Skocz do zawartości

Champions League

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpisy Maidena są tak przewidywalne jak plan dnia 80latki przykutej do łóżka.

No ale co jak co, gratulacje. Radom Europy ma już grupę ligi europy. Czy wreszcie klub z "Azji" zaskoczy wszystkich i odkryje karty? Wszystkie "konsolomaniaczki" z "forum gierkowego" ( :teehee: ) czkają niecierpliwie.

• Odpowiedzi 22,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Maiden
Opublikowano (edytowane)

Czyli z opisu Maidena wynika, że to był b.dobry mecz Legii bo spieła poślady, pogratulować pokładów optymizmu ;)

Dlaczego?

Bo była rozstawiona i tylko dzięki temu trafiła na takie Molde i udało się przejść dzięki bramce na wyjeździe ?  :teehee: 

Drużyna rozgrywające swoje mecze w Wielkopolsce też była w meczu z drużyną która Legia rozjechała w przedsezonowym sparingu [2011-12] 5-0. i_lol3.gif

Na niewiele się tej wielkopolskiej drużyny to rozstawienie zdało i_lol3.gif

Edytowane przez Maiden
Opublikowano

Steaua jest w zasięgu, ale Legia musi zagrać conajmniej o klase lepiej niż grała z Molde. Jeśli się uda, to będzie git;) Pierwszy mecz na wyjeździe, po tym będzie można już co nieco powiedzieć na temat awansu;)

Opublikowano (edytowane)

ja je.bie Legia co ma fuksa - najłatwiejsze eleminacje do ligi mistrzów EVER dla polskiej druzyny. (pipi)A JEST SZANSA:D

edit: Celeban gra tam no nie? To na bank bramka główką dla Steauy.

Edytowane przez Oran
Opublikowano

Przecież Steaua to na ten moment najtrudniejszy z tych, które były. Lideruje w lidze, w której wszystkie cztery ekipy przeszły dalej. Gra bardzo dobrze. Złe losowanie dla Legii. Ale hej, futbol, wszystko się może zdarzyć.

Opublikowano

Czyli z opisu Maidena wynika, że to był b.dobry mecz Legii bo spieła poślady, pogratulować pokładów optymizmu ;)

Dlaczego?

Bo była rozstawiona i tylko dzięki temu trafiła na takie Molde i udało się przejść dzięki bramce na wyjeździe ?  :teehee: 

Drużyna rozgrywające swoje mecze w Wielkopolsce też była w meczu z drużyną która Legia rozjechała w przedsezonowym sparingu [2011-12] 5-0. i_lol3.gif

Na niewiele się tej wielkopolskiej drużyny to rozstawienie zdało i_lol3.gif

Tylko dzięki rozstawieniu zdobyli punkty do mitycznego rankingu Uefa :potter: Bez rozstawienia byłoby dwa razy po 0:5 z taka gra, ale czego sie spodziewac po klubie z Drewniakiem Tralka i Mozdzeniem w srodku z Rumakiem na lawce, ktory nigdy nic nie wygrał. 

Celeban nie gra w Steuale, w Vaslui ;) A rumuńska liga w tej chwili jest zdecydowanie na fali, więc Legia musi ze 2 klasy lepiej zagrać żeby myśleć nawet o nawiązaniu walki.

Opublikowano (edytowane)

nie wiem co sądzić o 4 rundzie...z jednej strony Legia, która gra w tegorocznych pucharach mega piach lepszy tylko od Lecha ale jakimś cudem prześlizgła się do decydującej rundy, z drugiej strony rywal medialnie najsłabszy od niepamiętnych lat, ligi rumuńskiej nie śledzę, ale zeszły sezon w europejskich pucharach Steaua świetny i przy odrobinie szczęścia w 1/8 wyeliminowaliby nawet późniejszego zdobywcę pucharu.

Mimo wszystko jakaś szansa jest, chyba nawet na papierze największa od nastu lat. Zobaczymy co się wydarzy...i czy fortuna nie odda legii tego co im podarowała w pierwszej połowie meczu w Molde.

Edytowane przez Ficuś
Opublikowano

Taką "łatwą" drogę to Wisła miała już kilkukrotnie, a Zagłębie to już nawet przetestowało tych ogórków w bojach o LM.

Prawdziwy fart w losowaniu to był w 95 i 96, kiedy spośród wszystkich Reali, Barcelon i Menczesterów trafiło się najpierw IFK Goeteborg, a rok później Broendby, tylko że wtedy polskie drużyny umiały pomóc szczęściu.

Opublikowano

No albo Panathinaikos, albo Barcelona - wtedy gdy była najmocniejsza w lidze i chyba w swojej historii (żuraw, basczu, kosa, szymkowiak), to były mega łatwe teamy. A steaua to góvno nie drużyna, nikogo tam nie ma porządnego w składzie już, ten ich prezes - idiota/debil. Na weszło piszą, o jakimś obrońcy - no ale to obrońca... A w Legii przecież "KWIAT" polskiej młodzieży, Pinto, Ojaama. To jak tu (pipi)a można mówić, że legia źle trafiła? Celtic, albo Pilzno lepsze by było? Chyba tylko austriacy mogliby być łatwiejsi, bo austriacy to austriacy...

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem, każdy z możliwych rywali był mocniejszy od Legii. Jednak Steaua na moje oko jest najsilniejsza. Czemu media piszą, że to dobre losowanie? Steaua dominowała w zeszłym sezonie w lidze rumuńskiej (na oko nieco lepszej od polskiej). W Europa League zaszła daleko, w grupie wyprzedziła Stuttgard i FC Kopenhagę (a także pokonała dwukrotnie Molde!), potem przeszła jeszcze Spartę i odpadła dopiero z Chelsea, która może nie grała na 100% możliwości, ale i tak była silnym rywalem, a dopiero w 70. minucie rewanżu pierwszy raz uzyskała wynik, który to im dawał awans. Wyobrażacie sobie tę Legię zatrzymującą Hazarda, Matę, Oscara i Torresa przez 160 minut dwumeczu? W drugim meczu Chelsea była lepsza, ale pierwszy był równy z równym.

Jedyna pociecha może być taka, że Steaua dopiero wchodzi w sezon, ale za dwa tygodnie powinna być już w formie. Byłbym bardzo zdziwiony, gdyby Legia awansowała.

Powoli trzeba w LM przejść z trybu "śledzimy polski klub" na "śledzimy LM", a jest co. W sumie każda para z "gałęzi ligowej" zapowiada się ciekawie. Czy Zenit znowu polegnie z Portugalczykami, tym razem z klubem bez niemalże żadnej historii, Pasos de Ferreira? Czy sprowadzające nazwiska z Zachodu Fenerbahce (tym razem Kadlec, Bruno Alves) powalczy z Arsenalem? Jak daleko może zajść Real Sociedad? Czy mało sławny, ale całkiem dobry Metalist skarci Schalke? Już niedługo nie będzie polskich klubów w pucharach, ale reszta Europy na szczęście już się rozkręca.

Edytowane przez ogqozo
  • Plusik 1
Opublikowano

Zapomniałeś, że sprzedali swoje motorki napędowe, więc nie jest już taka steaua straszna jak ją malują (a właściwie każdy ma na nią wyj.eb.ane - legia też pewnie i zginie 0:4 u siebie :D).

Opublikowano

Prawda, Sparta odpadła wtedy z Chelsea. No, w każdym razie grali bardzo dobrze przez cały sezon. Nadzieja Legii w tym, że teraz jest nowy sezon i może nie będą tak dobrzy, bo w formie jakiej ich widziałem, to jest zupełnie inny poziom od mistrzów Polski.

