Marchi 19 Opublikowano 26 grudnia 2008 Opublikowano 26 grudnia 2008 Witam serdecznie. W ankiecie z nowego PE wspomniałem o bardzo drażniącej mnie rzeczy, która pojawiła się niestety również w najnowszym numerze czasopisma. Chodzi mi mianowice o gry, ktore nie sa oceniona przez żadnego innego Zgreda, prócz recenzenta. Brak 3 groszy i malutkich ocen w oceniaczce. Aktualnie problem dotyczy Shaun White Snowboarding, wcześniej jednak dotknął wiele innych, dużych i ważnych gier. Oczywiście wiem, że wynika to z tego, że gra przychodzi niedługo przed zamknięciem numeru i inni nie mają czasu się w nią wgryźć, nie mniej kwestia ta powinna zostać rozwiązana w jakiś sposób. Mam kilka propozycji - najłatwiejsze wydaję sie tabelki, gdzie poszczegolni recenzenci będą mogli dodawać swoje oceny w następnych numerach, można też stworzyć minidział, gdzie prócz samej oceny byłoby kilka słów nt. gry. Jeżeli nawet nie w czasopiśmie to mozna takie coś zorganizować online. Wiele osób naprawdę mocno kieruje się opiniami zawartymi w PE w sprawie wydania swoich 200 zł. Mają oni prawo mieć szersze spektrum opinii niż tylko jednego recenzenta. Weźmy za przykład recenzje Prince of Persia w nowym PE. Ja sam byłem do gry nastawiony sceptycznie, zapewne zmieniłbym swoje podejście po przeczytaniu recenzji Kaliego i zaraz po świętach podrpetał wydać zarobioną od babci kase na PoP'a. Na szczęście Koso w 3groszach potwierdził moje główne obawy, tym samym kase wydam na inny tytuł... Zmiana moim zdaniem jest niezbędna. Cytuj
Gość Orson Opublikowano 26 grudnia 2008 Opublikowano 26 grudnia 2008 Zdecydowanie popieram. Przykładowo w ostatnim nr PE jest recka Resistance 2. Kali przyznaje 9+ (czyli gra,na którą warto bez zastanowienia nabyć). Jednakże jest to opinia TYLKO JEDNEGO zgreda, i to "wiecznego entuzjasty"- Kaliego. Można się więc ostro przejechać...Pozatym gust czytelnika nie musi się pokrywąc z danym autorem danej recenzji- dlatego naprawdę warto poznać opinię innych redaktorów. Dajmy na to- recka Fable 2- Mazzi przyznaje 8+. Dżujo i Senti w "trzygroszówce" odpowiednio 8 i 8+....czytelnik nie ma wątpliwości jaki poziom reprezentuje najnowsze dziecko Petera M. A Resistance 2? Tylko jedna opinia i do tego tak wysoka ocena...powoduje to pewien sceptycyzm. Kolejny przykład: recenzja Tomb Raidera: Underworld. Autorem jest Koso, fan Tomb Raidera właśnie. Też tylko jedna ocena. I to wysoka bo 8+. Strasznie przydałaby się tu ( i w podobnych przypadkach) opinie przynajmniej 2 innych zgredów- i byłoby wporzo, gdyby jeden z nich nie był zadeklarowanym fanem serii a ocenił ją "jak zwykłą" grę Cytuj
Marchi 19 Opublikowano 26 grudnia 2008 Autor Opublikowano 26 grudnia 2008 Heh, mam takie wspomnienie, kiedy swego czasu prócz PE kupowałem jeszcze N+. Tam zawsze była wtedy tylko jedna ocena (znaczy nie wiem jak teraz, bo ne czytam od lat...) wystawili Suikodenowi 2 6+. Gdybym zawierzył to minęła by mnie gra życia. Nareszcie Kali w PE potraktował to dzieło jak należy Cytuj
Paliodor 1 767 Opublikowano 26 grudnia 2008 Opublikowano 26 grudnia 2008 Pomysł nie jest zły i chętnie go poprę. Choć sam ostatnią rzeczą jaką bym zrobił to wybieranie gier do zakupu na podstawie ocen w PSX i innych gazetach... Cytuj
django 549 Opublikowano 26 grudnia 2008 Opublikowano 26 grudnia 2008 Sam autor tematu stwierdzil, ze redakcja pewnie dostaje jedna kopie gry przed samą 'koncówką', więc jak ktokolwiek inny mialby napisac '3 grosze'? Chyba, ze zgodzicie sie, aby takie recenzje przekladac na nastepny miesiac. Cytuj
Marchi 19 Opublikowano 26 grudnia 2008 Autor Opublikowano 26 grudnia 2008 Ehh..przecież napisałem, że w takim wypadku dodatkowe oceny można zamieszczać online lub w tabelce/mini dziale w następnym numerze. O to się głównie rozchodzi. Cytuj
Scorp1on 8 Opublikowano 27 grudnia 2008 Opublikowano 27 grudnia 2008 Nigdy nie powinna oceniac gry tylko 1 osoba - zazwyczaj jest tak ze fan gatunku/serii np. GTA da wysoka ocene bo ta gre lubi, brakuje chlodnego oka niefana tej gry. Cytuj
Emet 1 089 Opublikowano 27 grudnia 2008 Opublikowano 27 grudnia 2008 Jestem za. W zasaddzie ja wiem co chc kupic heh ale czasem ocena w PE moze mnie utwierdzic lub nieco oslabic w przekonaniu. Mysle, ze taka tabelka bylaby dobrym pomyslem. Jesli w ciagu miesiaca-2 od recenzzji ktos jeszcze pogra w gre naa tyle dlugo aby moc wystawic ocene powinien to zrobic. Przeciez nie wszyscy kupuje gry w dniu premiery... a przynajmniej ja Wyjatkiem sa gry, ktorych jestem pewien nawet bez recenzji Cytuj
Paliodor 1 767 Opublikowano 27 grudnia 2008 Opublikowano 27 grudnia 2008 Nigdy nie powinna oceniac gry tylko 1 osoba - zazwyczaj jest tak ze fan gatunku/serii np. GTA da wysoka ocene bo ta gre lubi, brakuje chlodnego oka niefana tej gry. Cóż było tak w przypadku GTA 4, Halo 3, Far Cry 2 i wielu innych gier które u mnie i wielu innych graczy w życiu nie dostałyby 9/10 jako ocenę końcową, co najwyżej 8. Oceny pozostałych redaktorów byłyby mile widziane gdyż jak napisał Signap mielibyśmy pogląd niefana serii/gry na jej temat. Cytuj
Mr_Sciera 7 Opublikowano 27 grudnia 2008 Opublikowano 27 grudnia 2008 (edytowane) Przemyslimy ten problem. Moglaby to byc stala "rubryka-tabela" w Hyde Parku z ocenami lub prosciej - oceny ostatnio ogranych pozycji w malej rubryczce przy KAZDYM Hyde Parku (cos ala ostatni HP Kosa). Ta pierwsza opcja pochlonelaby za duzo miejsca, wiec chyba odpada (niektorzy zgredzi graja w dana gre dopiero po 2 miesiacach, wiec wrzucanie tabeli z ocenami gier z 2 ostatnich miesiecy to juz przesada). sciera Edytowane 27 grudnia 2008 przez Mr_Sciera Cytuj
Marchi 19 Opublikowano 27 grudnia 2008 Autor Opublikowano 27 grudnia 2008 (edytowane) Panie Naczelny, a nie łatwiej byłoby stworzyć odpowiedni dział tutaj na forum. Mogliby pisać w nim tylko zgredzi. Który chciałby wstawić tylko cyferkę, wstawiałby, który chciałby o danej grze skrobnąć parę słów również by mógł. Nie wiem czy innych czytelników satysfakcjonowałoby to rozwiązanie. Nie wiem też czy wszyscy zgredzi odwiedzają forum Edytowane 27 grudnia 2008 przez Marchi Cytuj
snajper 0 Opublikowano 28 grudnia 2008 Opublikowano 28 grudnia 2008 Coś w tym jest (jakby nie patrzeć). W końcu, kto stoi w miejscu ten się cofa... Cytuj
Cris 120 Opublikowano 2 stycznia 2009 Opublikowano 2 stycznia 2009 I dodać czy gra Y na ps3 ma trofea czy nie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi