowane przez Gość
  • 2 tygodnie później...

No ale ja to pisałem przed strzeleniem bramki.

Bayern i United gniotą, nie ma szans żeby tego nie wygrali.

Juve z Szachtarem wygląda dość nudno. W drugiej połowie chyba skupię się na Lizbonie, poziom piłkarski zdecydowanie najwyższy, no i tempo kurde, walka, pasja i ambicja.

Edytowane przez ogqozo