Skocz do zawartości

Dragon Age: Origins

Little Angel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W zadnej grze na PC wykorzystujacej skroty klawiszowe nie korzysta sie z przyciskow od 1 az do 9, conajwyzej od 1-6, jezeli ktos chce nacisnac w trakcie intensywnej rozgrywki nastepne numeryczne to musi puscic albo myszke, albo WSAD, albo miec 20 centymetrowe palce :S

Czarow bylo od groma, ale 'przy sobie' i tak mozna bylo miec tylko kilka, w zaleznosci od ilosci slotow na dany tier. Osobiscie uwazam ze mogli dodac trzy rzedy skilli, przelaczane ktoryms z przyciskow na D-PAD'zie, lub L/R. 6 to niezbyt duzo, ale sadze ze na podstawowe czary ktore bede w uzyciu w prawie kazdej walce wystarczy. Zreszta gra i tak sie zatrzymuje gdy musisz danym czarem 'wycelowac' (to akurat pewnie funka autopauzy) wiec nie sadze zeby nacisniecie przycisko i potem wybo 'z kolka' (niczym w Ratchet i Clank) stanowily jakis specjalny problem ;)

Bioware ma juz za soba kilka gier na konsole i jestem pewien ze beda w stanie w sensowny sposob oblozyc pada.

Edytowane przez Trzcina
Opublikowano (edytowane)

Veto. Grając w BG2 używałem około 34 skrótów klawiszowych do czarów.

Edit: Nie kieruje się tam postaciami WSADem, ale jest to gra PCtowa wykorzystująca skróty klawiszowe. Źle zdanie zbudowałeś ;)

Edytowane przez estel
Opublikowano (edytowane)

A ja kupiłem sobie Demon's Souls w wersji US i w doopie mam tego DA (zwłaszcza po tym co ostatnio zobaczyłem), stanieje - to sprawdzę, ale na bank nie będę się bawił w ganianie po sklepach w dniu premiery <_<

Edytowane przez stoodio
Opublikowano
  W dniu 26.10.2009 o 14:44, estel napisał(a):

Edit: Nie kieruje się tam postaciami WSADem, ale jest to gra PCtowa wykorzystująca skróty klawiszowe. Źle zdanie zbudowałeś ;)

Piszac o WSAD nie mialem na mysli BG. Zreszta w BG byly jedynei skroty od 1 do = bodajze, a jak chciales wiecej to musiales pewnie edytowac Ui w ten czy inny sposob, wiec twoje veto jest nic nie warte ;]

Z kolei jestem przekonany ze w DA bedzie sie kierowalo WSAD wlasnie... bo tak bylo w NVN (hmm... bylo? juz nie pamietam :o) i jest to najsensowniejszy sposob sterowania postacia, duzo wygodniejszy niz point and click :P

Konczac ten offtop, jestem pewien ze gra dostarczy fanom gatunku morze zabawy, sterowanie na pewno bedzie wystarczajaco wygodne, jezeli mozna grac na konsolach w FPP to TYM BARDZIEJ mozna grac w RPG w ktorym wykorzystanie pauzy jest praktycznie konieczne. :]

Osobiscie bardzo sie zawiodlem na Mass Effect, ale Bioware dalej ma u mnie kredyt zaufania i sadze ze fani gier od tej firmy moga/powinni brac gre w ciemno. :] Premiera juz na dniach, wiec w sumie niedlugo sie przekonamy co i jak ;)

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 26.10.2009 o 16:31, Trzcina napisał(a):
  W dniu 26.10.2009 o 14:44, estel napisał(a):

Piszac o WSAD nie mialem na mysli BG. Zreszta w BG byly jedynei skroty od 1 do = bodajze, a jak chciales wiecej to musiales pewnie edytowac Ui w ten czy inny sposob, wiec twoje veto jest nic nie warte ;]

Nom, to całe edytowanie polegało na włączeniu czegoś takiego jak "konfiguracja" (z menu startowego gry) i wybranie "skróty klawiszowe". Totalny hardkor. A skróty były na Fach, a nie numerkach.

Cytat
Z kolei jestem przekonany ze w DA bedzie sie kierowalo WSAD wlasnie... bo tak bylo w NVN (hmm... bylo? juz nie pamietam :o) i jest to najsensowniejszy sposob sterowania postacia, duzo wygodniejszy niz point and click :P

Grałem w NwN i nie wyobrażam sobie tam sterowania postacią WSADem. Przecież to konkretnie ssało pałkę. Oczywiście, że mycha to o wiele wygodniejsze rozwiązanie.

Cytat
Konczac ten offtop, jestem pewien ze gra dostarczy fanom gatunku morze zabawy, sterowanie na pewno bedzie wystarczajaco wygodne, jezeli mozna grac na konsolach w FPP to TYM BARDZIEJ mozna grac w RPG w ktorym wykorzystanie pauzy jest praktycznie konieczne. :]

Osobiscie bardzo sie zawiodlem na Mass Effect, ale Bioware dalej ma u mnie kredyt zaufania i sadze ze fani gier od tej firmy moga/powinni brac gre w ciemno. :] Premiera juz na dniach, wiec w sumie niedlugo sie przekonamy co i jak ;)

Też myślę, że sterowanie da radę aczkolwiek grając magiem (jedyna licząca się dla mnie klasa) na pewno bez częstego wchodzenia do menu się nie obejdzie.

Edytowane przez estel
Opublikowano
  W dniu 26.10.2009 o 22:39, Bachus napisał(a):

Ciekawe jak się będzie sterować na Frag FX-ie... :-) W każdym razie spróbuję, bo RPG-i to jednak PC-towy rodowód mają, a ten to już 100% pod mychę.

Sterowanie na konsolowej wersji jest przystosowane do pada i nie uswiadczysz tam kursora. Wiec mozesz sobie frag fx odpuscic.

Opublikowano
  W dniu 27.10.2009 o 00:03, 88Borek napisał(a):

BTW. Mam nadzieję że doszlifują wersję na PS3 bo w UK na X360 wychodzi 17/11 a na PS3 20/11 także widać że są jakieś komplikacje :mellow:

Myślisz, że z powodu komplikacji gra by wyszła 3 dni później? :)

Opublikowano

Nie wierze zeby byly jakiekolwiek roznice w kamerze miedzy wersja X360 a PS3, wiec proponuje obejrzec cokolwiek by nie bylo, tylko w wersji konsolowej. Kilkanascie postow temy byly linki do trzech filmikow, na ktorych dosc dobrze widac walki i moim zdaniem kamera w ogole nie przeszkadza :]

Opublikowano
  W dniu 1.11.2009 o 19:07, Inuki napisał(a):

Dokładnie kilka minut temu na innym forum podali mi listę achievementaów :rolleyes:

http://www.xbox360achievements.org/game/dragon-age-origins/achievements/

Na PS3 pewnie będą te same. Tak w ogóle to mam dylemat czy kupić wersję na PS3, czy PC :confused: Na konsoli brakuje mi gier RPG właśnie w stylu "Dragon Age" i dlatego prawdopodobnie kupię tą wersję. Nurtuje mnie tylko jedno: kamera :confused: W większości recenzji pisze, że sterowanie jest intuicyjne, proste i miłe. OK; tylko czy kamera nie utrudnia walk? Boję się trochę, że brak "rzutu izometrycznego" wprowadzi zamęt w czasie starć i ciężko będzie to wszystko ogarnąć :confused: Są może jakieś dłuższe filmiki w sieci z wersji na PS3?

Gameplay'ów PS3 nie ma ale są z Xboxa 360. Oto one:

http://www.gametrailers.com/video/dog-and-dragon-age/58137

http://www.gametrailers.com/video/animal-slaughter-dragon-age/58129

http://www.gametrailers.com/video/bridge-ambush-dragon-age/58130

http://www.gametrailers.com/video/oghren-trailer-dragon-age/58083

oraz nieco dłuższa pokazówka:

http://www.giantbomb.com/quick-look-dragon-age-origins-360/17-1528/

Opublikowano

Ukazała się recka na gamespot i okazuje się żę wersja na PS3 lepsza graficznie niż wersja na X360. Interfejs sprawdza się w wersji konsolowej idealnie. Ale PC w obu przypadkach miażdży konkurencję (co było do przewidzenia). No ale co mi po super wersji PC'towej jak na moim kompie i tak by poszła w Low detalach więc nawet wersja na x'sa będzie wyglądała o niebo lepiej;P

Opublikowano

"The PlayStation 3 version features higher-quality textures than those on the Xbox 360, better color saturation, smoother facial animations, and shorter load times. Minor visual hiccups, like corpses that disappear and reappear, are a bit more common on the PS3, however. " Cieszy to, ze bez znaczenia na jakim systemie gramy, bedziemy sie swietnie bawic. To czekamy do premiery :)

Opublikowano

Nie ma bata - muszę sprawdzić ile jest Baldur'a w Dragon Age'u :D Z jednej strony świetnie, że mamy możliwość zagrania w grę tego typu na konsoli, ale z drugiej żałuję, że nie mam odpowiedniego kompa żeby sprawdzić edycję pc (taktyka i pauza - to jest to :thumbsup:).

P.S. obleśna ta scena z krasnoludem :P

Opublikowano
  W dniu 3.11.2009 o 17:48, stoodio napisał(a):

Nie ma bata - muszę sprawdzić ile jest Baldur'a w Dragon Age'u :D Z jednej strony świetnie, że mamy możliwość zagrania w grę tego typu na konsoli, ale z drugiej żałuję, że nie mam odpowiedniego kompa żeby sprawdzić edycję pc (taktyka i pauza - to jest to :thumbsup:).

P.S. obleśna ta scena z krasnoludem :P

Haha no, przesadzili z krasnoludem, ale nie mozna im odmowic oryginalnosci :P

Opublikowano
  W dniu 3.11.2009 o 18:20, Trzcina napisał(a):

W wersji konsolowej tez jest chyba pauza? ;p

Z tego co się orientuję będzie funkcjonowała inaczej niż na PC, przez co odegra raczej marginalną rolę.

Opublikowano (edytowane)

DA:O wylądowało w czytniku. Jest 3gb instalacja i w pudełku znajduą się kody na ściągnięcie dodatków. Ważne są do 10 kwietnia 2010 i z tego co rozumiem później będą płatne.

EDIT: Dodatek Fury of Shale i Blood Armor, są darmowe. NA PSStore znajduje się również Warden's Keep za który żądają 7.99$.

Edytowane przez Siarex