Krzysztof Tomczak 945 Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 krzysztof to mięso jakieś jasne i różowe jest, czy to nie wieprzowina? jakoś zbyt jasno wygląda na wołowine (a przecież w burgerze powinna być wołowina) jak oni to robią, magicy! to że szynki sa nastrzykiwane jakimiś substancjami to dziś norma, ale ja wam powiem że osobiście tak bardzo przyzwyczaiłem się do tych nastrzykiwanych "soczystych" szynek, że jak czasem mam okazję zjeść prawdziwą wiejską szynke domowej roboty to jakoś ona mi mniej smakuje i wydaje się sucha Dawno juz nie czytalem wiekszej bzdury, znowu wygrales Jano One sa nastrzykiwane wypelniaczami, ktore sprawiaja, ze mieso nie przypomina smakiem miesa tylko jakas wodnista breje (jak sama nazwa wskazuje wypelniaja, czyli maja zwiekszyc mase i wielkosc szynki). Prawdziwa wiejska szynka od chlopa, to najlepsze co dala polska wies. ale zaraz, jakiej bzdury? czy ja chwale nastrzykiwanie mięsa wypełniaczami? w żadnym razie, mowie jedynie że to dziś standardowa procedura powiedziałem też że przez to że prawie wszystko jest nastrzykiwane to przyzwyczaiłem się do tego smaku i "faktury" szynki, dlatego prawdziwa domowa szynka wydaje mi sie sucha ale nie wiem czego sie tak naprawde czepiasz? przecież nie napisałem że marketowe nastrzykiwane rzeczy uważam za lepsze, poprostu przyzwyczajenie powoduje że prawdziwa nienastrzykiwana szynka zdaje się być sucha ale zarazem znam wartość prawdziwej domowej szynki i wcale jej nie neguje, wręcz przeciwnie, chciałem tylko pokazać że przyzwyczajenie do jakiegoś produktu może spowodować dziwne odbieranie pierwotnego produktu zresztą podobnie mam z kiełbasami, z chęcią zjadam tanią kiełbase grillową za 10zł, a super ultra naturalna kiełbasa wiejska jakoś słabo mi podchodzi ale nie twierdze że wiejska kiełba jest gorsza, tylko że obecny rynek wypaczył nam smaki swoją drogą to czasami bywa że tania kiełbasa jest naprawde obrzydliwyym workiem gówna, ale poza tymi wyjątkami to ja serio lubie kiełbase w średnio niskiej cenie, i stawiam ją wyżej niż jakieś wynalazki z 50zł/kg ogolnie jeszcze raz pytam- -czego sie tak naprawde czepiasz? bo chyba tylko tego że współczesne jedzenie wypaczyło mi smak, co moge poradzić? Jakie bulki kupujecie - te pakowane 'hamburgerowe' czy swieze? ja sprawdzałem różne opcje zarówno kilka droższych i tańszych bułek paczkowanych "do burgerów" jak i dosyć standardowe kajzerki, jak i ciabaty wszystkie bułki mogą wyjść za(pipi)iście jeśli się je podsmaży na patelni razem z mięsem (czyli nabiorą troche tłuszczu i miękkości) jedyne co to raczej unikał bym starych i suchych bułek, bo z nich się już nic dobrego nie uzyska To jest wołowina, raczej wina oświetlenia i hujowego apartu po prostu Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 (edytowane) Przeciez te szynki z marketu nie smakuja nawet jak mieso i taka porzadna od chlopa to NIEBO W GEBIE! W ogole przy twojej diecie Yano to jestem pelen podziwu, ze sie nie toczysz i nie zamieniles sie w clickera. Edytowane 13 lutego 2014 przez Dave Czezky Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 najwyraźniej mam za(pipi)istą przemiane materii bo mam jedynie 3-4 kg nadawagi (ponad to co bym chciał, bo wg standardów BMI i innego dziwactwa to nie mam nadwagi) ale powtarzam - nie nie twierdze że marketowa pompowana szynka jest lepsza od prawdziwej chłopskiej, jedynie mówie że rynek tak mi wypaczył smaki że nie potrafię docenić prawdziwej szynki Cytuj
MichAelis 5 618 Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 Wszyscy jak jeden maz przesmarzaja burgery, ciemne w srodku. No ale jakbym kupowal wolowine w tesco to w sumie ryzyko inaczej robić Ja np nie lubię krwistego, średniego hamburgera, jak wołowina jest dobrej jakości i ktoś potrafi smażyć to takie hamburger medium-well jest soczysty Druga sprawa że jest duże ryzyko zatrucia sie bakteria e. coli przy surowym mielonym mięsie Swierza wolowine je sie tylko krwista, chyba mylisz wieprzowine z wolowina. Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 swieŻa jakie mieso bierzecie na burgery? w sensie jakie czesci i rodzaj? Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 Czy ktos jeszcze bułki smazy na glebokim tluszczu jak Yano? Bo mnie to obrzydza ;/ Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 13 lutego 2014 Opublikowano 13 lutego 2014 Wszyscy jak jeden maz przesmarzaja burgery, ciemne w srodku. No ale jakbym kupowal wolowine w tesco to w sumie ryzyko inaczej robić Ja np nie lubię krwistego, średniego hamburgera, jak wołowina jest dobrej jakości i ktoś potrafi smażyć to takie hamburger medium-well jest soczysty Druga sprawa że jest duże ryzyko zatrucia sie bakteria e. coli przy surowym mielonym mięsie Swierza wolowine je sie tylko krwista, chyba mylisz wieprzowine z wolowina.lol, nie mylę poczytaj trochę świeża wołowinę jak najbardziej mozna poddawać krwista, a że tylko tak sie ją powinno jeść to już kwestia upodobania, ale faktycznie wysmażona wołowina to pomyłka ale taki średnio krwisty stek juz jak najbardziej ok, zależy rownież czy to stek z polędwicy itd Natomiast krowa sama w sobie jest mega nosicielem bakteri e. coli, która jest obecna na powierzchni mięsa, oczywiście smażeniem / grillowanie zabija bakterie wiec nie ma obawy o zatrucie, w przypadku mięsa mielonego sprawa jest już inna bo wkładając mięso do mielenia e.coli jest po prostu wszędzie, dlatego w lepszych typach restauracji często mięso przeznaczone na burgery najpierw jest obsmażane, żeby zabić bakterie a dopiero pózniej mielone Tak czy inaczej jak dla mnie krwisty burger to pomyłka, i jak cos to mięso moze byc lekko różowe Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 Czy ktos jeszcze bułki smazy na glebokim tluszczu jak Yano? Bo mnie to obrzydza ;/ Nie na głębokim jak frytki. Poprostu na tłuszczu. Warstwa ok 1mm. Wyobraz sobie ze nasmarowujesz patelnie specjalnym pędzelkiem. Wg mnie to daje lepsze efekty niz sucha patelnia Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 Panowie ma ktoś przepis na bułkę do kebaba ? Cytuj
Szwed 644 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 Co do bułek do kebabów: spytaj w piekarni. Matka ostatnio poszła do zwykłej piekarni w mieście i spytała czy robią: za 3zł od sztuki robią na zamówienie zaje.biste, wielkie buły do kebabów, smakują wyśmienicie. Trzeci dzień zapycham się kebabami własnej roboty i jest cudownie. Cytuj
MaZZeo 14 191 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 Kiedyś widziałem w Makro takie trójkątne bułki do kebaba, chyba raz kupiłem a potem już nigdy nie znalazłem, tylko te zyebane chlebki pity. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 (edytowane) ja kiedyś w takiej małej budzie z pieczywem dorwałem takie duże płaskie trójkątne bułki/chlebki, mozna było to przekrocić na 3 części i uzyskać 3 spore "bułki" (trójkąt był naprawde spory, ok 30cm bok), było to sałkiem spoko i kilka kebabów w tym zrobiłem jednak w sumie... to jakoś bułki do kebaba średnio mnie podniecają, niezależnie od tego jak fajne są, najczęściej domowe kebaby robie w "tortilli" , czyli w cieńkim placku jaki można kupić w większości sklepów paczkowany po kilka sztuk pomijam kwestie greckiego gyrosa który jako "bułke" ma specjalny placek z ciasta robiony na tłusto (a nie na sucho), i on jest cudownie za(pipi)isty i pyszny, niestety w polsce praktycznie nie ma szans go dostać, raz znałem knajpe którą prowadził grek, to te placki sprowadzał specjalnie z grecji, więc serio w polsce trudna sprawa. będąc w grecji jadłem 1-2 gyrosa dziennie, i do dziś żałuje że tak mało ich zjadłem, to było kurfa niebo w gębie, żaden kebab nawet nie dorasta do pięt greckiemu gyrosowi fotka poglądowa z internetu (widać też na niej tego specjanego placka) a to fotka zrobiona prze zemnie w tej greckiej knajpie w warszawie, niestety grek który ją założył dorobił się sporo kasy i spełnił swoje mażenie - otworzył "poważną" drogą grecką restauracje i porzucił "fast foodowego" gyrosa... płacze z tego powodu od kilku lat gyros z tej knapy to było w 95% za(pipi)istość prawdziwego mega cudownie pysznego greckiego gyrosa wszystkie inne polskie kebaby i "gyrosy" oceniam od tej pory maxymalnie na 4/10 - TAK dobry był tamten gyros w ogole dodam też że prawdziwy grecki gyros ma mało składników - tłusty placek - prawdziwa cudownie doprawiona baranina - pomidor - cebula - sos czosnokowy/tzatziki - frytki (dziwne ale prawdziwe) i jest naprawde cudowny! żadne polskie kebaby które mają kilogram różnych sałatek i surówek i znikomą ilość jakiegoś parszywego mięsa z kurczaka nawet nie mają startu do gyrosa Edytowane 14 lutego 2014 przez Yano Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 Też chciałem ostatnio sobie zrobić tortillę, więc poszedłem po te placki do Biedry. Z ciekawości spojrzałem na skład i zrezygnowałem, mąka pszenna + chemia w emulgatorów i regulatorów. Muszę obczaić w innym sklepie, może inne będą miały lepszy skład. Widział ktoś może takie placki na mące żytniej? Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 W Biedronce właśnie są często na żytniej mące. specjalny placek z ciasta robiony na tłusto (a nie na sucho) zawsze sobie wyobrażam, że te hamburgery, frytki, gyrosy itp. smażysz na głebokim tłuszczu i zapijasz gorącym smalcem ze szklanki Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 (edytowane) i to jest prawda, drink z gorącego tłuszczu to jest to a na serio, wybacz, ale najwyraźniej mam lepszą przemianę materii bo serio jak robie spagetti tto tłuszcz pływa na spodzie w znacznych ilościach i zawsze go z wielką przyjemnością wyjadam, a mimo to nie mam takich polików jak ty EDIT to nie znaczy że wszystko robie na głębokim tłuszczu i że wszystko topie w tłuszczu, bez przesady przyznaje że bardzo lubie tłuste jedzenie, ale to nie znaczy że wszystko topie w tłuszczu, dodaje go tyle ile trzeba Edytowane 14 lutego 2014 przez Yano Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 jak robie spagetti tto tłuszcz pływa na spodzie w znacznych ilościach i zawsze go z wielką przyjemnością wyjadam Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 ok, nie lubisz tłuszczu, rozumiem ale dlaczego masz takie grube poliki skoro unikasz pysznego tłuszczu? LEO WHY? Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 nie wiem, ale te rude włosy masz pewnie właśnie od tłuszczu :confused: 2 Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 Ja mam tak samo rude wlosy jak ty masz chude poliki Ja chyba serio mam dobrą przemianę materii. Bo zawsze lubiłem tłuste rzeczy a praktycznie nie mam nadwagi Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 no ale te dziury w mozgu od czegos musisz miec. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 Przeciez te szynki z marketu nie smakuja nawet jak mieso i taka porzadna od chlopa to NIEBO W GEBIE! W ogole przy twojej diecie Yano to jestem pelen podziwu, ze sie nie toczysz i nie zamieniles sie w clickera. Nie wspominajac o jajach od kur jakiegos chlopa, jak ja zazdroszcze ludziom co maja kawalek ziemi i wlasne zwierzeta, fajna sprawa. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 no ale te dziury w mozgu od czegos musisz miec. ty lepiej zajmij się swoimi dziurami bo te docinki wychodzą ci naprawde mizernie Cytuj
Okie from Muskogee 2 852 Opublikowano 14 lutego 2014 Opublikowano 14 lutego 2014 (edytowane) Zjadłbym jaszczurke jakąś w te pędy. chłopcy, walentynki są, chill Edytowane 14 lutego 2014 przez acidizer Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 15 lutego 2014 Opublikowano 15 lutego 2014 Co do placków z biedry to nie ukrywam że kupują, choć na swoje usprawiedliwienie powiem że raz próbowałem sam zrobić takie placki, niestety wyszły trochę za sztywne i od tego czasu zrezygnowałem. Cytuj
Ölschmitz 1 521 Opublikowano 15 lutego 2014 Opublikowano 15 lutego 2014 ponawiam pytanie: jak mielicie miecho to jakie fragmenty/czesci? wersja dla yano: jak mielicie miecho to jakie fragmenty/czesci? w sensie mielenie miesa wolowego za pomoca mielarki na hamburgery 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.