grzybiarz 10 300 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 Yano, jak Ty to wkladasz do papy? Chyba jesz nożem i widelcem. Ale bym wpierdzielil takiego burgera w Twoim wykonaniu;) Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 no nie jest łatwo ale jak sie troche ściśnie to w miare da sie gryźć po kawałku zrobienie go nie jest jakies super trudne, przy odrobinie czasu napisze przepis jak ja to robie, ale polecam też na jutubie wpisać BURGER LAB (dawałem tu filmiki) , to właśnie po obejżeniu tego kanału zaczeły mi wychodzić dobre burgery. wcześniej robiłem od czasu do czasu ale zawsze z marnym skutkiem, a ostatnio wychodza naprawde dobre i pełne smaku :> , mimo że koloś z jutuba jest o kilka klas wyżej ale nawet skopiowanie części jego sposobów daje już dobre efekty (wszystkie by było trudno bo używa trudnodostepnych składników i technik) Cytuj
Ma_niek 860 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 Mi najgorzej znaleźć odpowiednia bułke do burgerów. Bo te kupne pakowane do niczego sie nie nadają. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 pakowane zwykle są troche suchawe, ale różnią sie od zwykłych tym że są całe miękkie - tzn łącznie ze skórką, zwykłe bułki wszelkiego rodzaju zwykle mają twardszą chrupiącą skórkę co może być wadą lub zaletą (potrafi przeszkadzać w jedzeniu bo trzeba więcej mocy użyć żeby to przegryźć i wtedy zgniata sie cały środek który wylatuje na boki, te w paczkach albo w maku są całe miekkie i gryząc je nie ściska sie środka tak bardzo) ale niezależnie od tego zarówno te paczkowane jak i różne rodzaje zwykłych można ulepszyć - poprostu trzeba je podsmażyć na tłuszczu na patelni na którym sie smaży mięso po pierwsze bułka jest ciepła, chrupiąca i soczysta (bez masła potrafi być nieco zapychająca), a po drugie zwykle podczas smażenia mimo że przypieka sie tylko wnętrze które leży na patelni to jednak od ogolnego ciepła na patelni cała reszta troche mięknie wilgotnieje, to jest właśnie sekret - podsmażyć bułke (ale nie na sucho tylko na tej samej patelni co mięso), wtedy nabiera walorów pożądanych w burgerze, jest ciepła, chrupiąca od środka, a z wierzchu nieco wilgotniejsza i bardziej miękka mówie tu zarówno o paczkowanych jak i zwykłych chociaż co do zwykłych to jest ich tak dużo rodzajów że napewno nie wszystkie sie nadadzą np nie polecał bym takiej zwykłej kajzerki bo zwykle są dosyć twarte na zewnątrz i zbite w śordku i nawet podsmarzenie może nie pomóc polecam raczej troche większe bułki i bardziej puszyste w środku chociaż np chętnie bym spróbował z ciabattą zwykle mają dosyć twardą miesistą skórkę, ale w środku są pulchne i "dziurawe",. wiec po podsmarzeniu powinny być całkiem dobre (zwłaszcza w smaku, bo mogą nadal z wierzchu być na tyle twardawe że spowodują zgniatanie i wypadanie po bokch całego wkładu) te paczkowane to zależy od firmy , niektore są lepsze inne gorsze, ale żeby je jeszcze bardziej zmiękczyć można wrzucić na chwile (dosłownei z 10 sekund) do mikrofali, przed wrzuceniem na patelnie Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 w niektórych piekarniach sprzedają specjalne bułki do domowych burgerów. są o kilka klas wyżej niż paczkowane, trzeba popytać.Można też się poświęcić i zrobić samemu (ja czasem piekę do lazanii), tyle że wtedy to już przestaje być "fast" food Składniki:(na 4 osoby)400g mąki pszennej pełne ziarno;150g mąki tortowej;150ml mleka;150 ml wody;2 łyżeczki cukru;7g suchych drożdży;2 łyżki roztopionego masła;1 łyżeczka soli;rozmącone jajko;ziarna sezamu;Przesiej obie mąki i wsyp do miski miksera z końcówką do wyrabiania ciasta.Dodaj drożdże, lekko podgrzane mleko, masło, wodę, cukier i sól.Wyrób gładkie ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia pod ściereczką na 45min.Uformuj 4 bułki podobnej wielkości i odstaw do wyrośnięcia, znów pod ściereczką, na papierze do pieczenia, na kolejne 45min.Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i posyp sezamem oraz czarnuszką.Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut. Cytuj
YETI 10 998 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 Jaka jest teraz kanapka specjalna w mcdonald? Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 (edytowane) yeti kurfa wejdź se na strone mcdonalds.pl i sprawdź, nie masz rączek? a ja rzuce kolejną fote skoro ostatnia sie spodobała, tym razem bardziej klasycznie - bułka -majonez - cebula - ogórki pikle - EDITTT zapomniałem - boczek podsmażony - specjalnie był >boczek - ser - mięsko<, dzięki temu ser bym pomiędzy dwoma ciepłymi składmnikami i sie mógł roztopić) - ser hohland w plasterkach - mięsko z roztopionym serem na wierzchu (mielona wołowina z tesco, "100% mięsa w mięsie" , 20% tłuszczu, można też kupic wersje "fit" ktora ma 7% tłuszczu ale ja polecam tą co ma 20%, bo tłuszcz dodaje smaku, i soczystości!!) - lekki dodatek żurawiny dla smaku - pomidor - keczup i majonez - bułka jak widać bułka jest podsmażona, i w poście powyżej opisałem dlaczego jest to tak ważne żurawine kupiłem sobie żeby robić ser smażony w panierce ale okazało sie że jej niewielki dodatek do burgera który też ma w sobie sporo roztopionego sera sprawdza się świetnie Edytowane 8 listopada 2013 przez Yano Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 (edytowane) Dobra, mam pytanko bule smazysz jednoczesnie z miesem na tej samej patelni czy osobno? Jak osobno to co wtedy z miesem nie stygnie? Edit: chyba powinien powstac nowy dzial tylko o burgerach xD Tymbardziej ze robione na chacie to juz nie taki fast food ;P Edytowane 8 listopada 2013 przez BoryzPL Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 Polecam sos do burgerów - majonez + ketchup + trzy krople tabasco + oregano. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 w moich rejonach mowi sie na to sos majonezowy, maja to w kazdej budzie z zapiekankami tylko bez tabasco. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 Taki w Sfinksie jest podobny właśnie, hehe. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 (edytowane) Ja (czyt. żona) z takich kupnych to używam np bułke poznańską https://www.google.pl/searchq=bułka+poznańska&client=safari&hl=pl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=aGV9UvC2K-PZ4AT7zIGwDw&ved=0CAkQ_AUoAA&biw=1024&bih=672 tych paczkowanych nigdy, czasami robi bułkę sama ale megato wydłuża cały proceder. Edytowane 8 listopada 2013 przez balon Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 8 listopada 2013 Opublikowano 8 listopada 2013 Dobra, mam pytanko bule smazysz jednoczesnie z miesem na tej samej patelni czy osobno? Jak osobno to co wtedy z miesem nie stygnie? smażę bułke na tej samej patelni co mięso (i boczek), jednak bułkę wrzucam dopiero na końcu, około minute przed końcem smażenia reszty, gdy dól sie chociaż troche zarumieni to go zdejmuje i zaczynam wykładać wszystkie składniki, na koniec biore górę bułki (wtedy jest już troche bardziej zarumieniona, ale trzeba uważać żeby nie przesadzić, zależy jak szybko sie układa składniki, ja już w trakcie smażenia mięsa mam wszystko przygotowane i pokrojone więc sprawnie to idzie) dodam jeszcze że zaróno mięso jak i boczek smażę z jednej strony i po przewróceniu na drugą kłade ser na tą strone co sie już podsmażyła, dzięki temu ser sie fajnie roztapia (ja lubie go dużo więc kłade go zarówno na mięso jak i na boczek) 1 Cytuj
grzybiarz 10 300 Opublikowano 9 listopada 2013 Opublikowano 9 listopada 2013 To mięso mielone kupujesz z tych gotowych, zapakowanych z biedry/tesco? Zawsze mam opory, co by takie coś zakupić. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 9 listopada 2013 Opublikowano 9 listopada 2013 nigdy bym nie kupil paczkowanego miesa, mam dwa zaufane sklepy i tylko tam kupuje. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 9 listopada 2013 Opublikowano 9 listopada 2013 Też mialem wielkie opory ale sie przelamalem i okazalo sie ze slusznie. Mielona wołowina z tesco z napisem 100% mięsa w mięsie. Nie kupujcie mielonego garmazyrejnego bo to jakis syf Btw w maku sa teraz podwojne mcroyale. Slabsze niz to co robie w domu ale to i tak jedna z lepszych rzeczy w maku Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 9 listopada 2013 Opublikowano 9 listopada 2013 odkad otworzyli u mnie w miescie burger kinga, nie chodze do maka na ich te smieszne, malutkie kanapeczki. Cytuj
Mustang 1 743 Opublikowano 9 listopada 2013 Opublikowano 9 listopada 2013 W Maku spoko są też dostępny m.in. w Niemczech McRib albo np. we Francji CBO. Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 9 listopada 2013 Opublikowano 9 listopada 2013 Wciagnalem pol wolowego Mamuta z Moa Burger i kawalek BBQ chicken, ktorego nie dokonczyla kobieta. Pyszne mieso, mi takie nie wychodzi chociaz kupuje swieza wolowine i miele w sklepie:( Cytuj
M4c 23 Opublikowano 10 listopada 2013 Opublikowano 10 listopada 2013 Wciagnalem pol wolowego Mamuta z Moa Burger i kawalek BBQ chicken, ktorego nie dokonczyla kobieta. Pyszne mieso, mi takie nie wychodzi chociaz kupuje swieza wolowine i miele w sklepie:( Dużo zależy od rodzaju wołowiny (czy to łopatka, udziec czy inny antrykot) i jej jakości. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 14 listopada 2013 Opublikowano 14 listopada 2013 Btw w maku sa teraz podwojne mcroyale. Slabsze niz to co robie w domu ale to i tak jedna z lepszych rzeczy w maku Dzis jadlem, za suche imo to bylo. Wole podwojne kanapki w burger kingu, bo moge sobie dowalic dodatkowe warzywa. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 15 listopada 2013 Opublikowano 15 listopada 2013 hm zwykle wlasnie podwojny mc royal jest jedyną rzeczą w maku która nie jest sucha bo 2 dosyć grube kawałki miesa nadają soczystości, w sumie właśnie za to go lubie - ma 2 o wiele grubsze niż zwykle kawalki mięsa chociaż ogolnie to preferuje BK znacznie bardziej, ale 2x mcroyal jest poprostu moim ulubionym burgerem w maku (mimo to i tak jest na drugim miejscu względem BK) w sumie to drugi naprawde dobry burger w maku to big tasty, mial duże grube mięso rozmiarem podobne do burgerów w BK), niestety już dawno go nie było , 1 Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 15 listopada 2013 Opublikowano 15 listopada 2013 Jadłem dziś tego podwójnego McRoyala i jest całkiem spoko. Jednak najlepszej kanapki w Maku, czyli Kanapki Drwala nic nie tknęło od dawna. Cytuj
winner 183 Opublikowano 15 listopada 2013 Opublikowano 15 listopada 2013 Dla zorientowanych Krakowiaków - jest gdzie zaparkować koło Moa Burgera? Będę jutro w Krk i zamiast zostawiać 20zł w KFC wolałbym zjeść jakiegoś wypasionego burgera skoro tak polecacie. Jaka kanapka najlepsza (lubię ostre smaki) i taka którą się dobrze najem? Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 15 listopada 2013 Opublikowano 15 listopada 2013 To jest przy samym rynku, więc nie bardzo. W Galerii Krakowskiej możesz zaparkować, albo próbować szczęścia w okolicy plant. Każdą się dobrze najesz, ale największy jest mammoth Burger. Ja najbardziej lubię classic i bbq, ew moa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.