Skocz do zawartości

Auto do 25 tys.

Ader

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tego co przegladam, z takich przystepnych terenowek to najwiecej nie liczac jeepa wranglera ale on jest troche zbyt surowy

no i z tego co czytam to bardzo porzadne auto

a co bys polecal z tego tematu ?

Opublikowano (edytowane)

burth- chu'jowy wybor.

auto stricte terenowe jest ciezkie duzo pali przyspiesza do setki w wiecej niz 15 sekund i ma v-max ok. 150. bedziesz czul kazda koleine.

btw. kompromisem w tej kwestii sa suv'y ale do mozliwosci prawdziwych aut terenowych im daleko :P

lexus rx300 to dobry suv za te pieniadze, moze troche wieksze.

edit:ew. grand cheeroke jako suv ale to tez trzeba zaje'biscie dobrze sprawdzic jak by byl ok.30 tys.

pzdr

Edytowane przez mj
Opublikowano

o grand cheeroke tez myslalem, ale troche za duzy, myslalem tez o wranglerze ale zbyt surowy

frontera 3d bo o takim mysle nie pali wcale tak duzo - 12 po miescie, 10 w trasie a do tego wiekszosc egzemplazy ma lpg

co do przyspieszenia to nie bedzie na wyscigi a zawsze chcialem miec 4x4 stad ten pomysl, teraz zobaczylem ze nie sa takie drogie

fajna kwestia jest ze tym autem mozna juz sie pobawic w off road

Opublikowano

amatosko tak, ale jest za ciezki zeby cos realnie zdzialac w terenie.

poszukaj czegos z 4x4 jak chcesz cos mniejszzego, chociazby subaru forester, volvo xc70 badz audi w quattro (moj faworyt).

jak chcesz walczyc cos w terenie to dobrym kompromisem bedzie range rover, ktory ma realne mozliwosci jazdy w terenie.

Opublikowano

Generalnie to jest klopot. Ze znajomymi jezdzimy Mitsubishi Pajero, ktore juz troche umiera i bedziemy je ciac na lekki offroad (33" kola, wyciagara, nowy rurex z przodu i tylu jako zderzaki) i szukali autka 4x4 zamiast tego. Frontiera odpadla bo to dosyc stare, silniki nieciekawe, gaz odpada bo jak to zwykle z gazem bywa jest pier dolenie z nim. Potem byl Cherokee ale nie bylo nic ciekawego do wyboru. Patrol wiadomo - za(pipi)isty ale tez za(pipi)iscie drogi wiec odpadl. No i zostalo Suzuki Grand Vitara ale tez bylo drogie a w sumie ze wszystkich 4x4 najuniwersalniejsze bo i do miasta i do lasu mozna bylo wjechac. Z tego co wiem, to ma normalne napedy a nie zadne wynalazki typu dolaczana jedna os i w ogole windows. Normalnie reduktor i gra muzyka. I wybor byl cienki. Do lasu to albo Patrol, Suzuki Vitara, Wrangler, ewentualnie Mitsu i Cherokee. Reszta to juz na miasto. Zalezy na co sie nastawiasz. Jak las to inwestuj w fure i ja przerabiaj. A jak chcesz tylko wjechac do lasu glebiej aby puknac paniene to kup w sumie nie wiem. Wszystko tylko nie opla bo to taki smutny klocek moim zdaniem chociaz jest fajny w wersji 5D bo jest duzy ale generalnie opla odradzam.

Opublikowano

genialna terenowka za maly $$$ to suzuki samuraj.

serio rozpierdala te wielkie krowy, kiedys takim jechalem i potrafi cuda

pzdr

Opublikowano

a jak wyglada kwestia prawna tych rurexow, kiedys slyszalem ze nie mozna montowac bo przy wypadku zwiekszaja zniszczenia i obrazenia u "przeciwnika" (drugiej strony wypadku) ?

samurai jest swietny tak samo jak wrangler ale moj target to normalne auto do miasta ktorym mozna czasami zjechac z trasy i troche sie pobawic, nie ma mowy o powaznym offroadzie

Opublikowano (edytowane)
a jak wyglada kwestia prawna tych rurexow, kiedys slyszalem ze nie mozna montowac bo przy wypadku zwiekszaja zniszczenia i obrazenia u "przeciwnika" (drugiej strony wypadku) ?

samurai jest swietny tak samo jak wrangler ale moj target to normalne auto do miasta ktorym mozna czasami zjechac z trasy i troche sie pobawic, nie ma mowy o powaznym offroadzie

Tez cos tam slyszalem o tych wypadkach i rurach ale dalej sprzedaja Jeepy Grand Cherokee z chomowana rura z przodu wiec chyba to pic na wode. Poza tym w lesie to drzewa i zwierzeta raczej nie zglaszaja kolizji na policji. To i tak najmniejsze znaczenie bo jak jezdzisz z kims off roadowo w grupie to i tak w wiekszosci jezdzi sie napier dolonym ;)

Co do auta: SUV. Jakby trafila Ci sie Grand Vitara to bedziesz szczesliwy bo to swietne auto do miasta i terenu. Stricte terenowka jest drozsza w utrzymaniu. O Toyocie RAV4 nie wspomnialem bo jest wyjatkowo droga. Nie ma tanich Ravek. Tanie sa podejrzane.

Edytowane przez Yacek
Opublikowano
wczesniej jeszcze myslalem o mazdzie 323f co na ten temat powiecie

Lol :D Z jednej strony terenówka, a z drugiej 323f? To chyba masz problem... Może najpierw zdecyduj się co zamierzasz tym autem robić.

Opublikowano

Chcesz kupić auto, ale nie wiesz gdzie nim będziesz jeździł? To ja Ci radzę w bilet kwartalny zainwestować. Wsiadasz do Ikarusa i nie martwisz się gdzie Cię zawiezie.

A Mazda 323f fajna, ale są lepsze auta w tej cenie.

...nie no, kur.wa :D Musisz wiedzieć co potrzebujesz. Gdzie będziesz jeździł, ile terenu, ile miasta, ile trasy; z kim będziesz jeździł; bardziej cenisz ekonomię, czy buta w podłodze; komfort jazdy, czy świetne prowadzenie w zakrętach.

Chyba, że po prostu chcesz wydać kasę na cokolwiek co ma 4 kółka, to polecam Fiata 126p, a resztę kasy przepić.

Opublikowano

mam kilka aut ktore mnie interesuja i czytam sobie o nich opinie, do zakupu jeszcze troche czasu wtedy bede myslal wezej. na razie mysle tak: jak kupie terenowy to bede posmigam w terenie jak nie kupie sportowy to bede smigal w trasie (a w ogole pomysl terenowki zrodzil sie calkiem niedawno). to moje drugie auto (pierwsze bylo "byle by jezdzilo") takze pomyslow jest duzo a nowa zajawka co tydzien

nie wiem o co takie halo, nie jestem wytrawnym znawca motoryzacji z okreslonymi preferencjami

Opublikowano (edytowane)

O, to jak Grzechu zapronował Legacy, to ja proponuję podwyższoną i uterenowioną wersję tego modelu - Outback'a. Dla kogoś, kto chce bez strachu pokonywac wysokie krawężniki, pojeździć trochę po polnych drogach mając normalnie zachowujący się na drodze samochód to świetny wybór. Przy okazji ludzie z Subaru to świetni inżynierowie, więc możesz być pewny, że wszystko tam będzie porządnie działać.

Edytowane przez Blok
Opublikowano

tragedia to subaru

apropo terenowek powiem tylko, ze ostatnio mialem okazje pojezdzic z kumplem, ktory sprawil sobie starego Patrola (wyniosl go jakies 15k). to co to auto potrafi i jest w stanie wytrzymac - dla mnie kosmos. jak inwestowac w teren to bez polsrodkow w postaci jakiegos opla tylko z grubej rury ; ).

Opublikowano

subaru pala kure'wsko duzo.

burth wez ty sie zdecyduj co ty chcesz to ci znajde doje'bana fure

do jazdy w terenie kup sobie tak jak wyzej pisza patrola albo range rovera bo wjedziesz ta frontera gdziekolwiek zakopiesz sie i bedzie tragedia.

chcesz moc wjechac sobie do lasu czasami to kup jakiegos suv'a ale na offroad z prawdziwego zdarzenia nie masz co liczyc.

Opublikowano

suvy sa duze, drogie w utrzymaniu i niezbyt ladne,

interesuje mnie cos mniejszego i jak juz mowilem to nie ma byc stricte terenowe auto, bralbym wranglera w takim wypadku

dajcie jakies konkretne argumenty przeciw froterze bo na razie to: nie bo kup suva, nie bo patrol jest kozak

w takie kaluze nie planuje wjezdza a frontera dala rade bez problemow wiec o jakich terenach w ktorych moge sie zakopac mowisz ?

Yacek - jeszcze nie zaczalem wybierac ;]

Opublikowano

tzn. jak ci pasuje to bierz, osobiscie bym wybral cos innego, bo to ani nie zaspokoi twoich aspiracji do jazdy w terenie a na drodze bedzie troszke porazka, zreszta polecam ci sie nim przejechac i sam stwierdzisz co i jak.

http://moto.allegro.pl/item549371823_land_...ds_zadbany.html

http://moto.allegro.pl/item546388851_land_..._serengeti.html

freelander bedzie w terenie podobnie sie sprawowal jak frontera