Skocz do zawartości

Poleć coś w stylu...

Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marvelous
Opublikowano

no no, w ten deseń - jakoś mnie znowu wzięło na te zdechlaki.

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Don't Look Now ma najstraszniejsze zakończenie jakie w zyciu widzialem, choc sam film troche senny i monotonny

Z tą monotonią to zależy od podejścia - mnie wciągnęła ta historia ale siostra narzekała, że poleciłem jej takiego usypiacza. Alice Sweet Alice jest utrzymany w podobnej konwencji.

Opublikowano

tzn, w DLN monotonnia nie byla uciazliwa i nie jest ona paradoksalnie wadą. Pasuje do tych waskich weneckich uliczek i calego klimatu. Film jak najbardziej na plus:) Euro-giallo

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Polećcie jakieś filmy podobne do Waking Life. Nie chodzi o oryginalną technikę obrazu, ani o aktorów ani o filmy tego samego reżysera ale taki właśnie dziwny klimat, rozmowy, dyskusje, rozważania filozoficzne na różne tematy...

Opublikowano

Hmm, coś w stylu "Zycia świadomego", hm... No zakładam, że Fajt Klaby i Doni Darki i Giljamy i Aronowskie znasz. Z takich mniej popularnych:

Jak być sobą

My Dinner With Andre

2001, Mechaniczna pomarańcza

One Point O

praktycznie cały Bergman

praktycznie cały Von Trier

praktycznie cały Charlie Kaufman

Nie wiem, może Bezdroża?

W sumie to te filmy nie wyglądają do końca tak samo, no ale... nie wiem.

Opublikowano (edytowane)

Jakiś film który chociaż w połowie klimatem przypomina Fargo.

Głównie chodzi o noir, miejsce jakieś zad.upie, może być jakiś psychopata.

Edytowane przez SłupekPL
Opublikowano

No to może spróbuj klasyków noir. "Sokół", "Key Largo", "Podwójne ubezpieczenie", "Zabójstwo" Kubricka, "Noc myśliwego", "Biały żar". To są w sumie filmy inspirowane tym samym, co bracia Coen, czyli książkami Chandlera i Caine'a.

Gość _Milan_
Opublikowano

inny wymiar, obcy, obcy 2, obcy 4, odyseja kosmiczna, ciesze sie ze pomoglem.

Opublikowano

cos podobnego do 'pandorum'. w sensie statek kosmiczny gdzies w pi.zdu daleko itd.

Może nie ma tutaj sytuacji, że akcja toczy się "w pi.zdu daleko", ale całkiem dobry jest The Dark Side Of The Moon z 1990 roku.