Skocz do zawartości

Fast food


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ooo ciekawe z tym kamieniem...a to na blachę dajesz kamień, a na kamień pizze czy to kamień taki wsuwany zamiast blachy do piekarnika i na to bezpośrendio ciasto?

Opublikowano (edytowane)

No ja sobie kładę ten kamień na kratce, czy tam na blasze, obojętne, rozgrzewa się to 45-60 minut w piekarniku i masz efekt jak z pieca z pizzeri, z chrupiącym ciastem. Robi się też szybciej niż na blasze, bo 8 minut, zamiast 15, więc Ci się składniki nie poprzepalają.

Taki mam. http://allegro.pl/ka...2936510193.html

Wiem, że na zdjęciu to nie wygląda kompletnie zachęcająco, ale to jest szamot i takim kamieniem wykłada się piece w pizzeriach.

A, tylko się upewnij, żeby kupić na aukcji z tacką do podbierania pizzy, bo inaczej się umęczysz z próbą przeniesienia pizzy do piekarnika.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No dobra rzecz. Jako myk polecam jeszcze do piekarnika na spod dać garnek z wodą na 5-10 minut. Ciasto nie jest wtedy suche.

 

Czesto robię własną pizze w domu bo po prostu taka mi bardziej smakuje. Jedynym minusem tej domowej jest to, że zwykły piekarnik to jednak nie piec do pizzy. Można sobie poradzic jednak dając ten kamień.

 

W sobotę robiłem na obiad. Nie wiem dokładnie le wydałem kasy na zakupach. Jakoś 30 zeta. Pizza wyszła idalna, taka z 50-60 cm. Do tego nie żałowałem boczku (nie jak w pizzeriach co dają 3 kawałki na rodzinną) poczwórny ser, szynka, mieso mielone, cebula, papryka chili, jakas kiełbasa. Mistrz. a składników zostało mi jeszcze na 3 takie.

 

polecam, bo nie ma chyba lepszej rzeczy

Opublikowano

ja tez zawsze robilem pizze z tysiacem skladnikow (wiecie - pol kilo boczku, szynki i kielbasy, trzy rodzaje papryk, pieczary, oliwy itd.), ale teraz przerzucilem sie na skromne - sa lepsze. duzo sera (zolty i mozarela) plus np. salami i ostra papryka. wypas.

  • Plusik 2
Opublikowano

Nie pracowałem w Maku, ale z tego co się orientuję wszystkie produkty mogą leżeć tylko określony czas, potem są wywalane. Poza tym ważna jest higiena pracowników, co w budkach często nie jest już oczywiste.

 

Egzemplarze do zdjęć i filmików są robione z takich samych składników jak te wydawane klientom, ale ze szczególną uwagą, mogą być poddawane nieco innej obróbce cieplnej i w ogóle gmera się przy nich sporo i ustawia składniki, a potem zdjęcia edytuje w programach graficznych.

 

Osobiście nie poszedłem nigdy do Maka na sałatkę. Zdarzało się, że moja mama ją brała. Testowałem za to opcję sałatki zamiast frytek.

Opublikowano

Ja z pizzą idę na skróty, nie lubię wyrabiać ciasta bo kupa syfu przy tym jest i używam gotowca, takiego jak poniżej:

1352540787.jpg

 

Wielkością akurat pasuje na normalną blachę w piekarniku, piecze się od 12 do 15 minut (dłużej jak daję więcej mokrych składników). Wygodne, bo przygotuję pizzę nim piekarnik się nagrzeje, nie muszę wyrabiać ciasta i czekać godzinę aż wyrośnie.

Opublikowano (edytowane)

No dobra rzecz. Jako myk polecam jeszcze do piekarnika na spod dać garnek z wodą na 5-10 minut. Ciasto nie jest wtedy suche.

 

O.o

O jakiego rodzaju cieście mówisz? Pewnie grubym, amerykańskim? Ja tam zawsze robię najcieńsze jak to możliwe, a dzięki kamieniowi wypieka się tak, że jest takie jak ciasto do pizzy być powinno, lekko kruche i sztywne, tak, że nie opada pod ciężarem składników. Zresztą właśnie po to jest ten kamień, żeby wchłonął nadmiar wilgoci z ciasta, właśnie na tym polega myk.

Och jak ja uwielbiam zapiec sobie w brzegach serek, wtedy brzegi to najlepsza część pizzy. :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

O obojętnie jakim rodzaju ciasta. Ciasto w pizzeri na piecu piecze się z około 3 minut. W piekarniku 15-20 minut nic dziwnego, ze sie bardziej wysusza. Trochę pary lekko pomaga.

 

I niezależnie od tego czy pieczesz na kamyku czy nie.

  • Minusik 1
Opublikowano

To też Ci mówię właśnie, że ma to znaczenie, bo na kamieniu robisz w 7-8 minut i w tyle samo robi się w pizzerii. Akurat wiem, bo w zeszłym miesiącu siedziałem przy stoliku obok pieca i miałem widok na stopery stojące obok.

No ale mniejsza o to, jak osiągasz w ten sposób taki efekt jak chcesz, to spoko. ;)

Opublikowano

No dobra rzecz. Jako myk polecam jeszcze do piekarnika na spod dać garnek z wodą na 5-10 minut. Ciasto nie jest wtedy suche.

 

O.o

O jakiego rodzaju cieście mówisz? Pewnie grubym, amerykańskim? Ja tam zawsze robię najcieńsze jak to możliwe, a dzięki kamieniowi wypieka się tak, że jest takie jak ciasto do pizzy być powinno, lekko kruche i sztywne, tak, że nie opada pod ciężarem składników. Zresztą właśnie po to jest ten kamień, żeby wchłonął nadmiar wilgoci z ciasta, właśnie na tym polega myk.

Och jak ja uwielbiam zapiec sobie w brzegach serek, wtedy brzegi to najlepsza część pizzy. :)

Masz jakąś konkretną technikę na przygotowanie tych brzegów z serem? Nigdy czegoś takiego nie próbowałem a z resztą twoich uwag zgadzam się w 100% więc będę musiał spróbować :D

Opublikowano

Zawijam pałeczki sera w brzegi, ot cała technika. ;)

Ja robię ciasto według takich proporcji, że mi nie rośnie w piekarniku, tzn. brzegi nie pulchnieją, więc sobie wykrawam z kostki sera pałeczki i zawijam w brzegi i wychodzą takie delikatnie chrupiące z serkiem w środku, a nie takie zwały ciasta jak w niektórych sieciówkach, że się później nie ma co dziwić, że ludzie tego nie jedzą bo suche.

1 kg mąki tortowej

60 g drożdży świeżych

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka oliwy

3 łyżeczki soli

0,5 l wody (ni mniej, ni więcej)

Z tego mam 5 porcji pizzy która idealnie mieści się na taki kamień jak wkleiłem.

Opublikowano

Mhm, nie czuć żadnej różnicy. Ale nigdy nie trzymałem dłużej niż 5 dni.

Opublikowano

Można takie placki do torlilli posmazyc, połozyc na talerzu w lodowce i po kilku godzinach odgrzac przed napelnieniem farszem? Czy trzeba jakos po pierwszym smazeniu zara jesc bo suche sie zrobia czy cos takiego?

Opublikowano

Hmmm... Ja robię tak, że zaraz po podsmażeniu wkładam pomiędzy dwa talerze (albo do dużego garnka jak kto ma tak duży), układam na kupce zamieniając co jakiś czas kolejność, one tam się pocą we własnej parze i robią się miękkie. Ciepłe są jeszcze przez jakąś godzinę jak je trzymasz zakryte. Jak odkryjesz, to niestety przesycha, w sumie nie próbowałem wtedy po raz drugi podpiekać, bo na spokojnie można jeść to na zimno, ale podejrzewam, że można cały proces powtórzyć i będzie git.

Opublikowano

Chyba można, te sklepowe na dobrą sprawę też możesz sobie do woli podgrzewać (kilka sekund na suchej patelni i są idealne). W sumie dawno sama placków nie robiłam, bo ostatnio mi się strasznie zbiegały przy wałkowaniu i następnym razem użyłam sklepowych, ale akurat w tym wypadku łatwo osiągnąć identyczny smak.

Co do pizzy to w sumie nigdy nie zdarzyło się, żeby była za sucha. Wręcz raz się za mokra zdarzyła (ale spore znaczenie mają składniki, a wtedy robiłam ze szpinakiem i pomidorami). Też lubię tylko cieniutką, te buły ciasta są odpychające. No i jak i Grigoriego, ser w brzegach to absolutny mus.

Opublikowano

Można za niecałą dyszke kupić coś smacznego i w miare sytego w sabłeju? Jakieś bieda-kanapki tudziez bieda-promocje?

Opublikowano

Dawno nie byłem w subwayu(z rok) więc się skusilem dzis bo nie chcialo mi się nic robić w domu. Wzialem subway club(szyna, indyk, wolowinka) 30 cm.

Pychotka, niby rozmiary nie zniewalaja, a po zjedzeniu nie czulem sie obzarty, ale chwile potem... mnie chwyciło. nawaliłem sobie warzywek i sosu, ciepłe, wszystko robione przy mnie. jedyna wada to cena - powinno byc maks. 15 zl, kosztowala 18,50.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...