_Red_ 12 021 Opublikowano 7 marca 2014 Opublikowano 7 marca 2014 Ano nie przeczę, że poznawanie nowych krajów to jedna z zalet, które jeszcze trzymają mnie w moim kołchozie.Spróbowałem zrobić dziś sam burgera i był całkiem dobry (choć na foto nie wygląda i spory (prawie jak mamut w zasadzie pod kątem wagi). Ale smakowo idzie w dobrym kierunku: - podsmażona bułka z pestkami (dyni?) - mięso mielone wołowe (300g) przyprawione pieprzem, solą, chili, lubczykiem, smażone na patelni grillowej - pomidor - ogórek konserwowy - sos tysiąca wysp - keczup kamis ostry - sałata lodowa - ser gouda - wytrawne czerwone wino do popicia Konstrukcja trochę mi się uginała, na foto reklamowe by się nie nadawał, ale wszedł w całości i jestem pociesznie najedzony. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 7 marca 2014 Opublikowano 7 marca 2014 (edytowane) Red zazdroszcze wyprawy po prawdziwie ameryksńskich bugerowniach, chetnie bym zjadł niezdrowego amerykańskiego burgera serio zazdroszcze i pozdrawiam to co na fotce wygląda dziwnie ale z doświadczenia wiem że mogło być dobre sam dziś zrobiłem bugera typu: - bułka smażona na patelni (z tłuszczem) - ogorek kanapkowy ze słoika - wołowina smażona z rozmarynem i sosem wostersher - podsmażona czerwona cebula - podsmażone suszone pomidory - sosy: majonez, keczup, sos burgerowy hellmans - roztopiony ser * w tym wypadku chedar) ogólnie był to zaiste dobry burger ale z chęcią bym sprobówał amerykańskiego burgera, z amerykańskiej sieci fastfoodów) - jak wendy, white castle, haert attak grill, i innych Edytowane 7 marca 2014 przez Yano Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 7 marca 2014 Opublikowano 7 marca 2014 (edytowane) Red yaydrosycye wzprawz po prawdyiwie amerzka}skich bugerowniach, chetnie bym zjadł niezdrowego amerykańskiego burgera serio zazdroszcze i pozdrawiam Okurwa. No tak, jest piątek, Yano wciągnął rytualne pół litra przed dorwaniem się do klawiatury. Pozdrawiam również. PS. ha zdążyłem przed edycją PS2. Yano, czy Ty kiedyś nie byłeś forumowym fanatykiem kebabów? Czy mylą mi się osoby. Jeśli tak, to co z tym fantem, znudziły się? PS3. White Castle kojarzy mi się wyłącznie z filmem z ciapatym i azjatą. I wygląda wujowo niczym klopsiki z Lidla 1,80zł za 5 kotletów: I piszo że jest niedobry Edytowane 7 marca 2014 przez _Red_ Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 7 marca 2014 Opublikowano 7 marca 2014 Biorąc pod uwagę jego pyerdolnięcie na punktcie żarcia to pewnie w kuchni kręciłby mu się kebul 24h. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 7 marca 2014 Opublikowano 7 marca 2014 (edytowane) RED odpowiadając w kolejności - tak! klawa mi się przestawila z "polski programisty" na "polski cholera wie co" i post zawierał kilka słow z zamienionymi literami "z" i "y" - przyznaje się, jak to zobaczyłem to usyawiłem normalną klawiature i poprawiłem posta - dwa! kiedyś byłem fanbojem kebabów, jadłem każdego kebaba w warszawie i szukałem tego najlepszego, ale to było z 5-7 lat temu. potem dorwałem w warszawie prawdziwego greckiego gyrosa i potem każdy kebab wydawał mi sie zdechłymi pomyjami, dlatego odpuściłem pożywianie się w kebabach - trzy! white castle sądząc po fotkach też mi się wydaje nędzne (mikro burgery) i tez mi się ostro kojaży z filmem , ale mimo to chciał bym spróbować ich slidera, mimo że pewnie wyjdzie na to że to słaby burgerek, niczym burger w maku, za 3zł Edytowane 7 marca 2014 przez Yano Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 nowości w maku (niektóre powracające z tego co pamietam) chyba sie przejade dziś popróbować 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 No jeszcze jakby ta bułka tak wyglądała w rzeczywistości to byłoby spoko. Cytuj
qvstra 3 213 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 New york beef classic jest zayebisty. W najblizszym czasie na pewno wpadne do maka, bo jest to jedna z moich ulubionych kanapek. 1 Cytuj
Shen 9 635 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Tez sie przejde, mam ochote na cos nowego. Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Ja dzisiaj sobie zrobiłem hot dogi, tylko ze z chilli con carne i karmelizowana cebula Jeden w miękkiej bułce I w bagietce 3 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Powiesz jak robisz chilli con carne? Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 (edytowane) Jasne,400g mięsa mielonego z mała zawartością tłuszczu ( sorry Yano )1 cebula mała / średnia2 ząbki czosnku5 ziarenek kmin, kumin lub pół łyżeczki mielonego1 suszona papryczka chilli / proszek / świeże w sumie to juz indiwidualnie do smaku1 łyżka worcestershire sos2 łyżeczki przecieru pomidorowego1 puszka 400g pokrojonych pomidorów w puszcePół łyżeczki oreganoSzczypta cukruSól, pieprzDo rozgrzanego garnka na średnim ogniu dodaj trochę oleju, drobno pokrojona cebule i smaż tak ok 4 minut aż sie zeszkli, dodaj czosnek, gdy czosnek z cebula bedą miękkie dodaj kumin i chili, dodaj mięso jak juz bedzie brązowe dodaj, worcestershire sos i przecier następnie cukier, oregano, pomidory i czerwona fasole jeżeli lubisz. Gotuj wszystko ok 15 minut Edytowane 15 marca 2014 przez kubson 2 Cytuj
Shen 9 635 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Obczaje, ale bez kminku, obrzydliwy jest. Cytuj
winner 183 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Kminek potrafi zabić smak nawet najbardziej zaj.ebistego jedzenia. Nie polecam. 1 Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Sorry mój błąd, bo pisze z telefonu i mi automatycznie zmieniło na kminek, Chodzi mi o kmin zwany kminem rzymskim lub kuminem Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Dzięki, jak zrobię, to dam znać jak wyszło Cytuj
Shen 9 635 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Dobrze ze zauwazyles blad bo nawet jedno ziarno kminku potrafi s(pipi)ic cala potrawe. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 a czym to sie różni? serio pytam, różni sie czymś ? wiem że nienawidze jednego z nich napewno, a być może obu, nigdy ich nie kupowałem w paczce żeby porównać (nie dziwota skoro ich nienawidze), więc jeśli w jakiejś potrawie trafiałem przypadkiem na ziarnko to nie wiem z którego rodzaju to było Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Tak, smakiem. To zupelnie dwie rozne rzeczy. Kmin jest piekacy (trudno mi nazwac to pikantnoscia) i aromatyczny a kminek ch.ujow. Natomiast kumin to zmielony kmin rzymski. Cytuj
Shen 9 635 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 Matka czasem kupowała chleb z kminkiem, to jak trafilem w kawalku na ziarno to do wy(pipi)iania było. Tak samo lubie ser smażony, ale czesto z kminkiem go robia. Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 nowości w maku (niektóre powracające z tego co pamietam) chyba sie przejade dziś popróbować Te kanapki lepsze są od tych drwala itp? Bo te mi nie smakują za bardzo, ale to wygląda spoko. Nigdy nie jadłem chyba spróbuje. Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 (edytowane) New york beef classic to chyba najlepsza kanapka w macuCo do kminu rzymskiego / kuminu to tak jak Mejm napisał, nic dodać nic ująć, chociaż ostatnio w realu widziałem ziarenka kminu rzymskiego podpisane jako kuminwarto sprawdzić ziarenka jak i proszek który jest straszne aromatyczny, natomiast ziarenka jak wrzuci sie na patelnie i podsmaży wydzielają mega za(pipi)isty zapach naprawde ciezko okreslic smak ale jest super taki slodko-ostry Polecam Edytowane 15 marca 2014 przez kubson Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 no dobra ale mam ważne pytanie - lubisz kminek? nie wiem jak bardzo odmienne sa te 2 przyprawy, być może bardzo, ale pewnie są jakieś podobieństwa, dlatego zastanawiam się czy lubisz kminek, bo jeśli tak to może stąd zachwyty nad kminem rzymskim i pytanie czy jak ktoś ostro nienawidzi kminku to czy kmin rzymski będzie dla niego dobry? Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 ja nie lubię kminku, a kmin rzymski sypałabym do wszystkiego. pieczone ziemniaki albo podsmażane warzywa (zwłaszcza papryka) z nim goty. Cytuj
raven_raven 12 013 Opublikowano 15 marca 2014 Opublikowano 15 marca 2014 czy tylko ja w ch,uj nie rozumiem jak można ocenić odmienność dwóch różnych przypraw? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi