Opublikowano 3 listopada 201410 l Dobra drogie dzieci, jakoś sobie poradziłem. Wyczytałem, że warto skorzystać z rankingu ADAC. Gdyby ktoś jednak potrzebował to można go znaleźć tutaj http://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/default.aspx?ComponentId=29903&SourcePageId=31900
Opublikowano 3 listopada 201410 l Bac sie olejow silnikowych z allegro? 4l castrol 5w40 90 zl. Az za tanio. Na co patrzec?
Opublikowano 3 listopada 201410 l Autor Skur.wysyny podrabiaja oleje na potege, lepiej brac w sklepie i to zaufanym. Czemu akurat wybrales castrola?
Opublikowano 3 listopada 201410 l Nigdy nieznany z allegro i nigdy castrol. Liquid Moly, Motul, ew. Mobil 1. Jak do normalnej jazdy to wystarczy 5w40. Ja osobiście do hondziny leje M1 5w50, próbowałem chwalonego Motula 5w40 ale mi go wpie.przało. Z tym, że ja często na czerwone honde wprowadzam a przy wosokich temp. im wyższa liczba po "w" tym lepiej
Opublikowano 3 listopada 201410 l A co jest nie tego z Castrolem?? Jutro akurat mam kupić : ) ) ). Zalecany mam Castrol Proffesional 5w30 (BMW 116i) i taki zawsze był lany.
Opublikowano 3 listopada 201410 l Skur.wysyny podrabiaja oleje na potege, lepiej brac w sklepie i to zaufanym. Czemu akurat wybrales castrola? Od nowosci mam w aucie wlasnie ten i nie widze powodu zeby zmieniac, dla tych 3 tys co zona rocznie zrobi. Cos innego zalac? czyli allegro odpada. Mechanior w sumie nie zawiodl mnie nigdy ma po 40 za liter to chyba u niego wezne.
Opublikowano 6 listopada 201410 l Panowie jakieś opinie co do uturbionych benzyniaków? Wiadomo kolejna rzecz która może się popsuć. Słyszałem opinie, że przez turbo mniej palą bo nie trzeba ich tak kręcić żeby jechały.
Opublikowano 6 listopada 201410 l Zależy od pojemności, większe z turbem (1,8t z vw) to bardzo udane jednostki faktycznie mniej palące od wolnossących. Natomiast małe silniczki wyżyłowane przez turbinę nie są zbyt żywotne.
Opublikowano 7 listopada 201410 l DBC, daj wiecej info co to za auto,to wtedy mozna bedzie sie wypowiedziec. Sa udane i nieudane benzyniaki z turbo.
Opublikowano 3 stycznia 201510 l diesel w saabie 9-5 I ? 2.2 to chyba oplowski silnik rozrząd na łańcuchu. 3.0 coś kojarzę, że była tam wada fabryczna w postaci małej miski olejowej. ktoś może wypowiedzieć się na temat tych silników i ogólnie saaba? Edytowane 3 stycznia 201510 l przez D.B. Cooper
Opublikowano 4 stycznia 201510 l Znajomy miał SAABa 95 po lifcie z chromami i silnikiem 1.9TiiD chyba. Bardzo dobry silnik do normalnego eksploatowania w miarę bezawaryjny. Jednostki co wymieniłeś mają nie najlepsze opinie ale z tym różnie bywa. Ogólnie saaby moim zdaniem to bardzo wytrzymałe samochody, niestety z duchem opla ale dzięki temu części mechaniczne w rozsądnych cenach.
Opublikowano 8 stycznia 201510 l Od wczoraj znosi mi auto na prawą stronę, jak się dynamiczniej ruszy to kierownica sama ucieka w prawo.Do tego czasami kierownica drży przy prędkości >50 km/h. Opony ciśnienia nie gubią i jeżdżę na nich pierwszą zimę. Wiecie, co to może być?
Opublikowano 8 stycznia 201510 l W sensie ten w oponie, tak? Mi przez myśl przeszły tuleje, mocno zajechane klocki, albo coś utknęło w oponie i tego nie widać. W sumie, to jeszcze słychać takie lekkie trzeszczenie przy spokojnym ruszaniu.
Opublikowano 8 stycznia 201510 l Autor Slychac terkotanie? Moze to byc przegub wewnetrzny, o ile to FWD. Przy dynamicznym przyspieszaniu pojawia sie taki dzwiek i drgania. Ciezko na odleglosc i bez odsluchu to zweryfikowac Moze te byc uszkodzona tuleja wahaczu. Przy ruszaniu caly wahacz sie przesuwa do tylu(trzaski) , a podczas jazdy kosi opone stad znoszenie. Trzeszczenie i znoszenie pojawia sie tez, gdy peknie sprezyna zawieszenie. Pokrec w miejscu kierownica i sluchaj czy wtedy cos trzeszczy, ewentualnie robi BOING jak sprezyny w kreskowkach.
Opublikowano 8 stycznia 201510 l Dzięki za pomoc, jutro jeszcze posprawdzam. Do warsztatu mogę najwcześniej odstawić w poniedziałek.
Opublikowano 10 stycznia 201510 l Pojeździłem dziś trochę i wydaje mi się, że to coś z klockami się dzieje. Na początku nic za bardzo nie czuć, tylko lekkie ściąganie. Po jakichś 2 km już zaczyna kierownica wibrować, po chwili dość intensywnie. W ogóle, auto gorzej przyspiesza, a na pochyłej drodze, albo wzniesieniu nie toczy się, gdy puszczę hamulec. W czasie jazdy, gdy puszczę gaz, szybko traci prędkość. Możliwe, że któryś klocek się zaciska, czy coś?
Opublikowano 10 stycznia 201510 l Autor Mozliwe. Podlewaruj samochod i sprawdz, ktore kola ciezko sie obracaja. Ewentualnie po przejazdzce sprawdz, ktore kolo jest gorace. Tylko sie nie oparz.
Opublikowano 10 stycznia 201510 l No właśnie próbuję się zabrać za podlewarowanie, ale od dwóch dni leje i pizga wiatrem, bez przerwy. Wizytę w warsztacie mam na środę, albo może uda mi się coś w poniedziałek załatwić.
Opublikowano 10 stycznia 201510 l Autor Jak nie masz garazu to pojedz na podziemny parking czy cos w tym stylu. Lepiej to sprawdzic, bo po przegrzaniu klocki mogą się zeszklić, a i tarcza może dostać po (pipi)e.
Opublikowano 10 stycznia 201510 l Samochodu nie muszę używać na szczęście, a do warsztatu mam 500m, także nie ma lipy z tym Tak w ogóle, takie symptomy mogą wskazywać na coś jeszcze oprócz tarcz lub klocków? No bo zawieszenie już chyba odpada, nie?
Opublikowano 10 stycznia 201510 l Autor Szkoda nerwów na zamartwianie się. Podjedź do mechanika bo to może być pierdoła i wyczyszczenie prowadnic od zacisku może to naprawić. Kiedys w motocyklu zakleszczyła mi się skrzynia i mogłem wrzucić tylko 1 i 2 bieg. Na forach nakręcili mnie na wymianę skrzyni, połamane wodziki itp, a okazało się, że wystarczyło przesmarować cięgno od wybieraka. Biegi wróciły : ) Dlatego też na forach nie warto pytać o możliwe przyczyny doległości zdrowotnych bo i tak wszystko będzie wskazywało na raka.
Opublikowano 12 stycznia 201510 l Podjechałem dziś do warsztatu, okazało się lewe koło się blokowało, bo tłoczek podrdzewiał. Wymienią tłoczek, otulinę i powinno być ok. Przy okazji wymieniam też klocki z przodu, bo były łyse.