Paliodor 1 766 Opublikowano 21 października 2016 Opublikowano 21 października 2016 Świetne retro okładki, na ogromny plus,że miękkie. Trzeba będzie się w końcu zaopatrzyć w Solaris i może parę innych jego książek. Cytuj
Elanczewski 63 Opublikowano 23 października 2016 Opublikowano 23 października 2016 No, te okładki nie są aż takie nowe, bo mam takie "Solaris" i "Dzienniki Gwiazdowe". Cytuj
Manor 645 Opublikowano 23 października 2016 Opublikowano 23 października 2016 o, to ciekawe, ja w warszawskich empikach nigdy znaleźć Lema nie mogłem, a na wydaniu które kupiłem jest data 2016. Ale mniejsza o to, ważne że jaranko na Lema powróciło ;] Cytuj
Manor 645 Opublikowano 2 listopada 2016 Opublikowano 2 listopada 2016 za chwilę na TVP Kultura dokument o Stanisławie Lemie. Cytuj
Manor 645 Opublikowano 16 czerwca 2017 Opublikowano 16 czerwca 2017 Ale spamuję ten temat. Niedawno przeczytane "Głos Pana". Polecam, zwłaszcza koneserom, bo akcji tutaj za grosz, cała książka to analiza przypadku sygnału z kosmosu, którego powtarzalność i konstrukcja wyklucza źródło naturalne. Jak ruszyła machina badawcza w takiej sytuacji, ile na podstawie samego sygnału może powstać teorii o nadawcach, o sposobie propagacji sygnału i energetycznej mocy potencjalnej cywilizacji która sygnał miałaby nadać. A przede wszystkim - ile w tym jest wielce prawdopodobnych teorii, a ile tylko naszych wyobrażeń / lęków/ nadziei na to, co jest gdzieś tam, daleko stąd. Na ile człowiek jest w stanie wnieść się umysłowo poza - poza swoje otoczenie, poza świat jaki widzi, poza swój umysł i swoje wyobrażenia, skażone ewolucją, kulturą i zmysłami. To z książki można wynieść. Polecam. PS: z moją szybkością czytania, myślę że będę pisał w tym temacie do emerytury. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi