Skocz do zawartości

Europa League

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak więc półfinały na Półwyspie Iberyjskim. Wygląda na to, iż finały obu europejskich rozgrywek będą w pełni hiszpańskie. Tak to jeszcze nie było.

Po raz pierwszy od sezonu 2006/07 Hiszpania zdobędzie więcej punktów niż Anglia, i to z taką przewagą, że od razu wskoczy na pierwsze miejsce w rankingu UEFA. Takiego sezonu nie miał nikt.

O sile elity Premiership świadczy to, że nawet przy raczej zawodzących występach nadal zdobyli drugą największą ilość punktów. No chyba że Bayern poradzi sobie lepiej, niż Chelsea, ale coś w to wątpię.

Huntelaar ma 10 goli, Falcao 8. Kolumbijczyk ma więc jeszcze dwa-trzy mecze, by sięgnąć po jakże mało znaczący rekord zdobycia dwóch koron strzelców "tych drugich rozgrywek". Jak na razie ma tylko jedną, czyli tyle, co o ileż tańszy Tomasz Kulawik.

Edytowane przez ogqozo
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

to już wiem dlaczego ze Sportingiem im tak nie idzie, bo pół składu gra z Atletico

Opublikowano

to już wiem dlaczego ze Sportingiem im tak nie idzie, bo pół składu gra z Atletico

ATHLETIC KUR.WA

wiem, nie pisałem o Athletic, tylko o Atletico kur.wa

Opublikowano (edytowane)

Gol Falcao ładny, ale poza tym, mecz zrobiła głównie żenująca postawa Valencii w obronie. No ale tak bywa w futbolu, oglądasz sobie i myślisz, że Rami i Alba to świetni obrońcy, aż nagle w kolejnym meczu widzisz coś takiego.

Mecz w Lizbonie był zaś niezwykle spektakularny, Sporting doprawdy grał trikeiro żoga bonito momentami. Imponujący gol Capela. Koleś był tak rozchwytywany - jak to się stało, że kupił go Sporting za 4 mln euro? Ma świetny sezon.

Portugalskie kluby zaliczyły parę wpadek w Europie w tym sezonie, ale jeszcze ich nie skreślajcie - i tak znowu zdobyli więcej punktów niż Włochy i myślę, że mają ciągle widoki na to miejsce...

Edytowane przez ogqozo
Opublikowano (edytowane)

Sporting niczym Bayern strzelił przed przerwą i przegrywa 1-2. Będą karne? Piękny mecz.

Atletico chyba na luziku dociągnie ze swoim 4-2 z pierwszego meczu. Soldado=Fernando Torres.

Edytowane przez ogqozo
Opublikowano

Całym sercem jestem za Atletico w tym finale. Athletic może i gra ciekawą piłkę, ale jednak Atletico ma więcej do udowodnienia. Po odejściu Aguero i Forlana, gdy wróżono im regres, oni dostają się do finały LE. Jeszcze żeby w Lidze podskoczyli trochę...

Opublikowano

Dokładnie. Atletico gra piękną piłkę. W finale obstawiam 2-0 dla Rojiblancos po dwóch bramkach Falcao.

Opublikowano (edytowane)

Po odejściu Aguero i Forlana, gdy wróżono im regres

Bez przesady. Forlan od jakiegoś czasu grał w Atletico muł, a Falcao jest napastnikiem podobnej renomy, co Aguero. A pojawilli się Turan, Adrian Lopez, Silvio, Gabi czy Diego. Jak z tego regres wróżyć to nie wiem.

Finał EL wyjdzie chyba jako prestiżowy smaczek emocjonującego finiszu w lidze hiszpańskiej. Na ten moment Bilbao zajmuje ostatnie pucharowe miejsce, ale tylko dzięki dwóm strzelonym golom więcej od Atletico. Jednak miejsce czwarte, ale też dziesiąte, są bardzo blisko. Możliwe, że ani Muniaina, ani Falcao w przyszłym sezonie w rozgrywkach międzynarodowych nie zobaczymy.

Edytowane przez ogqozo
Opublikowano

@up

No może trochę zagalopowałem się z tym regresem, ale pamiętam oburzenia i strach kibiców zaraz po odejściu ww. pary. Arda Turan to w sumie jeden z moich ulubionych piłkarzy i zawsze mnie dziwiło że żadna inna europejska "duża firma" nie wychaczyła go. No i Diego. Pamiętam go za czasów gry w Werderze. MAGIA. Mam nadzieje że po nietrafionym odejściu do Juve w Atletico wróci do fenomenalnej formy z Bremen.

• 2 tygodnie później...
Gość Orson
Opublikowano

No a dziś finał LE , zainteresowanie widze tu ogromne :P

Atletico Madryt wydaje się murowanym faworytem. Jednak Bilbao, notując 9 miejsce , pożegnali się z pucharami drogą poprzez ligę. Ten finał jest wiec podwójnie wazny. Czy dadzą radę? Wątpię, jednak licze na piękny kawałek futbolu :)

Opublikowano (edytowane)

Atletico musi walczyć w niedzielę w ostatniej kolejce o to, by grać w EL w przyszłym roku. Ma nawet niby jakąś szansę na eliminacje LM. To często nieco powstrzymuje od walki o wszystko. Zresztą trener Diego Simeone sam mówił po ostatnim meczu, że grać raz a dwa razy w tygodniu to co innego.

Bilbao zapewniło już sobie EL, awansując do finału Pucharu Hiszpanii. Tego samego pucharu, z którego Atletico odpadło z Albacete. Zeszłego lata pisałem, że nie rozumiem zmiany trenera w Bilbao i chyba dalej nie wiem, co o niej myśleć. W lidze grają gorzej, niż rok temu, ale w pucharach nie zawodzą.

Patrząc na styl gry, to powinien być ładniejszy mecz, niż finał Ligi Mistrzów, ale z powodów wiosenno-słoneczno-piwkowych raczej bez żali obejrzę go z retransmisji.

Edytowane przez ogqozo
Gość Orson
Opublikowano (edytowane)

jak zapewniło? to tam wystarczy awansowac do finału?

Edytowane przez Orson
Opublikowano (edytowane)

jak zapewniło? to tam wystarczy awansowac do finału?

Jest jak w innych krajach - jeśli przegrają, to z Barceloną, która zwolni miejsce.

Swoją drogą zabawnie by wyszło, gdyby Bilbao - ekipa pośrodku hiszpańskiej ligi - zdobyło w tym sezonie dwa trofea, a Barcelona zero.

Edytowane przez ogqozo
Gość Orson
Opublikowano

aaaaa. no racja, Barca przecież będzie grac w LM...

co do drugiej częscie- nie wypada się nie zgodzić, byłoby bardzo zabawnie :D tyle, że to chyba nierealne :/

Gość Rozi
Opublikowano

Jestem całym sercem za Atletico. Niech Falcao zdobędzie drugi z rzędu Puchar LE i tytuł Króla Strzelców. Rojiblancos, do boju! :)