Skocz do zawartości

Pytania różne, różniste

Rekomendowane odpowiedzi

brat mial kiedys alfe i odrazu po zakupie potracil babe na pasach bo nawiew sie zwalil i szyby zaparowaly.

kanabis nad jakimi furkami sie zastanawiasz?

Zastanawiałem sie nad Astrą coupe, Cougarem i moze 406 coupe. Ale jesli Alfa 156 jest taka tania to powoziłbym sie za taką kasa czarnym alfa romejo

rok temu chcialem kupic cougara, bylem nawet w niemczech szukac. Niestety troche za bardzo sie podpalilem i mialem za malo kasy, ogladalem trzy i w kazdym bylo duzo poprawek lakierniczych do zrobienia i bym sie nie wyrobil. takie sztuki po 1000-1300 euro odrazu lepiej sobie odpuscic. A furka fajna, klimatyczna i z charakterem :)

edit: musisz wziac tez pod uwage to, ze jest to auto dla dwoch osob. Jest z tylu kanapa, ale jechac tam to jak za kare  :P  a o ruchaniu to nie ma mowy nawet

edit2: no chyba, ze lacha

Edytowane przez D.B. Cooper

Cooper - w mojej mx-6 jak się dobrze fotelami pomanipulowało przednimi to się dało conieco ;) mialem nawet w tapicerce na kokpicie dziurę po damskiej szpilce z buta ;) a miejsca nie było tam z tyłu też za wiele.

kanabis - z tego co wymieniałeś to brałbym alfe, najlepiej sportwagon i z v6 (szkoda, że u mnie ani fałki ani turbo nie było).

hehe astrą coupe swego czasu chyba jarał się Rozi ;) wstrzymam się od dalszego komentarza; 406 coupe miał chyba Kubaa, z tego co kojarzę nie chwalił go sobie (mógł to być ktoś inny, nie chce mi się szukać); coguar ma bebechy niby z mondeo, tylko bez 2 drzwi więc w miare ok, jak brać to tylko v6 - no i był w paru licencjach w gran turismo 2 ;)

ja dodam od siebie mazde mx-5 do rozważań.

Edytowane przez hooki

Kup se audi a4 i olej system, laski lecą na nie nawet.

Alfą za 5 tysi to se pojeździsz po warsztatach, w celu sprawdzenia gdzie je robią gdzie taniej i czy zgodzi ci się łaskawie mechanik założyć amortyzator firmy magnum i wachacze toprana :D Bo czasem nawet w takie coś się nie chcą bawić mechaniory, z racji, takiej, że wiedzą, że nie ma to sensu - w sumie taki mechanior to skarb, jak ci powie, że TEGO GÓVNA NIE WŁOŻĘ TU.

Chyba, że kupisz se 145 ewentualnie 155tkę... To za 5 może by coś było.

Albo 155 z niemiec, do opłat czyli doliczyć ~1300 trza

Z chęcią kupiłbym a4 B6 ale nie mam 20 tysięcy :(

O starym a4 takze moge powiedziec ze bede sie ciągał po warsztatach z zawieszeniem. Jak wogle mozna wrzucac a4 pomiedzy cougara czy 156? Za 156 niemal zawsze sie oglądam na ulicy a na b5 nigdy. Vhyba oczywiste jest ze jestem mlody i teraz nastawiam sie na lans nie interesuje mnie jak bardzo jest awaryjny i gadki typu bo to alfa mam gdzies. Każdy samochod sie psuje. Gdyby mi chodziło o mala awaryjność kupiłbym zje.banego golfa 

• Plusik 1

No to za 6 to już lepiej :) Kup niemiecką za 5, i zarejestruj, to jest dobra opcja. Kumpel ostatnio tak zrobił (w kwietniu) i kupił w bardzo dobrym stanie i to 2.0 TS, więc trochę klaczy pod maską ma (15...6 ? nomen omen).

Zna się ktoś na awaryjności terenówek typu Land Cruiser, Pajero, Patchfinder, Grand Vitara, Grand Cherokee itp.?

Powoli ze względów rodzinnych muszę zacząć rozglądać się za nowym, większy autem, a że zawsze podobały mi się terenówki to....

