Opublikowano 4 lipca 200816 l Ulubione i znienawidzone. Co do czego, z czym laczyc, z czym nie. Dobre mieszanki i marki... Przyprawa przyprawie nierowna, remember. Ja osobiscie miluje sobie aromatyczne rzeczy od cynamonu po curry. Ziolka tez, ale np. nie rozkminiam kminku i tymianku... do czego to to? :>
Opublikowano 4 lipca 200816 l Kmniek to chyba do fasoli - nie dość, że podobno ułatwia trawienie jej, to naprawdę doskonale poprawia smak. Bez kminku fasola jest dla mnie przeciętna, z nim - fantastyczna.
Opublikowano 4 lipca 200816 l w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem? a ziola dodaje prawie do wszystkiego. prowansalskie, oregano, bazylia. do tego pieprz, sol, jakas papryka to chyba absolutne minimum w kazdej kuchni
Opublikowano 4 lipca 200816 l Kminek jest zaje.bistą przyprawą do ziemniaków (gotowanych i pieczonych) i smażonej cebulki, a tymianek z kolei jest doskonały do pieczonych mięs. Używam mase przypraw, bo je po prostu uwielbiam - sól, czosnek, papryka we wszelkich odmianach, pieprz we wszelakich odmianach (cayenne!), bazylia, oregano, prowansalskie, rzeczony kminek, curry itd... z takich przypraw, które przychodzą mi do głowy, a których jakos nie miałem okazji używać, to mogłbym wymienic np kurkume i kolendre
Opublikowano 4 lipca 200816 l Nie gotuje, wiec nie mam za wiele do powiedzenia, ale w potrawie zawsze musi byc sporo pieprzu, jak dla mnie numer jeden wsrod sypanych dodatkow.
Opublikowano 4 lipca 200816 l peper cayenne! No ;]. Poza tym w zasadzie kazda.. obowiązkowo bo pieprz i sol wiele nie pomagaja.
Opublikowano 4 lipca 200816 l pieprz.. uwielbiam pieprzne przyprawy. no i tabasco < 3 do pizzy, do zapiekanek. pycha!
Opublikowano 5 lipca 200816 l Autor Czekam az JJ zrobi wyklad o czili . Dzis kminilem bazylie z papryka... oliwki? Nie wiem co z nia wykminic, najlepiej cos lekkiego na obiad. Feta, papryka, bazylia, oliwki, bagietka na kolacje?
Opublikowano 5 lipca 200816 l w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem? Tak. Sam kminek do jedzenia niezbyt się nadaje, ale nadaje fasoli kapitalny aromat.
Opublikowano 28 listopada 200816 l moja ulubioną przyprawą jest pieprz biały, jest ostrzejszy od czarnego i ma dziwny zapach, do tego curry, mielony kardamon - wiele osób kojarzy, że nadaje sie do potraw słodkich, ja uwielbiam kardamon, w niewielkich ilościach do wszelkich pikantnych spaghetti, rissotto i duszonych warzyw tyle że nie można przesadzić z ta przyprawą, niekoniecznie lubie suszone oregano i bazylie(świeże tak)
Opublikowano 28 listopada 200816 l ...pieprz biały jedzie końską sraką, co nie przeszkadza tej przyprawie być doskonałą ;> Poza tym lubie sypać wszelkie przyprawy do grilla, bigosu, ziemniaków, czy szaszłyków na kanapki, czy jarzyny , które jem do tych kanapek...niam...
Opublikowano 30 listopada 200816 l uwielbiam curry i oregano. pieprz do wszystkiego dodaję, sól lubię, ale praktycznie nie solę (nadciśnienie). oprócz tego mam nas'rane na punkcie ogólnie ostrych przypraw - tabasco zwykłe zajeżdża mi octem i nie jest odpowiednio ostre, lepsze jest to z habanero. a jeśli już jesteśmy przy papryczkach, to ostatnio właśnie kupiłem sobie po słoiczku habanero i jalapeno, a do tego sosik habanero+teqila = wyborne połączenie.
Opublikowano 12 grudnia 200816 l Chciałem, a nawet chyba kiedyś założyłem temat o tych używkach. W każdym razie zadałem wtedy pytanie - czym najsmerfniej przyprawiać jajecznicę, poza solą, pieprzem i papryką?
Opublikowano 23 grudnia 200816 l Niedobre ;/. No może takie średnio niedobre, ale na pewno nie pasuje.
Opublikowano 24 grudnia 200816 l Ja lubię z chrzanem ale takim domowej roboty bo te kupne (przynajmniej te które jadłem) to strasznie kwaśne i mało "chrzanowe" są
Opublikowano 8 kwietnia 200916 l Ostatnio mam manię na punkcie pieprzu kajeńskiego O.O Doprawiam nim zupy, kanapki, zapiekanki. Pycha : )
Opublikowano 8 kwietnia 200916 l najbardziej garam masal, kumin, bazylię (świeżą pochłaniam jak sałatę), pasty curry, kardamon i anyż gwiazdkowy, kurkumę, chili i świeży imbir. a w ogole to świeże zioła sa zaj.ebiste nienawidzę zielonej pietruszki (aczkolwiek walczę z tym i co jakiś czas próbuję, czy czasem już mi nie smakuje)
Opublikowano 8 kwietnia 200916 l O, z tą pietruszką to wpis. Nienawidzę jak starsza nawpier/dala tego do rosołu : /
Opublikowano 8 kwietnia 200916 l O, z tą pietruszką to wpis. Nienawidzę jak starsza nawpier/dala tego do rosołu : / a tam pietruchy nigdy za wiele U mnei najszybciej konczy sie chili, które dodaje do prawie wszystkiego, potem oregano (tosty z nim są wyborne) i curry Nie ma to jak pizza miafiozo na Piaskach, pali język tak jak powinna Edytowane 8 kwietnia 200916 l przez Plugawy
Opublikowano 8 kwietnia 200916 l Każda potrawa która gotuje musi być odpowiednio przyprawiona. Nie lubię jak coś jest niedosolone, lub przesolone, jak jest za mało pieprzu etc. Czerwona papryka to podstawa w mojej kuchni. Używam też często: bazylii, curry, kurkumę. Nie lubię ziół prowansalskich i oregano. No i oczywiście wszystko co świeże jest najlepsze. Kiedyś nie lubiłam zieleninki w zupach, ale teraz pietruszka to podstawowy dodatek do rosołu lub pomidorówki. Edytowane 8 kwietnia 200916 l przez Kania
Opublikowano 8 października 200915 l Ja uwielbiam oregano, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i takie tam przyprawy do pizz i ziemniaków ;p nie cierpię kminku ohyda Edytowane 8 października 200915 l przez Spyker
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.