Skocz do zawartości

Samochody d 5-8 tys.

Hubi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Benzyna więcej wypije ale za ropniaka więcej w serwisie wybulisz (jeśli się coś wysypie...) średnio wychodzi na równo, chyba, że walisz grube kilometry - wtedy albo klekot albo Pb + gaz (jeśli silnik ma opinię dobrze znoszącego zagazowanie).

Ile wypije to zależy od maaaasy czynników. Stan silnika, ilość km/rok, styl jazdy, wielkość miasta(ilość korków)...

Moja Vectra C 1.9 120 kucy wypija 6,5 w miaszanym (miasta 20 i 70 tyś miaszkańców, 30 km między nimi). Za to po wjeździe do Poznania spalanie skacze spokojnie do tych 8/8,5 na 100km.

Ps. Najtaniej wychodzi miesiączny komunikacji miejskiej... Choć fakt... w autobusie czy tramwaju ciężej o seks z płcią przeciwną a to argument nie małej wagi... :P 

Opublikowano (edytowane)

Choć fakt... w autobusie czy tramwaju ciężej o seks z płcią przeciwną a to argument nie małej wagi... :P

W Vectrze C o to latwiej? :D Edytowane przez Infidel
  • Plusik 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ładna jest, zadbana, jeśli faktycznie sprawna, to cena adekwatna do jakości raczej. Nie myślałeś nad czymś innym w tej cenie? Toyota Corolla, Mazda 626, 323 to też fajne auta.

Opublikowano

Ile? 75 KM? W gazie? Lepiej rower albo rolki kupić... Zalejesz do pełna i polonezy będą Cię wyprzedzać...

Infidel, w vectrze C (zwłaszcza w kombiaczu) bardzo łatwo się wiąże i knebluje, po zasunięciu rolety na kufrze i solidnym kneblu da radę bez problemu ofiarę, tfu... partnerkę, nawet przez wschodnią granicę przemyci... eee przejachac na wakacje.

Opublikowano

A wiecie, że była też wersja z silnikiem 1.4, 60KM? :D

http://www.zlomnik.pl/index.php/2014/03/24/10-najwiekszych-dysonansow-silniksamochod/

Skoda Octavia 1.4 60 KM
To pierwszy z dwóch przykładów katastrofalnego niedobrania silnika do samochodu w wykonaniu Skody. Znajomy miał Octavię z początku produkcji ze skodowskim 1.4 OHV 60 KM. Następnie zaczął ją tuningować: progi-srogi, fele-srele i oczywiście naklejki-sraklejki. Po założeniu opon 225/60 R17 Octavia straciła dalsze jedenaście sekund z przyspieszenia do setki, co jednak procentowo nie było znaczącym spadkiem – Octavia w istocie osiągała 100 km/h, ale w międzyczasie była potrzebna zmiana kierowcy, bo nikt nie wytrzyma tak długo bez korzystania z toalety.
  • Plusik 1
Opublikowano

Moc się przydaje, nawet jeśli szybko nie jesteś piratem, np. przy sprawnym wyprzedzaniu.

Dokładnie, wreszcie moge machać do mijanych golfów 3 z pogardą. Nie to co za czasów "żółtka"

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Robię prawko i odkładam na auto. Nie mam już 18 lat, więc nie interesują mnie E36 za piątkę - chciałbym coś bezawaryjnego i taniego w utrzymaniu, ale jednocześnie prostego, do nauki jazdy oraz podstawowych czynności eksploatacyjnych.

1. Lanos / Matiz
    + "Taniej chyba już się nie da" - Auto Świat
    + dużo aut z polskich salonów, z klimą, ABS, prądem, podtlenkiem LPG
    + brat ma zdrowy egzemplarz (Lanos), więc ciężej wpaść na minę; rozrząd najlepszej firmy za 230 zł xd
    + zerowy prestiż (dla mnie zaleta)
    - za krótka skrzynia w wersji 1.6 (Lanos)
  2. Seicento
    + prosty, tani, łatwo zaparkować
    + wabik na baby w wersji Szumacher
    - w razie wypadku ginę, mały bagażnik
  3. Yaris
    + fajowe miejskie autko, udany silnik 1.0
    + nawet wersją 1.0 pojeżdżę w Gran Turismo
    - trzyma cenę (po zakupie zmieni się na plus)

Dalej nie wiem. Chyba Lanosa.

Edytowane przez Grze(pipi)
Opublikowano

Matiza i Seicento odpuść. Nie widzę sensu kupowania tak małych i słabych aut, jeśli możesz znaleźć innego w podobnej cenie. Lepiej rzeczywiście szukać zadbanego Lanosa albo Punto 2. A może dołożyć trochę i załapać się na Pandę? To już spory postęp w stosunku do Seicento.  

Opublikowano (edytowane)

seicento nie polecam, ciasne jak cholera, jechać tym w trasę to tragedia, a przy prędkościach 110-120 potrafi sporo spalić. Raz leciałem 140 prawie się rozsypałem :obama: rozejrzałbym się chyba za jakimś peugeotem 206

Edytowane przez D.B. Cooper
Opublikowano

No, Panda bardzo spoko, charyzmatyczne autko, wysoko umiejscowiony lewarek, tylko konsola strasznie uwiera w prawe kolano. Clio też brałem pod uwagę, ale ciężko znaleźć sensowny egzemplarz. Auta sprowadzone odrzucam z automatu.

Opublikowano

Ale z PL nie ma opcji więc Mazda odpada Grzechowi na starcie.

Ja 10-12 lat temu jeździłem punto 1, bardzo dobrze wspominam tego szatana, więc może Punto 2, bankowo dużo opcji z salonu PL, gorzej z klimà może być.

Opublikowano

Przy Punto także daję okejkę. Tyle możliwości, że się człowiek gubi. Na szczęście mam jeszcze dużo czasu na zastanowienie się i zbieranie pieniędzy.

@Szejdidżej

VAG odpada, bo odpada. Fabia z jej urodą i masą to już najwyższy wyraz smutku.

Opublikowano

Też moge polecić Focusa. 
Jeżeli chcesz brać MK1 to nie bierz 1.4, ten silnik się toczy a nie jedzie ( wiem po sobie ).
Minimum 1.6
A najlepiej jakbyś sie za jakimiś MK2 rozejrzał.