Skocz do zawartości

Pytania różne, różniste

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A oleje Millers spoko? Chcę teraz wymienić olej po 3000km i taki polecili na forumku.

W ASO leją Castrola za 230 złotych, więc niech mnie cmokną w pompkę - sam sobie kupię :D

Opublikowano

Niezle, ja bym jednak zaproponowal wymiane co 15kkm/1rok. W samochodzie tak tego nie slychac, ale przy motocyklu, gdzie silnik masz pod broda mozna wylapac jakie niepokojace cykania pojawiaja sie przy przepracowanym oleju. Zreszta historia pokazala, ze wiele usterek typowych dla danych jednostek silnikowych eliminowala czestsza wymiana oleju. Nie mam teraz linka do tekstu, a za bardzo mi sie nie chce szukac. Zrobisz jak uwazasz za sluszne, zreszta moze ten samochod ma u ciebie pojezdzic 5 lat i wymienisz na nowy. W takim wypadku to lalbym w niego olej z beczki.

Opublikowano

No jasne - co rok będę wymieniał, bo te ~200 złotych rocznie to nie jest duża kasa za święty spokój. Na pewno wymiana raz na rok nie zaszkodzi.

• Plusik 1
Opublikowano

Lucek, Sportage 1.6 ma interwaly roczne :) i tak rob.

Obaj mamy rację, bo kiedyś miał roczne. W nowej instrukcji obsługi są dwuletnie i mój ma właśnie takie ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

da coś stożek do diesla 1.9 tdi ? w ogóle da się tak, w sensie są stożki ?

Nic nie da. Jakbyś nie miał turbiny to stożek + dolot + wydech wraz z kolekorem, poprawnie przeliczony do poj i mocy silnika powinien dać 12% przyrostu. Lecz w turbo dieselach nic to nie daje. Czytałem kiedyś duży artykuł jakiegoś mechanika o tym.

Jeśli masz stare tdi to możesz zaślepić egr i "ustawić" turbinę by ciut wcześniej się załączała.

Opublikowano

Wiecie jaki może być koszt przeczyszczenia przepustnicy w Mazdzie 3 2.0? Blokuje mi się pedał gazu, a internety mówią, że to właśnie od zanieczyszczonej przepustnicy.

Opublikowano

ew. mazdaspeed pl forum i tam poszukaj, pewnie będzie jakaś krok po kroku fotorelacja z tego.

np. u mnie wystarczy 6 śrubek takich kompletnie na widoku poodkręcać i wyjąć rure dolotu...

Opublikowano

Jest fotorelacja z Mazdy 6, dzis jeszcze zajrzę pod maske i sprawdzę co i jak. Czytałem, ze jest to prosta czynność, ale jak się zrobi coś nie tak, to komputer może potem błędy wykazywać.

Opublikowano

u mnie występuje adaptacja przepustnicy przez 100 czy 300 km, ale to kwestia tego że jest elektroniczna i komputer musi się nauczyć tego że się już domyka i jest czysta - a nie na linkę - u Ciebie chyba powinna być linka, więc wtedy jakieś falowanie obrotów albo za wysokie/niskie to silniczkiem krokowym regulujesz.

generalnie jest to prosta sprawa raczej.

Opublikowano

no to jednak lepiej zlecić to komuś, mając na uwadze, że nie jest to raczej "droga" czynność - ew. jeśli będzie wymontowywana by się np. pomoczyć w myjce ultradźwiękowej to można pokusić się o jakieś tam uszczelki świeże.

Opublikowano

Panowi chcę kupić demo car w jednym z salonów. Nie wiecie może czy w takim przypadku tez będzie można wziąć do niego kredyt 4x 25 tak jak dostałem od nich w ofercie na inne auto?