POSNANIAK 50 Opublikowano 2 lutego 2012 Opublikowano 2 lutego 2012 Jedne (pipi) warte i drugie też. Polecam wycieraczki firmy Denso (uwaga na podróbki). U mnie wytrzymały trzy zimy. Ja przejechałem się właśnie na tej firmie, więc zależy jak się trafi. U mnie Denso nie przetrwały zimy. napisałem wyraznie "uwaga na podróbki" . Cytuj
Łebi 311 Opublikowano 2 lutego 2012 Opublikowano 2 lutego 2012 (edytowane) Naprawdę polecam wyciaraczki firmy NWB. Nie do zdarcia Tak wyglądają: http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.nwb.co.jp%2Fe%2F Edytowane 2 lutego 2012 przez Łebi Cytuj
wilku00034 11 Opublikowano 2 lutego 2012 Opublikowano 2 lutego 2012 No cóż może i masz rację że to była podróba, nie zmienia to faktu że już ich nie kupię Cytuj
winner 183 Opublikowano 2 lutego 2012 Opublikowano 2 lutego 2012 Kupić Boscha, który nie będzie podróbą to w dzisiejszych czasach prawie awykonalne zadanie. Nie ma nic gorszego niż piszczenie wycieraczek, człowieka to do szału może doprowadzić. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 3 lutego 2012 Opublikowano 3 lutego 2012 Hm, przecież Bosch jest w prawie każdym markecie gdzie dostępne są akcesoria motoryzacyjne, a wątpię żeby podróbki sprzedawali. Tak samo w ASO, o których wspominał Yacek. Cytuj
winner 183 Opublikowano 3 lutego 2012 Opublikowano 3 lutego 2012 To tak jak z kartami pamięci - są wszędzie dostępne, a zdarzy się, że i w MM kupisz podróbkę. Nigdy nic nie wiadomo. Cytuj
Mejm 15 303 Opublikowano 5 lutego 2012 Opublikowano 5 lutego 2012 Wyciagal ktos akumulator z Corsy C? Jakies tipy jak bez wiekszego uszczerbku zdemontowac to je.bane podszybie? Cytuj
Infidel 218 Opublikowano 7 lutego 2012 Opublikowano 7 lutego 2012 Ma ktoś z was doświadczenie z przyciemnianiem szyb? Jak to teraz jest? Z tego co kojarzę, to przednich szyb przeciemniać nie można. Tył za to do woli? No i czy jest jakiś inny sposób niż folia (oczywiście z atestem). Cytuj
winner 183 Opublikowano 7 lutego 2012 Opublikowano 7 lutego 2012 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r., w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia w art. 8 ust. 5 stanowi, że szyby pojazdu: • nie powinny dawać ostrych odprysków w razie rozbicia; przednia szyba powinna zapewnić kierowcy pełną i wyraźną widoczność bez zniekształcenia obrazu, a w razie rozbicia - zapewniać jeszcze dostateczną widoczność drogi; • powinny być umocowane w taki sposób lub sporządzone z takiego tworzywa, aby w razie konieczności istniała możliwość wyjścia na zewnątrz pojazdu co najmniej przez jeden otwór okienny z każdej strony pojazdu; • przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%; • nie powinny odbijać światła w sposób powodujący oślepianie innych uczestników ruchu drogowego. 1 Cytuj
wilku00034 11 Opublikowano 8 lutego 2012 Opublikowano 8 lutego 2012 Czyli można przyciemniać szyby, ale nie przekraczając wartości przepuszczalności światła 75% (czołowa) i 70% (przednie boczne). Jeśli Auto ma już lekko przyciemnione fabrycznie szyby to ten limit został wykorzystany. Tył można przyciemnić do woli, nawet zamalować na głucho jeśli ktoś lubi Można jeszcze dymić szyby, ale jest to dość drogie. Ogólnie bardziej polecam folię i zakład który się zajmuje tymi gadżetami Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 8 lutego 2012 Opublikowano 8 lutego 2012 Dobra, do końca lutego muszę zrobić przegląd w swojej Corsie. Możecie polecić jaką miejscówkę we Wrocławiu gdzie nie czepiają się zanadto? Czy może lepiej na początek dać auto do jakiegoś warsztatu żeby 'rzucili okiem'? I jakbyście mogli mi powiedzieć jakie teraz są ceny przeglądów. ;x Cytuj
Redmitsu 978 Opublikowano 8 lutego 2012 Opublikowano 8 lutego 2012 99zł + dodatkowa opłata jezeli masz instalacje gazowa. Martwisz sie przegladem? Przeglad to jest praktycznie sprawdzenie czy wszystkie swiatla ci sie swieca zaplacenie kasy i wbicie pieczatki. Cytuj
