Skocz do zawartości

Pytania różne, różniste

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 hours ago, Bishonen88 said:

Skoda Octavia IV - od paru dni mam problem że radio się włącza samo po opuszczeniu pojazdu. Tzn. wylaczam silnik, wysiadam, zamykam -> wszystko OK. Wracam za 10 minut - system infotainment gra i muzykwa wali z auta. Google'owałem ale nic konkretnego nie mogę znaleźć. Wizyta w salonie dopiero możliwa za parę dni - pomyślałem że może ktoś miał coś podobnego albo wie co zrobić?

Dziwne. Może zmień źródło muzyki na jakieś inne i zobacz czy tak samo będzie. W sensie jeśli przy gaszeniu silnika poza CarPlay / AA ustawione jest np. radio, przestaw na jakieś inne źródło jak Bluetooth albo coś tam innego. 

Opublikowano

Thx za odpowiedzi - probowalem wiele rzeczy ale nic nie daje rezultatow 100%:

- Factory Reset z poziomu ustawien

- Hard Reset przytrzymujac guzik power przez 10 sekund

- Zmiana gloscnosci na 0, zeby przynajmniej nie bylo slychac nic - tez nic nie dalo. Gdy system sie sam wlacza, to glosnosc wbija na jakies 40% automatycznie ;o

Sam fakt ze infotainment wlacza sie bez odpalonego samochodu + kluczyka w okolicy jest lekko niepokojacy. Jedyna korelacja jaką widzę to upał - 30 stopni i słońce non-stop walące w maskę/przez szybę. Może jakieś przewody się rozciągają itd.? Pewnie w salonie też mnie spróbują skroić konkretnie mówiąc że wszystko trzeba wymienić :D

Opublikowano

Miewałem taki przypadek, ale w Peugeocie 206, a tam radio nie było fabryczne i pewnie było to spowodowane jakimiś błędami w elektryce po błędnym podłączeniu. Tutaj to mało prawdopodobne, ale może też jakieś błędy fabryczne. Ja bym obstawiał coś z zapłonem.

Opublikowano
W dniu 14.08.2023 o 19:12, Dud.ek napisał:

Zmień koła na większe z oponą o niższym profilu. Wyższe amortyzatory montuje się w jeepach, żeby jeździć po lesie.

Rozmowa z mechanikami i specjalistami od tuningu, którą odbyłem niedawno w tej sprawie dała mi jedno: teraz już wiem, że do mojego SUVa mogę wrzucić nawet 22-calowe koła, ale musi to być bardzo, bardzo niski profil, co nie będzie dobre dla wygody i bezpieczeństwa jazdy. Wystarczą mi 21-calowe z niskim profilem, ale będą one szersze, tak samo alufelga, od 20-tek, które mam; jedynie będę musiał do 21-cali poszukać gdzieś całorocznych opon, a nie mam dużego wyboru. :frog:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W środa/sobota za tydzień wybieram się w podróż 911. Startujemy we Wro i lecimy Morawy -> Ołomuniec -> Kocanda (hotel) -> kierunek do Bad Gastein w Austrii przez Slazburg i pitstop w The Comodo -> lecimy przez Grossglockner Hochalpenstraße zahaczając o F.A.T Mankei i wystawa na 75 lecie Porsche -> Herbstfest w Rosenheim i pitstop w hotelu Hirzinger

Czy ktoś miał okazję lecieć w podobną trasę i może polecieć jakieś ciekawe obiekty na trasie? Mogą być muzea, coś związanego z motoryzacją albo fajnie spoty na ciekawe zdjęcia. Wszystkie tipy mile widziane!

Edytowane przez Faranell
  • Lubię! 1
Opublikowano
17 godzin temu, Faranell napisał:

Czy ktoś miał okazję lecieć w podobną trasę i może polecieć jakieś ciekawe obiekty na trasie? Mogą być muzea, coś związanego z motoryzacją albo fajnie spoty na ciekawe zdjęcia. Wszystkie tipy mile widziane!

Był kiedyś taki film, "Europe Trip" (https://www.filmweb.pl/film/EuroTrip-2004-108122) z 2004 roku - bo skoro taka dość ciekawa i zróżnicowana krajobrazowo ekspedycja (tak, patrzyłem na trasy, które wybrałeś! Bomba! No i 911 w trasie! ZAZDRO!), to jest to właśnie ta swego rodzaju ,,wieczna impreza w trasie", i to zapewne w odpowiednim towarzystwie. Sam zastanawiałem się kiedyś nad wybraniem się na targi motoryzacyjne (jedne z najlepszych i najważniejszych w branży samochodowej na świecie w ogóle, spotkań, wśród producentów współczesnych aut, zarówno hypercarów, aut użytkowych, GT etc.) w Szwajcarii, w Genewie (edycja tegoroczna już za nami... Smuteczek) i połączeniem takiego wyjazdu (logistycznie trochę ciężki plan) z wybraniem się do Muzeum Motoryzacji, Muzeum Toyoty, Toyota-Allee 2, 50858 Köln. Możesz akurat to Muzuem dodać do swojej trasy wypadowej, ale raczej nie będziesz miał to po drodze. 

Opublikowano
19 minut temu, JaskinieTerrigenoweMarvela napisał:

Był kiedyś taki film, "Europe Trip" (https://www.filmweb.pl/film/EuroTrip-2004-108122) z 2004 roku - bo skoro taka dość ciekawa i zróżnicowana krajobrazowo ekspedycja (tak, patrzyłem na trasy, które wybrałeś! Bomba! No i 911 w trasie! ZAZDRO!), to jest to właśnie ta swego rodzaju ,,wieczna impreza w trasie", i to zapewne w odpowiednim towarzystwie. Sam zastanawiałem się kiedyś nad wybraniem się na targi motoryzacyjne (jedne z najlepszych i najważniejszych w branży samochodowej na świecie w ogóle, spotkań, wśród producentów współczesnych aut, zarówno hypercarów, aut użytkowych, GT etc.) w Szwajcarii, w Genewie (edycja tegoroczna już za nami... Smuteczek) i połączeniem takiego wyjazdu (logistycznie trochę ciężki plan) z wybraniem się do Muzeum Motoryzacji, Muzeum Toyoty, Toyota-Allee 2, 50858 Köln. Możesz akurat to Muzuem dodać do swojej trasy wypadowej, ale raczej nie będziesz miał to po drodze. 

Dzięki bardzo! Zawsze można zboczyć z trasy :)

Jaram się trasą fest, od lat planowałem i w końcu się uda:)

Opublikowano

Ma ktoś tutaj auto z 3.0 TDI ? ile wam pali po mieście i w trasie?

Jak coś podawajcie moc auta, bo to jest rozstrzał od 200 do ponad 300hp.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie tylko opony. Jak nie planujesz mniejszych felg na zimę, a nie wiem czy Formentor może mieć 17, ewentualnie nie planujesz samemu przekładać, to raczej prościej same opony. 

Przynajmniej masz ten sam look niezależnie od pory roku. 

Opublikowano

Też mnie czekają opony na zime bo zmieniłem auto i chyba wezme teraz całoroczne dobrej marki takie 69db.

Jakie macie oponie/ zdanie o tych całorocznych? Zim coraz mniej teraz i śniegu.
Do tego mam quattro to jakoś o ślizganie mniej obaw

Opublikowano

Kiedyś nawet nie było podziału na letnie i zimowe. Ojciec mówi że w maluchu się nie zmieniało…
Też bym chciał mieć całoroczne, a tak trza się pierdzielic z wymianą i przechowaniem. Np teraz mam w lokalu gdzie miałem „firmę”, ale muszę stąd spadać, a w piewce nie mam miejsca i nie chce smrodzić oponami gazetki :/  chyba pozostanie magazynowanie w serwisie za 160 zł/rok :/

Opublikowano

Jak się nie mieszka w rejonie Polski, gdzie jest regularnie mróz i śnieg, albo jak się w trasę dużo nie jeździ zimą to sezonówki jak najbardziej mają sens.

Z tym, że kiedyś się opon nie zmieniało na zimę to trochę patologia, bo przychodziła lekka zima i ludzie nie mogli podjechać po niewielkie wzniesienia. Mi za to ojciec opowiadał jak zużyte opony się odlewało masą, żłobiło jakiś bieżnik i elo, a potem w Jelczach, albo Starach opona strzelała przy 70-80 km/h.

• Plusik 1
Opublikowano

W samochodzie do miasta mam od paru lat całoroczne (Goodyear 4 Seasons) i: na mokrym ok, na suchym gorzej niż opona letnia, na śniegu gorzej niż zimowa. Do miasta super. Na suvie, którym jeżdżę na narty mam lato/zima i nie biorę pod uwagę, że tu założę całoroczne. Wymieniam same opony, mój oponiarz już nie ma miejsca na przechowywanie, a opona z felgą tyle waży, że mi się od razu odechciewa dźwigać. No i felgi 19" swoje kosztują.

Opublikowano
8 godzin temu, dominalien napisał:

W samochodzie do miasta mam od paru lat całoroczne (Goodyear 4 Seasons) i: na mokrym ok, na suchym gorzej niż opona letnia, na śniegu gorzej niż zimowa. Do miasta super. Na suvie, którym jeżdżę na narty mam lato/zima i nie biorę pod uwagę, że tu założę całoroczne. Wymieniam same opony, mój oponiarz już nie ma miejsca na przechowywanie, a opona z felgą tyle waży, że mi się od razu odechciewa dźwigać. No i felgi 19" swoje kosztują.

A jak z hałasem masz porównanie do jakichś cichych opon? i jaki rozmiar tych Goodyear 4 Seasons?
No i jakie auto masz, jak wygłuszone?

Ja potrzebuje 19"

edit:  72db?

https://www.sklepopon.com/opona-caloroczna/goodyear-vector-4seasons-g3-255-45-r19-100-w-fr-132469

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy grubość powłoki lakierniczej 210 mikronów to dużo? Tyle gość ze salonu Volkswagena wyczaił na mojej Fieście na dachu, która była w salonie kupowana i zarzeka się, że to nie jest normalne i bardzo dużo. Dzwoniłem do salonu i tam mi powiedzieli, że z tym autem absolutnie nic się nie działo, w salonie żadnego ponownego malowania nie było. Tak samo jak czytam fora o Fordach, to ludzie twierdzą, że to nie jest coś niezwykłego i ogólnie niezbyt się przejmować, bo gdyby było jakieś obicie, to żaden lakiernik tak cienko nie zrobi i to musiało z fabryki tak wyjechać. Co ciekawe w salonie Skody się o to nie przyczepili i tam wycenili auto na 55k, a tutaj przez to gość chce dać 51k. Jak dla mnie to czepia się na siłę aby zbić cenę, ale chętnie się dowiem co Wy o tym sądzicie :)

Opublikowano

No i tak chyba zrobię. Wystawię w czerwcu na otomoto za 60k i zobaczymy. Obstawiam, że pójdzie, szczególnie że ma fabryczną gwarancję jeszcze przez 2 lata, opony letnie i zimowe z bieżnikami 7mm, więc spokój na lata ktoś będzie miał.

Opublikowano

Ja napisze tak, każdy wie, że wypadki się zdarzają, samochód nowy również ulega w transporcie uszkodzeniu. Niejednokrotnie samochód przed wydaniem jest poprawiany, czy to polerka czy zaprawki. Nie wnikam czy kupujący jest o tym informowany. 200 mikronów na kilkuletnim samochodzie to o około 2x za dużo wiec wniosek raczej jest prosty. Niemniej ponowne polakierowanie elementu nie powinno mieć wpływu na cene .

Opublikowano

Moim zdaniem to już zakrawa o lekką paranoje takie czepianie się o mikrony. Jeśli fura jest nietknięta konstrukcyjnie, bezpieczna, w pełni sprawna i z pewną historia to co to zmienia że na jakimś elemencie jest o grubość włosa więcej lakieru? Ale wiadomo że kupujący będzie się tego chwytał żeby urwać parę tysięcy, tak jakby grubsza warstwa lakieru była równoznaczna z tym że czołg po tym aucie przejechał albo spadło z klifu. Absurd, no ale taki rynek. :dunno:

A jeśli chodzi o sprzedaz to nie wiem jak teraz jest z ilością chętnych ale pewnie też nie ma co na dłuższą metę wybrzydzac i się boksować o każdego tysiaka przy takiej wartości auta, żeby auto sprzedać, a nie sprzedawać. 

• Plusik 1