fazzeer 15 Opublikowano 21 października 2011 Opublikowano 21 października 2011 Ojciec ma samochód, który powoli zaczyna 'odchodzić', sprzedać go nie warto, więc chciałbym jak już całkiem padnie zostawić go, żebym mógł 'pobawić się' w mechanika. Jednak z tego co mówi ojciec, aby wyrejestrować samochód, trzeba go zezłomować. I tu pytanie, czy nie ma innej opcji aby przestać płacić OC ? Cytuj
Infidel 218 Opublikowano 21 października 2011 Opublikowano 21 października 2011 Zwykle z GPSa. Ja jednak poprawną uważam za tą po środku między licznikiem a GPSem. Znajomy chce kupić auto w UK (bo tam mieszka). W związku z tym mam dwa pytania: 1. Auta szuka tutaj: http://motors.ebay.co.uk/ Są jeszcze jakieś serwisy godne polecenia? 2. Kupowanie samochodu w UK jest mniej-więcej na tyle bezpieczne jak w Niemczech i Holandii? Tzn. czy sprzedawcy oszukują tak jak u nas w Polsce, czy raczej takie procedery są przytemperowane? Cytuj
Mustang 1 739 Opublikowano 21 października 2011 Opublikowano 21 października 2011 Który pomiar prędkości jest dokładniejszy - z prędkościomierza czy z GPSa? Słyszałem już różne wersje, które nawzajem sie wykluczają, a chciałbym poznać prawdę GPS. Jeden warunek - przy ustabilizowanej prędkości. Prędkościomierze zawyżają (przy 130) od 1 do nawet 9 km/h, zależnie od modelu samochodu [test Auto Plus fr]. Prędkościomierz w sprawnym aucie nie pokaże za to nigdy prędkości niższej od rzeczywistej. Cytuj
Dud.ek 2 053 Opublikowano 21 października 2011 Opublikowano 21 października 2011 Ojciec ma samochód, który powoli zaczyna 'odchodzić', sprzedać go nie warto, więc chciałbym jak już całkiem padnie zostawić go, żebym mógł 'pobawić się' w mechanika. Jednak z tego co mówi ojciec, aby wyrejestrować samochód, trzeba go zezłomować. I tu pytanie, czy nie ma innej opcji aby przestać płacić OC ? Spisać umowe na jakiegoś menela, dać mu 50zł za to i zostawić sobie samochód 1 Cytuj
POSNANIAK 50 Opublikowano 25 października 2011 Opublikowano 25 października 2011 Który pomiar prędkości jest dokładniejszy - z prędkościomierza czy z GPSa? Słyszałem już różne wersje, które nawzajem sie wykluczają, a chciałbym poznać prawdę GPS. Jeden warunek - przy ustabilizowanej prędkości. Prędkościomierze zawyżają (przy 130) od 1 do nawet 9 km/h, zależnie od modelu samochodu [test Auto Plus fr]. Prędkościomierz w sprawnym aucie nie pokaże za to nigdy prędkości niższej od rzeczywistej. gps pokazuje zazwyczaj zbyt mało , prędkościomierz za dużo (jego dokładnośc zależy od tego jakiej średnicy całkowitej akurat mamy koła zamontowane). najdokładniejsze są specjalistyczne użądzenia pomiarowe np. g tech pro. Zwykle z GPSa. Ja jednak poprawną uważam za tą po środku między licznikiem a GPSem. Znajomy chce kupić auto w UK (bo tam mieszka). W związku z tym mam dwa pytania: 1. Auta szuka tutaj: http://motors.ebay.co.uk/ Są jeszcze jakieś serwisy godne polecenia? 2. Kupowanie samochodu w UK jest mniej-więcej na tyle bezpieczne jak w Niemczech i Holandii? Tzn. czy sprzedawcy oszukują tak jak u nas w Polsce, czy raczej takie procedery są przytemperowane? tak jak u nas nie oszukują nigdzie chyba że dalej na wschodzie. jeśli auto będzie z samej anglii to wiedz że większych świn jesli chodzi o stan (szczególnie wewnętrzny) aut w europie nie ma. Cytuj
Infidel 218 Opublikowano 5 listopada 2011 Opublikowano 5 listopada 2011 (edytowane) W samochodach z kierownicą po prawej stronie pedały też są odwrócone (sprzęgło po prawej)? POSNANIAK, co miałeś na myśli używając słowa ,,świń? To było w pozytywnym,czy negatywnym znaczeniu? Edytowane 5 listopada 2011 przez Infidel 1 Cytuj
POSNANIAK 50 Opublikowano 5 listopada 2011 Opublikowano 5 listopada 2011 (edytowane) pedaly sa "po naszemu". po obcowaniu z kilkoma anglikami napisalem to w negatywnym znaczeniu. nie irlandczycy, szkoci ale właśnie rdzenni anglicy to w większości posiadacze jeżdżących chlewow. Edytowane 5 listopada 2011 przez POSNANIAK Cytuj
Infidel 218 Opublikowano 9 listopada 2011 Opublikowano 9 listopada 2011 Pytam z ciekawosci,wiec bez glupich tekscikow. Niepelnoletnia osoba moza zarejestrowac na siebie samochod/motocykl i go ubezpieczyc? Cytuj
Dud.ek 2 053 Opublikowano 9 listopada 2011 Opublikowano 9 listopada 2011 przy rejestracji podaje sie chyba nr prawa jazdy wiec nie wiem czy to nie dyskwalifikuje. Cytuj
Dud.ek 2 053 Opublikowano 9 listopada 2011 Opublikowano 9 listopada 2011 Ale przy podpisywaniu umowy OC sie podaje wiec pełnego legalu by z tego nie było Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 9 listopada 2011 Opublikowano 9 listopada 2011 Ale przy podpisywaniu umowy OC sie podaje wiec pełnego legalu by z tego nie było OC tez mozna wykupic nie posiadajac prawa jazdy Cytuj
POSNANIAK 50 Opublikowano 9 listopada 2011 Opublikowano 9 listopada 2011 osoba nieposiadająca prawka moze na siebie zarejestrowac auto i wykupic OC. nie wiem czy jest wymog pełnoletnosci. Cytuj
wilku00034 11 Opublikowano 11 listopada 2011 Opublikowano 11 listopada 2011 Można, bo nawet będąc właścicielem firmy rejestrujesz na siebie auta, a prawka nie musisz posiadać. Co za tym idzie ubezpieczenie jest na właściciela Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 11 listopada 2011 Opublikowano 11 listopada 2011 Dodatkowo prawo jazdy nie ma nic wspolnego z OC i posiadanie msamochodu - można posiadać samochód tak samo jak telewizor. Nie trzeba miec w żadnym wypadku prawa jazdy. Cytuj
Dud.ek 2 053 Opublikowano 11 listopada 2011 Opublikowano 11 listopada 2011 No ale jak sie wykupuje oc to sie podaje od ilu lat posiadamy prawko aby oni mogli obliczyć wysokość składki wiec mam rozumieć, że mają osobną wartość składki dla osób bez prawka? Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 11 listopada 2011 Opublikowano 11 listopada 2011 (edytowane) No ale jak sie wykupuje oc to sie podaje od ilu lat posiadamy prawko aby oni mogli obliczyć wysokość składki wiec mam rozumieć, że mają osobną wartość składki dla osób bez prawka? no tak Edytowane 11 listopada 2011 przez Lucek Cytuj
Dud.ek 2 053 Opublikowano 11 listopada 2011 Opublikowano 11 listopada 2011 Pewnie to jakaś zwyżka wiec orientuje sie ktoś ile ona może wynosić? Cytuj
Infidel 218 Opublikowano 11 listopada 2011 Opublikowano 11 listopada 2011 No dobra,ale czy osoba niepełnoletnia może zarejestrować i ubezpieczyć auto? Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 12 listopada 2011 Opublikowano 12 listopada 2011 Bez żadnego problemu - wymagane są tylko podpisy rodziców. Cytuj
wilku00034 11 Opublikowano 14 listopada 2011 Opublikowano 14 listopada 2011 (edytowane) Orientuje się ktoś może jak przystosować silnik benzynowy do spalania mieszanki benzyny z ropą? Czy taka przeróbka jest realna? Chodzi oczywiście o stare silniki które siedzą w ciężarówkach. Przykłądowo ZIŁ. EDIT: chodzi o to żeby ten silnik stał się tak zwanym silnikiem wielopaliwowym. Edytowane 14 listopada 2011 przez wilku00034 Cytuj
POSNANIAK 50 Opublikowano 15 listopada 2011 Opublikowano 15 listopada 2011 google Twoim przyjacielem. Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 16 listopada 2011 Opublikowano 16 listopada 2011 Da się ale jest to niepotrzebnie w takim wypadku skomplikowane. Zbyt duży nakład pracy do korzyści jakie mógłby przynieść taki silnik. Cytuj
wilku00034 11 Opublikowano 17 listopada 2011 Opublikowano 17 listopada 2011 Posnaniak: w necie są głównie informacje o silnikach wielopaliwowych na bazie silników o zapłonie samoczynnym, a mi chodzi o zapłon iskrowy. Wiele osób twierdzi wręcz że takich silników nie da się przerobić na "mieszankę". Nawet jeśli wydajność byłaby nikczemna to mimo wszystko miałoby to dla mnie sens Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 18 listopada 2011 Opublikowano 18 listopada 2011 (edytowane) Da się przerobić tylko trzeba zastosować podgrzewacz mieszanki, zmienić moment wtrysku mieszanki odpowiednio do ruchu tłoka i sprężenia wewnątrz silnika przy czym sprężenie powietrza a tym samym jego temperatura musi być o wiele większa niż w silniku benzynowym aby nastąpił samozapłon. W benzynie sprężenie jest małe, mieszanka jest "zimna" i aby się zapaliła to potrzebna jest iskra. To tak w dużym uproszczeniu. Zasadniczo każdy silnik benzynowy jesteś w stanie przerobić - musisz tylko wprowadzić modyfikacje charakterystyczne dla silnika o zapłonie samoczynnym i tu jest kłopot/trydność/wysoki koszt. Edytowane 18 listopada 2011 przez Yacek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi