Skocz do zawartości

Fast food


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gotuje to co lubie. Najczęściej spagetti

 

a co to znaczy cos normalnego? Rosół i schabowego z ziemnikami? ; p

 

zup nie lubie. A schabowe lubie i czasem robie ale sporadycznie bo nie chce zeby mi sie przejadly

Opublikowano

nie jestem wielkim fanem ryb

 

gdybym miał łątwy dostęp do prawdziwego grilla (np ogródek przy domu) to pewnie grillował bym co chwile, ale nie mam wiec zostaje patelnia

Opublikowano (edytowane)

w grillowaniu chodzi przecież o zapach dymu itp, a czym sie różni grill elektryczny od smażenia na karbowanej patelni? w smaku niczym

 

 

 

EDIITTTTTTTTTTTTTTTT

kebab wyszedł za(pipi)iście!! puszny!

 

zrobiłem troche w stylu gyrosa greckiego, bo nie lubie w kebabie jakichś surówek wiec dałem tylko czerwoną cebule i pomidory

mięsa użyłem wieprzowiny, kupiłem taką małą tacke "na gulasz" bo juz było pokrojone w kawałki (chociaż pokroiłem w jeszcze mniejsze), tacka miała niecałt pół kilko, zrobiłem ok 1/3 mięsa i najadłem sie dosyć poważnie, chociaz chyba uda mi sie zjeść drugiego, a na jutro sobie zostawie reszte, usmarzyłem z solą pieprzem, przyprawą do gyrosa i rozmarynem

 

ten arabski chleb , który jest tak naprawde cienkim plackiem dobrze sie sprawdził, podgrzałem go odrobine na osobnej patelni. Miał delikaty smak i nie rzucał sie w oczy, lepiej wyszło niż w tortilli która ma swoch charakterystyczny smak który średnio pasuje do kebaba

 

oprocz tego dodałem sambal oleek jako ostry sos

 

ale gwodździem programu był sos czosnkowy, zwykle robie go z majonezu śmietany oliwy czosnku i paru pomniejszych przypraw, ale nie chciało mi sie dziś kompunowac i postanowilem użyć gotowca, tylko że praktycznie wszystkie sosy czosnkowe jakie probowalem były średnie, albo wręcz niedobre, miały dziwny chemiczny smak (oczywiscie mowie o sklepowych)

a dziś kupilem to

img_23bef4a3-4acb-48e1-8369-6dec5730a6c3

 

i to był strzał w dziesiątke! jest super i cudownie pasuje do kebaba. jest tak dobry że jeszcxze w trakcie robienia zjadłem ze 2 łyżki luzem xD

serio żaden inny kupowany sos czosnkowy nie ma do niego startu, jest to poprostu pyszny majonez kielecki z dosyć grubo pokrojonym czosnkiem któy nadaje mu świetnego czosnkowego smaku! bardzo polecam wyprobować. to że w środku są ok 2mm kawałki czosnki może powodować że na kanapke sie troche mniej nadaje ale jako sos czosnkowy do kebaba jest świenty, i mysle że do innych dań na ciepło gdzie sie dodaje sos czosnkowy też sie fajnie sprawdzi (ale do takich gdzie sie dodaje na gotowe danie na talerzu, bo prawodpodobnie jak by chcieć go dodawać na patelnie to moze wyjść dziwnie bo majonez wykle sie rozwarstawia na patelni)

 

ogolnie jestem bardzo zadowolony z dzisiejszego kebaba, wyszedł znacznie znacznie lepiej niż 95% kebabaów na mieście, co może nie jest wielkim wyczynem znając jakość kebabów ale serio polecam robić je w domu

o ile pizza i burgery potrafią być bardzo dobre w dobrej knajpie i trudno je przebić w domowych warunkach to kebab serio wychodzi znacznie lepiej

 

 

 

EDITTTTT22222222222222222222

 

zrobiłem drugiego, juz nie byłem tak głodny wiec znalazłem chwile czasu na fotke, wydaje sie dosyć mały bo rzeczywiście zrobiłem mniejszego bo już byłem troche najedzony

 

"chleb" arabski - duży plus

majonez kielecki czosnkowy - ogromny plus!!!

reszta składników wedle uznania

 

 

 

kdl6ko.jpg

 

 

 

 

 

w ogole te chlebki w realu mają w 2 rozmiarach (przynajmniej dziś w 2) mały i średni, być może czasem mają też duży. ja wzialem małe i były spoko na senownego kebaba, ale jak sie weźmie wieksze to myśle że można by tam zmieścić z pół kilo mięsa + dodatki, to nawet winner by sie najadł xD

 

gdyby ktoś szukał to w warszawskim realu te chlebki leżą na ladzie z kiełbasami, nie wiem dlaczego ale tam właśnie je znalazłem

Edytowane przez Yano
Opublikowano

Powiem Ci Yano, że ładnie tego kebula odyebałeś, naprawdę.

 

No zawinięcie mięsa, cebuli i pomidorów w placek to rzeczywiście skill :D

Opublikowano

Ładnie wygląda, opisał jak zrobił, więc pochwaliłem.

 

Zobaczysz Bluber, kiedyś za te czepiactwo, ktoś Cię napadnie, przytrzyma na glebie, a drugi zbir wciśnie Ci do papy wielką kiełbasę podwawelską, a w dupę wsunie kaszankę.

  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie  kupny sos czosnkowy to zaden sos czosnkowy ,nie smakuje tak jak zrobisz go sobie sam.

Edytowane przez Darude
Opublikowano (edytowane)

 

ogolnie jestem bardzo zadowolony z dzisiejszego kebaba, wyszedł znacznie znacznie lepiej niż 95% kebabaów na mieście,

Twój Kebab tak na prawde nie jest kebabem ,zgodzę się  jednak tez ,ze większość kebabów na miescie jest chuyowa ,głównie przez mięso którego nawet dobrze nie peklujo i sosy ,a to podstawa .Surówki to dodatek  ,nie wspominając o chlebkuxd.

 

ten arabski chleb , który jest tak naprawde cienkim plackiem dobrze sie sprawdził

 

Widziałeś arabski chleb ?

Porównaj sobie tego twojego naleśnika z tureckiej biedronki do prawdziwego chlebka   http://www.piekarnialider.pl/2013/04/chleb-do-kebaba/

 

Może fajnie to opisujesz  i można to zjeść ,dla mnie to lepiej wyglada niz smakuje i jeszcze do takiej "cienizny" dodajesz surową cebule :confused:  Wszystko strawione ,a ty nadal się bawisz cebulą ,a  potem ten oddech  który czuć z dwa dni :P.

Edytowane przez Darude
Opublikowano (edytowane)

Durande na opakowaniu byl napis "chleb arabski" dlatego tak go tutaj nazwalem. stwoją drogą linka dałeś do chleba tureckiego, a mój ma napisane "arabski" na opakowaniu (i jak podkreślałem wyżej w jak na nasze standardy w ogole nie jest to chleb tylko placek, ale jest o tyle ciekawy że sie "rozwarstwia" na 2 płaszczyzny - góre i dół, w środku po nacięciu można zrobić kieszonke i tam wsadzić składniki, bardzo wygodne i nic sie nie wysypuje, jak to czasem bywa gdy poprostu kładzie sie składniki na wierzchu i zawija

to co dałeś to chleb jakiego sie używa do kebaba "na grubym" ja zawsze wolałem "na cieńkim" żeby się nie opychać bułą (która często jest stara i sucha)

Co do sosów czosnkowych tez zawsze sie brzydzilem gotowymi bo większość jest niedobra. Ale ten kielecki bardzo mi zasmakowal. Ale moze to dlatego ze majonez kielecki to moj ulubiony

 

 

co do ilości kebaba w kebabie - wiem że nie jest tak naprawde kebabem, ale jest czymś w stylu kebaba robionego domowym sposobem, jak dla mnie ważne że był dobry w smaku

 

co do cebuli - tak jak mowilem najbardziej lubie greckie gyrosy które mają tylko placek, mięso, pomidora i surową cebule (+ sos czosnkowy/tzatziki) i mi bardzo pasuje taka wersja dlatego też taką właśnie zorobiłem

 

i jeszcze ostatnia sprawa - ten na fotce rzeczywiscie był mały bo to był drugi tego dnia, pierwszy był wypełniony mięsem + pare plasterków pomidora i troche "piór" cebuli, mi smakowało, ale nikomu nie narzucam takiej wersji

Edytowane przez Yano
Opublikowano

(…) dla mnie to lepiej wyglada niz smakuje i jeszcze do takiej "cienizny" dodajesz surową cebule :confused:  (…)

 

 

Yano zaprosił Cię na degustację? Nim dojechałeś ze Szczecina pewnie było zimne i lekko zleżałe, może dlatego nie smakowało?

Opublikowano (edytowane)

Robiłem już podobne eksperymenty kulinarne   ,lubie sobie sam kuchcić i mniej wiecej potrafię wyczuć smaki co i  jak .Cebuli do kebaba Yana bym nie dodał ,tyle .Mięso ,sos czosnkowy ,cebula pomidor i naleśnik  smakuje standardowo.

Edytowane przez Darude
Opublikowano (edytowane)
Cebuli do kebaba Yana bym nie dodał

 

do takiego zwyklego kebaba też bym raczej nie dodawał, pewnie by sie gryzła z surówkami itp

 

ale ja lubie wersje grecką i chciałem zrobić coś co bardziej przypomina grecką niż arabską/turecką

 

imgp7225.jpg

 

 

 

oni jeszcze dodają frytek do środka co jest dosyć dziwne, ja oczywiscie to olałem bo nie chciało mi sie smażyć kilku frytek

 

 

btw jak widze takiego gyrosa to kurde rozpływam sie, to jest jedna z moich ulubionych potraw, a być może nawet najbardziej ulubiona

 

oczywiście mówie o prawdziwych greckich

w polsce niektóre kebabownie mają też w ofrecie "gyrosa" ale nigdy nie dorasta on do pięt prawdziwym gyrosom  i jest poproasty syfnym kebabem z jakimś lekkim "urozmaiceniem" ale podobnym do innych kebabów z danej knajpy

 

jedną tylko knajpe w polsce znałem, prowadził ją grek i jej smak w 95% pokrywał sie z za(pipi)istością greckich gyrosów, niestety facet na budzie z gyrosami dorobił sie kasy i otworzył grecką drogą restauracje olewając "fast foodowe" gyrosy :confused:

 

 

btw jak by ktoś znalazł taką grecką pite jak widać na zdjęciu powyżej to dajcie znać gdzie mozna kupić. ja widzialełm kilka razy coś co sie niby nazywało grecka pita ale wyglądało poprostu jak płaski suchy chlebek, a nie jak tłusta mięsista ciastowo-chlebkowa pita (ona sama daje +10 do za(pipi)istosci gyrosa ponad kebaby)

Edytowane przez Yano
Opublikowano

Zawsze jak wchodzę do tego tematu to robię się cholernie głodny, zwłaszcza jak pokazujecie te zdjęcia z fajnymi ujęciami.

 

Znacie (z sieciówek) jakąś lepszą kanapkę od Big Kinga XXL? Chętnie spróbuję, bo zjadłem ostatnio zestaw powiększony z nim i później nie wiedziałem co jeszcze sobie domówić więc wziąłem sobie 3 Whoppery, w sumie po to żeby się zapchać i nie być (na chwilę) głodnym, a nie smacznie najeść.

 

Szukam jakiejś smacznej alternatywy, ten Angust jest smaczny?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...