Banny 2 656 Opublikowano 22 września 2011 Opublikowano 22 września 2011 Szukam książek o tematyce przestępczej. Coś jak "Gomorra" Roberta Saviano. Chodzi mi o dokument, reportaż. Żadnej fikcji. moze Piękno i Piekło Saviano również ? tylko polecam czytnać w empiku czy coś, bo pamiętam ,że chcieli blisko 40 zł za 200stronnicową książeczke (aczkolwiek ładnie wydaną) chociaz tu masz za 35 z wysylka http://allegro.pl/piekno-i-pieklo-roberto-saviano-gomorra-wys-6-zl-i1782286141.html Cytuj
MichAelis 5 621 Opublikowano 2 grudnia 2011 Opublikowano 2 grudnia 2011 Po stiegu larsonie wyszło pełno książek ze szwedzkimi nazwiskami na okładkach, warto coś z tego przeczytać? Czy tylko żerują na śmiesznych literkach w nazwach? Cytuj
michal 558 Opublikowano 2 grudnia 2011 Opublikowano 2 grudnia 2011 Sprawdz coś tego pana http://jonesbo.pl/ . Z mniej skandynawskich klimatów kumpel z pracy polecał Camilleriego. Cytuj
Q-Jot 321 Opublikowano 14 stycznia 2012 Opublikowano 14 stycznia 2012 Szukam jakieś niezłej lektury w rock'n'rollowym klimacie. Czy biografia Keitha Richardsa też jest z jajem jak ta Osbourna? Cytuj
noxious33 71 Opublikowano 14 stycznia 2012 Opublikowano 14 stycznia 2012 (edytowane) Nie czytałem biografii Osbourna, ale na tej Keitha się trochę zawiodłem. Jeśli oczekujesz kontrowersyjnej lektury, ujawnienia jakichś grzeszków ludzi z szołbizu, to raczej nie zabieraj się za to, bo czytając tę książkę można odnieść wrażenie, że Richards miał mało rock'n'rollowe życie. Nawet opisy brania drugów są jakieś takie ułagodzone ("cały czas miałem kontrolę nad tym co i ile biorę, za(pipi)iście stymulowało moją twórczość, brałem świetnej jakości towar, a jak zacząłem tracić kontrolę to rzuciłem w 3 dni"). Polecam za to autobiografię Milesa Davisa, rewelacyjna książka. Edytowane 14 stycznia 2012 przez noxious33 2 Cytuj
Ölschmitz 1 543 Opublikowano 14 stycznia 2012 Opublikowano 14 stycznia 2012 potwierdzam. dostalem bio keitha na swieta i tez sie zawiodlem. biografia lemmy'ego jest jakies... no nie wiem, cos kolo 100 milionow razy lepsza. Cytuj
Q-Jot 321 Opublikowano 14 stycznia 2012 Opublikowano 14 stycznia 2012 A znacie jakieś książki, niekoniecznie biografie, które ociekają klimatem rock'n'rolla, wulgarnym językiem, seksem, może coś a'la serial Californication? (Bóg Nas Nienawidzi przerobiłem i jest słabe). Cytuj
Kmiot 13 836 Opublikowano 14 stycznia 2012 Opublikowano 14 stycznia 2012 Nie czytałem, ale Pulitzer + ekranizacja od HBO sugeruje, że może być ok. http://www.rebis.com.pl/rebis/public/books/book.html?co=print&id=K5171.002&shop=shop 1 Cytuj
wiki1993 539 Opublikowano 15 stycznia 2012 Opublikowano 15 stycznia 2012 Sprawdź biografię Nirvany ("Nirvana. Prawdziwa historia" autorstwa Everetta True), anegdoty i historie w niej zawarte dosłownie rozpier.dalają, opisy koncertów, po których zamiast sceny było pobojowisko, domówki z demolką całego domu itp. Naprawdę świetna Cytuj
matcz 10 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 A znacie jakieś książki, niekoniecznie biografie, które ociekają klimatem rock'n'rolla, wulgarnym językiem, seksem, może coś a'la serial Californication? (Bóg Nas Nienawidzi przerobiłem i jest słabe). Sprawdź biografię Keitha Richardsa (tytuł to po prostu "Życie"). Sam jeszcze nie czytałem, ale mój ojciec przeczytał i był zachwycony. Cytuj
Q-Jot 321 Opublikowano 26 marca 2012 Opublikowano 26 marca 2012 Szukam książek o wizjonerach, geniuszach, multimilionerach i biznesmenach, którzy zaznaczyli się jakoś na kartach historii. Coś jak biografia Jobsa, którą jestem zachwycony. Cytuj
szaden 228 Opublikowano 20 kwietnia 2012 Opublikowano 20 kwietnia 2012 Jakieś sf albo fantasy dla dziewczyny, która nigdy wcześniej nie miała styczności z takimi gatunkami literatury? Tylko nie Świat Dysku- opowiedziałem jej trochę o nim i stwierdziła, że jak dla niej to kicz( ). Cytuj
Shankor 1 650 Opublikowano 20 kwietnia 2012 Opublikowano 20 kwietnia 2012 Spróbuj czegoś od R.A. Salvatore. Jego się "łatwo" czyta. Osobiście polecam sagę o Dritzzcie. Cytuj
Andreal 2 123 Opublikowano 20 kwietnia 2012 Opublikowano 20 kwietnia 2012 Fantasy: Oczywiście Wiedźmin Sapkowskiego, bardzo wciągający cykl Kroniki Drugiego Kręgu Ewy Białołęckiej: Tkacz Iluzji, świetne opowiadanie wprowadzające w cykl, z lżejszych Jeźdźcy Smoków Anne McCaffrey (trylogia, następne póki co można pominąć), Cykl Legendy Etshar: Niedoczarowany Miecz, Jednym Zaklęciem, Wódz mimo woli (Lawrence Watt-Evans). Z sf: Obcy w obcym kraju; Statek, który śpiewał, Pieśń Kryształu. Cytuj
szaden 228 Opublikowano 20 kwietnia 2012 Opublikowano 20 kwietnia 2012 Oooo, Wiedźmin to dobry pomysł Powinien się jej spodobać i w sumie jest mało fantastyczny jak na książkę o takiej tematyce. Cytuj
django 549 Opublikowano 21 kwietnia 2012 Opublikowano 21 kwietnia 2012 Grigori w serialowni napisał, że jest wiele lepszych serii fantasy niż SoIaF. Dawać liste. Najlepiej posegregowane na high i low fantasy, wiadomka. Cytuj
Mq 73 Opublikowano 22 kwietnia 2012 Opublikowano 22 kwietnia 2012 Z lekkiego fantasy polecilbym Klamstwa Locke'a Lamory autorstwa Scotta Lyncha. Traktuje o szajce zlodziei, ktorzy odwalaja rozne skomplikowane przekrety w miescie targanym wewnetrznymi konfliktami. Dobrze sie czyta, a swiat jest interesujacy ale bez specjalnych udziwnien. Wprawdzie nie czytalem, ale Z Mgly Zrodzony (i reszta trylogii) Sandersona ma podobny zamysl i dobre opinie, a wspominam o nim poniewaz moze byc celniejszym wyborem bo bohaterem jest kobieta, co moze jej bardziej przypasowac. Salvatore'a bym nie polecal, chyba ze ktos ma 13 lat i niskie standardy. Cytuj
Shankor 1 650 Opublikowano 22 kwietnia 2012 Opublikowano 22 kwietnia 2012 Salvatore'a bym nie polecal, chyba ze ktos ma 13 lat i niskie standardy. :ph34r: ciii... Cytuj
szaden 228 Opublikowano 23 kwietnia 2012 Opublikowano 23 kwietnia 2012 Dobra Panowie, podpytałem się dokładniej i raczej zależy jej na jakimś dobrym s-f. Najlepiej takim, w którym są opisane różne, interesujące wynalazki i rozwiązania technologiczne( ma to jej niby jakoś pomóc na studiach ). Jakieś pomysły, ktokolwiek? Cytuj
Mq 73 Opublikowano 23 kwietnia 2012 Opublikowano 23 kwietnia 2012 Chryste. To niech poczyta sobie cos Lema albo Asimova. Cytuj
Andreal 2 123 Opublikowano 23 kwietnia 2012 Opublikowano 23 kwietnia 2012 Dobra Panowie, podpytałem się dokładniej i raczej zależy jej na jakimś dobrym s-f. Najlepiej takim, w którym są opisane różne, interesujące wynalazki i rozwiązania technologiczne( ma to jej niby jakoś pomóc na studiach ). Jakieś pomysły, ktokolwiek? Cykl Mars, Kim Stanley Robinson (Czerwony Mars, Zielony Mars, Błękitny Mars), dużo naprawdę ciekawych opisów procesu terraformowania Marsa, poza tym bardzo dobra powieść. Cytuj
szaden 228 Opublikowano 23 kwietnia 2012 Opublikowano 23 kwietnia 2012 Diunę już kiedyś jej proponowałem, ale nie podobała jej się. Co polecacie od Lema? Wstyd się przyznać, ale czytałem tylko " Śledztwo" i " Solaris". Cytuj
Andreal 2 123 Opublikowano 23 kwietnia 2012 Opublikowano 23 kwietnia 2012 "Eden" jest bardzo ciekawy. 1 Cytuj
szaden 228 Opublikowano 24 kwietnia 2012 Opublikowano 24 kwietnia 2012 "Eden" jest bardzo ciekawy. Wypożyczyłem wczoraj, dzięki za pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi