Lain 107 Opublikowano 29 grudnia 2008 Opublikowano 29 grudnia 2008 1 punkt: przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 6-10 km/godz.;niestosowanie się do pozostałych, nie wyszczególnionych powyżej znaków i sygnałów drogowych, na przykład nieprzestrzegania zakazu używania sygnału dźwiękowego;naruszenie zakazu zatrzymywania lub postoju;kierowanie pojazdem, który nie jest dopuszczony do ruchu. 2 punkty: przekroczenie prędkości o 11-20 km/godz.;jazda z prędkością utrudniającą ruch innym kierującym;niewłączenie świateł podczas jazdy we mgle i w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza;niewłączenie świateł podczas jazdy w dzień od 1 października do ostatniego dnia lutego;niestosowanie się podczas jazdy do obowiązku używania wymaganych przepisami świateł w tunelu;niewłączenie świateł przez motocyklistę;nadużywanie świateł przeciwmgłowych (przednich lub tylnych);omijanie pojazdu z niewłaściwej strony;naruszenie zakazu cofania w tunelu, na moście, na wiadukcie;niezastosowanie się do znaków zakazu wjazdu dla pojazdów o konkretnych wymiarach lub wadze. 3 punkty: wyprzedzanie z niewłaściwej strony;pozostawienie pojazdu na drodze bez wymaganego przepisami oświetlenia;naruszenie zakazu cofania na drodze ekspresowej lub autostradzie;umieszczanie w lub na samochodzie urządzeń stanowiących wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających niebieskie lub czerwone sygnały świetlne (tzw. koguty) albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie;wyposażenie pojazdu w antyradar albo przewożenie go w stanie gotowym do natychmiastowego użycia;lekceważenie znaków "zakaz wjazdu" dla poszczególnych typów pojazdów, np. motocykle, ciągniki, samochody ciężarowe. 4 punkty: nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu podczas cofania;niezastosowanie się do znaku "pierwszeństwa dla nadjeżdżających z przeciwka";przekroczenie dozwolonej prędkości o 21-30 km/godz.;niestosowanie się do obowiązku używania wymaganych przepisami świateł podczas jazdy od zmierzchu do świtu. 5 punktów: niezastosowanie się do znaków "zakaz ruchu w obu kierunkach", "zakaz skrętu w lewo", "zakaz skrętu w prawo", "nakaz jazdy", "strzałka kierunkowa" oraz przejechanie podwójnej linii ciągłej;nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu w trakcie cofania;nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu podczas zmiany pasa ruchu;nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu (w razie przecinania się kierunków jazdy) w miejscach, które nie są skrzyżowaniami, np. na placu;nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu podczas włączania się do ruchu;nieułatwienie przejazdu pojazdom uprzywilejowanym, np. karetkom na sygnale;naruszenie zakazu zawracania;spowodowanie niebezpiecznej sytuacji wynikającej z nieupewnienia się, czy można bezpiecznie wyprzedzać;naruszenie zakazu wyprzedzania przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;naruszenie zakazu wyprzedzania na zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi;naruszenie zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniach;naruszenie zakazu wyprzedzania na przejazdach kolejowych i bezpośrednio przed nimi;naruszenie zakazu wyprzedzania na przejazdach tramwajowych i bezpośrednio przed nimi;nieprzestrzeganie znaków "zakazu wyprzedzania". 