Skocz do zawartości

Szukam książki podobnej do...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam książki opartej o motyw ZOMBIE, ktoś może coś polecić?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Szukam książek które dzieją się współcześnie ale bohaterami są historycy/poszukiwacze "skarbów" i w książce jest dużo historii, coś jak Historyk Kostovy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hmm... takich książek jest dużo, ale na polecenie zasługuje właściwie tylko Welin i Atrament (pod wspólnym tytułem Księga wszystkich godzin) Hala Duncana. Przy czym - jak wszystkie książki z serii Uczta Wyobraźni - jest to książka dla wymagającego, ale również cierpliwego odbiorcy. Przeczytaj koniecznie kilka recenzji, jeśli Cię zachęcą, to ja również polecam.

A jeśli szukasz czegoś mniej wymagającego, bardziej na poziomie gimnazjum/liceum, to Siewca Wiatru Kossakowskiej, może Kłamca Ćwieka (ale to dno kompletne).

Opublikowano (edytowane)

Lodowa trylogia Władimira Sorokina? Bro, Lód, 23000? Niestety jest podobna, a czy klimat zbliżony? Nie wiem, Sorokina nie czytałem. Podpowiadam jedynie.

Edytowane przez whitesand
Opublikowano

Właśnie czytam, że są trochę podobne założenia... Mi raczej chodzi o książkę, która nawiązywałaby do powieści XIX wiecznych i jej akcja działaby się w Rosji.

Opublikowano

Ale co, w sensie współczesnego pisarza nawiązującego do XIX wiecznej Rosji? Z nutką fantastyki?

Bo wiesz - najbardziej do klimatu XIX wiecznej Rosji nawiązują, jakby nie patrzeć, XIX wieczni rosyjscy pisarze ;]

Opublikowano
  W dniu 30.08.2011 o 21:00, Kmiot napisał(a):

Ale co, w sensie współczesnego pisarza nawiązującego do XIX wiecznej Rosji? Z nutką fantastyki?

Bo wiesz - najbardziej do klimatu XIX wiecznej Rosji nawiązują, jakby nie patrzeć, XIX wieczni rosyjscy pisarze ;]

Może być w to wpleciona jakaś dawka sf albo fantasy, ale nie z przesadą ;) Interesują mnie też powieści, których akcja pokazuje znane wydarzenia historyczne w innym świetle albo dotyczy jakichś mniej znanych faktów.

Opublikowano
  W dniu 5.09.2011 o 15:43, koval napisał(a):

Tysiąc razy wałkowane, przejrzyj forum to się dowiesz.

O co ktoś pyta - zawsze odpisujesz w ten sposób. Kur.wa jakoś inni potrafią odpowiedzieć, pomóc a Ty tylko "wałkowane 1000 razy". Nie każdy jest molem książkowym, nie każdy zna te forum, nie każdy w końcu zalogował się kilka lat temu. Nie każdy jest z Jugowa!

Opublikowano
  W dniu 5.09.2011 o 15:12, arek_51 napisał(a):

Co polecacie od Stephen'a King'a??

temat tuż pod tym

Cytat
Najlepsze ksiązki Stephena Kinga

no kur.wa Wiolku, może stwórzmy z całego tego forum jeden wielki temat żeby oszczędzić leniom szukania właściwego tematu.

Opublikowano
  W dniu 6.09.2011 o 13:50, tk___tk napisał(a):

a ja bym sobie odpuścił i zabrał się za dobrą literaturę

Przecież od czegoś trzeba zacząć, King to i tak ambitna literatura (w sensie znam i czytam pośledniejszą).

Opublikowano
  W dniu 6.09.2011 o 16:12, Wiolku napisał(a):
  W dniu 5.09.2011 o 15:43, koval napisał(a):

Tysiąc razy wałkowane, przejrzyj forum to się dowiesz.

O co ktoś pyta - zawsze odpisujesz w ten sposób. Kur.wa jakoś inni potrafią odpowiedzieć, pomóc a Ty tylko "wałkowane 1000 razy". Nie każdy jest molem książkowym, nie każdy zna te forum, nie każdy w końcu zalogował się kilka lat temu. Nie każdy jest z Jugowa!

W sumie masz rację. Tylko że sam pisałem to już za dwa razy, inni także. Wystarczy przejrzeć w tył raptem za 3-4 strony tego tematu aby uzyskać odpowiedź. Co jakiś czas ktoś zadaje to pytanie, my odpisujemy i tak w kółko Macieju. Trochę szperania po tym małym subforum nikomu nie zaszkodzi.

Opublikowano
  W dniu 30.08.2011 o 13:37, Kalel napisał(a):

Szukam czegoś podobnego do "Amerykańskich bogów" Gaimana. Gdzie świat mitologicznych bóstw przenika do naszego.

Szczerze, to nie czytałem "Amerykańskich bogów", nie mam pojęcia co to za książka, ale jeżeli chodzi o drugie zdanie, to od razu na myśl przychodzi mi seria M. Chadbourna pt. "'The Age of Misrule'". Naprawdę fajna i wciągająca trylogia fantasy w klimatach apokaliptycznych. Może nie jest to jakieś szczególnie ambitne dzieło, ale czyta się IMO świetnie. W sumie cała seria składa się z 9 części, które tworzą trzy powiązane ze sobą trylogie, jednak w Polsce ukazała się tylko jedna.

• 2 tygodnie później...