Samochodem na codzień będzie jeździć, żona (przebieg ok 7 tyś / rok), można je nazwać jako 2 auto w rodzinie, nie licząc wakacji i tripów weekendowych. Czasami bym chciał sobie nim trochę pobrykać po polach, mam fajne miejscówki za domem.

Chcę na niego przeznaczyć ta 60-70 tyś zł (sprzedaż Corsy 2009 r którą mamy od nowości + dokładka)

Co najmiej awaryjne? Najwygodniejsze? A może takich aut nie bierze się używanych ? Jak wyglądają opłaty oc/ac za takie klocki?

Waldek ty nic nie oglądałeś z tego segmentu ?

Warunek 3 osoby w środku, dużo bagażu i duży psiak w bagażniku.

Edytowane przez balon

No to takie minimum co do wielkości (ofc 5 drzwi), no i napewno młodszą udało by się kupić. Z drugiej strony nie powiesz też, że jest mała jakaś, ale fakt bagażnik mały. Może Chevrolet Escalede , jak to jeździ w ogóle ? No i chyba w terenie zero ? A no i pewnie pali jak smok.

Edytowane przez balon

No ja niestety powiem, że jest mała. To był jeden z największych zawodów jakie mnie spotkały przy oglądaniu samochodów. Wszedłem do Suzuki cały zadowolony, bo 'przecież ta Grand Vitara taka ładna i duża', a tu lipa :D Bagażnik malutki, co niestety dyskwalifikuje samochód u mnie w tej chwili :(

moje doświadczenie w tym segmencie kończy się na Land Cruiser oraz Grand Cherokee i o tych autach mogę coś powiedzieć. 

Kolega siedzący właśnie przy biurku obok ma zajawkę na takie auta i razem ze swoim ojcem przerobił już 3 sztuki Grand Cherokee. Najstarszy ma ponad 15 lat, starszy 11 lat, najnowszy ma 5 lat. Wszystkie mają dość duże silniki (5,2 litra, 4,7 litra a ten najnowszy to w ogóle wersja HEMI). Po pierwsze te auta są...małe. Tzn są duże jako samochody, ale w środku powalającej ilości miejsca nie ma (tak żeby można było umrzeć z wrażenia). Bagażnik jest "spłaszczony" i raczej mało pakowny, auta robią wrażenia "ciasnych" jak się wsiada. Świetnie jeżdżą po terenie, radzą sobie z wieloma przeszkodami, nawet z błotem i bagnem, spora moc i dobre opony oraz umiejętności dają ci jako taką pewność w terenie, że auto Cię nie zawiedzie.

Ubezpieczenie to 800OC albo 3200zł za pakiet, dotyczy to 5 latka. Auto cenią się około 40-60 tysięcy, auto z importu (najlepszy kierunek to Szwajcaria)

Land Cruiser jest jednak większym autem - większy bagażnik, szeroki bardzo środek dają powdy do radości bardziej bym patrzył w jego stronę na Twoim miejscu. Niestety cenią się wyżej nić amerykański Jeep, na to nic nie poradzisz, w końcu japończyk. Mało awaryjne, pakowne, wygodne, dobrze sobie radzą w terenie. Informacje niestety mam bardziej z drugiej ręki, gdyż takie dwa miał mój poprzedni pracodawca. 

Na Twoim miejscu popatrzyłbym w stronę pick-upów. Zobacz np. na Nissana Navarę, zabawa w lekkim terenie będzie, duża paka (może być z wersją zamkniętą), pełna kanapa, tylko wygląda słabo i to nie jest auto w trasę (z resztą żadna terenówka nie jest). Masz jeszcze L200 z tego segmentu i Amarok (VW) i chyba tyle z ciekawych modeli.

• Plusik 1

No ale mimo wszystko komfort w trasie LAnd Criuser chyba będzie lepszy niż Navary ?

Co do Navary to podoba mi się wersja uterenowiona "dzipowa" czyli Pathfinder ale nie wiem co po nim się spodziewać i ogólnie jest ich bardzo mało.

No Escalade jest kozak, tyle że pali pewno dużo więcej niż Japońce i zapewne droższy w eksploatacji.