mj 13 Opublikowano 7 marca 2009 Opublikowano 7 marca 2009 bierz jakiegos mesia za tyle, przynajmniej sie nie bedzie psul o ile bedzie w dobrym stanie 300ce ? Cytuj
Stoki Chan 1 Opublikowano 7 marca 2009 Opublikowano 7 marca 2009 kupuj japonca, a nie kolejnego ałdi klekota 1.9 turbodziura dizla. jedyny normalny hehe Za 13 koła bym się pokusił na accorda ( http://moto.allegro.pl/item573612382_piekn...nie_zobacz.html ) , albo jakiegoś Civa 6g Cytuj
ProstyHeker 1 876 Opublikowano 7 marca 2009 Opublikowano 7 marca 2009 Osobiście do 13k rozważałbym celice, prelude i accorda coupe. Swoją drogą od diesla wole benzyniaka +lpg. Cytuj
dr_hakenbusz 3 Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 Dzięki, to Honda całkiem zachęcająca. Tak jeszcze dopytam - ile takim samochodem pojeżdżę zanim będę musiał co miesiąc wkładać w niego pół pensji ? Zwłaszcza że nie znam się na bebechach auta i z każdą awarią będę musiał lecieć do mechanika (choćby znajomego, ale bez kasy nie da rady) ? A poza tym co sądzicie o Felicji ? Bo rocznikowo to można kupić jakieś 4 lata młodszy automobil, tylko czy warto ? Cytuj
Hubi. 39 Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 Felicja to calkiem niezle auto. Tzn. ma je kumpel i nie narzeka, a daje niezły wycisk samochodom. Jezeli chodzi o wyglad to bez rewelacji, ale jesli nie masz wysokich wymagan to dobre auto. Cytuj
Mathiu 180 Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 Dzięki, to Honda całkiem zachęcająca. Tak jeszcze dopytam - ile takim samochodem pojeżdżę zanim będę musiał co miesiąc wkładać w niego pół pensji ? Zwłaszcza że nie znam się na bebechach auta i z każdą awarią będę musiał lecieć do mechanika (choćby znajomego, ale bez kasy nie da rady) ? Wysokie ceny części do japończyków to mit. Bzdury typu wszelkiego rodzaju filtry, elementy układu hamulcowego, wydechowego, czy zawieszenia, czyli części które regularnie ulegają zużyciu kosztują tyle samo lub dosłownie parę złotych więcej, niż w samochodach europejskich. Różnice wychodzą ewentualnie przy naprawach w autoryzowanym serwisie (są tacy zabójcy dla własnego portfela?) i przy zdecydowanie poważnych awariach silnika, co w japońcach graniczy z cudem. Cytuj
Gość Oran Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 Taaa, to ciekawe co robią w ASO, kawę piją? Ale, nie! To wyjątki przecież! No tak! Ale, ale! Od każdego wyjatku są inne wyjątki, a wyjątków jest więcej niż reguł. Także piona. Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 (edytowane) Lista ile wlozylem w golfa od zakupu: Olej Mobil Super S semi-syntetic 5L - 100zl (wymiana 20zl) Filtr Mann kabinowy z weglem - 30zl Filtr oleju Filtron - 15zl Fltr paliwa Mann - 35zl Filtr powietrza Mann 26zl Kopulka Bosch - 55zl Palec Beru - 30zl Kable WN Beru - 120zl Klocki hamulcowe Raicam przod - 50zl (gowniane) Szczeki ATE do bebnow - 100zl Zestaw naprawczy szczek ATE - 25zl Cylinderek ATE prawy - 30zl Sprezynki do klockow Quickbrake - 20zl Uszczelka pokrywy zaworow Elring - 20zl Uszczelka przepustnicy - 14zl (kupiona w ASO, niewykorzystana) Korek wlewu oleju SWAG - 10zl Korek wlewu oleju FEBI - gratis Philips BlueVision H4 - gratis Klamka schowka bez zamka Hans Pries - 9zl Dysza spryskiwacza tylna Hans Pries - gratis Dysza spryskiwacza tylna Febi - 6zl Interfejs VAG na USB - 50zl Lusterko lewe podgrzewane TYC - 110zl Lakier czarny metallic dobierany - 130zl Lewy prog do wspawania - 60zl Drzwi lewe - 150zl Uszczelka szyby prawa - 30zl Malowanie, lewy prog + poprawki lewej strony - 600zl Opony Debica Frigo2 175/70/13- 4x 118zl - kupione w Oponeo, rok produkcji pazdziernik 2008 Lakier do felg stalowych x2 - 40zl Do zrobienia: Czujniki cisnienia oleju - 2x 30zl Zlacze elastyczne w wydechu - xxx zl Poduszka silnika - 100zl+ Poduszka amortyzatora tyl - 50zl Alusy 14" do prostowania i piaskowania lub kupno uzywek 15", piaskowanie i lakierowanie Opony uzywki, sukcesywnie nowe. Ubezpieczenie - 313zl za pol roku Silnik najechane ma obecnie 185tys. Chodzi rowno, ladnie i przyjemnie. Wzial 0.3L oleju przez 7tys km. Oprocz drzwi i progu nie widzial jeszcze warsztatu. Wszystko wymieniam sam. Edytowane 8 marca 2009 przez Yacek Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 Ja bym bral japonca. Nie ma z nim klopotow takich jak wyzej. Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 8 marca 2009 Opublikowano 8 marca 2009 Kur.wa, chyba miskę rozje.bałem w aucie. Nie jestem jeszcze pewien, ale muszę rano ślady pod samochodem zobaczyć. No do ch.uja wacława... Polskie drogi jego mać. Ile kosztowałaby mniej więcej naprawa/wymiana w wektrze be 1.6 16v? Cytuj
Alec 2 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 miska to wydatek ok 80-100zl przelozyc mozesz sam bo to zadna filozofia aha i dolicz jeszcze uszczelke miski olejowej i olej wiec w sumie bedzie to ok 200zl (zalezy tez jaki olej lejesz) a jak ktos ma ci to robic to nie wiem bo moje auto nigdy nie bylo w warsztacie (jak widzialem jak robia polscy "spece" to wole sam zrobic) Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 coś mi się zdaje, że drożej, ale niech będzie. Cytuj
sir_ryszard 80 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 (edytowane) Brat uszkodził miskę olejową w Saabie 9do3. Oczywiście nie muszę pisać, że ciężko było dostać takowy element. W autoryzowanej stacji obsługi Saab żądali sobie za ten kawałek blachy 1500 zicos. <lol> Zrobiliśmy z bracholem tak, że oddaliśmy ją do spawania. Koszt usługi wyniósł 100 zicos. To tego auta, a dokładnie do tego rodzaju miski olejowej nie było wymogu instalowania uszczelki. Robocizna w normalnym serwisie nie wiem ile tam wyniosła + olej. Co do podanej ceny przez Aleca, możliwe, iż może tyle kosztować. Sprawdzałem w internecie ceny do Fordów, Fiatów, VW i innych. To jest Opel więc nie powinno być problemu z dostępnością jak również z ceną. Ejcu, moja rada taka... możesz przeciągnąć auto do serwisu, później podowiadywać się w różnych miejscach ceny misek olejowych do Opla Vectry, jak również możesz po uprzednim zdiagnozowaniu zniszczeń (bo mogą być różne, jak małe to można spawać w przeciwnym razie inwestuj w nową) pouderzać do tych co spawają w aluminium felgi samochodowe itp. Jak Ci zawołają ze 100 zicos za spawanie, a koszt miski powiedzmy rzędu 150 zicos, to inwestuj w to drugie. Zobacz, tu masz miskę olejową do Opla Vectry B lata 95 do 98, do Vectry A będzie pewnie tańsze, a do Vectry C trza liczyć drożej. Wszystko na plus minus w tą lub w tamtą. ;p http://www.czesci.v10.pl/miska,olejowa,ope...ra,p202253.html Edytowane 9 marca 2009 przez sir_ryszard Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 Ototototo. Plus robocizna, plus olej. Może, MOŻE w trzech stówach się zamknę... Cytuj
mlokon 8 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 zależy też z czego masz tą miske. kumpel miał aluminiową i spawanie aluminium drożej wychodzi (przy starym bmw 3 z 87') Cytuj
Hubi. 39 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 czy przeczyszczenie silnika krokowego moze obnizyc spalanie w Puncie, ktore pali za duzo? Cytuj
Gość Oran Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 Jakby zasyfiony był to by Ci obroty falowały. Wtedy obniżyło by - bo wiemy z żydowskiej natury, że jak płynnie autko obrotami nie jest dozowane to pali więcej. Cytuj
Hubi. 39 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 w jakim sensie falowaly? odczulbym to w czasie codziennej jazdy? Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 Skakaly w gore i w dol. Domyslnie masz 800obrotow ksiazkowo, a w rzeczywistosci faluje od 700 do 1000. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 jak mi samochod przymula czasem jak jest mokro to co wymienic? Cytuj
Hubi. 39 Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 Skakaly w gore i w dol. Domyslnie masz 800obrotow ksiazkowo, a w rzeczywistosci faluje od 700 do 1000. U mnie tego nie ma. Czyli bez sensu czyscic? Cytuj
Gość Oran Opublikowano 9 marca 2009 Opublikowano 9 marca 2009 Znaczy się dobrze jest profilaktycznie przeczyścić, ale dobre czyszczenie to jedynie chyba w tej wanience takiej ultradźwiękowej czy coś w ten deseń. Na mój gust możesz sobie darować. Przepustnicę sobie wyczyść, to jest łatwo wyczyścić a dobrze jest to zrobić. Tylko uważaj aby się tam żadna woda nie nalała ani nic. Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 10 marca 2009 Opublikowano 10 marca 2009 Jezeli krokowiec jest zuzyty to czyszczenie raczej na dlugo nie pomoze bo i tak niedlugo padnie. Mozna go rozkrecic i przemyc ekstracyjna ale jesli z obrotami sie nic nie dzieje to lepiej go nie ruszac. W golfach, 8/10 krokowcow po czyszczeniu na rozne sposoby umiera po tygodniu/miesiacu. @Lucek: kopulka/palec/przewody/swiece - najprostsze do sprawdzenia Cytuj
Dud.ek 2 052 Opublikowano 10 marca 2009 Opublikowano 10 marca 2009 Co producenci robią z nowymi samochodami których nie sprzedadzą? Zawsze na koniec roku jest wyprzedaż starego rocznika ale wątpie by sprzedali wszystko. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi