Katanka 16 Opublikowano 17 listopada 2008 Autor Opublikowano 17 listopada 2008 Shtas: faktycznie nie traktuję tego jako inwestycję, tylko jako pasję/hobby/genialne zjaęcie z szukaniem gier. Natomiast jako inwestycję traktuję kolekcjonowanie kart do Eye of Judgment. ciekawe ile za powiedzmy 20 lat będzie kosztował komplet kart - mam je wszystkie. Cytuj
wielad 0 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 wielki szacun, przepiekna kolekcja. Cytuj
genetyk@ 0 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 Ponad rok temu udalo mi sie wyjechac do UK, a tu jak wiadomo raj dla graczy. Zakupilem wiele uzywanych gier juz od 2 do 5 funtow na na ps2, psp, ixa, ixa360 czy psone. Przez ten czas do dzis udalo mi sie zebrac 60 tytułow na ps2, 15 na psone, 6 na dreamcast, 4 na ixa, 8 psp i 17 na 360. Oczywiscie jakies 60 % niebylo grane. Na karku juz 25 wiosenek, niepowiem kocham grac , ale coraz czesciej kupuje dla kolekcjonowania. Zarazilem sie i tyle. narzeczona krzyczy i bije , chociaz sama gra w tekkena czy crasha Fotki bym porobil niestety wszystko spakowane w pudla (procz x360), w sobote kurier zabiera do PL. Co nieznaczy, ze koncze z kolekcjonowaniem, puki jestem tu polaze i cos zawsze sie zabierze. Cytuj
Gość el becetol Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 Oczywiscie jakies 60 % niebylo grane. Na karku juz 25 wiosenek, niepowiem kocham grac , ale coraz czesciej kupuje dla kolekcjonowania. Zarazilem sie i tyle. narzeczona krzyczy i bije , chociaz sama gra w tekkena czy crasha Mógłby to być mój wpis, nawet wiek sie zgadza Xboxa 360 kupiłem jakiś miesiąc temu a mam już ponad 20 gier, nawet nie wymienie tytułów. Gram aktualnie w 4 które chce wymeczyc (moze nie na 1000 gs, ale jednak dobrze), potem wezme sie za nastepne. Każdy ma w sobie chyba taką żyłke kolekcjonera, jak zaczniesz, to nie mozesz sie powstrzymać. Chociaż mam w domu gry ktorych nie odpakowalem z folii, to siedzac w pracy ogladam game trailers, mysląc co by tu jeszcze kupić ;p Ale inwestycja bym tego nie nazywał. Zdecydowanie hobby. Cytuj
genetyk@ 0 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 Oczywiscie jakies 60 % niebylo grane. Na karku juz 25 wiosenek, niepowiem kocham grac , ale coraz czesciej kupuje dla kolekcjonowania. Zarazilem sie i tyle. narzeczona krzyczy i bije , chociaz sama gra w tekkena czy crasha Mógłby to być mój wpis, nawet wiek sie zgadza Xboxa 360 kupiłem jakiś miesiąc temu a mam już ponad 20 gier, nawet nie wymienie tytułów. Gram aktualnie w 4 które chce wymeczyc (moze nie na 1000 gs, ale jednak dobrze), potem wezme sie za nastepne. Każdy ma w sobie chyba taką żyłke kolekcjonera, jak zaczniesz, to nie mozesz sie powstrzymać. Chociaż mam w domu gry ktorych nie odpakowalem z folii, to siedzac w pracy ogladam game trailers, mysląc co by tu jeszcze kupić ;p Ale inwestycja bym tego nie nazywał. Zdecydowanie hobby. albo przeglada sie starsze numery extrima (jak jestem w pl zabieram pare do UK ) i jest ochota by kupic gierke, ooooo tak to bylo to, musze to miec w kolekcji. Lub jak pisales gametrailers lub youtube. ah. jutro cos ide upolowac, niema bata Cytuj
zwierzakX360 1 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 Kolekcjonowanie gier na x0 nabiera innego znaczenia bo tam oznacza zbieranie pustych punkcików by wykozaczyć przed hamburgerami i kumplami z forum. Na ps3 ludzie nie pędzą za GejmerSkorem.. wiec nie wymieniają gier przez co ich kolekcje są proporcjonalnie większe choć to sie z czasem zmieni(trofea), cóż katanka szacun za kolekcje . GooD Sensi.. Cytuj
nWo 1 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 Kolekcjonowanie gier - hobby czy inwestycja? hobby, nigdy inwestycja. Kazda gra traci na wartosci juz pierwszego tygodnia od zakupu a po latach nie jest nic warta. lub tyle samo co jej kopia na plytce <_< Cytuj
nWo 1 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 serio ?? która nie stracila na wartosci ? Cytuj
Hubi. 39 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 (edytowane) Kolekcjonowanie gier na x0 nabiera innego znaczenia bo tam oznacza zbieranie pustych punkcików by wykozaczyć przed hamburgerami i kumplami z forum. Na ps3 ludzie nie pędzą za GejmerSkorem.. wiec nie wymieniają gier przez co ich kolekcje są proporcjonalnie większe choć to sie z czasem zmieni(trofea), cóż katanka szacun za kolekcje . GooD Sensi.. Pier***isz, że głowa mała. Kolekcjonowanie gier - hobby czy inwestycja? hobby, nigdy inwestycja. Kazda gra traci na wartosci juz pierwszego tygodnia od zakupu a po latach nie jest nic warta. lub tyle samo co jej kopia na plytce Tiaaa, w końcu żąden problem dorwać Shenmue albo FF7 za "dyszke" A to tylko 2 spośród wieeeeelu przykładów. Edytowane 17 listopada 2008 przez Hubi. Cytuj
J.D 0 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 Kolekcjonowanie gier - hobby czy inwestycja? strata pieniędzy Cytuj
ghost. 60 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 serio ?? która nie stracila na wartosci ? chociazby limitki w stalowych pudełkach, wszystkie które miałem, po 2-3 latach posiadania, sprzedalem drozej niz kupilem Cytuj
Musiol 188 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 serio ?? która nie stracila na wartosci ? Tombi dajmy na to ceny od 60Ł, ja dałem 200 zł. Pomijam Suikodeny, Castlevanię SotN czy rzadsze RPGi gdzie ceny dochodzą do 600$ za komplet. Co do tematu, do kolekcja Katanki jest IMPONUJĄCA, też kolekcjonuję gry, mam tylko 18 lat i gry kupuję jak najtaniej i tylko gdy mam więcej kasy, jest to moje hobby, moja zachcianka i sam ją finansuję, czasem "wykorzystam" kumpla w UK i on mi kupuje tam gry ,taniej i więcej niż u nas. Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 (edytowane) Serio ludzie ..... Zaczynacie się staczać jak Boga kocham, ale w większości forów jest niewyobrażalnie gorzej więc nie narzekam .... . serio ?? która nie stracila na wartosci ? Ty serio chcesz przykład ?.......... Agarest Senki - np ??? (ba.... ta gra jest nieosiągalna, prawie tak samo jak jego OST). Kolekcjonowanie gier - hobby czy inwestycja? Przede wszystkim - JAKICH GIER ?, jeśli mówimy tu o tytułach masowych (czyt - takich dostępnych dla każdego śmiertelnika, które mają normalny nakład, nadal są sprzedawane itp itd) jest to raczej tylko i wyłącznie hobby, chyba że kupujemy z głową (czyt - np zza granicy gdzie zapłacimy mniej, możemy kupić nawet jakiś towar w większej ilości i sprzedać tutaj z zyskiem). Generalnie jeśli mówimy o kolekcjonowaniu, myślimy przeważnie o starych konsolach i grach na nie (czyli niemasówkach - grach wycofanych już dawno z masowej sprzedaży, dostępnych najwyżej tylko na aukcjach). Dobra a wracając do kolekcji - nie popiszę się stwierdzając "oczywistą oczywistość" - SZACUN !!. Zazdroszczę ci ale wiem też że ..... nie mam czego, bo gdybym miał tyle tytułów czułbym się niczym pirat - od cholery gier i nie wiadomo co wybrać, a HC jestem . W ogule jeśli chodzi o PS3 to jestem w kropce, rok temu zaledwie narzekałem że nie ma w co grać na PS3 - a teraz ? .... Mam przeszło 20 tytułów które MUSZE obadać, ! ale moje obecne inwestycje raczej nie wróżą szybkiego zaopatrzenia się w tyle gier...... . BTW - Skoro rzeczywiście stać cię na TYLE gier, może pomyślałbyś nad jakimiś większymi importami ?, mógłbyś "wspomóc" bidnych Polaków, a samemu zarobić i mieć przyjemność z transakcji . Edytowane 17 listopada 2008 przez Dr.Czekolada Cytuj
Scorp1on 8 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 Kolekcjonowanie gier na x0 nabiera innego znaczenia bo tam oznacza zbieranie pustych punkcików by wykozaczyć przed hamburgerami i kumplami z forum. Na ps3 ludzie nie pędzą za GejmerSkorem.. wiec nie wymieniają gier przez co ich kolekcje są proporcjonalnie większe choć to sie z czasem zmieni(trofea), cóż katanka szacun za kolekcje . GooD Sensi.. mow jasniej, nawet jesli ktos ma 30 000 gs ale zrobil to dzieki grom na 1 raz jak Avatar, King Kong, FNR3, Fify stare, itp itd to jest niczym w porowaniu do 1000 w COD4 czy Dead Space. Pierw gra, potem aczivy a nie odwrotnie. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 BTW - Skoro rzeczywiście stać cię na TYLE gier, może pomyślałbyś nad jakimiś większymi importami ?, mógłbyś "wspomóc" bidnych Polaków, a samemu zarobić i mieć przyjemność z transakcji . ale przeciez on juz nieraz pisal ze nie wydaje na gre wiecej niz 62,2zl. Podniesmy to nawet do 100zl/gre a wychodzi 1500zl za 150 tytulow - to nie jest duzo Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 ale przeciez on juz nieraz pisal ze nie wydaje na gre wiecej niz 62,2zl. Podniesmy to nawet do 100zl/gre a wychodzi 1500zl za 150 tytulow - to nie jest duzo [sarkazm] Serio nie zauważyłem O_O [/sarkazm]. Właśnie dlatego bardzo może mu się to opłacać, i to z wielu powodów. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 Ale to tez trzeba umieć dobierac tytuły. Jak kupowałem po premierze FF7 coś za 90 zł tak sprzedałem ją niedawno za 170 zł i az boje sie pomyslec co byłoby za 20 lat ;] Taki przykład z zycia bo wiem, ze niektore gry z NESa w oryginałach chodzą i nawet po kilka tysiaków. Cytuj
porschman 3 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 serio ?? która nie stracila na wartosci ? Shenmue 1 & 2 na DC ciągle trzyma wysoką cene. Sam sprzedaję swój egzamplaż na aukcji internetowej i jak narazie 66 zł Cytuj
Yuki 3 Opublikowano 17 listopada 2008 Opublikowano 17 listopada 2008 ale przeciez on juz nieraz pisal ze nie wydaje na gre wiecej niz 62,2zl. Podniesmy to nawet do 100zl/gre a wychodzi 1500zl za 150 tytulow - to nie jest duzo 100zl x 150 = 15000zl a nie 1500zl to jednak duzo pieniazkow Cytuj
ogicool 43 Opublikowano 18 listopada 2008 Opublikowano 18 listopada 2008 serio, ludzie czasem tu piszecie jak potłuczeni na początek zapraszam do spróbowania chociaz zrozumienia, co znaczy słowo - kolekcjonowanie piszecie o wartosci kolekcji, krapach itd., - fail kolekcjoner marzy o tym żeby zebrać kolekcję, wiem bo mój facet zbiera monety i tez często podkuszam go do zakupu jakiejś, która jest warta ileś, często są to sumy, na które teoretycznie nas nie stać, ale co zrobić , kiedy do kolekcji brakuje jakiejs monety, no coooo!!! trzeba ją dozbierać, tym bardziej, że nie zbiera się tego czego sie nie lubi, tylko odwrotnie (to jest sam miód kolekcjonowania czegokolwiek) dopiszę tylko, że szczerze gratuluje i popieram, chciałabym mieć tyle, nawet nie ruszanych gier, można je smakować latami, a co najlepsze natrafić na jakąś extra niespodziankę, same plusy, pzdr! Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 18 listopada 2008 Opublikowano 18 listopada 2008 ale przeciez on juz nieraz pisal ze nie wydaje na gre wiecej niz 62,2zl. Podniesmy to nawet do 100zl/gre a wychodzi 1500zl za 150 tytulow - to nie jest duzo 100zl x 150 = 15000zl a nie 1500zl to jednak duzo pieniazkow No tak, oczywiscie omsknelo mi sie jedno 0 w zapisie, ale chodzi mi o to, ze sam wydalem w sumie na gry niewiele mniej a supermilionerem tez nie jestem a zreszta co za roznica - ogicool ma racje, to samo pisalem wczesniej Cytuj
Katanka 16 Opublikowano 20 listopada 2008 Autor Opublikowano 20 listopada 2008 Nie wydałem tyle na gry, jak to podliczyłęm to wyszło, że wydałem około 9500. Cytuj
porschman 3 Opublikowano 21 listopada 2008 Opublikowano 21 listopada 2008 (edytowane) Katanka, sam rozważam czy nie pójść w Twoje ślady ^_^ Ja mam na myśli PSP fakt, że wyszło dużo więcej gier ale są też tańsze. Boję się jednak czy wejść w takie coś... gdy przy liczbie 150 gier zdam sobie sprawę, że to nie ma sensu i oddam to za bezcen, a wydac góre pieniędzy na biblioteke w której 2/3 kolekcji to crapy (tasiemce EA.. maddeny, nhl itp.) . <_< Czy może skupić się tylko na hitach i grach które darzę jakimś sentymentem tak jak to robiłem do tej pory Edytowane 21 listopada 2008 przez porschman Cytuj
Hubi. 39 Opublikowano 21 listopada 2008 Opublikowano 21 listopada 2008 Ja jako kolekcje rozumiem coś wartościowego, dlatego u siebie zatrzymuje tylko pożądne gry, do których będę wracać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi