Skocz do zawartości

Pytania różne, różniste

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW M3 E46 (Nowa wersja - 2005 rok) vs Ferrari 456 (1996 rok). Cena ta sama czyli do 90-95 K PLN. Ostatnio dyskutowałem na temat tych samochodów z kumplem gdyż są piękne i (jak na swoją klasę) niedrogie. Czy możecie podać swoje za i przeciw na temat tych samochodów. Jakieś bezstronne opinie?

Opublikowano

Mógłbyś podać jakieś linki do fotek tych aut? Chodzi mi zwłaszcza o BMW bo z tego co się orientuje E46 robili do roku 2K4.

Nie są to samochody na ktore z chęcią wydałbym taką kase, ale jeśli już bardziej przemawia do mnie ferrari, dzięki swojej niepowtażalności oraz dzięki temu ze to... ferrari ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

4 pytanka:

1. Ile kosztuje orientacyjnie pomalowanie maski?

2. Ile KM ma Peugeot 205 z silnikiem 1.6?

3. Co oznacza 16V, 6V itp. (jestem żółtodziobem :))

4. Rozwińcie mi sktóry GSI i GTI :) ?

Opublikowano (edytowane)

1. Zależy od zakładu lakierniczego i samej maski (jej stanu np.), ale od 300 zł do 1000 zł nawet w bardzo kul zakładach (a i może więcej, no ale za 500 zł powinni pomalować w takim 'normalnym' warsztacie).

2. Nie chce mi się szukać

3. 16v -> 16 valve, 16 zaworów, nie spotkałem się z 6v ale pewno są takie wynalazki, ale pewnie chodziło Ci o v6 - jest to z kolei oznaczenie w pewnych kręgach kultowego rozwiązania budowy silnika jakim są "fałki" :)

4. Nie umiem tego wyguglować, ale ogółem GTi nie jest tym samym w każdej marce (a znajduje się w wielu), lecz np. w Alfach GTA rozwija się jako Gran Turismo Allegerita, i w niektórych markach GT rozwija się po prostu jako Gran Turismo + dodatek tamten, ale w np. VW jest to całkiem co innego bo to Niemcy więc raczej po włosku by nie pisali :D

No ale nie wiem, a ciężko mi idzie coś szukanie dziś.

Edytowane przez Oran
Opublikowano
4 pytanka:

1. Ile kosztuje orientacyjnie pomalowanie maski?

2. Ile KM ma Peugeot 205 z silnikiem 1.6?

3. Co oznacza 16V, 6V itp. (jestem żółtodziobem :))

4. Rozwińcie mi sktóry GSI i GTI :) ?

do 1

jak u lakiernika to cena jest "od elementu" srednio 350zl mozna trafic taniej jak i drozej zalezy gdzie

do 2

205 z 1.6 pewnie chodzi ci o GTIka to ma albo 105KM albo 115KM zalezy od rocznika silniki bardzo podobne roznia sie wartoscia sprezania. roznicy w osiagach raczej nie ma ;)

TIP: jak 205 to tylko 1.9GTI roznica miedzy 1.6 a 1.9 jest spora :)

3 bylo wytlumaczone :D

do 4

GTI - Gran Turismo Injection; okreslenie sportowych modeli (w VW, Peugeocie, nissanie) zapoczatkowane przez VW modelem Golf w roku 76

GSI - Grand Sport Injection; zapoczatkowane przez OPLA w modelu Kadett (wersja E) sportowa odmiana, skrot stos. jeszcze w astrach potem zaginol i zostal zastopiony innymi np. OPC;

Opublikowano
BMW M3 E46 (Nowa wersja - 2005 rok) vs Ferrari 456 (1996 rok). Cena ta sama czyli do 90-95 K PLN. Ostatnio dyskutowałem na temat tych samochodów z kumplem gdyż są piękne i (jak na swoją klasę) niedrogie. Czy możecie podać swoje za i przeciw na temat tych samochodów. Jakieś bezstronne opinie?

gdzieś Ty widział ferreari za 90k????

Opublikowano

tak ferrari 456 za 100 tys. pln to chyba tylko u soniaka. (u innych jest za ok.70-80 tys. usd)

i pewnie na gaz bys przerobil.

koszty eksploatacji by cie zmiotly.

maserati mozna kupic w podobnych pieniadzach ale to konkretne auto i uzytkowanie go bedzie pewnie tez konkretnie kosztowalo ;]

Opublikowano (edytowane)

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć po krótce jak jeździ się samochodem z automatyczną skrzynią biegów :blush: ?

Nigdy nie miałem okazji

Edytowane przez Hubi.
Opublikowano

odpalasz auto , wciskasz hamulec i wrzucasz bieg . Puszczasz hamulec i auto zaczyna sie samo toczyć przed siebie .... wciskasz gaz i jedziesz ... gaz , hamulec,gaz ,hamulec,gaz,hamulec .... nie potrzebujesz lewej nogi ....

Opublikowano

To jest podstawowa zasada. Lewej nogi NIE WOLNO używać, odkładamy ją na nadkole i tam spoczywa cały czas.

Ruszanie pod górę nie stanowi żadnego problemu, auto nie stoczy się nawet o milimetr :)

PS: przekonanie że automat "zamula" jest IMO nieprawdą. Miałem kadetta 1.6i (72KM) w automacie i autko sprawowało się naprawde nieźle. Dynamiki faktycznie nie miało zbyt wielkiej, ale to raczej wina nikłej mocy niż skrzyni.

Opublikowano
R N D 1 2 3.

Jakieś krótkie wytłumaczenie :) ?

Jeszcze nigdy nie jeździłem automatem, ale jednak wydaje mi się, że większa radocha i kontrola jest gdy ma się manualną skrzynie biegów.

Opublikowano
To jest podstawowa zasada. Lewej nogi NIE WOLNO używać, odkładamy ją na nadkole i tam spoczywa cały czas.

Ruszanie pod górę nie stanowi żadnego problemu, auto nie stoczy się nawet o milimetr :)

PS: przekonanie że automat "zamula" jest IMO nieprawdą. Miałem kadetta 1.6i (72KM) w automacie i autko sprawowało się naprawde nieźle. Dynamiki faktycznie nie miało zbyt wielkiej, ale to raczej wina nikłej mocy niż skrzyni.

W BMW7 i Omedze B 2.5TD zamula. Takie jest moje wrazenie. Ten odglos jakby 'przetrzymywania' na obrotach jest poprostu paskudny. Niby slychac, ze kreci sie wyzej a tu auto tylko sie toczy. Wku rwia mnie takie cos.

Co do oznaczen:

R- reverse

N - neutral

D - drive

1,2,3 to zwykle biegi ktore mozna wybrac 'recznie'.

Opublikowano (edytowane)
To jest podstawowa zasada. Lewej nogi NIE WOLNO PS: przekonanie że automat "zamula" jest IMO nieprawdą. Miałem kadetta 1.6i (72KM) w automacie i autko sprawowało się naprawde nieźle. Dynamiki faktycznie nie miało zbyt wielkiej, ale to raczej wina nikłej mocy niż skrzyni.

W BMW7 i Omedze B 2.5TD zamula. Takie jest moje wrazenie. Ten odglos jakby 'przetrzymywania' na obrotach jest poprostu paskudny. Niby slychac, ze kreci sie wyzej a tu auto tylko sie toczy. Wku rwia mnie takie cos.

BMW7 też z 2.5td? Z takim motorem to i manul ssie IMO 8) Miałem okazję jeździć starą siódemą (E32, 735) w automaci i nic nie zamulało. Ten dźwięk wkręcania na obroty bez przyśpieszenia toraczej wina sypiącej się skrzyni lub diesla, który jak wiadomo szybko robi się głosny ;)

Edytowane przez wilku00034
Opublikowano

BMW bylo z jakas wieksza benzyna - nie wiem jaka bo jechalem tylko raz tym modelem. Nie chodzi mi o typowe wkrecanie sie bez przyspieszania tylko ogolnie o to buczenie automatow ktore slychac jak przejezdza wlasnie siodemka albo inne limo. Widocznie kiedys automaty tak mialy i tyle. Albo wszystkie maja zepsute skrzynie :P

Opublikowano

Chyba łapię o co Ci chodzi, ale w mercu tego nie uświadczyłem mimo wiekowości tej konstrukcji. Może dlatego że tam silnik słychać dopiero przy wysokich obrotach, lub gdy przekroczy się pewną prędkość (około 170km/h), choć i tak nie słychać takiego przeciągania na obrotach, tylko piękny pomruk :D

Opublikowano

dobra Panowie, przydarzyla sie i mi w koncu przygoda - na parkingu:

20081012500.jpg

umowilem sie z babka ze jutro podjade z nia do blacharza i zaplace za klepanie - ile takie cos moze kosztowac, tzn na ile m/w moge sie nastawic? Wie ktos?

Opublikowano
dobra Panowie, przydarzyla sie i mi w koncu przygoda - na parkingu:

umowilem sie z babka ze jutro podjade z nia do blacharza i zaplace za klepanie - ile takie cos moze kosztowac, tzn na ile m/w moge sie nastawic? Wie ktos?

Jedna część (nadkole), czyli 200 klepańsko, 200 malowanie. Może ktoś Ci to taniej wyklepie, ale raczej licz się z wydatkiem 350-500 zł.