Skocz do zawartości

Za granicami kraju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mało danych podałeś więc opisze pokrótcę.

Węgry cenowo są nieco droższe niż Polska, natomiast dobrze się zakręcając majątku nie wydasz Pytanie jak z miejscem bo jest lato a Balaton to oblegana opcja. Jadąc własną furą możesz szukać noclegu bądź też nawet namiotować co jest bardzo tanie. Ja jadąc w tym kierunku na pewno nie ominąłbym Budapesztu. Wspaniałe miasto, warto mu poświęcić nawet 3 dni. Będąc tam warto wybrać się, jeśli oczywiście ci się chcę do Serbii. Kraj jest niesamowicie tanie, ceny alkoholi, potraw w restauracji itd są tak tanie że aż się pytałem czy to naprawdę tyle kosztuje i czy nie ma ukrytych jakichś opłat. Największym, najbliższym ośrodkiem jest Nowy Sad. Ciekawy choćby ze względu na kontrasty totalnie zrujnowanych odludnych dzielnic, zburzonych w czasie wojny w 1999 roku mostów, po kapitalne stare miasto i rynek, pełne turystów.

Zarówno Węgrzy i Serbowie są bardzo miłymi ludźmi, przyjaznymi dla Polaków no i mówią po angielsku :)

• Plusik 1
  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

dzieki za info choc bardziej zalezayloby mi na infomacjach o samym balatonie - jak pisalem preferuje odpoczynek nad woda niz jak w przypadku serbii zwiedzanie miejskie

Opublikowano

Ale chyba we wrześniu pogoda na Węgrzech jest podobna do Polski więc gwarancji pluskania nie ma za bardzo. Może Bułgaria i jej złote piaski?

Opublikowano

Ale chyba we wrześniu pogoda na Węgrzech jest podobna do Polski więc gwarancji pluskania nie ma za bardzo. Może Bułgaria i jej złote piaski?

Ja tam na Węgrzech to nawet w październiku się kąpałem :), choć w tych cieplejszych wodach ale i tak było super. A Co do Bułgarii

"Wrzesień to jeden z najlepszych miesięcy na wakacje w Bułgarii. Dni są długie i słoneczne, ale nie jest tak gorąco jak w lipcu i sierpniu. Temperatura wody przekracza 23ºC, a temperatura powietrza wynosi 24ºC. Deszczowych dni we wrzesniu jest nie wiecej niż 6, a temperatura w nocy nie jest niższa niż 15 stopni. Jednakże średnia maksymalna temperatura w Bułgarii we wrześniu 2013 roku wynosiła 24,5°C, a minimalna 12,1°C. Deszczowe dni wystąpiły aż 11 raz w 2013 roku, ale za to słońce świeciło przez 7 godzin dziennie. Przeważnie we wrześniu pogoda w Bułgarii wciąż jest piękna, nadal jest ciepło i dość rzadko pada deszcz. "

Opublikowano

dzieki Butt o mniej wiecej taka opinie mi chodzilo :) zatem bede pod koniec sierpnia ogladac prognozy pogody i jesli beda pomysle rozwaze wegry autkiem (ogladam teraz te tihany i wyglada bardzo spox), moze w miedzy czasie wpadnie jakies turbo last minute z wyjazdem na drugi dzien

Opublikowano

Ficuś a ta Bułgaria to czemu w ogóle nie jest rozpatrywana przez Ciebie ? Bo dalej autem z Mirdku? Tak to spełnia idealnie twoje kryteria. Dość tanio i duża szansa na dobrą pogodę we wrześniu.

U moich starsze-dzieciatych znajomych to bardzo popularny i chwalony ostatnio kierunek bo przy 2-3 dzieci takich 10+ lat to wyjazdy całą rodziną (2+ 2) w wakacje (lipiec-sierpień) do np takiej Turcji to ok 11-13 tys (w zależności od standardu) na tydzień...

Opublikowano

zdecydowanie za daleko, 500km a 1500km to kolosalna roznica - jak bulgaria to tylko samolotem jakies last minute, a nie autkiem na wlasna reke

Opublikowano

byłem we wrzesniu przejazdem nad balatonem i szczerze to już w tym miesiącu wolałbym w jakieś bieszczady wyjechać niż nad to jezioro, węgry to nie chorwacja, temperatury powietrza i wody będą podobne