miecho 0 Opublikowano 24 stycznia 2009 Opublikowano 24 stycznia 2009 Witam po długiej przerwie, szukam książki podobnej do Zjadaczy umarłych lub Beowulf. Napisanej ze starych rękopisów, ocierające się o prawdę...Jeśli coś takiego znacie, to proszę 1 Cytuj
grzes_l 9 Opublikowano 8 lutego 2009 Opublikowano 8 lutego 2009 Jak lubisz rzeczy, niedalekie od historii to genialnym autorem jest Mika Waltari. Mysle ze jego najlepszym dzielem jest "Egipcjanin Sinuhe". Mika Waltari umieszcza swoje powiesci w czasach historycznych co wiecej jego postacie sa aktywne akurat w mgle historii (czyli gdy jest wiele wersji i interpretacji jakichs wydarzen) wiec nawet nie da sie zarzucic jego powiesciom ze pisza o bohaterach fikcyjnych, badz ze jego wizja historii jest falszywa. Cytuj
Kmiot 13 664 Opublikowano 20 lutego 2009 Opublikowano 20 lutego 2009 Jakiś tytuł dla kobiety mi potrzeba. Zapodawać. Cytuj
wendiego 11 Opublikowano 21 lutego 2009 Opublikowano 21 lutego 2009 Znacie coś, co nawiązuję do Nordyckiej mitologi? Najlepiej jakby rzeczywiście wydarzenie miały miejsce w Midgardzie i bynajmniej nie chodzi mi tu o Kłamce Ćwieka Cytuj
Wolny 29 Opublikowano 22 lutego 2009 Opublikowano 22 lutego 2009 Siemka,nie znacie może współczesnej powieści w której jakaś postać uosabia typowe ideały rycerskie(przykład Aragorn z Władcy Pierścieni).Z góry dzięki Cytuj
Pan Pieczarka 167 Opublikowano 12 czerwca 2009 Opublikowano 12 czerwca 2009 Jak ktoś zna jakieś tytuły książek traktujących o mitologii nordyckiej, to bardzo proszę o ich podanie. Cytuj
White 23 Opublikowano 12 czerwca 2009 Opublikowano 12 czerwca 2009 Poczytałbym coś w stylu Solaris. Czyli klimatyczne science-fiction/ fantastyka z zacięciem filozoficzno-psychologicznym. Cytuj
Dante 433 Opublikowano 13 czerwca 2009 Opublikowano 13 czerwca 2009 Może Transmigracja Timothy’ego Archera Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 30 lipca 2009 Opublikowano 30 lipca 2009 hej poszukuje ksiazek, ciekawych, o jakims bohaterze, ktory byl MALARZEM - wszytsko z tym zwiazane, niekoniecznie biografie - chyba ,ze bardzo ciekawe, raczej wlasna historia, cos co doda natchnienia mi moze znacie cos takiego? Cytuj
Gość Haibane Opublikowano 30 lipca 2009 Opublikowano 30 lipca 2009 Hmm, na myśl od razu przyszła mi "Ręka mistrza" od Stephena Kinga. Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 30 lipca 2009 Opublikowano 30 lipca 2009 (edytowane) mialem to w reku, ale a)zazwyczaj ksiazki Kinga mnie nudza b)troche za dlugie i nie w tym klimacie (tak mysle) szukam ale dzieki za odp. Edytowane 30 lipca 2009 przez banny Cytuj
Kmiot 13 664 Opublikowano 30 lipca 2009 Opublikowano 30 lipca 2009 Misty z "Dziennika" Palahniuka była niespełnioną malarką. Z tym, że fakt ten nie jest tam najistotniejszy i nie na nim opiera się cała konstrukcja. Ale warto odnotować. Cytuj
Blok 6 Opublikowano 30 lipca 2009 Opublikowano 30 lipca 2009 Henry Miller był także malarzem, jednak w narazie jedynej książce jaką czytałem, czyli w "Zwrotniku Raka", za wiele o malowaniu nie było. Są piękne analizy obrazów bodaj Matisse'a, więc jeśli cię to kręci to uderzaj. Cytuj
lena163 5 Opublikowano 31 lipca 2009 Opublikowano 31 lipca 2009 Hmmm a zna ktoś jakąś ciekawą książke w której główny bohater jest postacią raczej negatywną i do tego z skomplikowaną osobowością? Bo po ostatnich książkach gdzie wszyscy są dobrzy i fajni szukam czegoś innego Cytuj
Dark Serge 80 Opublikowano 31 lipca 2009 Opublikowano 31 lipca 2009 knigi o Jakubie wędrowyczu XD Cytuj
Blok 6 Opublikowano 31 lipca 2009 Opublikowano 31 lipca 2009 Hmmm a zna ktoś jakąś ciekawą książke w której główny bohater jest postacią raczej negatywną i do tego z skomplikowaną osobowością? Bo po ostatnich książkach gdzie wszyscy są dobrzy i fajni szukam czegoś innego Chociażby ten "Zwrotnik Raka" Henry'ego Millera trochę pasuje, ale, żeby kobieta mogła to przeczytać to musi mieć dystans do ogólnie pojętego szowinizmu. Z innej paki, to może być na przykład "Bracia Karamazow" Dostojewskiego. Cytuj
Gość Opublikowano 14 sierpnia 2009 Opublikowano 14 sierpnia 2009 Szukam czegoś podobnego do Zmierzchu. Pomożecie ? Cytuj
Gość Opublikowano 15 sierpnia 2009 Opublikowano 15 sierpnia 2009 Harlequin, ale moze byc zbyt skomlikowany fabularnia i wyszukany jezykowo... Wogole ktos czyta takie scierwa jak Twilight? Moj wykladowca kultury amerykanskiej raz na cwiczeniach wysmial to scierwo wyrywajac jakiejs lasce z rak po odczytaniu kilku fragmentow. Cytuj
Kmiot 13 664 Opublikowano 15 sierpnia 2009 Opublikowano 15 sierpnia 2009 Moje siostrzenice to czytają. Odczep się od nastolatków. Cytuj
Gość Opublikowano 15 sierpnia 2009 Opublikowano 15 sierpnia 2009 Psyko proszę Cię. W takim razie co polecicie z książek na prezent dla kobiety ? Na poważnie pytam, więc bez jaj. Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 15 sierpnia 2009 Opublikowano 15 sierpnia 2009 cos od WIELKIEGO Paulo Coelho 100% satysfakcji Cytuj
michal 558 Opublikowano 16 sierpnia 2009 Opublikowano 16 sierpnia 2009 Psyko proszę Cię. W takim razie co polecicie z książek na prezent dla kobiety ? Na poważnie pytam, więc bez jaj. Miłość w czasach zarazy Marqueza . Cytuj
Guts 7 Opublikowano 25 sierpnia 2009 Opublikowano 25 sierpnia 2009 Psyko proszę Cię. W takim razie co polecicie z książek na prezent dla kobiety ? Na poważnie pytam, więc bez jaj. Jeśli siedzą w tematach wampirzych, to kup Wywiad z wampirem A Rice. Jeśli nie, to wywal ok. 50 zł i kup "Madame" A. Libery. Dla kobiety jak znalazł. A co do Twilight, to na Zeusa - ta książka to ścierwo jakich mało. Wszystko w niej kuleje, od stylu autorki (nie wiem do czego to przyrównać. Najgorsze możliwe czytadło dla kobiet za 2 zł ? ) po konstrukcję bohaterów, wątki itd. Nie wiem, jak to ścierwo stało się bestsellerem. Z drugiej strony nie dziwota, że młodym emo panienkom w wieku 12 lat ta książka może się podobać , ale co powiedzieć o babkach po 30, które uważają tą książkę za wybitną ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi