kold 8 Opublikowano 4 lipca 2008 Opublikowano 4 lipca 2008 Ulubione i znienawidzone. Co do czego, z czym laczyc, z czym nie. Dobre mieszanki i marki... Przyprawa przyprawie nierowna, remember. Ja osobiscie miluje sobie aromatyczne rzeczy od cynamonu po curry. Ziolka tez, ale np. nie rozkminiam kminku i tymianku... do czego to to? :> Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 4 lipca 2008 Opublikowano 4 lipca 2008 Kmniek to chyba do fasoli - nie dość, że podobno ułatwia trawienie jej, to naprawdę doskonale poprawia smak. Bez kminku fasola jest dla mnie przeciętna, z nim - fantastyczna. Cytuj
STRETCH 30 Opublikowano 4 lipca 2008 Opublikowano 4 lipca 2008 w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem? a ziola dodaje prawie do wszystkiego. prowansalskie, oregano, bazylia. do tego pieprz, sol, jakas papryka to chyba absolutne minimum w kazdej kuchni Cytuj
ghost. 60 Opublikowano 4 lipca 2008 Opublikowano 4 lipca 2008 Kminek jest zaje.bistą przyprawą do ziemniaków (gotowanych i pieczonych) i smażonej cebulki, a tymianek z kolei jest doskonały do pieczonych mięs. Używam mase przypraw, bo je po prostu uwielbiam - sól, czosnek, papryka we wszelkich odmianach, pieprz we wszelakich odmianach (cayenne!), bazylia, oregano, prowansalskie, rzeczony kminek, curry itd... z takich przypraw, które przychodzą mi do głowy, a których jakos nie miałem okazji używać, to mogłbym wymienic np kurkume i kolendre Cytuj
Gość Opublikowano 4 lipca 2008 Opublikowano 4 lipca 2008 Nie gotuje, wiec nie mam za wiele do powiedzenia, ale w potrawie zawsze musi byc sporo pieprzu, jak dla mnie numer jeden wsrod sypanych dodatkow. Cytuj
bajej 28 Opublikowano 4 lipca 2008 Opublikowano 4 lipca 2008 peper cayenne! No ;]. Poza tym w zasadzie kazda.. obowiązkowo bo pieprz i sol wiele nie pomagaja. Cytuj
Lain 107 Opublikowano 4 lipca 2008 Opublikowano 4 lipca 2008 pieprz.. uwielbiam pieprzne przyprawy. no i tabasco < 3 do pizzy, do zapiekanek. pycha! Cytuj
kold 8 Opublikowano 5 lipca 2008 Autor Opublikowano 5 lipca 2008 Czekam az JJ zrobi wyklad o czili . Dzis kminilem bazylie z papryka... oliwki? Nie wiem co z nia wykminic, najlepiej cos lekkiego na obiad. Feta, papryka, bazylia, oliwki, bagietka na kolacje? Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 5 lipca 2008 Opublikowano 5 lipca 2008 w sensie jak? gotujesz fasole z kminkiem? Tak. Sam kminek do jedzenia niezbyt się nadaje, ale nadaje fasoli kapitalny aromat. Cytuj
ogicool 43 Opublikowano 28 listopada 2008 Opublikowano 28 listopada 2008 moja ulubioną przyprawą jest pieprz biały, jest ostrzejszy od czarnego i ma dziwny zapach, do tego curry, mielony kardamon - wiele osób kojarzy, że nadaje sie do potraw słodkich, ja uwielbiam kardamon, w niewielkich ilościach do wszelkich pikantnych spaghetti, rissotto i duszonych warzyw tyle że nie można przesadzić z ta przyprawą, niekoniecznie lubie suszone oregano i bazylie(świeże tak) Cytuj
Dark Serge 80 Opublikowano 28 listopada 2008 Opublikowano 28 listopada 2008 Zioła prowansalskie @___@ Cytuj
Siara_iwj 4 138 Opublikowano 28 listopada 2008 Opublikowano 28 listopada 2008 ...pieprz biały jedzie końską sraką, co nie przeszkadza tej przyprawie być doskonałą ;> Poza tym lubie sypać wszelkie przyprawy do grilla, bigosu, ziemniaków, czy szaszłyków na kanapki, czy jarzyny , które jem do tych kanapek...niam... Cytuj
molly 311 Opublikowano 30 listopada 2008 Opublikowano 30 listopada 2008 uwielbiam curry i oregano. pieprz do wszystkiego dodaję, sól lubię, ale praktycznie nie solę (nadciśnienie). oprócz tego mam nas'rane na punkcie ogólnie ostrych przypraw - tabasco zwykłe zajeżdża mi octem i nie jest odpowiednio ostre, lepsze jest to z habanero. a jeśli już jesteśmy przy papryczkach, to ostatnio właśnie kupiłem sobie po słoiczku habanero i jalapeno, a do tego sosik habanero+teqila = wyborne połączenie. Cytuj
M4c 23 Opublikowano 1 grudnia 2008 Opublikowano 1 grudnia 2008 www.ostrakuchnia.pl moje podstawowe źródło przypraw Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 12 grudnia 2008 Opublikowano 12 grudnia 2008 Chciałem, a nawet chyba kiedyś założyłem temat o tych używkach. W każdym razie zadałem wtedy pytanie - czym najsmerfniej przyprawiać jajecznicę, poza solą, pieprzem i papryką? Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 23 grudnia 2008 Opublikowano 23 grudnia 2008 Niedobre ;/. No może takie średnio niedobre, ale na pewno nie pasuje. Cytuj
M4c 23 Opublikowano 24 grudnia 2008 Opublikowano 24 grudnia 2008 Ja lubię z chrzanem ale takim domowej roboty bo te kupne (przynajmniej te które jadłem) to strasznie kwaśne i mało "chrzanowe" są Cytuj
Lain 107 Opublikowano 8 kwietnia 2009 Opublikowano 8 kwietnia 2009 Ostatnio mam manię na punkcie pieprzu kajeńskiego O.O Doprawiam nim zupy, kanapki, zapiekanki. Pycha : ) Cytuj
tewus 19 Opublikowano 8 kwietnia 2009 Opublikowano 8 kwietnia 2009 najbardziej garam masal, kumin, bazylię (świeżą pochłaniam jak sałatę), pasty curry, kardamon i anyż gwiazdkowy, kurkumę, chili i świeży imbir. a w ogole to świeże zioła sa zaj.ebiste nienawidzę zielonej pietruszki (aczkolwiek walczę z tym i co jakiś czas próbuję, czy czasem już mi nie smakuje) Cytuj
Lain 107 Opublikowano 8 kwietnia 2009 Opublikowano 8 kwietnia 2009 O, z tą pietruszką to wpis. Nienawidzę jak starsza nawpier/dala tego do rosołu : / Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 8 kwietnia 2009 Opublikowano 8 kwietnia 2009 (edytowane) O, z tą pietruszką to wpis. Nienawidzę jak starsza nawpier/dala tego do rosołu : / a tam pietruchy nigdy za wiele U mnei najszybciej konczy sie chili, które dodaje do prawie wszystkiego, potem oregano (tosty z nim są wyborne) i curry Nie ma to jak pizza miafiozo na Piaskach, pali język tak jak powinna Edytowane 8 kwietnia 2009 przez Plugawy Cytuj
Kania 66 Opublikowano 8 kwietnia 2009 Opublikowano 8 kwietnia 2009 (edytowane) Każda potrawa która gotuje musi być odpowiednio przyprawiona. Nie lubię jak coś jest niedosolone, lub przesolone, jak jest za mało pieprzu etc. Czerwona papryka to podstawa w mojej kuchni. Używam też często: bazylii, curry, kurkumę. Nie lubię ziół prowansalskich i oregano. No i oczywiście wszystko co świeże jest najlepsze. Kiedyś nie lubiłam zieleninki w zupach, ale teraz pietruszka to podstawowy dodatek do rosołu lub pomidorówki. Edytowane 8 kwietnia 2009 przez Kania Cytuj
Spyker 59 Opublikowano 8 października 2009 Opublikowano 8 października 2009 (edytowane) Ja uwielbiam oregano, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i takie tam przyprawy do pizz i ziemniaków ;p nie cierpię kminku ohyda Edytowane 8 października 2009 przez Spyker Cytuj
bountyhunter 97 Opublikowano 8 października 2009 Opublikowano 8 października 2009 Z 'dziwnych' rzeczy, to ja herbatę przyprawiam cynamonem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.