Skocz do zawartości

Szukam książki podobnej do...

Featured Replies

Opublikowano

Wiking.Dziecko Odyna,jedyna książka o wikingach jaką znam. 

Ja z kolei szukam coś w stylu metro 2033,post apo i ogólnie takie sprawy,co będzie najlepsze?

Jest niby Metro 2034 ale nie czytałam i nie wiem czy polecać. A tak z postapo to Dorga Comac'a McCarthy, Jestem Legendą Mathesona,  Robokalipsa, ale to nie dokońca POSTapo, chociaż fajne czytadło, Kantyk dla Leibowitza, ale tutaj może styl nie podejść. Piknik na skraju drogi - klasyka, szczerze polecam. Jak chcesz coś innego, to możesz spróbować Dzień Tryfidów, jak jest się obeznanym z filmami okołoapokaliptycznymi to da się zauważyć dużo wątków zżynanych z tej książki. Kiedyś Fabryka Słów wydała taką antologię Epidemie i Zarazy tam też jest kilka perełek. No i jedna z moich ulubionych wizji zrujnowanej Europy: Czarny Horyzont lub Czerwona Mgła. Ale to już daleko od klimatów atomowej apokalipsy ;)

Dorzuciłbym jeszcze klasyka - "Aleja potępienia" Rogera Zelaznego. Szybka 'lektura drogi' w klimatach postapo.

Edytowane przez zduniacz

• Odpowiedzi 613
  • Wyświetleń 133 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• "Kuchnia Polska"

• To jak w końcu ta róża ma na imię?           Hyhyhy. <Figlarz>

• Nie czytałem biografii Osbourna, ale na tej Keitha się trochę zawiodłem. Jeśli oczekujesz kontrowersyjnej lektury, ujawnienia jakichś grzeszków ludzi z szołbizu, to raczej nie zabieraj się za to, bo c

Opublikowano

Hej Ludziska.

Czy jest jakaś dobra książka, która byłaby połączeniem horroru i sci-fi? Wątki egzystencjalne mile widziane.

Mój pomysł na tą książkę określiłbym jako połączenie Silent Hill i Mass Effect (lub Dead Space). Najlepiej, żeby była mocna atmosfera i akcja działa się poza Ziemią.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

szukam jakiejś smutnej książki "o niczym", ale takiej którą się dobrze czyta.

Opublikowano

szukam jakiejś smutnej książki "o niczym", ale takiej którą się dobrze czyta.

Henry Miller Zwrotnik Raka / Zwrotnik Koziorożca 

Edytowane przez Banny

Opublikowano

Bannek miej litość i nie wypowiadaj się w tym temacie. Smutna w sensie, melancholijna? egzystencjał? ponura? Sprecyzuj zapytanie bo pojęcie jest zbyt szerokie. 

Opublikowano

Ponura, coś o egzystencji może być, tylko żadne smutne historie miłosne, może być surrealistyczna. 

Opublikowano

Poszukuję czegoś podobnego do twórczości Charles'a Bukowskiego i jestem w kropce. Polećcie drodzy forumowicze jakieś dobre książki z rozkminą o życiu, najlepiej w miarę współczesne.

Opublikowano

Szukam dobrych reportaży, niekoniecznie polskich. Najlepiej o tematyce kulturalnej lub dotyczących historii. Czytałem już Szczygła, Kapuścińskiego i Wańkowicza.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przeczytałem metro 2033/2034 i chciałbym coś o Czarnobylu. Wiem, że PCtowy S.T.A.L.K.E.R. był na podstawie jakiejś książki, jakiej i czy warta jest przeczytania? Ewentualnie coś właśnie w tym klimacie.

Opublikowano

Wiem, że PCtowy S.T.A.L.K.E.R. był na podstawie jakiejś książki, jakiej i czy warta jest przeczytania?

Pikinik na skraju drogi.

Warto. Nie nastawiaj się jednak na "szczelanie", bo to nie te klimaty.

Opublikowano

Poza tym "Piknik na skraju drogi" nie jest o Czarnobylu.

Opublikowano

znacie jakies dobre ksiazki o tematyce katastorficznej, ale zeby nie były banalne.

Opublikowano

szukam czegos w stylu Prawdziwego Gangstera Evana Wrighta/Jona Robertsa, ogolnie jakies dobre, mocne biografie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szukam dobrego sf z elementami horroru, właśnie przeczytałem Hyperiona i chciałbym coś bardziej mrocznego, trzymającego w napięciu. Ewentualnie jakiś horror w klimatach post apo(metro czytałem)

Opublikowano

Szukam dobrego sf z elementami horroru, właśnie przeczytałem Hyperiona i chciałbym coś bardziej mrocznego, trzymającego w napięciu. Ewentualnie jakiś horror w klimatach post apo(metro czytałem)

Sięgałeś po Lovecrafta ? Może mało tam S/F, ale trzymać w napięciu umie. Polecam ''Kolor z przestworzy'' ;]

Przeczytałem metro 2033/2034 i chciałbym coś o Czarnobylu. Wiem, że PCtowy S.T.A.L.K.E.R. był na podstawie jakiejś książki, jakiej i czy warta jest przeczytania? Ewentualnie coś właśnie w tym klimacie.

A co do Metro, ciekawostka. Powstają inne wersje, pisane przez innych autorów. Niektóre są kozackie.

Opublikowano

2033 skonczylem niedawo i wciagnelo mnie mega. Teraz zaczalem 2034. Mówiąc niektore kozackie które konkretnie masz na myśli ?

Opublikowano

2033 skonczylem niedawo i wciagnelo mnie mega. Teraz zaczalem 2034. Mówiąc niektore kozackie które konkretnie masz na myśli ?

zacznij od ''DO ŚWIATŁA'' Diakow'a.. A później kolejne dwie części. :)

Opublikowano

Szukam twórczości autorów piszących podobnie do Grzędowicza i Pilipiuka. Praktycznie wyczerpałem już ich repertuar.