winner 183 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 No w sumie jeśli serio podchodzi się do sprawy to można się obawiać, że przegląd zostanie nie podbity, a zapłacić i tak trzeba. Ja 2 lata temu jak robiłem też w Corsie przegląd to mi właśnie wywaliło, że tylny amortyzator jest wyje.bany i teoretycznie przeglądu nie przeszedł (udało się, że znajomy pracuje, to zniszczył ten wydruk, żeby nie było dowodu i podbił mi bo inaczej musiałbym zgłosić się znowu i 2 razy płacić). W tym roku płaciłem 80zł. Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 ja jezdze na przeglad do znajomego mechanika, place 80 (normalna cena) ale za to typ mi sprawdza samochod praktycznie centymetr po centymetrze. Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 Gdy auto nie przechodzi przegladu to nic 2x sie nie placi - dostajesz na 30 dni zaswiadczenie, masz naprawic usterke po czym wracasz do goscia, placisz 120zl i masz wbity przeglad. Placac tylkon 80zl za przeglad to jakis walek jest bo ceny sa uzgadniane przez Ministerstwo Finansow. 99 zł - Badanie okresowe samochodu o masie całkowitej do 3,5 t (również TAXI) 98 zł - Badanie techniczne samochodu do 3,5 t po raz pierwszy (samochód sprowadzony z zagranicy) 63 zł - Badanie motocykla 79 zł - Badanie przyczepy 161 zł - Badanie samochodu z instalacją gazową (również TAXI) 141 zł - Badanie samochodu TAXI (po raz pierwszy) 204 zł - Badanie samochodu TAXI z instalacją gazową (po raz pierwszy) 147 zł - Badanie samochodu przystosowanego do nauki jazdy 149 zł - Badanie samochodu uprzywilejowanego 180 zł - Badanie samochodu po zmianach konstrukcyjnych 192 zł - Badanie pojazdu po kolizji drogowej z zabranym dowodem rejestracyjnym 35 zł - Badanie pojazdu po zamontowaniu haka holowniczego Cytuj
winner 183 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 Jak widać taki kraj. Nie wmawiaj mi tutaj pewnych rzeczy, bo ja piszę jak jest u nas. Musiałbym płacić 2 razy i już. Być może koleś robił mnie w wała, ale mówię jak jest. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 U mnie jest tak, że płaci się te 99zł i jak samochód nie przejdzie przeglądu to dostaje się zaświadczenie, trzeba naprawić usterkę, wrócić i dopłacić około 20zł (w zależności od tego gdzie była usterka). Więc tak, płaci się 2x, ale nie 2x 100. Dobrze o tym wiedzieć, właśnie gdyby jakiś cwaniaczek chciał nas kiedyś zrobić w wała. Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 No w sumie jest tak jak piszę Lucek tylko ja od razu kolesiowi zostawiłem 120zl aby sie nie pier dolic potem. Wrocilem za 3h, tulejki wymienione i odebralem dowod. Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 Ciekawe rzeczy się dowiaduję. Raz byłe na kontroli ojca polonezem. ;x Pewniak, sto procent przejdzie. Na miejscu się okazało że wyje,bane coś w zawieszeniu z przodu i koło może mi odpaść w każdej chwili [a codziennie tym autem śmigałem do pracy]. Zatrzymali mi dowód i powiedzieli że nie mogą dopuścić do ruchu, naprawa na miejscu ileś tam złotych bla bla. Moja Corsina to '95 rocznik bodaj więc się obawiam. ;x Ale jakiś zapas gotówki w razie ewentualnej naprawy mam przygotowany. Cytuj
POSNANIAK 50 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 lepiej zostawić 150 i dostać "zaliczenie" za pierwszym razem. 1 Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 Albo 99zl majac poprostu sprawne auto. 1 Cytuj
wilku00034 11 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 Albo 99zl majac poprostu sprawne auto. To jest najlepszy sposób. Na mojej stacji kontroli jest jeszcze coś takiego że jak robisz u nich przegląd roczny to można zajechać w międzyczasie na kontrolę bezpłatnie, co jest bardzo przydatne jeśli ktoś sporo jeździ i nie lubi stukania w zawieszeniu Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 9 lutego 2012 Opublikowano 9 lutego 2012 Albo 99zl majac poprostu sprawne auto. Dokladnie. Podjechalem dzisiaj, 99zl i zalatwione na rok. Cytuj
POSNANIAK 50 Opublikowano 14 lutego 2012 Opublikowano 14 lutego 2012 Albo 99zl majac poprostu sprawne auto. sprawne nie znaczy w 100% legalne. :ph34r: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi