Skocz do zawartości

Champions League

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 22,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Niektórzy za to jęczą, że przecież "24 ekipy awansują, więc nie ma stawki, nie ma ryzyka odpadnięcia". Ale ich nie czaję. Stawki w grupach generalnie nie ma w tym sensie, żeby randomowo dosłownie każdy odpadał, ekipy w kryzysie mogą odpaść, tak jak teraz. Real Madryt nigdy w historii nie odpadł w grupie. Bayern - ponad 20 lat temu (fakt że dziwne to było, ogólnie w lidze byli nadal nieźli, a tu w grupie masakra i 2 punkty). Man City - od kiedy wyszli na prostą nigdy, już kilkanaście lat z rzędu. Ogólnie potentaci nie odpadają w grupie, zresztą czemu by mieli. Nie wiem, niektórzy w necie to chyba by chcieli żeby mecze rozstrzygano rzutem monetą, bo "daje szansę mniejszym klubom".

Jak dla mnie wspólna tabela wygląda ciekawiej - zamiast abstrakcyjnego "są w grupie...", mamy mocne "Aston Villa nr 1 w Europie! Lipsk nr 31!" - a niespodzianek z definicji nigdy za wiele nie będzie. Ale myślę, że wiele dość dużych klubów czuje sporą presję, bo są jednak zaskakująco nisko w tabeli w porównaniu do mniejszych klubów czasem. 

Myślę, że kluby też mogą mówić o niezłej przygodzie, taki Real już grał z Milanem, Dortmundem, przegrał z Lille, wygrał ze Stuttgartem ale zacięty mecz, a ma jeszcze Liverpool, Atalantę, no i Brest, który z racji dobrych na razie wyników też na takie nic nie wygląda. Chyba ciekawsze niż mieć tylko 3 rywali, z czego zazwyczaj jednego nikt nie pamięta.

Ale też ta liczba meczów to może być mordęga, to dopiero za rok będzie widać, jak taki Real zagra 8 meczów grupowych (ostatnie w styczniu), potem playoffy, potem całą fazę pucharową, potem Klubowe Mistrzostwa Świata cały miesiąc, a potem po króciutkim odpoczynku od razu następny sezon. Ałć...

Mbappe mniej więcej tak myśli i mówi o piłce, on ma wywiady w pismach gdzie opisuje właśnie takie rzeczy, czy lepiej 32 czy 33 kilometry na godzinę, kiedy ruszyć, czemu odległość itp. Nie mówi językiem takim jak Henry, bo dzisiaj ktoś mówiący jak Henry by był co najmniej lekko wyśmiany w szatni, ale mówi porządnie i z wyrazistą formą, z celem komunikacyjnym który dobrze osiąga, kiepski naprawdę przykład piłkarza który niby słabo mówi. Jego wywiady z samym Henrym mają dobry flow.

W piłce na pewno zaliczył na razie pewien spadek. Mecze albo ma takie sobie, albo naprawdę bardzo fajne tylko że marnuje 10 okazji m d r, tak jak zresztą wczoraj z Milanem. Ponadto PSG praktycznie w ogóle za nim nie tęskni, bo Bradley Barcola robi to samo co robił Mbappe w szokująco zbliżonej jakości. No, przynajmniej w lidze, bo w LM to na razie PSG nie wygląda na potentata, a Barcola zwłaszcza milczy w każdym meczu.

Barcelona no niezły ma flow, Lewandowski trochę tak wpadł wesoło, być "dziewiątką" w takim zespole to niesamowita sprawa, piłeczki same spadają pod nogi 2 metry od bramki. 

Yamal kilka dni temu osiągnął wiek, w którym Messi debiutował w Barcelonie. Pisałem to sam komuś że to jakoś niedługo (na pytanie "czy Messi był lepszy w tym wieku" lol), i następnego dnia widziałem jak to info lata po sieci. Messi po debiucie jeszcze przez rok grał prawie w ogóle, dopiero w październiku 2005 zaczął grać regularnie. Yamal, cóż - pewnie nikt tak naprawdę nie był lepszy w tym wieku.

Ogólnie fantastyczna ekipa. Lewandowski, Raphinha, Yamal i Olmo, Jezu co za kwartet, każdy bardziej niesamowity od drugiego. Pedri, Casado, kapitalnie grają. Kounde topowy prawy świata. Inigo Martinez stał się podstawą Flickowej obrony, doskonale wyczuwa te pułapki ofsajdowe, to jest dopiero szok że na pewno należy do podstaw sukcesu Barcy w tym sezonie, a nie spodziewałem się, że będzie w ogóle w jedenastce.

Ciekawe co będzie jak w końcu dadzą odpocząć piłkarzom od grania 2 razy w tygodniu, bo poprzednim razem kiepsko to poszło i przegrali, ale kurde na ten moment co za paka.