Opublikowano (edytowane)

http://www.sport.pl/pilka/1,65041,14417792,Pilka_nozna__Dzieki_rankingowi_do_Ligi_Mistrzow.html

Widzę, że warszawscy dziennikarze tradycyjnie już teraz sugerują, że w sumie to lepiej nie wchodzić do LM, bo to pomoże "budować pozycję w europejskiej piłce". Nie żeby np. granie dobrze dawało pozycję, grunt to znaleźć metodę, by ciułać punkty będąc słabym.

Edytowane przez ogqozo
Opublikowano

Za rok to już chyba będziemy mogli mieć dwa miejsca w eliminacjach Ligi Mistrzów, dla mistrza i wicemistrza kraju, bo damy radę być może wskoczyć na 15 miejsce w rankingu krajowym UEFA. Warunek taki, że Śląsk musi wejść do LIGI EUROPY xD Wtedy te dodatkowe 6 punktów które nam brakuje w rankingu dalibyśmy radę zdobyć (mamy póki co w tym roku 2,375, gdyby legia wygrała 4 mecze (GDYBY) w LE to by było 8 punktów, co daje zarobione przez legie 2 pkt, gdyby Śląsk dorzucił również tyle, to mielibyśmy 6,375 w tym roku, co w rankingu dałoby nam 22,625 - przy założeniu, że Legia wygrywa 4 mecze można założyć, że wychodzi z grupy i szansa na dodatkowy punkt [liczbę zdobytych punktów dzielimy na 4 - tyle ile miejsc ma dany kraj w pucharach] - a ten punkt dałby nam 23,625 co jest jeszcze za mało, ale zawsze pozostaje nadzieja w ten Śląsk i jego awans również :D Innymi słowy - jeśli dwie druzyny awansują od nas do LE i wyjdą z grupy to będziemy mogli mieć 2 druzyny w eliminacjach LM. Co znaczy ni mniej ni więcej, że nie będziemy mieli tyle, ale jesteście głupi i czytaliście to z wielką nadzieją, a tu ch.uj, marzenia o LM zrujnowane).

Opublikowano (edytowane)

Metalist Charków został zawieszony za ustawianie meczów... na już trwający sezon. Jeśli ich odwołanie zostanie rozpatrzone negatywnie, z Schalke zagra jednak PAOK Saloniki, którego Ukraińcy dość pewnie pokonali w poprzedniej rundzie.

Tymczasem Legia dostała karę za swoją specjalność, czyli regularne ekscesy. W rewanżu ze Steauą zamknięta będzie Żyleta. Czekamy, co ze Śląskiem - jako że jego kibice też już wyrobili sobie w Europie markę, pewnie także będzie jakiś zakaz, z dodatkiem oczywiście tysiączków euro.

Edytowane przez ogqozo
Opublikowano

Tymczasem Legia dostała karę za swoją specjalność, czyli regularne ekscesy. W rewanżu ze Steauą zamknięta będzie Żyleta. Czekamy, co ze Śląskiem - jako że jego kibice też już wyrobili sobie w Europie markę, pewnie także będzie jakiś zakaz, z dodatkiem oczywiście tysiączków euro.

Idąc tym tropem, UEFA powinna zamknąć cały stadion we Wrocławiu na mecz z Sevillą. 

Leśny:

Prezes Legii Bogusław Leśnodorski odniósł się do kary, jaka została nałożona przez UEFA na warszawski klub w związku z rzekomymi zachowaniami rasistowsko-nazistowskimi podczas dwumeczu z The New Saints. - Jestem zdziwiony, bo nie spotkałem się nawet z pojedynczymi przypadkami rasizmu, a wręcz odwrotnie. Zawsze żyłem w przekonaniu, że wszystkie głosy i postawy, z którymi się spotkałem, były raczej pronarodowościowe - powiedział Leśnodorski.

- W uzasadnieniu wymienione są symbole na niektórych flagach, co dla nas na dzień dzisiejszy jest niezrozumiałe o tyle, że jest kilka okoliczności. Po pierwsze, flagi, które wisiały na meczu z TNS za granicą, były pokazywane przed meczem delegatom UEFA i oni powiedzieli, że jest ok. Dodam, że one już kilkanaście lat wiszą na Legii, tu się nie pojawiła żadna nowa flaga, ani nic takiego, co by nie miało miejsca przez ostatnie 20 lat. Tym bardziej budzi to nasze zdziwienie. Ani w rozmowach z delegatami, ani w innych sytuacjach, z jakimi mieliśmy do czynienia, nic się takiego nie pojawiało. Po drugie, właściwie wszystkie te flagi, postawy i znaki, o których się mówi, pojawiały się w ubiegłym roku na meczach pucharowych i w ogóle nikt nie zgłaszał żadnych uwag, nie były tematem. Mówimy o tym samym, nic się tutaj nie zmieniło. Po trzecie, jako anegdotę powiem, że te same flagi wisiały na meczu z Molde i delegat UEFA napisał, że są bardzo ok. i ocenili publiczność na stadionie najwyżej jak to możliwe. To wymaga jakiejś głębszej analizy. Na dzień dzisiejszy mamy nadzieję, że to jest bardziej nieporozumienie czy kontynuacja linii UEFA, która ma na celu twardą postawę i walkę z rasizmem. Wydaje mi się, że trochę nie z tym klubem, pomylili kluby, adresata. 

- Raport dotyczy spotkań z The New Saints. Po każdym spotkaniu UEFA daje raport, w którym mówi o tym, że rozpoczyna postępowanie w celu wyjaśnienia a), b) c)... To są różne rzeczy - słynne race, które akurat jakoś specjalnie się tutaj nie przewijają. Chociażby kibice Bayernu Monachium odpalili race i one nie są przedmiotem dyskusji. W tym przypadku są to postawy rasistowskie i nazistowskie klubu i kibiców. Ja akurat jestem tym bardzo oburzony i wewnętrznie nie potrafię się z tym zgodzić. To bardzo poważny zarzut. Wyobraźcie sobie, że czyta to jakiś Francuz, otwiera gazetę rano i czyta, że tu są naziści i faszyści. Strasznie to jest słabe. 

- Kara za race jest standardowa, dostaje je połowa klubów w Europie, z tego co wiem po rozmowach z przedstawicielami UEFA, oni nie traktują tego jako problem. W Norwegii race są legalne, wchodzi się na stadion w Molde i połowa stadionu jest wytapetowana racami. 

Postępowań jest cała masa - w sumie dostaliśmy 45 000 euro kary, z których gros to sprawy nazistowsko-rasistowskie. Jesteśmy na bieżąco w kontakcie z przedstawicielami UEFA różnych szczebli, niektórych znamy. Prowadzimy nieoficjalne rozmowy. Przykładowy zarzut? Flaga Wild Boys, która wisi na Legii ze 20 lat, jest na niej "S", która jest w komputerze w jakiś 40 czcionkach, i że ona ma jakieś tam niedobre konotacje. Nikt nie powiedział nic przez 20 lat.

- Procedury to temat na dłuższy wykład. Jestem prawnikiem i sporo czasu poświęciłem na czytanie tego pisma, ale do końca tego nie rozumiem. Są dwa sposoby - można zawiesić wykonanie kary i o to będziemy się starać. Jest także procedura odwoławcza, gdzie można merytorycznie przedstawić stanowisko klubu. To jest inny temat. Mi się wydaje to niemożliwe, że możesz obudzić się rano, dostać karę, nie mogąc w ogóle zająć stanowiska. To jest dla mnie rzecz zupełnie niebywała. Pierwszy raz stykam się z czymś takim. W żadnym państwie czy systemie nie możesz zostać ukarany bez zajęcia stanowiska. Tak mi się wydaje. 

Przed meczem z The New Saints spotkałem obserwatorów UEFA, którzy w luźnej rozmowie powiedzieli mi, że zaostrzają kurs wobec postaw rasistowskich i że mogą przerwać mecz, gdyby coś takiego się pojawiło. Osoby z klubu pokazały zdjęcia flag, które będą wisiały i wszystko było ok. Poziom absurdu tej sytuacji jest dość duży. Inna poruszona kwestia to sytuacja, kiedy kibice zdjęli koszulki i ktoś miał "niestosowny tatuaż". 

