grzybiarz 10 298 Opublikowano 13 stycznia 2015 Opublikowano 13 stycznia 2015 Nie działa mi tylna wycieraczka, najprawdopodobniej bezpiecznik się zjarał, po tym jak ładowałem w gnieździe zapalniczki, latarkę.Jak w Suzuki Swift 2006, otwiera się tą zje.baną pokrywę? Gdzieś znajdę jakiś filmik, czy obrazek wyjaśniający? Widziałem, że w niektórych autach otwiera się to z boku, przy otwartych drzwiach, u mnie czuję, że "dzyndzel" jest pod kierownicą, ale nie wiem jak to otworzyć Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 13 stycznia 2015 Opublikowano 13 stycznia 2015 A nie masz instrukcji do auta? Jak nie to szukaj w google, ja zawsze zaczynam od tego. Youtube też jest pomocne. Cytuj
grzybiarz 10 298 Opublikowano 13 stycznia 2015 Opublikowano 13 stycznia 2015 No w sumie gdzieś powinno być... po niemiecku Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 13 stycznia 2015 Opublikowano 13 stycznia 2015 A no to lipton, faktycznie, ja miałem po duńsku, więc jeszcze lepiej Jednak z tego, co znalazłem w necie, to skrzynka może być u Ciebie po lewej stronie pod kierownicą, przed szpęgłem. Wturlaj się tam jakoś z latarką, powinna być widoczna jakaś klapa. Jak nie, rozejrzyj się jeszcze pod kierownica, z boku deski rozdzielczej od strony kierowcy i pod maską, po prawej stronie, stojąc przodem do auta. 1 Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 gdzie najlepiej w internecie sprawdzić vin pojazdu? Na stacji diagnostycznej to sprawdzają czy trzeba na własną rękę? Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 W sensie po vinie sprawdzić auto, czy sprawdzić zgodnosć vin pojazdu z dowodem? Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 sprawdzić przebieg, naprawy, itp Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 Jesli auto sprowadzone z zagranicy to najlepiej na stronie katalogów vin kraju, z którego auto pochodzi. Jesli auto kupione w salonie w Polsce to na historiapojazdu.gov.pl Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 Przebieg i naprawy to chyba tylko w salonie audi jeśli myślisz o tej audicy. Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 a strony tego typu http://www.vin-info.pl? znalazłem przykładowego golfa gdzie był vin w ogłoszeniu, po wpisaniu pojawiło się tylko parę informacji typu: marka, kolor, pochodzenie, auto jest z belgii . Żeby uzyskać dostęp do napraw trzeba opłacić coś koło 20 zł, w sumie na każdej innej stronie tak jest. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 Też się z tym spotkałem, ale nigdy nie płaciłem, bo wydaje mi się to naciągactwem. A auto, które chcesz sprawdzić jest od nowości w Polsce, czy sprowadzone? Ja kuppwałem auto sprowadzone z Danii, sprawdziłem vin na duńskiej stronie za darmo i było obszerne info. Trochę posiedziałem ze słownikiem i translatorem, ale jakoś dało radę. Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 (edytowane) ta audiczka z Niemiec. Czaje się i czaje, aż pewnie ktoś ja sprzątnie. Codziennie jeżdżę patrze czy jej ktoś nie ogląda vin będę miał za półtorej godziny, chyba zainwestuję te 2 dychy Edytowane 14 stycznia 2015 przez D.B. Cooper Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 A poszukaj jeszcze jakichś niemieckich stron z vinami, warto coś poszperać. Cytuj
Pajda 2 282 Opublikowano 14 stycznia 2015 Autor Opublikowano 14 stycznia 2015 W salonie Audi bez wlasciciela nie sprawdza Ci VINu, chyba, ze dasz "na browara" Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 14 stycznia 2015 Opublikowano 14 stycznia 2015 jezu weź zapłać (to tylko 5 Euro) albo możesz to wkleić na fora internetowe, gdzie kolesie mają abonamenty i sprawdzają historie i wklejają Ci ją w posty. Cytuj
Silver 167 Opublikowano 23 stycznia 2015 Opublikowano 23 stycznia 2015 Jakie okulary polecacie do jazdy wieczorem (lub w nocy) podczas opadów (tzn. głównie chodzi mi o zmniejszenie ilości widocznych "refleksów" powstałych od świateł samochodów jadących z przeciwka)? Bo z tego co widzę to są różne rodzaje typu Blue Blocker, Drivewear, "zwykłe żółte szkła" itp.Czy może nic nie pomoże i jedynie trzeba dbać o czystość przedniej szyby w samochodzie ? Cytuj
wilku00034 11 Opublikowano 25 stycznia 2015 Opublikowano 25 stycznia 2015 Czystość przedniej szyby w samochodzie to podstawa. Jeśli chodzi o okulary to słyszałem że sprawdzają się te okulary do jazdy nocnej (żółte szkła), choć ja ich nie testowałem, bo nie stosuję nawet przyciemnianych okularów gdy słońce bije po oczach Cytuj
Łebi 311 Opublikowano 5 lutego 2015 Opublikowano 5 lutego 2015 Jakie okulary polecacie do jazdy wieczorem (lub w nocy) podczas opadów (tzn. głównie chodzi mi o zmniejszenie ilości widocznych "refleksów" powstałych od świateł samochodów jadących z przeciwka)? Bo z tego co widzę to są różne rodzaje typu Blue Blocker, Drivewear, "zwykłe żółte szkła" itp. Czy może nic nie pomoże i jedynie trzeba dbać o czystość przedniej szyby w samochodzie ? Zwykle żółte to pic na wodę. Blue Blocker to są powłoki na soczewki dokładnie do jazdy zmierzchowej i w ciężkich warunkach pogodowych (mgła, deszcz, zachmurzenie, zmierzch). BB blokuje cześć pasma światła widzialnego co owocuje wyostrzeniem konturów i zwiększeniem kontrastu. Widać to najwyraźniej na np linii horyzontu czy styku np ściany lasu i asfaltu. BB jest nakładany w towarzystwie wielowarstwowego antyrefleksu. Jeśli nosisz okulary korekcyjne to duża poprawę da sama powłoka AR, byle by była kilkunastoma warstwowa a nie kilku i dobrej firmy a nie tani szit. Najlepszy stosunek jakości do ceny ma JZO (Jeleniogorskie zakl optyczne), powłoka szmaragd lub ideal (ideal ma dodatkowo oleofobową by łatwiej się czyściły bez rozmazywania). U mnie para soczewek ze szmaragdem to 150 zł, ideal 210 zł, BB nakładany na podstawowe utwardzenie to 180 zł za parę. Drivewear to koszmarnie drogi częściowy fotochrom jednocześnie z polaryzacją. Zaciemnia się od ok 60% do 90% "przyciemnienia " i jest typowo przeciwsłoneczny 3 Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 8 lutego 2015 Opublikowano 8 lutego 2015 quattro w silniku 1.8t 150 km ma sens czy za mała moc? Ile wzrośnie spalanie przy normalnej jeździe, coś kolo litra? Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 8 lutego 2015 Opublikowano 8 lutego 2015 no ale wszystko zależy chyba o jakim samochodzie mowa, c'nie? Cytuj
Infidel 218 Opublikowano 9 lutego 2015 Opublikowano 9 lutego 2015 1.8T nawet w osce nie jedzie,wiec tym bym sie nie przejmowal Spalanie wzrosnie 1-2l . Bierz quattro i sie nie zastanawiaj, trakcja w kazdych warunkach to cos pieknego,a w zime bedziesz mial duzo zabawy. Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 9 lutego 2015 Opublikowano 9 lutego 2015 audi a4 b5 nie zastanawiałbym się nawet Cytuj
Pajda 2 282 Opublikowano 9 lutego 2015 Autor Opublikowano 9 lutego 2015 Zawsze marzylem o B4 Quattro z reczna blokada Pozniej juz wszystko na torsenie bylo Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 14 lutego 2015 Opublikowano 14 lutego 2015 panowie jaki olej do 1.8t 150 km? Przebieg 200 tyś Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi