Skocz do zawartości

Fast food


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

krzysztof to mięso jakieś jasne i różowe jest, czy to nie wieprzowina?

jakoś zbyt jasno wygląda na wołowine (a przecież w burgerze powinna być wołowina)

 

 

 

 

jak oni to robią, magicy!

 

to że szynki sa nastrzykiwane jakimiś substancjami to dziś norma, ale ja wam powiem że osobiście tak bardzo przyzwyczaiłem się do tych nastrzykiwanych "soczystych" szynek, że jak czasem mam okazję zjeść prawdziwą wiejską szynke domowej roboty to jakoś ona mi mniej smakuje i wydaje się sucha

 

 

Dawno juz nie czytalem wiekszej bzdury, znowu wygrales Jano :)

One sa nastrzykiwane wypelniaczami, ktore sprawiaja, ze mieso nie przypomina smakiem miesa tylko jakas wodnista breje (jak sama nazwa wskazuje wypelniaja, czyli maja zwiekszyc mase i wielkosc szynki).

Prawdziwa wiejska szynka od chlopa, to najlepsze co dala polska wies.

 

 

ale zaraz, jakiej bzdury?

czy ja chwale nastrzykiwanie mięsa wypełniaczami?

w żadnym razie, mowie jedynie że to dziś standardowa procedura

powiedziałem też że przez to że prawie wszystko jest nastrzykiwane to przyzwyczaiłem się do tego smaku i "faktury" szynki, dlatego prawdziwa domowa szynka wydaje mi sie sucha

ale nie wiem czego sie tak naprawde czepiasz? przecież nie napisałem że marketowe nastrzykiwane rzeczy uważam za lepsze, poprostu przyzwyczajenie powoduje że prawdziwa nienastrzykiwana szynka zdaje się być sucha

ale zarazem znam wartość prawdziwej domowej szynki i wcale jej nie neguje, wręcz przeciwnie, chciałem tylko pokazać że przyzwyczajenie do jakiegoś produktu może spowodować dziwne odbieranie pierwotnego produktu

 

zresztą podobnie mam z kiełbasami, z chęcią zjadam tanią kiełbase grillową za 10zł, a super ultra naturalna kiełbasa wiejska jakoś słabo mi podchodzi

ale nie twierdze że wiejska kiełba jest gorsza, tylko że obecny rynek wypaczył nam smaki

swoją drogą to czasami bywa że tania kiełbasa jest naprawde obrzydliwyym workiem gówna, ale poza tymi wyjątkami to ja serio lubie kiełbase w średnio niskiej cenie, i stawiam ją wyżej niż jakieś wynalazki z 50zł/kg

 

 

ogolnie jeszcze raz pytam- -czego sie tak naprawde czepiasz?

bo chyba tylko tego że współczesne jedzenie wypaczyło mi smak, co moge poradzić?

 

 

Jakie bulki kupujecie - te pakowane 'hamburgerowe' czy swieze?

 

ja sprawdzałem różne opcje

zarówno kilka droższych i tańszych bułek paczkowanych "do burgerów"

jak i dosyć standardowe kajzerki, jak i ciabaty

wszystkie bułki mogą wyjść za(pipi)iście jeśli się je podsmaży na patelni razem z mięsem (czyli nabiorą troche tłuszczu i miękkości)

 

jedyne co to raczej unikał bym starych i suchych bułek, bo z nich się już nic dobrego nie uzyska

To jest wołowina, raczej wina oświetlenia i hujowego apartu po prostu :)

Gość yaczes
Opublikowano (edytowane)

Przeciez te szynki z marketu nie smakuja nawet jak mieso i taka porzadna od chlopa to NIEBO W GEBIE!

W ogole przy twojej diecie Yano to jestem pelen podziwu, ze sie nie toczysz i nie zamieniles sie w clickera.

Edytowane przez Dave Czezky
Opublikowano

najwyraźniej mam za(pipi)istą przemiane materii bo mam jedynie 3-4 kg nadawagi (ponad to co bym chciał, bo wg standardów BMI i innego dziwactwa to nie mam nadwagi)

 

ale powtarzam - nie nie twierdze że marketowa pompowana szynka jest lepsza od prawdziwej chłopskiej, jedynie mówie że rynek tak mi wypaczył smaki że nie potrafię docenić prawdziwej szynki

Opublikowano

 

Wszyscy jak jeden maz przesmarzaja burgery, ciemne w srodku. No ale jakbym kupowal wolowine w tesco to w sumie ryzyko inaczej robić

Ja np nie lubię krwistego, średniego hamburgera, jak wołowina jest dobrej jakości i ktoś potrafi smażyć to takie hamburger medium-well jest soczysty

Druga sprawa że jest duże ryzyko zatrucia sie bakteria e. coli przy surowym mielonym mięsie

Swierza wolowine je sie tylko krwista, chyba mylisz wieprzowine z wolowina.
Opublikowano

 

 

Wszyscy jak jeden maz przesmarzaja burgery, ciemne w srodku. No ale jakbym kupowal wolowine w tesco to w sumie ryzyko inaczej robić

Ja np nie lubię krwistego, średniego hamburgera, jak wołowina jest dobrej jakości i ktoś potrafi smażyć to takie hamburger medium-well jest soczysty

Druga sprawa że jest duże ryzyko zatrucia sie bakteria e. coli przy surowym mielonym mięsie

Swierza wolowine je sie tylko krwista, chyba mylisz wieprzowine z wolowina.

lol, nie mylę poczytaj trochę świeża wołowinę jak najbardziej mozna poddawać krwista, a że tylko tak sie ją powinno jeść to już kwestia upodobania, ale faktycznie wysmażona wołowina to pomyłka ale taki średnio krwisty stek juz jak najbardziej ok, zależy rownież czy to stek z polędwicy itd

 

Natomiast krowa sama w sobie jest mega nosicielem bakteri e. coli, która jest obecna na powierzchni mięsa, oczywiście smażeniem / grillowanie zabija bakterie wiec nie ma obawy o zatrucie, w przypadku mięsa mielonego sprawa jest już inna bo wkładając mięso do mielenia e.coli jest po prostu wszędzie, dlatego w lepszych typach restauracji często mięso przeznaczone na burgery najpierw jest obsmażane, żeby zabić bakterie a dopiero pózniej mielone

 

Tak czy inaczej jak dla mnie krwisty burger to pomyłka, i jak cos to mięso moze byc lekko różowe

Opublikowano

Czy ktos jeszcze bułki smazy na glebokim tluszczu jak Yano? Bo mnie to obrzydza ;/

Nie na głębokim jak frytki. Poprostu na tłuszczu. Warstwa ok 1mm.

Wyobraz sobie ze nasmarowujesz patelnie specjalnym pędzelkiem.

Wg mnie to daje lepsze efekty niz sucha patelnia

Opublikowano

Co do bułek do kebabów: spytaj w piekarni. Matka ostatnio poszła do zwykłej piekarni w mieście i spytała czy robią: za 3zł od sztuki robią na zamówienie zaje.biste, wielkie buły do kebabów, smakują wyśmienicie. Trzeci dzień zapycham się kebabami własnej roboty i jest cudownie.

Opublikowano (edytowane)

ja kiedyś w takiej małej budzie z pieczywem dorwałem takie duże płaskie trójkątne bułki/chlebki, mozna było to przekrocić na 3 części i uzyskać 3 spore "bułki" (trójkąt był naprawde spory, ok 30cm bok), było to sałkiem spoko i kilka kebabów w tym zrobiłem

 

jednak w sumie... to jakoś bułki do kebaba średnio mnie podniecają, niezależnie od tego jak fajne są, najczęściej domowe kebaby robie w "tortilli" , czyli w cieńkim placku jaki można kupić w większości sklepów paczkowany po kilka sztuk

 

 

pomijam kwestie greckiego gyrosa który jako "bułke" ma specjalny placek z ciasta robiony na tłusto (a nie na sucho), i on jest cudownie za(pipi)isty i pyszny, niestety w polsce praktycznie nie ma szans go dostać, raz znałem knajpe którą prowadził grek, to te placki sprowadzał specjalnie z grecji, więc serio w polsce trudna sprawa.

będąc w grecji jadłem 1-2 gyrosa dziennie, i do dziś żałuje że tak mało ich zjadłem, to było kurfa niebo w gębie, żaden kebab nawet nie dorasta do pięt greckiemu gyrosowi

 

fotka poglądowa z internetu (widać też na niej tego specjanego placka)

P1000319.JPG

 

a to fotka zrobiona prze zemnie w tej greckiej knajpie w warszawie, niestety grek który ją założył dorobił się sporo kasy i spełnił swoje mażenie - otworzył "poważną" drogą grecką restauracje i porzucił "fast foodowego" gyrosa... płacze z tego powodu od kilku lat :(

Gyros_Pita_by_Bokor.jpg

 

 

gyros z tej knapy to było w 95% za(pipi)istość prawdziwego mega cudownie pysznego greckiego gyrosa

wszystkie inne polskie kebaby i "gyrosy"  oceniam od tej pory maxymalnie na 4/10 - TAK dobry był tamten gyros

 

 

w ogole dodam też że prawdziwy grecki gyros ma mało składników

- tłusty placek

- prawdziwa cudownie doprawiona baranina

- pomidor

- cebula

- sos czosnokowy/tzatziki

- frytki (dziwne ale prawdziwe)

 

i jest naprawde cudowny!

 

żadne polskie kebaby które mają kilogram różnych sałatek i surówek i znikomą ilość jakiegoś parszywego mięsa z kurczaka nawet nie mają startu do gyrosa

Edytowane przez Yano
Opublikowano

Też chciałem ostatnio sobie zrobić tortillę, więc poszedłem po te placki do Biedry. Z ciekawości spojrzałem na skład i zrezygnowałem, mąka pszenna + chemia w emulgatorów i regulatorów. Muszę obczaić w innym sklepie, może inne będą miały lepszy skład. Widział ktoś może takie placki na mące żytniej?

Opublikowano

W Biedronce właśnie są często na żytniej mące.

 

specjalny placek z ciasta robiony na tłusto (a nie na sucho)

zawsze sobie wyobrażam, że te hamburgery, frytki, gyrosy itp. smażysz na głebokim tłuszczu i zapijasz gorącym smalcem ze szklanki :D

Opublikowano (edytowane)

i to jest prawda, drink z gorącego tłuszczu to jest to

 

 

 a na serio, wybacz, ale najwyraźniej mam lepszą przemianę materii bo serio jak robie spagetti tto tłuszcz pływa na spodzie w znacznych ilościach i zawsze go z wielką przyjemnością wyjadam, a mimo to nie mam takich polików jak ty :P

 

 

EDIT

to nie znaczy że wszystko robie na głębokim tłuszczu i że wszystko topie w tłuszczu, bez przesady

przyznaje że bardzo lubie tłuste jedzenie, ale to nie znaczy że wszystko topie w tłuszczu, dodaje go tyle ile trzeba

Edytowane przez Yano
Opublikowano

Ja mam tak samo rude wlosy jak ty masz chude poliki

 

Ja chyba serio mam dobrą przemianę materii. Bo zawsze lubiłem tłuste rzeczy a praktycznie nie mam nadwagi

Opublikowano

Przeciez te szynki z marketu nie smakuja nawet jak mieso i taka porzadna od chlopa to NIEBO W GEBIE!

W ogole przy twojej diecie Yano to jestem pelen podziwu, ze sie nie toczysz i nie zamieniles sie w clickera.

 

Nie wspominajac o jajach od kur jakiegos chlopa, jak ja zazdroszcze ludziom co maja kawalek ziemi i wlasne zwierzeta, fajna sprawa.

Opublikowano

ponawiam pytanie:

 

jak mielicie miecho to jakie fragmenty/czesci?

 

wersja dla yano:

 

jak mielicie miecho to jakie fragmenty/czesci? w sensie mielenie miesa wolowego za pomoca mielarki na hamburgery

  • Plusik 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...