Skocz do zawartości

Pytania różne, różniste

Rekomendowane odpowiedzi

Sam ogarniam teraz temat AC, a raczej rozpoznaje i aktualnie to jest chu jnia na maksa. Np podstawowe AC z PZU wypłaca kase od wszystkiego, tylko nie od zderzenia z innym samochodem bądź przedmiotem nieruchomym typu słupek, znak, krawężnik itd. Chętnie oddadza Ci hajs, jak rozwalisz auto na sarnie lub jeleniu, ale jeśli jakaś kobieta Cie puknie na parkingu pod tesco to sorry ale oni nie płacą. Dopiero w jakimś droższym wariance już normalnie łacą za wszystko. Generalnie paranoja, obejrzałem ofertę PZU, Liberty Direct i HDI z AC i dałem sobie spokój aby się nie wku rwiać przed kupnem Mazdy. Jak już będzie auto to wtedy wybiore coś na siłe bo teraz te ich zasady to jakaś farsa jest normalnie. Trzeba dokupywać osobno szyby, felgi do ubezpieczenia - niedługo osobno AC na lusterko i przednie lampy. No nie bądźmy śmieszni....

kolega który 3 lata robił w Niemczech mówi, że tam są bardzo drogie ubezpieczenia (mają tam sporo opłat w tym). Ale płatności są elastyczne, możesz np ubezpieczyć auto na miesiąc albo dwa, albo nawet na tygodniowy wypad za miasto. U nas takie rzeczy tylko z żółtymi blachami. Nie umiem tego zweryfikować, ale to trochę dziwne, bo sporo ludzi w Polsce jeździ na niemieckich blachach, a po co by to robili skoro to drogie i taniej mieć auto w PL zarejestrowane?

waldus, oni jezdza albo na niemieckich blachach tych 2 tygodniowych przy sprowadzeniu fury, albo maja typowo auta zarejestrowane w niemczech bo tam pracuja, zyja lub leasinguja. Inni, ktorzy jezdza jeszcze na blachac od Niemcow to grupa idiotó, którzy liczą że policja ich nie zlapie. Niektórzy tak po kilka miesięcy się bujają.

• Plusik 1

waldus, oni jezdza albo na niemieckich blachach tych 2 tygodniowych przy sprowadzeniu fury, albo maja typowo auta zarejestrowane w niemczech bo tam pracuja, zyja lub leasinguja. Inni, ktorzy jezdza jeszcze na blachac od Niemcow to grupa idiotó, którzy liczą że policja ich nie zlapie. Niektórzy tak po kilka miesięcy się bujają.

a to widzisz ja tych blach nie rozróżniam więc nie miałem pojęcia. ale coś z tymi radarami jest bo podobno nie mamy z niemiaszkami jakiejś umowy czy coś tam więc nie wysyłają zdjęć do Niemiec z naszych radarów. Ale na odwrót to działa, sprawdzone :) nawet o 13km przekroczenia się upomną skubańce.

W tym roku, znajomi pojechali do Szwajcarii na 3 samochody z czego jedna rodzinka z samochodem musiala wrocic po pierwszym dniu wycieczki jak dostali 450 Euro mandatu bo sie okazalo, ze 50km/h w miescie jest tam rzeczywiscie respektowane i strasznie sie zdziwili, ze tak wszyscy sie wlekli i oni musieli ich wyprzedzac. Ale oni to akurat takiewiesniaki sa i trzeba czasami ich ciagac na wspolne wypady ale naszczescie szwajcazy rozwiazali problem wspolnych wypadow za granice.

Oczywiscie bylo, ze to dziki kraj ta szwajcaria i jak tak mozna haha

Mazda MX-6 rocznik 93 z wymienionym silnikiem i oponami, 2.5 z gazem za 4200 to dobry deal?

Sprzedałem niedawno MX-6 1993 2.0 bez gazu, z 2 kompletami felg, w średnim stanie za sporo, sporo mniej :)

Ciężko stwierdzić czy to dobra okazja.

Jak nie jest zgniła i przerdzewiała z każdej strony, nie kopci rano na niebiesko, nie klekocze po odpaleniu, nie szarpie przy puszczeniu gazu, nie blokuje tylnych hamulców/ręcznego to ok.

Inna sprawa, że było to w moim przypadku 100% bezawaryjne i pewne auto.

W jakim rozmiarze te zimówki? Bo jak małe to Dębica ok, jak większe to szukałbym coś "lepszego" - choć to w sumie zależy jakie trasy i ile jazdy będzie w zimie.

A co do cen, to zawsze kupowałem letnie zimą, zimowe latem :)

Do Lancii też jestem już zaopatrzony w jakieś roczne zimówki 15" co zamieniłem za roczne letnie 15" z oryginalnych felg co miałem z autem przy przesiadce na 16" - czekają sobie w piwnicy na info o śniegu :)

Chyba będą 195/65/15 bo teraz mam letnie 205/55/16. Ja mam u siebie często nie odśnieżony dojazd, i często go też z lenistwa nie odśnieżam i jak kupiłem nowe Frigo 2 to ładnie ciągnęły w głębokim śniegu i na mocno zaśnieżonych drogach. Do jazdy w trasy mam firmowe więc to opony tylko do jazdy po mieście i wydaje mi się bez sensu kupować jakieś gumy z półki premium skoro raczej ich nie wykorzystam, a na lodzie to każda opona jest jak łyżwa więc bez sensu.

Edytowane przez Yacek

No to teraz tak: zawsze kupowałem opony w sklepie opony.com (oponeo). Czy ktośkupował opony z innych sklepów, które są polecane i informujągdzie i w jakim roku została wyprodukowana guma ? Bo teraz to opony.com nie mająjakichśsuper niskich cen a jako, że jest niedużo różnicy w cenie to chcę kupić Snowtraci 3 bo też dobre na głeboki śnieg.

vredestein-snowtrac-3-1839-t-f-l600-sk3.png