- Kibice będą wszędzie, nie ma planu B. Stadion Narodowy może jest jakimś rozwiązaniem. Nie przypominam sobie w Legii wątków nazistowskich. Różne sobie przypominam, ale takich na pewno nie. To dla mnie duże zaskoczenie. Dostałem sygnały w różnych rozmowach, że na decyzję ma wpływ opinia w ogóle o polskich kibicach i ich postawach. We Wrocławiu był jakiś transparent bardzo anty UEFA. Padają sugestie, że zostaliśmy ukarani za innych. Nawet jakby się bardzo starać, żeby wymyślić, co w ostatnich miesiącach było takiego na Legii nie okej, to ciężko było by coś znaleźć. Dzisiaj dostałem raport z Molde - w tej samej sytuacji jesteśmy ocenieni super wysoko i nie ma żadnych uwag. 

Nie słyszałem, żeby UEFA zamykała stadiony. Odpalanie rac jest karalne, ale w Walii mieliśmy do czynienia z taką sytuacją, że 2/3 kibiców to były osoby, które mieszkały na Wyspach od lat. Nasz klub nie ma żadnej wiedzy o tych osobach, ani wpływu ma ich przyjście na stadion. The New Saints sprzedawał bilety, więc poziom odpowiedzialności jest dla mnie zaskakujący. Rozumiem, że można wziąć odpowiedzialność za osoby stąd, którym sprzedawaliśmy bilety, ale trzeba pamiętać, że na meczach wyjazdowych Polacy są takim narodem, że mają dość silną grupę osób, które już lata temu przeniosły się za granicę, a bardzo chcą uczestniczyć w takich wydarzeniach, są aktywni. 

- Jesteśmy w trakcie przygotowania odwołania, jeśli złożymy je w piątek, decyzja powinna być we wtorek. Wydaje mi się, że było by niedobrze, gdyby najważniejszy mecz od 17 lat odbył się w okrojonej atmosferze. Należy jednoznacznie wyjaśnić stanowisko UEFA, bo nie może tak, że ktoś sobie przychodzi i mówi: "to mi się podoba, a to nie", a w tej samej sytuacji przychodzi inna osoba i to jej się bardziej podoba, a to mniej. Jeśli się dostaje jakieś kary, trzeba wiedzieć przynajmniej za co. 

Opublikowano

aby Legia awansowała, musi oba mecze zagrać z taką samą piz*ą w nogach jak zrobił to Śląsk... ale Legia tak nie potrafi od nie pamiętnych czasów. Daje 70 % szans na awans Rumunom, bo w tamtejszych klimatach mentalność pozwoli im właśnie na granie na pełnej (pipi)ie. Jedyna szansa dla Legii, to trzasnąć bramkę na wyjeździe jako pierwsza i dowieź później remis, bo to że Legia bramki straci na wyjeździe to więcej niż pewne.

Opublikowano (edytowane)

I pomyśleć, że to kiedyś była najlepsza liga w Europie. Kto wie, może za 50 lat to polska będzie na czele?

Dzisiaj pierwsze ciekawe mecze. PSV srogo ciśnie AC Milan, bombardowanie ale na razie bez gola, jak awansują media będą pisać o "niespodziance". Portugalczycy mi się podobają z Zenitem, grają odważnie i fajnie, chociaż ewentualnie w fazie grupowej pewnie ich zniszczą doświadczeniem jak Bragę. Kątem oka oglądam Lyon-Sociedad, chociaż też warto, bo obie ekipy zaczęły ligę w świetnym stylu. Sociedad gra bardzo ładną piłkę także w tym meczu.

(5 minut później)

Milan - pierwszy atak i już prowadzą. Za to w Lyonie piękny gol Griezmanna, znowu chłopak obejdzie serwisy sportowe.

Edytowane przez ogqozo