Skocz do zawartości

Przyprawy i ziola

Featured Replies

Opublikowano

Ulubione i znienawidzone. Co do czego, z czym laczyc, z czym nie. Dobre mieszanki i marki... Przyprawa przyprawie nierowna, remember.

Ja osobiscie miluje sobie aromatyczne rzeczy od cynamonu po curry. Ziolka tez, ale np. nie rozkminiam kminku i tymianku... do czego to to? :>

• Odpowiedzi 42
  • Wyświetleń 9,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Kmniek to chyba do fasoli - nie dość, że podobno ułatwia trawienie jej, to naprawdę doskonale poprawia smak. Bez kminku fasola jest dla mnie przeciętna, z nim - fantastyczna.

Opublikowano

w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem?

a ziola dodaje prawie do wszystkiego. prowansalskie, oregano, bazylia. do tego pieprz, sol, jakas papryka to chyba absolutne minimum w kazdej kuchni

Opublikowano

Kminek jest zaje.bistą przyprawą do ziemniaków (gotowanych i pieczonych) i smażonej cebulki, a tymianek z kolei jest doskonały do pieczonych mięs.

Używam mase przypraw, bo je po prostu uwielbiam - sól, czosnek, papryka we wszelkich odmianach, pieprz we wszelakich odmianach (cayenne!), bazylia, oregano, prowansalskie, rzeczony kminek, curry itd... z takich przypraw, które przychodzą mi do głowy, a których jakos nie miałem okazji używać, to mogłbym wymienic np kurkume i kolendre

Opublikowano

Nie gotuje, wiec nie mam za wiele do powiedzenia, ale w potrawie zawsze musi byc sporo pieprzu, jak dla mnie numer jeden wsrod sypanych dodatkow.

Opublikowano

peper cayenne! No ;]. Poza tym w zasadzie kazda.. obowiązkowo bo pieprz i sol wiele nie pomagaja.

Opublikowano

pieprz.. uwielbiam pieprzne przyprawy. no i tabasco < 3 do pizzy, do zapiekanek. pycha!

Opublikowano
  • Autor

Czekam az JJ zrobi wyklad o czili :).

Dzis kminilem bazylie z papryka... oliwki? Nie wiem co z nia wykminic, najlepiej cos lekkiego na obiad. Feta, papryka, bazylia, oliwki, bagietka na kolacje?

Opublikowano
w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem?

Tak. Sam kminek do jedzenia niezbyt się nadaje, ale nadaje fasoli kapitalny aromat.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

moja ulubioną przyprawą jest pieprz biały, jest ostrzejszy od czarnego

i ma dziwny zapach, do tego curry, mielony kardamon - wiele osób kojarzy, że nadaje sie do potraw słodkich,

ja uwielbiam kardamon, w niewielkich ilościach do wszelkich pikantnych spaghetti, rissotto i duszonych warzyw

tyle że nie można przesadzić z ta przyprawą, niekoniecznie lubie suszone oregano i bazylie(świeże tak)

Opublikowano

...pieprz biały jedzie końską sraką, co nie przeszkadza tej przyprawie być doskonałą ;>

Poza tym lubie sypać wszelkie przyprawy do grilla, bigosu, ziemniaków, czy szaszłyków na kanapki, czy jarzyny , które jem do tych kanapek...niam...

Opublikowano

uwielbiam curry i oregano.

pieprz do wszystkiego dodaję, sól lubię, ale praktycznie nie solę (nadciśnienie).

oprócz tego mam nas'rane na punkcie ogólnie ostrych przypraw - tabasco zwykłe zajeżdża mi octem i nie jest odpowiednio ostre, lepsze jest to z habanero. a jeśli już jesteśmy przy papryczkach, to ostatnio właśnie kupiłem sobie po słoiczku habanero i jalapeno, a do tego sosik habanero+teqila = wyborne połączenie.

Opublikowano

www.ostrakuchnia.pl moje podstawowe źródło przypraw :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałem, a nawet chyba kiedyś założyłem temat o tych używkach. W każdym razie zadałem wtedy pytanie - czym najsmerfniej przyprawiać jajecznicę, poza solą, pieprzem i papryką?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niedobre ;/. No może takie średnio niedobre, ale na pewno nie pasuje.

Opublikowano

Ja lubię z chrzanem ale takim domowej roboty bo te kupne (przynajmniej te które jadłem) to strasznie kwaśne i mało "chrzanowe" są :(

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ostatnio mam manię na punkcie pieprzu kajeńskiego O.O Doprawiam nim zupy, kanapki, zapiekanki. Pycha : )

Opublikowano

najbardziej garam masal, kumin, bazylię (świeżą pochłaniam jak sałatę), pasty curry, kardamon i anyż gwiazdkowy, kurkumę, chili i świeży imbir.

a w ogole to świeże zioła sa zaj.ebiste

nienawidzę zielonej pietruszki (aczkolwiek walczę z tym i co jakiś czas próbuję, czy czasem już mi nie smakuje)

Opublikowano

O, z tą pietruszką to wpis. Nienawidzę jak starsza nawpier/dala tego do rosołu : /

Opublikowano
O, z tą pietruszką to wpis. Nienawidzę jak starsza nawpier/dala tego do rosołu : /

a tam :P pietruchy nigdy za wiele :P

U mnei najszybciej konczy sie chili, które dodaje do prawie wszystkiego, potem oregano (tosty z nim są wyborne) i curry :)

Nie ma to jak pizza miafiozo na Piaskach, pali język tak jak powinna :)

Edytowane przez Plugawy

Opublikowano

Każda potrawa która gotuje musi być odpowiednio przyprawiona. Nie lubię jak coś jest niedosolone, lub przesolone, jak jest za mało pieprzu etc.

Czerwona papryka to podstawa w mojej kuchni. Używam też często: bazylii, curry, kurkumę. Nie lubię ziół prowansalskich i oregano.

No i oczywiście wszystko co świeże jest najlepsze. Kiedyś nie lubiłam zieleninki w zupach, ale teraz pietruszka to podstawowy dodatek do rosołu lub pomidorówki.

Edytowane przez Kania

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja uwielbiam oregano, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i takie tam przyprawy do pizz i ziemniaków ;p nie cierpię kminku :wacko: ohyda

Edytowane przez Spyker