Skocz do zawartości

Poleć coś w stylu...

Featured Replies

Opublikowano

no no, w ten deseń - jakoś mnie znowu wzięło na te zdechlaki.

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 353,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Pandorum. bardziej sf ale czuc won post apokalipsy (w kosmosie) w nozdrzach.

Opublikowano

wlasnie sciagam to pandorum, ponoc niezly.

Opublikowano

Szukam niezłych thrillerów starszych i młodszych, które zabijają klimatem i mozna srać klockami ze strachu w czasie oglądania.

Opublikowano

Szukam niezłych thrillerów starszych i młodszych, które zabijają klimatem i mozna srać klockami ze strachu w czasie oglądania.

Polecić mogę 2 klimatyczne obrazy z lat 70tych:

Don't Look Now

Z nieco nowszych (ale tylko trochę nowszych) radzę zainteresować się tym:

Angel Heart

Opublikowano

Don't Look Now ma najstraszniejsze zakończenie jakie w zyciu widzialem, choc sam film troche senny i monotonny

Opublikowano

Jest cos fajnego angielskiego w stylu snatch, 2 smokin barrels i rock'n'rolla?

Opublikowano

Don't Look Now ma najstraszniejsze zakończenie jakie w zyciu widzialem, choc sam film troche senny i monotonny

Z tą monotonią to zależy od podejścia - mnie wciągnęła ta historia ale siostra narzekała, że poleciłem jej takiego usypiacza. Alice Sweet Alice jest utrzymany w podobnej konwencji.

Opublikowano

tzn, w DLN monotonnia nie byla uciazliwa i nie jest ona paradoksalnie wadą. Pasuje do tych waskich weneckich uliczek i calego klimatu. Film jak najbardziej na plus:) Euro-giallo

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poszukuje czegos podobnego do Phone Booth (Telefon) z Farrellem, albo Nick of Time (Na Zywo) z Deppem.

Opublikowano

Filmow podobnych do

- Very Bad Thing

- Big Noting

- 11h14

- Death on the Furneral

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Polećcie jakieś filmy podobne do Waking Life. Nie chodzi o oryginalną technikę obrazu, ani o aktorów ani o filmy tego samego reżysera ale taki właśnie dziwny klimat, rozmowy, dyskusje, rozważania filozoficzne na różne tematy...

Opublikowano

Hmm, coś w stylu "Zycia świadomego", hm... No zakładam, że Fajt Klaby i Doni Darki i Giljamy i Aronowskie znasz. Z takich mniej popularnych:

Jak być sobą

My Dinner With Andre

2001, Mechaniczna pomarańcza

One Point O

praktycznie cały Bergman

praktycznie cały Von Trier

praktycznie cały Charlie Kaufman

Nie wiem, może Bezdroża?

W sumie to te filmy nie wyglądają do końca tak samo, no ale... nie wiem.

Opublikowano
  • Autor

ogqozo - dzięki wielkie, posprawdzam.

_M_ - Jak już mówiłem, nic od tego reżysera ;)

Opublikowano

Jakiś film który chociaż w połowie klimatem przypomina Fargo.

Głównie chodzi o noir, miejsce jakieś zad.upie, może być jakiś psychopata.

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

"O zmierzchu" Jacquesa Tournera.

Opublikowano

No to może spróbuj klasyków noir. "Sokół", "Key Largo", "Podwójne ubezpieczenie", "Zabójstwo" Kubricka, "Noc myśliwego", "Biały żar". To są w sumie filmy inspirowane tym samym, co bracia Coen, czyli książkami Chandlera i Caine'a.

Opublikowano

cos podobnego do 'pandorum'. w sensie statek kosmiczny gdzies w pi.zdu daleko itd.

Opublikowano

inny wymiar, obcy, obcy 2, obcy 4, odyseja kosmiczna, ciesze sie ze pomoglem.

Opublikowano
inny wymiar

??

Ukryty wymiar / Horyzont zdarzeń chyba.

Edytowane przez Walter_Cronkite

Opublikowano

cos podobnego do 'pandorum'. w sensie statek kosmiczny gdzies w pi.zdu daleko itd.

Może nie ma tutaj sytuacji, że akcja toczy się "w pi.zdu daleko", ale całkiem dobry jest The Dark Side Of The Moon z 1990 roku.