Skocz do zawartości

Zegary

_Kamaz_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bulova fajna, ale ma dla mnie wadę- wystaje mocno szybka.

Zeppelin ma ładne zegarki, ale ten sam problem co wyżej. Zaokrąglone i mocno wystające szkiełko. Do tego mineralne, ale w tej cenie ciężko o szafir. I to jedyne zegarki które wyglądają lepiej na zdjęciu w necie niż na żywo. Najczęściej zegarki lepiej wyglądają na żywo. Miałem zeppelin 7680-1 i się pozbyłem. 

Na 40 sobie sprawie klasycznego Longinesa na pasku i na tym zakończę zegarkowa karierę. Na Omegę za 28k się nie rzucę. 

Edytowane przez iluck85
Opublikowano
8 hours ago, iluck85 said:

Bulova fajna, ale ma dla mnie wadę- wystaje mocno szybka.

Zeppelin ma ładne zegarki, ale ten sam problem co wyżej. Zaokrąglone i mocno wystające szkiełko. Do tego mineralne, ale w tej cenie ciężko o szafir. I to jedyne zegarki które wyglądają lepiej na zdjęciu w necie niż na żywo. Najczęściej zegarki lepiej wyglądają na żywo. Miałem zeppelin 7680-1 i się pozbyłem. 

Na 40 sobie sprawie klasycznego Longinesa na pasku i na tym zakończę zegarkowa karierę. Na Omegę za 28k się nie rzucę. 

Szczerze to też nie rozumiem patentu z ta wystajaca szybka. Może chodziło o to żeby pokazać, że szkło jest grube i nie pęknie, bo przecież historia jest taka, że Scottowi na Księżycu w Omedze pękło szkło i dlatego założył Bulovę. Swoja droga moim zdaniem ta historia to bullshit, a Scott po prostu wział za to kasę od Bulovy (miał ze soba jeszcze inne fanty jak pocztówki i zarobił na tym sporo kasy na sprzedaży rzeczy które były na Księżycu :) )

Opublikowano

Niby sponsor w postaci Omegi nie dał rady, a bulova przetrwała. 
No motyw jest taki ze szkło wystaje ponad kopertę. Kłuje w oczy mnie trochę. Jedyna rzecz w tym zegarku która mi nie pasuje.

I lepiej wyglada na tym pasku z rzepem niż bransoleta. Ale to moje zdanie :)  
Oryginal

I ta limitowana edycja tez ładna- kolorystycznie.

B4925069-6B30-406B-9AE1-9440A833C0AE.jpeg

57F946E0-D1EE-46A2-9AF0-FA9E8ECA25B8.webp

Opublikowano

Pasek paskowi nierówny jeśli chodzi o skórę. Niektóre zegarki jak mój orient mają fajny mięciutki pasek co idealnie dopasowuje się do kształtu nadgarstka, a inne jak tissot mają takiego sztywnego skurwiela co ni uja nie układa się do nadgarstka nawet po 2 latach.

Opublikowano

Nie jestem za bardzo fanem skórzanych pasków czy rzepów. Bransoleta w tej Bulovie wyglada imo super, jest szczotkowana, a nie błyszczaca co daje ładny efekt.

Ta limitowana ze złotymi motywami tak średnio mi się podoba, ale bardzo chcę zobaczyć wersję 42mm (moja i oryginał to 45) i jak wyglada na ręce.

Opublikowano

uzywacie rotomatow? mozecie cos polecic?

ja mam tylko dwa automaty i nosze je na zmiane, no, ale za kazdym razem musze je nastawiac.

moja kolekcja to trzy sikory. chcialem dobic do 6, ale teraz odkladam na omege speedmastera lub heuer monaco.

Zrzut ekranu 2022-12-14 o 11.36.25.png

Zrzut ekranu 2022-12-14 o 11.36.49.png

Zrzut ekranu 2022-12-14 o 11.37.05.png

Opublikowano (edytowane)

Seiko ma fajne i drogie GS- Grand Seiko. 
Tez oglądałem tego niebieskiego Longinesa, bo nie jest drogi.

Do automata warto kupić rotomat, szkoda mechanizmu. Lepiej jak sobie chodzi codziennie niż jak stoi i co jakiś czas uruchamiasz. 
Dobrze jakby miał regulacje obrotów, polecają taki między 500-850.Zobacz Kraff np.

Co do pasków, to bransoleta ok, ale wymaga przyzwyczajenia- tego luzu. 
Skorzany pasek mi najmniej pasi. Wada podobna co przy rzepie-kwestie higieniczne. Skórzany nie lubi wody, rzep jeszcze idzie przeprać. Klasyczna guma, to można szczoteczka przejechać. 

Edytowane przez iluck85
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dopiero wchodzę w temat zegarków i ostatnio zastanawiałem się co wybrać do codziennego noszenia , pojechałem do sklepu poprzeglądać zegarki różnych marek i mimo że zawsze jakoś ciągneło mnie do marki Breitling to największe wrażenie w stosunku do ceny zrobił na mnie ten niepozorny drań , jednak klasyczne Omegi pasują do wszystkiego.

image0.jpeg

• Lubię! 4
Opublikowano

Sam myślałem by kupić jakiś zwykły zegarek do 200e. ale po zastanowieniu się wolałem kupić coś lepszego co będzie trzymać już cene bo strach wszystko trzymać obecnie w gotówce przy inflacji. No i nie taki bogacz bo jestem typową klasą średnią w Holandii typowy szary Helmund von Gutten.

Opublikowano
Godzinę temu, iluck85 napisał:

Ile na nasze w Holandii? 
Tak, to inwestycja, bo on tylko cenowo rośnie. 

Wyszło mi za niego 1800e z papierami . Wydaje mi się że dość dobra okazja bo przeglądając internet widzę że nie idzie w NL dostać go poniżej 2100e

Opublikowano

Tak , niestety kwarc ale zakładam że ceny automatów są sporo droższe . Po za tym korzystał ktoś może szukając zegarków a aukcji na catawiki? Widzę tam sporo fajnych okazji do wylicytowanie czegoś taniej ale zastanawia mnie jak to jest że strona daje gwarancje autentyczności zegarków a sporo idzie z dziwnych krajów jak Turcja czy Japonia , bez papierów i boxów.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jako ze Rolex moze pocalowac mnie w dupe bo nie chca mi sprzedac Daytony czy Submarinera bo im moje pieniadze smierdza mysle nad alternatywami tylko z Tudorem mam problem bo koncowo to tak jak bym dal pieniadze Rolexowi -_-

Screenshot_20230310_175542_Chrono24.jpg

Screenshot_20230310_175812_Opera.jpg

Opublikowano

Ogolnie na chec zakupu kolejnego zegarka skladaja sie 2 rzeczy nadchodzace duze urodziny i inflacja przez ktora zal gotowke trzymac. Swiadomie wolal bym zegarek ktory w razie w mozna obrocic w gotowke bez strachu ze na nim strace ale jak pisalem zwykly szary czlowiek nie jest godzien kupic czegos co nie traci z automatu 10 do 20% wartosci po wyjsciu od AD -_-