6 punktów: spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego (chodzi o tzw. kolizje drogowe);niezastosowanie się do sygnałów świetlnych, np. przejazd na czerwonym świetle;niezastosowanie się do sygnałów i poleceń podawanych przez osoby uprawnione do kierowania ruchem drogowym lub jego kontroli (m.in. policjantów, strażników granicznych, żołnierzy, kolejarzy i drogowców. Trzy ostatnie kategorie tylko w szczególnych wypadkach);niestosowanie się do znaku "zakaz wjazdu";nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu;nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu pojazdom szynowym lub rowerzystom;przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 31-40 km/godz. 7-8 punktów: wyprzedzanie na przejazdach rowerowych i bezpośrednio przed nimi;nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na przejściu;nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu przez jezdnię przez kierowcę skręcającego w drogę poprzeczną;niezatrzymanie pojazdu przed przechodzącą przez jezdnię osobą niepełnosprawną albo niewidomą;niezatrzymanie pojazdu mimo otrzymania takiego sygnału od osoby uprawnionej do kontroli ruchu drogowego;przekroczenie prędkości o 41-50 km/godz. 9 punktów: wyprzedzanie na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim. 10 punktów: powodowanie zagrożenia życia ludzi i ich mienia lub spowodowanie uszkodzenia ciała innych uczestników ruchu lub mienia (chodzi o wypadek dwóch i więcej pojazdów);nieudzielenie pomocy ofiarom wypadku;omijanie pojazdu, który jechał w tym samym kierunku i zatrzymał się, by przepuścić pieszych;kierowanie pojazdem po spożyciu alkoholu (powyżej 0,2 promila) lub środka podobnie działającego;przekroczenie dozwolonej prędkości o ponad 50 km/godz. Więcej: http://www.naukajazdy.pl/kodeks_ruchu_drog...nkty_karne.html ******* TARYFIKATOR MANDATÓW: http://www.naukajazdy.pl/kodeks_ruchu_drogowego/mandaty.html 1 Cytuj
Hubi. 39 Opublikowano 29 grudnia 2008 Opublikowano 29 grudnia 2008 ale o co chodzi? Bo jeśli o pisanie, za co wlepili nam punkty to chyba mozna tu http://www.psxextreme.info/Dzie-dobry-praw...sze-t72473.html Cytuj
Lain 107 Opublikowano 29 grudnia 2008 Autor Opublikowano 29 grudnia 2008 O ten tramwaj co nie chodzi :< Nie, będziemy tu pisać! xD Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 29 grudnia 2008 Opublikowano 29 grudnia 2008 Mam 0 pkt, psa, kota, ponad stu znajomych na naszej klasie, konto na allegro, białe buty oraz mini choinkę. Cytuj
mlokon 8 Opublikowano 30 grudnia 2008 Opublikowano 30 grudnia 2008 od listopada mam o 4 punkciki mniej, zostało jeszcze 8 żaden mandat nie zapłacony, a jakby co to nigdy nie ma nikogo w domu X_x chyba z 8 baniek musze ch.ujom dać za to że dałem się cupnąć ale to i tak sukces bo nigdy nie dostałem tyle ile powininem. Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 30 grudnia 2008 Opublikowano 30 grudnia 2008 6 punktow. Wszystkie za predkosc. Tip: jesli dostaniecie zdjecie z fotoradaru ustawionego przez straz miejska to popronowalbym zaplacic mandat bo oni nie oddaja ich tak jak policja do urzedu skarbowego tylko od razu ida do sadu. Grzywna + koszty sadowe to nic smiesznego. Cytuj
Gość Oran Opublikowano 30 grudnia 2008 Opublikowano 30 grudnia 2008 Tak co by uściślić - koszty sądowe wyniosły mojego brata 90 zł, a i tak nie zapłacił do teraz - bezrobotny, co nie Żadnego komórczaka jeszcze nie było a minęło 1.5 roku, hyhy. A ja mam 0 punktów, i fajnie mi z tym. Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 30 grudnia 2008 Opublikowano 30 grudnia 2008 Koszty sadowe moga byc rozne, o wysokosci decyduje sad. Cytuj
Gość Oran Opublikowano 31 grudnia 2008 Opublikowano 31 grudnia 2008 No jasne, ale nie są to olbrzymie sumy, bo wiesz, jak napisałeś zabrzmiało jakby trza było ciężką kabone wyłożyć, ale co racja to racja - z nimi jest gorzej. Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 1 stycznia 2009 Opublikowano 1 stycznia 2009 Bardziej mialem na mysli to, ze mamy wtedy wyrok czyli bonus w papierach no i wiecej do zaplacenia. Cytuj
sir_ryszard 80 Opublikowano 10 stycznia 2009 Opublikowano 10 stycznia 2009 6 punktów karnych i 300 zicos mandatu za przejazd na pomarańczowym świetle (i takie też było, a nie jak mi próbował wcisnąć że czerwone, miałem możliwość zatrzymania się, tego nie zrobiłem i dlatego się dowalili) "W dniu 8.01.09 w Bydgoszczy na ul. Wyszyńskiego prowadząc pojazd marki Mercedes nie dostosował się do (tutaj nie mogę się rozczytać, ale chyba chodzi o znak) znaku S1 tj. art. 91 par.1 KW (kodeks wykroczeń?) numer rejestracyjny bla bla bla" Halleluja, faking sziet! Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 10 stycznia 2009 Opublikowano 10 stycznia 2009 Chwalisz się, że masz mercedesa? Cytuj
Desser 35 Opublikowano 10 stycznia 2009 Opublikowano 10 stycznia 2009 Pewno 35letniego Puchatka z niemieckiego szrotu ;] Osobiscie mam na koncie 0 punktow, raz bylem bardzo blisko dostania (wyprzedzalem na skrzyzowaniu z za duza predkoscia... na Gierkowce (dwupasmowka), na szczescie policja mnie nie zauwazyla, bo wyprzedzalem tira ), a raz mi sie upieklo, bo jadac 95 zamiast 70 na DTŚce na wiadukcie zauwazylem miskow... ktorzy nie suszyli, tylko akurat sikali za radiowozem Cytuj
Gość Oran Opublikowano 10 stycznia 2009 Opublikowano 10 stycznia 2009 (edytowane) Pewno 35letniego Puchatka z niemieckiego szrotu ;] Hubi wkleił fotke którą sam Rychu wrzucił - TO jest ten Mercedes e: prawdę mówiąc to wcale taki zły nie jest, ale nadaje się tylko dla pań na zakupy i do wożenia dzieci do przedszkola. Smutna prawda Edytowane 10 stycznia 2009 przez Oran Cytuj
sir_ryszard 80 Opublikowano 11 stycznia 2009 Opublikowano 11 stycznia 2009 A do jeżdżenia do szkoły nadaje się? Cytuj
mlokon 8 Opublikowano 11 stycznia 2009 Opublikowano 11 stycznia 2009 A140 pewnie, hehe. Mój dziadek ma taki, strasznie mułowate i paliwożerne auto jak na taki silnik, jednym słowem do du.py. Cytuj
sir_ryszard 80 Opublikowano 12 stycznia 2009 Opublikowano 12 stycznia 2009 (edytowane) A160 a nie A140. Nie będę komentował, jestem do tego zdolny, ale nie chcę Ci zrobić przykrości Mlokon, więc wyjaśnię: samochód nie jest do du.py (tym się nie podetrzesz), tylko służy do wożenia owej du.py. Edytowane 12 stycznia 2009 przez sir_ryszard Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 12 stycznia 2009 Opublikowano 12 stycznia 2009 E no, jeden szesc to juz gruba sprawa. Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 13 stycznia 2009 Opublikowano 13 stycznia 2009 Często siadasz na dźwigni zmiany biegów? Cytuj
mlokon 8 Opublikowano 14 stycznia 2009 Opublikowano 14 stycznia 2009 A160 a nie A140. Nie będę komentował, jestem do tego zdolny, ale nie chcę Ci zrobić przykrości Mlokon, więc wyjaśnię: samochód nie jest do du.py (tym się nie podetrzesz), tylko służy do wożenia owej du.py. aha Cytuj
Blok 6 Opublikowano 14 stycznia 2009 Opublikowano 14 stycznia 2009 Często siadasz na dźwigni zmiany biegów? w 1.6 to pewnie ma łopatki przy kierownicy. Cytuj
ojejcu 86 Opublikowano 14 stycznia 2009 Opublikowano 14 stycznia 2009 A160, panowie, A160!!!1111 PRZECINA POWIETRZE NICZYM PERSZINK. miesiąc przed grudniem! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi