Skocz do zawartości

Szukam książki podobnej do...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki! Zapomniałem nawet o tym.

Widzę, że facet napisał mnóstwo tych książek, niestety w mojej bibliotece znalazłem tylko "punkty zwrotne", a to nie traktuje stricte o Adolfie.

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
  W dniu 1.11.2013 o 13:50, xbor napisał(a):

Szukam czegoś w kliamtach, odkryć geograficznych, jakaś wędróka długa, samotna lub nie, XVI-XIXw.

Bierz "W górach szaleństwa". Co prawda sci-fi, ale świetnie oddaje klimat dalekiej wyprawy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po jak dla mnie ciężkiej drodze szukam czegoś lekkiego i przyjemnego najlepiej zakrawającego o fantasy.

I co sądzicie o książkach Cassandry Clare. Warto po to sięgać ? Jak tak to zacząć od Darów czy Mechanicznych ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  W dniu 4.12.2013 o 23:10, alienator napisał(a):

Co przoduje aktualnie w gatunku postnuklearnego świata? Noszę się z zamiarem zakupienia dwóch książek metro2033/34, chyba że polecicie coś lepszego forumowi koledzy

Swan Song - Robert McCammon

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Co polecacie z powieści sciencie-fiction dla nieobytego z tematem? W sensie lubię te klimaty, ale chyba bardziej na ekranie. Wpadł mi do głowy P. K. Dick, ale obawiam się, że jego narkotyczna jazda mnie przerośnie i zniechęci. Które jego książki są najbardziej przystępne?

Hyperion daje po czaszce? Chcę zmienić klimaty po Kingu i Bukowskim. 

Edytowane przez Wiolku
Opublikowano
  W dniu 5.12.2013 o 00:36, bluber napisał(a):

W dniu 4.12.2013 o 23:10, alienator napisał(a):

Co przoduje aktualnie w gatunku postnuklearnego świata? Noszę się z zamiarem zakupienia dwóch książek metro2033/34, chyba że polecicie coś lepszego forumowi koledzy

Swan Song - Robert McCammon

Cos jeszcze? Labedzi spiew i wszystko co bylo na poprzedniej stronie wymienione juz dawno mam przeczytane.
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

szukam jakiegoś dobrego dark fantasy z wikingami w roli głównej. tzn taka alternatywa wersja średniowiecza i wikingowych klimatów, z lekką nutką fantasy jakimiś potworami, gigantami czy innymi szajsem ale żeby nie było tego za dużo. najlepiej dłuższa seria. coś jak w gierce "banner saga".

Edytowane przez tk___tk
Opublikowano

Wiking.Dziecko Odyna,jedyna książka o wikingach jaką znam. 

Ja z kolei szukam coś w stylu metro 2033,post apo i ogólnie takie sprawy,co będzie najlepsze?

Opublikowano
  W dniu 30.01.2014 o 14:58, pawciokratos napisał(a):

Ja z kolei szukam coś w stylu metro 2033,post apo i ogólnie takie sprawy,co będzie najlepsze?

Za każdym razem jak ktoś zadaje takie pytanie, to pada odpowiedź "Swan Song". Sam nie czytałem, parę osób się spuszcza nad tym na forum.

Opublikowano

Jest niby Metro 2034 ale nie czytałam i nie wiem czy polecać. A tak z postapo to Dorga Comac'a McCarthy, Jestem Legendą Mathesona,  Robokalipsa, ale to nie dokońca POSTapo, chociaż fajne czytadło, Kantyk dla Leibowitza, ale tutaj może styl nie podejść. Piknik na skraju drogi - klasyka, szczerze polecam. Jak chcesz coś innego, to możesz spróbować Dzień Tryfidów, jak jest się obeznanym z filmami okołoapokaliptycznymi to da się zauważyć dużo wątków zżynanych z tej książki. Kiedyś Fabryka Słów wydała taką antologię Epidemie i Zarazy tam też jest kilka perełek. No i jedna z moich ulubionych wizji zrujnowanej Europy: Czarny Horyzont lub Czerwona Mgła. Ale to już daleko od klimatów atomowej apokalipsy ;)

Opublikowano

Kiedyś w fantastyce było świetne opowiadanie w klimatach postapokaliptycznych: Chłopiec i jego pies.

Metro 2034 jest całkiem dobre, ale gorsze od 2033.