Skocz do zawartości

Dragon Age: Origins

Little Angel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten dodatek byl 'za darmo' w wersji deluxe.

Juz wyswiewalem kiedys wydawanie DLC w dniu premiery. Ciekawe w jaki sposob ma to predluzyc zywotnosc gry, ktora ma wlasnie swoja premiere. Chyba nie oczekuja ze ktokolwiek przejdzie te gre w ciagu 24h.

Opublikowano

W wersji na konsole nie będzie zmiany kamery na taktyczną od góry >.< porażka, na gametrailers w recenzji wyglądało to głupio, przez walkę na ekranie ciężko było stwierdzić co się dzieje ....

Opublikowano

No tez mnie to drazni, bo ja bede gral w wersje PC i nijak mi pisac o jej wadach/zaletach/roznicach w tematach na forum o konsoli... Jak sie komus chce to moze wrzucic calosc do jednego wora i walnac to na forum PC, bo gra na pewno bedzie przez jakis czas na ustach fanow tego gatunku :)

Opublikowano

Krótko o pierwszych wrażeniach:

Oprawa wizualna ssie pałke. Tekstury kiszne, kolory niemrawe, obiekty dorysowują się prawie pod nogami, a do tego często gęsto gubi klatki(przy większych obszarach można je liczyć:P). Jeżeli ktoś nazywał grafikę w Demons Souls średnią to to jest poprzednia epoka:P. Tyle o duperelach, przejdźmy więc do mięska. Otóż gameplayowo jest miodnie, walki są arcyciekawe(gram na hard magiem więc kombinować trzeba nawet przy relatywnie prostych przeciwnikach). Sterowanie rozplanowane zawodowo, a i namierzanie celów jest świetne(na środku kólka w którym wybieramy czary/przedmioty itp, jest celowniczek niczym w fps). Pauza uruchamia się za każdym razem gdy wywołujemy w/w kółko co daje nam możliwość zmieniania postaci i wydawania im komend, lecz tylko jedną naraz, niestety nie ma kolejkowania. Co prawda kolejkowanie nie jest potrzebne gdyż każdej postaci w drużynie możemy ustawić taktykę działania podczas walki(coś na wzór gambitów z FF12). Podsumowując ten aspekt gry - na normalu bez problemu można grać bez pauzy nawet magiem, gdyż sterowanie jest tak rozłożone, że wszystko mamy pod ręką. Na wyższych poziomach trudności trzeba kombinować dużo więcej i tutaj pauza jest zbawieniem.

Rozwój postaci - bardzo intuicyjny i prosty, lecz również dający ogromne możliwości. O fabule nie będę się rozpowiadał coby nie spoilerować, lecz już w pierwszych godzinach wciąga na tyle, że chcemy poznać wszystkie szczegóły konfliktów "między-rasowych", które są tylko dodatkiem do wątku głównego. Odniosłem też wrażenie, że dialogi są poprowadzone dużo lepiej niż w innych grach BioWare - mają więcej głębi że tak powiem i jest mniej prostych odpowiedzi w stylu "nie wal się, jestem zły", albo "tak, masz rację, jestem dobry".

Ogólnie gra mocno mi przypomina NWN, lecz w dużo ciekawszym wydaniu(może poza grafiką:P). Mi to wystarcza żeby wsiąknąć w ten świat.

Opublikowano

kącik jrpg jest dla niszowych rpg - tutaj szybko poszly by na drugą stronę :whistling:

a ja DA odpuszczam, nie mam czasu na tak DUŻĄ gre, w szczególności, że zakup demon souls coraz bliżej.

Demon's Soul's tez nie jest male :) DA mnie troche szczuje polska wersja jezykowa, aly chyba tez podziekuje bo pare innych tytulow juz blisko :)

Opublikowano

Dialogi w grze sa REWELACYJNE. Nie gralem w gre w ktorej bylyby lepsze dialogi. Nie tylko to co sami wybieramy, podczas roznego rodzaju rozmow/scenek czy innych okazji, ale rowniez konwersacje ludzi z naszego party miedzy soba (o mamo dzisiaj smialem sie w sumie dobre pol godziny sluchajac rozmow pewnej pani i pewnego pana ;] ). Dialogi sa czasami przezabawne a mozliwosc robienia tent pozwala na spokojnie przeanalizowac, o czym i z kim chce porozmawiac, bez koniecznosci zastanawiania sie czy cos mi wyskoczy zza rogu.

Jezeli chodzi o poziom trudnosci, to powiem szczerze ze hard jest trudneijszy niz myslalem ze bedzie. Co prawda akurat ja gram warriorem i do tego z jednym zle wstawionym taletenem do 2handed weaponow, ale tak czy siak... Mag jest po prostu przegiety, dmg jaki kroi nawet podstawowymi czarami bije wszystko i wszystkich na glowe, do tego mega kosmiczne aoe ktore sie potem odblokowywuja... no ale w tych grach od tej firmy magowie zawsze byli przegieci.

Od razu tez widac ze jest to gra ktora powinno sie przejsc wiele razy :) Sam przegapilem mase rzeczy w peirwszych lokacjach ktore znalazl moj brat, wliczajac w to nawet questy.

Aha bardzo boli jak sie na poczatku nie gra rogue... te wszystkie zamkniete skrzynki obok ktorych trzeba przejsc obojetnie :P

Opublikowano

W US wszystkie "wyjda" w tym samym dniu, ale premiera w EU wersji na Ps3 ma byc pozniej.

Na aukcjach internetowych jest data premiery około 20 listopada, ale widzę że niejedni już grają. U mnie w empiku nadal brak wersji na chlebaka. To jak to z tym jest. Gra jest już u nas dostępna na PS3 czy nadal trzeba czekać?

Opublikowano

BTW. wie ktoś dlaczego premiera na PS3 opóźniona? :unsure:

W US normalnie wydali DA na obie konsole, ale w Europie niestety nie. Czemu taki jest stan rzeczy? Nikt nie wie.

Hmm trochę dziwne że EA działa na własną stratę. Może mieli jakieś problemy z produkcją i wypalaniem płytek? Ehh już się nie mogę doczekać! Mogłem brać wersje na X360 ale podobno wersja na PS3 jest o niebo lepsza:turned: Pozdro:teehee:

Opublikowano

Nie dosc ze lepsza grafa to jeszcze bedzie kod w Polskim wydaniu na zbroje i Golema ktorych w polskim wydaniu na iksa nie uswiadczysz bo niby w naszym pieknym zasciankowym kraju nie ma lajva !. Wiec wole poczekac i kupic na ps3 !

Opublikowano (edytowane)

Orientuje sie ktos moze, gdzie w Polsce mozna kupic Dragon Age w angielskiej wersji jezykowej? W polska wersje niestety nie usmiecha mi sie grac - za duzo nagralem sie w Gothica i Wiedzmina, przez co glosy tych bohaterow zbyt mocno kojarza mi sie z tamtymi pozycjami.

Btw - co za bezsens, mogliby wreszcie do tych polonizacji wziac nowych aktorow. To tak jakby Vin Disel gral we wszystkich filmach akcji - Bondzie, Hitmanie, Bournie, Matrixie itd.

Edytowane przez Yabollek007
Opublikowano (edytowane)

Ciekawi mnie czy w wersji konsolowej mozna robic screenshoty. W sumie jest to calkiem ciekawie rozwiazane w wersji PC, bo screeny mozna uploadowac na swoje konto bioware, to samo z achievementami itd itp. Ktos sie orentuje czy wersja konsolowa tez na to pozwala? :)

Jak pozwala to z checia popatrze na postacie ktore ludzie porobili, bo DA:O ma jedne z NAJLADNIEJSZYCH modeli postaci jakie widzialem w grach. Zeby nie bylo walne screen swojej postaci ;)

http://img17.imageshack.us/i/screenshot2009110922411.jpg

EDIT.

Z niewiadomyc powodow nie mozna uzyc rozszerzenia jpg jako ? :o

Edytowane przez Trzcina
Gość Mr. Blue
Opublikowano (edytowane)

Szczerze powiem, że w takich grach pełną lokalizację przyjmuję z otwartymi ramionami. Po pierwsze, co innego polski głos w grze o amerykańskich bohaterach a w grze o świecie quasi-średniowiecznym, z którym nasz swojski język kojarzy mi się o wiele bardziej niż angielski. A po drugie, lokalizacje RPG wychodzą naszym dość dobrze.

Edytowane przez Mr. Blue
Opublikowano

Ja po prostu lubie grac w gry w oryginalnym jezyku, ot wszystko ;)

Ktos moze polecic sklep internetowy PL badz zagraniczny(ktory wysyla "do nas")posiadajacy wersje kolekcjonerska na Ps3?(oczywiscie wersja angielska)

Opublikowano

Powiem wam ludzie ze jak mozecie to bierzcie tansza wersje na PC. Nie mam czasu sie teraz rozpisywac ale mialem oakzje porownac obie wersje i ta na PC jest lepsza poz kazdym wzgledem. W skrocie na PC mamy lepsze: sterowanie, grafike, plynnosc i co najwazniejsze duzo bardziej czuc klimat takich gier jak Baldur itd.

Opublikowano (edytowane)

Akurat lepsza płynność zależy od sprzętu z jakiego składa się PC, więc tej cechy nie wkładałbym do jednego wora ze sterowaniem, grafiką i klimatem. Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego, prawda?

Edytowane przez Gooral