Redmitsu 971 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) Ktos kiedys sie interesowal sciagnieciem auta z us&a? Troche popytalem w necie i generalnie kontener to koszt z NY w granicach 1000-1500$. Cło za auto z silnikiem do 2.0 nie powinno przekroczyc 1500zł. Cło mozna jeszcze obejść jakimś mieniem osobistym ale narazie nie zglebiam tematu. Czy sa jakies jeszcze dodatkowe koszta czy te ktore podalem sa bledne? Edytowane 10 Marca 2013 przez Redmitsu Cytuj Odnośnik do komentarza
Infidel 218 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Na pewno przerobienie swiatel by spelnialy wymagania europejskie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Redmitsu 971 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 No wlasnie jak to jest z tymi swiatlami? Bo z tego co slyszalem jezeli nie ma odpowiednika europejskiego modelu to nie trzeba? Czy kazde swiatla mozna przerobic by lewa lampa nie swiecila za wysoko? Jaki to jest koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza
Infidel 218 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 W samochodach z USA reflektory świecą w poziomie. W Polsce prawy reflektor musi doświetlać pobocze. Tylne kierunkowskazy w amerykańcach są czerwone, a z przodu białe, u nas muszą świecić na żółto Kierunkowskazy w przednich lampach w autach z USA są jednocześnie światłami postojowymi. U nas muszą być oddzielnie. Trzeba też zamontować tylne światło przeciwmgielne - w amerykańskich samochodach jego nie ma. Jeśli nie ma zamiennika, to nie musisz przerabiać,ale licz się z tym,że gliniarze nieraz CIę zatrzymają i będziesz musiał tłumaczyć,że nie ma jak przerobić. Samochód warto wysłać do Niemiec, tam mają VAT 19% (bryluje Bremerhaven) Nie możemy przyjechać do kraju sprowadzonym samochodem, bo bez badania technicznego nie jest on dopuszczony do ruchu na terenie Europy. Stanowczo odradzamy również samodzielne transportowanie auta np. na lawecie. Niemieckie służby kontroli (policja i BAG) bardzo rygorystycznie podchodzą do kwestii używania tachografu dla zestawów auto plus laweta o łącznej dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony oraz braku licencji, gdy przewożony samochód nie jest własnością kierującego. Kary w takim przypadku mogą sięgać nawet 8000 euro. Dodatkowo za przejazd w Polsce musimy uiścić opłatę za korzystanie z dróg krajowych viaTOLL. Jej brak skutkuje nałożeniem mandatu w wysokości 3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Nie rozumiem - czyli nie mozna tym wjechać na kołach oraz rownież odradzają wjazd lawetą. Czy to oznacza ze trzeba auto zrobić od razu np. w Niemczech? Cytuj Odnośnik do komentarza
Redmitsu 971 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Przy aucie o wartości 7tys $ roznica w opodatkowaniu miedzy portem w Bermehaven a Gdynia wyszlo by mnie około 500$ na korzysc portu w Niemczech ale wtedy dochodzi mi jeszcze transport dodatkowy w granicach 1200-1500zł za przewoz auta przez granice do Polski. Takze bez pieprzenia lepiej niech plynie mi odrazu do naszego portu. Generalnie to musze ominac te koszta mieniem przesiedlenczym bo oplaty sa chore. Cytuj Odnośnik do komentarza
Lucek 4 417 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Nie rozumiem - czyli nie mozna tym wjechać na kołach oraz rownież odradzają wjazd lawetą. Czy to oznacza ze trzeba auto zrobić od razu np. w Niemczech? odradzaja samodzielny transport laweta jak nie masz na to uprawnien Cytuj Odnośnik do komentarza
Infidel 218 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Przy aucie o wartości 7tys $ roznica w opodatkowaniu miedzy portem w Bermehaven a Gdynia wyszlo by mnie około 500$ na korzysc portu w Niemczech ale wtedy dochodzi mi jeszcze transport dodatkowy w granicach 1200-1500zł za przewoz auta przez granice do Polski. Takze bez pieprzenia lepiej niech plynie mi odrazu do naszego portu. Generalnie to musze ominac te koszta mieniem przesiedlenczym bo oplaty sa chore. Widzę,że do Gdynii masz blisko, więc przy takiej kwocie zdecydowanie lepiej jakbyś wysłał tam. Acha, zapomniałem: samochody w Polsce nie mogą mieć wydechu po prawej stronie skierowanego na prawo. W USA z kolei mogą. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hela 1 962 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Planuję powiedzmy rok nie używać samochodu, jak w takiej sytuacji wygląda sprawa przeglądu? Będą jakieś problemy z powodu rocznej/dwuletniej przerwy? Czy jak nie złapie policja, to nie ma znaczenia na stacji kontroli? Cytuj Odnośnik do komentarza
Dud.ek 2 043 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Raczej nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza
Pajda 2 282 Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Teoretycznie nie mozesz sie poruszac samochodem bez przegladu. Jesli jednak zlapie cie policja to zabieraja dowod i dostajesz skierowanie na przeglad. Bez mandatu,za przeglad placisz normalnie,a dowod odbierasz w wydziale komunikacji. Kilka razy juz tak mialem, raz nawet dowodu nie zabrali. Szybkie pytanie Samochod do powiedzmy 60 tysiecy. Wymagania to w miare normalna wielkosc, duzy hatch,kombi, crossover. Benzyniak najlepiej z silnikiem 1.6. Ma byc nowy z salonu. Poki co podoba mi sir Hyundai i30 w tej dluzszej wersji. Samochodem bedzie jezdzic kobieta. Cytuj Odnośnik do komentarza
Haro 78 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Ja również podepnę się pod pytanie bo bardzo powoli szykuję się do zmiany (wystarczy toczenia się Lanosami i Corsami). Di wydania 50tys. Auto nie z salonu. Lubię duże i mocne auta. SUV lub sedan (z kombi kocham tylko A6). Zastanawiam się nad BMW serii 5 albo Cayenne. Może macie jakieś propozycje? Fura nie ma być dla szpanu, ale dla rodziny, ma być mocna i jednocześnie nie wyjadą ostatniej złotówki z portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza
Lucek 4 417 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Cayenne za 50 tysi? Ja za mniej wiecej tyle chce kupic CX7 albo CRV Cytuj Odnośnik do komentarza
Haro 78 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Cayenne to można już od 40 kupić. Nie mówimy o nowym poliftowym modelu, bo na nówesie mnie nie stać. Jeśli mogę doradzić to polecam Cx7. Może nie technologicznie, ale pod kątem wyglądu bije na głowę Hondę. Ojciec znajomka ma i na Hondzinę okropnie narzekał. Z kolei Cx7 to tylko w benzynie, lubi wypić. W kwestii bezawaryjności wypadają podobnie. Ty jednak jesteś dużym chłopcem, nie wydaje Ci się, że w aucie tych gabarytów będzie Ci trochę ciasno? Może pomyśl np. o RAMie, lub Fordonie F650 od biedy? Cytuj Odnośnik do komentarza
Lucek 4 417 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 No ale nie wiem czy to najlepszy wybór jak nie chcesz potem miliona złotych na serwis wydawać jak się byle co popsuje. To raczej nie jest tani w utrzymaniu samochod Cytuj Odnośnik do komentarza
Haro 78 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Wiem, ale za to jaki za(pipi)isty. Nigdy nie miałem przyjemności posiadania BMW, więc 5kę biorę mocno pod uwagę bo mi się strasznie podoba. Jeśli nie, to może A6 w 3.0TDI. Sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 718 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Samochod do powiedzmy 60 tysiecy. Wymagania to w miare normalna wielkosc, duzy hatch,kombi, crossover. Benzyniak najlepiej z silnikiem 1.6. Ma byc nowy z salonu. Poki co podoba mi sir Hyundai i30 w tej dluzszej wersji. Samochodem bedzie jezdzic kobieta. Zważywszy na to, że nie jesteś chyba szczególnie nastawiony na jakiś konkretny model, to ja bym popatrzył przede wszystkim gdzie są jakieś promocje i na ile atrakcyjne. Np. teraz do salonów wchodzi nowa Octavia, więc stare powinny być w niezłych cenach. Przykład z okolicy Zakopanego: http://otomoto.pl/skoda-octavia-family-1-6-102km-szybki-odbior-C27926380.html Cytuj Odnośnik do komentarza
Pajda 2 282 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 W sumie nie pomyslalem o zakupie w salonie z innego miasta. Jakos przyjalem,ze cennik jest scentralizowany. Dzieki za propozycje jednak ta skoda wyglada jak z poprzedniej epoki, a ma to byc samochod dla kobiety,wiec najpierw prezencja. Chyba zaraz pojade zobaczyc to i30 w salonie. Pewnie zaraz trzeba bedzie doplacic 10tys za wyposazenie,ktore powinno byc w standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza
Haro 78 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Jeśli bierzecie Hyundaia pod uwagę, to popatrzcie również na ofertę Kii (?!). Auta robią coraz ładniejsze, silniki i podwozia zdrowe. Koreańczycy rozkręcili się na dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pajda 2 282 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Mamy Kie Ceed, problem jest taki,ze ostatnio serwis i salon zamknieto bo prezes robil przekrety. Do najblizszego salonu mamy ponad 100km. A nowa Ceed bardzo ki sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza
Haro 78 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 W tych pieniądzach można już dostać śliczną nową Kię Rio, wartą przejechania tych kilometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 718 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Cennik cennikiem, a ile uda się wynegocjować u konkretnego dilera, to inna sprawa. Szczególnie na samochód z placu. i30 i Cee'd są bardzo zbliżone, pochodzą w końcu z jednego koncernu. Osobiście bardzo lubię design i30. Z kompaktów tradycyjnie tańszych od Astry/Focusa/Golfa jest jeszcze Chevy Cruze. Inna sprawa, że takiego Focusa też powinno się udać kupić za 60k, Golfa VI też. A, no i jeszcze można przemyśleć te małe vany (Meriva, B-max). W swoim czasie wujek pojechał do salonu zamienić Astrę I na II, a wrócił Merivą i nie żałuje - lubi wyższą pozycję za kierownicą i większe możliwości aranżacji wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 596 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Chce kupic cb radio. Widzialem, ze sa takie ze radio jest w gruszce od razu. Warto cos takiego?zalezy mi aby wlasnie jak najmniej sprzetu miec, a osobno radio duzo miejsca zajmuje. Czy cos innego polecacie? Antene krotka chce. Jak kupie na allegro to podlaczam i jade? Slyszalem cos o jakims zgrywaniu. Jestem zielony W(pipi)ilem sie bo dzis 4h stalem w polu na rezerwie, bo jakis wypadek byl, a tak latwo bym tego uniknal O takie cos mi chodzi http://allegro.pl/cb-radio-alan-42-multi-missouri-gratisy-w-wa-i3096518784.html Cytuj Odnośnik do komentarza
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 MichAelis pytałem już o to w tym temacie i chyba nie ma zbyt dużo maniaków cb. Jeżeli chodzi o radio w gruszce to jednak nie polecam takich wynalazków jak Ty podałeś, lepsze byłoby coś takiego: dlaczego? Głównie dlatego że takie radio (i każde inne samochodowe) jest jednak bardziej dostosowane do pracy w aucie. Auto to niesamowite źródło zakłóceń - silnik i jego elementy, rodzaj oblachowania czy elektronika potrafi wprowadzić w odbiór bardzo duże zakłócenia. I tym właśnie jest wspomniane przez ciebie zgrywanie - czyli jedziesz do punktu cb dobierają cb do auta, zgrywają je (stroją) i masz czyściutki odbiór +/-20km. Osobiście uważam to za wywalanie kasy (tylko na autostradzie fajne gdzie przy dużych prędkościach szybko wpadasz i wypadasz komuś z pola). Jeżdżę na stareńkim Sunkerze a będę chciał kupić nowego (też podstawowego) Presidenta ale jednak osobno radio i gruszka. To co pisze wynika z wiedza jaką nabrałem z innego forum oraz z wizyty w punkcie cb, nie jest to moja wiedza z zakresu hobby Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 596 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Dzieki. Troche poczytalem i polecaja cos takiego, jak juz sie nie ma miejsca na radio, a ja nie mam http://allegro.pl/cb-radio-lafayette-venus-poprawione-2xgratis-w-wa-i3096527588.html podobno dobry sprzet, do tego niezla antena i bedzie git. Generalnie jak zamowie to radio i antene, to bedzie dzialac jak sam podlacze, czy musze cos z tym robic? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi