Skocz do zawartości

Kolekcjonowanie gier - hobby czy inwestycja?

Katanka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shtas: faktycznie nie traktuję tego jako inwestycję, tylko jako pasję/hobby/genialne zjaęcie z szukaniem gier. Natomiast jako inwestycję traktuję kolekcjonowanie kart do Eye of Judgment. ciekawe ile za powiedzmy 20 lat będzie kosztował komplet kart - mam je wszystkie.

• Odpowiedzi 184
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ponad rok temu udalo mi sie wyjechac do UK, a tu jak wiadomo raj dla graczy. Zakupilem wiele uzywanych gier juz od 2 do 5 funtow na na ps2, psp, ixa, ixa360 czy psone. Przez ten czas do dzis udalo mi sie zebrac 60 tytułow na ps2, 15 na psone, 6 na dreamcast, 4 na ixa, 8 psp i 17 na 360.

Oczywiscie jakies 60 % niebylo grane. Na karku juz 25 wiosenek, niepowiem kocham grac , ale coraz czesciej kupuje dla kolekcjonowania. Zarazilem sie i tyle. narzeczona krzyczy i bije ;), chociaz sama gra w tekkena czy crasha :)

Fotki bym porobil niestety wszystko spakowane w pudla (procz x360), w sobote kurier zabiera do PL.

Co nieznaczy, ze koncze z kolekcjonowaniem, puki jestem tu polaze i cos zawsze sie zabierze.

Gość el becetol
Opublikowano
Oczywiscie jakies 60 % niebylo grane. Na karku juz 25 wiosenek, niepowiem kocham grac , ale coraz czesciej kupuje dla kolekcjonowania. Zarazilem sie i tyle. narzeczona krzyczy i bije , chociaz sama gra w tekkena czy crasha

Mógłby to być mój wpis, nawet wiek sie zgadza ;) Xboxa 360 kupiłem jakiś miesiąc temu a mam już ponad 20 gier, nawet nie wymienie tytułów. Gram aktualnie w 4 które chce wymeczyc (moze nie na 1000 gs, ale jednak dobrze), potem wezme sie za nastepne. Każdy ma w sobie chyba taką żyłke kolekcjonera, jak zaczniesz, to nie mozesz sie powstrzymać. Chociaż mam w domu gry ktorych nie odpakowalem z folii, to siedzac w pracy ogladam game trailers, mysląc co by tu jeszcze kupić ;p

Ale inwestycja bym tego nie nazywał. Zdecydowanie hobby.

Opublikowano
Oczywiscie jakies 60 % niebylo grane. Na karku juz 25 wiosenek, niepowiem kocham grac , ale coraz czesciej kupuje dla kolekcjonowania. Zarazilem sie i tyle. narzeczona krzyczy i bije , chociaz sama gra w tekkena czy crasha

Mógłby to być mój wpis, nawet wiek sie zgadza ;) Xboxa 360 kupiłem jakiś miesiąc temu a mam już ponad 20 gier, nawet nie wymienie tytułów. Gram aktualnie w 4 które chce wymeczyc (moze nie na 1000 gs, ale jednak dobrze), potem wezme sie za nastepne. Każdy ma w sobie chyba taką żyłke kolekcjonera, jak zaczniesz, to nie mozesz sie powstrzymać. Chociaż mam w domu gry ktorych nie odpakowalem z folii, to siedzac w pracy ogladam game trailers, mysląc co by tu jeszcze kupić ;p

Ale inwestycja bym tego nie nazywał. Zdecydowanie hobby.

albo przeglada sie starsze numery extrima (jak jestem w pl zabieram pare do UK :) ) i jest ochota by kupic gierke, ooooo tak to bylo to, musze to miec w kolekcji. Lub jak pisales gametrailers lub youtube. ah.

jutro cos ide upolowac, niema bata :P

Opublikowano

Kolekcjonowanie gier na x0 nabiera innego znaczenia bo tam oznacza zbieranie pustych punkcików by wykozaczyć przed hamburgerami i kumplami z forum.

Na ps3 ludzie nie pędzą za GejmerSkorem.. wiec nie wymieniają gier przez co ich kolekcje są proporcjonalnie większe choć to sie z czasem zmieni(trofea), cóż katanka szacun za kolekcje .

GooD Sensi..

Opublikowano

Kolekcjonowanie gier - hobby czy inwestycja? hobby, nigdy inwestycja. Kazda gra traci na wartosci juz pierwszego tygodnia od zakupu a po latach nie jest nic warta. lub tyle samo co jej kopia na plytce <_<

Opublikowano (edytowane)
Kolekcjonowanie gier na x0 nabiera innego znaczenia bo tam oznacza zbieranie pustych punkcików by wykozaczyć przed hamburgerami i kumplami z forum.

Na ps3 ludzie nie pędzą za GejmerSkorem.. wiec nie wymieniają gier przez co ich kolekcje są proporcjonalnie większe choć to sie z czasem zmieni(trofea), cóż katanka szacun za kolekcje .

GooD Sensi..

Pier***isz, że głowa mała.

Kolekcjonowanie gier - hobby czy inwestycja? hobby, nigdy inwestycja. Kazda gra traci na wartosci juz pierwszego tygodnia od zakupu a po latach nie jest nic warta. lub tyle samo co jej kopia na plytce

Tiaaa, w końcu żąden problem dorwać Shenmue albo FF7 za "dyszke" ;)

A to tylko 2 spośród wieeeeelu przykładów.

Edytowane przez Hubi.
Opublikowano
serio ?? która nie stracila na wartosci ?

Tombi dajmy na to ceny od 60Ł, ja dałem 200 zł. Pomijam Suikodeny, Castlevanię SotN czy rzadsze RPGi gdzie ceny dochodzą do 600$ za komplet.

Co do tematu, do kolekcja Katanki jest IMPONUJĄCA, też kolekcjonuję gry, mam tylko 18 lat i gry kupuję jak najtaniej i tylko gdy mam więcej kasy, jest to moje hobby, moja zachcianka i sam ją finansuję, czasem "wykorzystam" kumpla w UK i on mi kupuje tam gry ,taniej i więcej niż u nas.

Opublikowano (edytowane)

Serio ludzie ..... Zaczynacie się staczać jak Boga kocham, ale w większości forów jest niewyobrażalnie gorzej więc nie narzekam .... .

serio ?? która nie stracila na wartosci ?

Ty serio chcesz przykład ?.......... Agarest Senki - np ??? (ba.... ta gra jest nieosiągalna, prawie tak samo jak jego OST).

Kolekcjonowanie gier - hobby czy inwestycja?

Przede wszystkim - JAKICH GIER ?, jeśli mówimy tu o tytułach masowych (czyt - takich dostępnych dla każdego śmiertelnika, które mają normalny nakład, nadal są sprzedawane itp itd) jest to raczej tylko i wyłącznie hobby, chyba że kupujemy z głową (czyt - np zza granicy gdzie zapłacimy mniej, możemy kupić nawet jakiś towar w większej ilości i sprzedać tutaj z zyskiem). Generalnie jeśli mówimy o kolekcjonowaniu, myślimy przeważnie o starych konsolach i grach na nie (czyli niemasówkach - grach wycofanych już dawno z masowej sprzedaży, dostępnych najwyżej tylko na aukcjach).

Dobra a wracając do kolekcji - nie popiszę się stwierdzając "oczywistą oczywistość" - SZACUN !!. Zazdroszczę ci ale wiem też że ..... nie mam czego, bo gdybym miał tyle tytułów czułbym się niczym pirat - od cholery gier i nie wiadomo co wybrać, a HC jestem :). W ogule jeśli chodzi o PS3 to jestem w kropce, rok temu zaledwie narzekałem że nie ma w co grać na PS3 - a teraz ? .... Mam przeszło 20 tytułów które MUSZE obadać, ! ale moje obecne inwestycje raczej nie wróżą szybkiego zaopatrzenia się w tyle gier...... .

BTW - Skoro rzeczywiście stać cię na TYLE gier, może pomyślałbyś nad jakimiś większymi importami ?, mógłbyś "wspomóc" bidnych Polaków, a samemu zarobić i mieć przyjemność z transakcji :P.

Edytowane przez Dr.Czekolada
Opublikowano

GooD Sensi..

mow jasniej, nawet jesli ktos ma 30 000 gs ale zrobil to dzieki grom na 1 raz jak Avatar, King Kong, FNR3, Fify stare, itp itd to jest niczym w porowaniu do 1000 w COD4 czy Dead Space. Pierw gra, potem aczivy a nie odwrotnie.

Opublikowano
BTW - Skoro rzeczywiście stać cię na TYLE gier, może pomyślałbyś nad jakimiś większymi importami ?, mógłbyś "wspomóc" bidnych Polaków, a samemu zarobić i mieć przyjemność z transakcji :P.

ale przeciez on juz nieraz pisal ze nie wydaje na gre wiecej niz 62,2zl. Podniesmy to nawet do 100zl/gre a wychodzi 1500zl za 150 tytulow - to nie jest duzo ;)

Opublikowano
ale przeciez on juz nieraz pisal ze nie wydaje na gre wiecej niz 62,2zl. Podniesmy to nawet do 100zl/gre a wychodzi 1500zl za 150 tytulow - to nie jest duzo

[sarkazm] Serio nie zauważyłem O_O [/sarkazm]. Właśnie dlatego bardzo może mu się to opłacać, i to z wielu powodów.

Opublikowano

Ale to tez trzeba umieć dobierac tytuły. Jak kupowałem po premierze FF7 coś za 90 zł tak sprzedałem ją niedawno za 170 zł i az boje sie pomyslec co byłoby za 20 lat ;] Taki przykład z zycia bo wiem, ze niektore gry z NESa w oryginałach chodzą i nawet po kilka tysiaków.

Opublikowano
ale przeciez on juz nieraz pisal ze nie wydaje na gre wiecej niz 62,2zl. Podniesmy to nawet do 100zl/gre a wychodzi 1500zl za 150 tytulow - to nie jest duzo ;)

100zl x 150 = 15000zl a nie 1500zl :) to jednak duzo pieniazkow

Opublikowano

serio, ludzie czasem tu piszecie jak potłuczeni :lol:

na początek zapraszam do spróbowania chociaz zrozumienia, co znaczy słowo - kolekcjonowanie

piszecie o wartosci kolekcji, krapach itd., - fail

kolekcjoner marzy o tym żeby zebrać kolekcję, wiem bo mój facet zbiera monety i tez często podkuszam go

do zakupu jakiejś, która jest warta ileś, często są to sumy, na które teoretycznie nas nie stać, ale

co zrobić , kiedy do kolekcji brakuje jakiejs monety, no coooo!!! :lol: trzeba ją dozbierać, tym bardziej, że nie zbiera się

tego czego sie nie lubi, tylko odwrotnie (to jest sam miód kolekcjonowania czegokolwiek)

dopiszę tylko, że szczerze gratuluje i popieram, chciałabym mieć tyle, nawet nie ruszanych gier,

można je smakować latami, a co najlepsze natrafić na jakąś extra niespodziankę, same plusy, pzdr!

Opublikowano

100zl x 150 = 15000zl a nie 1500zl :) to jednak duzo pieniazkow

No tak, oczywiscie omsknelo mi sie jedno 0 w zapisie, ale chodzi mi o to, ze sam wydalem w sumie na gry niewiele mniej a supermilionerem tez nie jestem ;) a zreszta co za roznica - ogicool ma racje, to samo pisalem wczesniej

Opublikowano (edytowane)

Katanka, sam rozważam czy nie pójść w Twoje ślady ^_^ Ja mam na myśli PSP fakt, że wyszło dużo więcej gier ale są też tańsze. Boję się jednak czy wejść w takie coś... ;) gdy przy liczbie 150 gier zdam sobie sprawę, że to nie ma sensu i oddam to za bezcen, a wydac góre pieniędzy na biblioteke w której 2/3 kolekcji to crapy (tasiemce EA.. maddeny, nhl itp.) . <_< Czy może skupić się tylko na hitach i grach które darzę jakimś sentymentem tak jak to robiłem do tej pory :rolleyes:

Edytowane przez porschman