wielad 0 Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 (edytowane) "...w sklepie jakiś facet powiedział mi, że powinniśmy iść do wojska... Co takiego?... Odparł: Stany Zjednoczone walczą z Japonią... Nie mogliśmy uwierzyć... Zaatakowano nasz kraj... " wspomina starszy mężczyzna... Tak zaczyna się 10-odcinkowy serial na podstawie opartej na faktach, powieści Stephena Ambrose'a opowiadającej o losach Easy Company 506 Regimentu 101 Dywizji Powietrznej amerykańskiej armii. (To właśnie w tej dywizji służył żołnierz, którego losy stały się kanwą scenariusza filmu ''Szeregowiec Ryan" Stevena Spielberga) "Kompania Braci" to spektakularna produkcja telewizyjna HBO. Nad powstawaniem tego ogromnego i kosztownego projektu czuwali dwaj laureaci Oscarów: Steven Spielberg i Tom Hanks. Serial został nagrodzony Złotym Globem w kategorii najlepszy film telewizyjny w roku 2001. Nie zobaczymy tu gwiazd kina amerykańskiego, przeważnie to młodzi, mało znani aktorzy amerykańscy i brytyjscy, przez co dramaturgia filmu jest bardziej rzeczywista. W filmie pojawiają się także prawdziwi bohaterowie z Easy Company, wspominający tamte chwile... http://kompania.braci.filmweb.pl/ W moim rankingu najlpeszych seriali i mini-seriali Kompania stoi i podejrzewam ze bedzie zawsze stała na 1 miejscu. Dla mnie jest to przyklad jak powinien byc nakrecony serial jaki powinien miec scenariusz i jakie wątki. Świetnie napisane i zagrane postacie po czasie czlowiek odczuwa jakas więź z bohaterami. Chwilami zabawny, trzymajacy w napieciu i o dziwo wzruszający. Według mnie Majstersztyk, ale to jest tylko i wyłacznie moje zdanie. piszcie co uwazacie o tym serialu, co wam sie podoba a co nie dla tych co nie widzieli, podobał sie wam szeregowiec rayan? lubicie klimaty medal of honour? to zakochacie sie w tym serialu tak jak ja Edytowane 28 Września 2008 przez wielad Cytuj Odnośnik do komentarza
Cris 120 Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Tak...zdecydowanie Kompania Braci jest u mnie w Top 3 najlepszych seriali ever. Świetnie nakręcony (nienasycenie kolorów , czy jak to tam zwą) czyni go oryginalnym. Naprawdę kawał dobrego kina. Cytuj Odnośnik do komentarza
Butcher 70 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Stary temat, ale co tam... BoB to absolutne mistrzostwo świata i nr 1 wśród seriali wojennych/sensacyjnych. Ciężko porównywać go do innych bo. np. Sopranos to inna bajka i w swojej kategorii jest królem, tak jak Desperate Housewives w obyczajowych, itd. Po Szeregowcu Ryanie, który pozostaje dla mnie do dziś najlepszym filmem wojennym, BoB było jak uderzenie obuchem. Realizm, montaż, zdjęcia, fakty, głębia bohaterów - geniusz po prostu (zresztą duet Hanks/Spielberg nie pozostawia złudzeń). Wady? Chyba tylko jedna (widoczna zwłaszcza po parokrotnym obejrzeniu serialu): chciałoby się więcej akcji, tymczasem po odarciu każdego odcinka z genialnej otoczki fabularno-emocjonalnej, okazuje się, że de facto kręci się wokół jednej, konkretnej akcji/wydarzenia. Wszystko co prawda sprytnie zakamuflowane i podane w wyśmienitym sosie j.w., ale jednak. Czasami akcja jest rozciągnięta na połowę odcinka, ale zazwyczaj mamy schemat wprowadzenie-akcja-zakończenie, z czego środkowy fragment jest najkrótszy - a wielka szkoda, bo sceny walk są fenomenalne... Ostatnio wymieniłem edycję 6 DVD na 6 x Blu-ray - i geniusz stał się jeszcze lepszy... Cytuj Odnośnik do komentarza
Snejk 273 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 no, wspanialy serial. 10/10. Jeden z moich ulubionych, obok Deadwood i Rome Widziales Generations Kill? Na forumie jest temat. Rowniez o wojnie, tyllko ze wspolczesnej. No i ten mini serial (7epow) bardziej nastawiony jest na przedstawienie realiow panujacych w armii, zyciu zolnierzy niz na rozpierdusze. Ale bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza
Butcher 70 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Rzym też daje radę... tak mnie wessał, że byłem w szoku jak dotarło do mnie, że 2 sezon to finito... o_O GKill mam na HBO, teraz chyba leci powtórka, ale jakoś nie miałem okazji zlukać ani epizodu... Aha - podstawowa wada Kompanii Braci to... ZA MAŁO odcinków Edytowane 18 Marca 2009 przez Butcher Cytuj Odnośnik do komentarza
Scorp1on 8 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Podstawowa wada to malo akcji Cytuj Odnośnik do komentarza
Butcher 70 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 O tym pisałem już wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Scorp1on 8 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Wiem wiem, dla mnie ilosc odcinkow jest ok, bo w sumie gdyby zrobili kontynuacje to byloby fajnie dla fana ale z drugiej strony pewnie sam serial nie bylby lepszy. Byly plany zeby zrobic 2 czesc Swietych z Bostonu - fajnie ale jak sie zastonowimy to film moze byc rowniez slaby. Wystarczy spojrzec na seriale Lost, PB, itp - im dalej tym gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza
Snejk 273 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 albo na Deadwood, Rome, Shield... Im dalej tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza
epl 160 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 HBO od jakiegos czasu robi duchowa kontynuacje, tym razem wojna na Pacyfiku http://www.imdb.com/title/tt0374463/ co do komapnii bracii to zgadzam sie ze wszystkim, tyle ze po drugim obejrzeniu razi "plaskosc" bohaterow - nieskazitelni GI z nieskazitelnym lt Wintersem na czele w ksiazce nawet (ktora tez na to samo cierpiala) US army nie byla taka idealna aha jesli ktos lubi taki temat to polecam Tour of duty - taka kompania braci dla plutonu, bardzo fajne Cytuj Odnośnik do komentarza
drozdu7 2 691 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Odkopuję, ponieważ obejrzałem sporo seriali, ale jakoś nie ciągneło mnie do tego choć określany jest mianem wybitnego. I taki jest i w mojej opinii. Fantastycznie rozłożone 10 epizodów. Te które nakreślają nam relacje między postaciami i pokazują że wojna to nie tylko walka z wrogiem ale i z samym sobą. No i wisienka na torcie czyli genialnie oddane starcia. Powiem tak - gdy zobaczyłem jatkę już w 3-cim epizodzie, było to dla mnie lepsze i zapewniło więcej emocji niż oglądany ostatnio film Furia (choć w sumie jest ok). Każdy kto jeszcze nie oglądał powinien to zrobić, takiego kina nie ma za wiele! Polecam i biorę się za "Pacyfik". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Maiden Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Pacyfik jest jeszcze lepszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Grzegorzo 1 411 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Hmm Pacyfik lepiej oddaje realia pola walki, ale z kolei brak w nim odpowiednio mocnego motywu, jak ten w Kompani z "obozem". Przyznam, że nie zareagowalem drugi raz jak na tę scenę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Pacyfik też jest świetny, ale jednak Kompania lepsza! Cytuj Odnośnik do komentarza
Farmer 3 268 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Oba są świetne i warte zobaczenia. Pacyfik pokazuje nieco dobitniej "brudy" wojny, szramy na psychice. No i są też w nim mocne motywy. Choćby stos Japończyków w błocie w ostatnim odcinku bodajże, a pośród nich ten mały szeregowy co to miał szmery w sercu. Mocna scena. W sumie to odświeżają obecnie serial na tvp1. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Farmer. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi