tk___tk 4 795 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 https://www.goodreads.com/book/show/8036916-dead-space Cytuj Odnośnik do komentarza
szaden 228 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Przeczytałbym coś w klimacie "Lęku i odrazy w Las Vegas". Cytuj Odnośnik do komentarza
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Nie wiem czemu, ale nie mogę ostatnio odnaleźć nic z gatunku sci-fi co zrobiłoby na mnie wrażenie. Chodzi mi głównie o nowsze sci-fi. Lata 80-te to absolutny triumf sci-fi jako gatunku, lata 90-te już troszkę moim zdaniem słabiej pod kątem ilości, jednak dalej znajdę tam wiele perełek. XXI wiek, moment w którym wiele wizji z klasyków lat osiemdziesiątych staje się prawdą i otaczającą nas rzeczywistością są dla gatunku sci-fi jak pustynia - nie ma nic mocnego, wstrząsającego. Już pominę kwestię cyberpunku, niech będzie sci-fi ogółem (żeby nie było, że jestem wybredny) Czy ktoś z Was czytał ostatnio w tym gatunku coś konkretnego? Zobaczę to Camillusa. Ted Chang to takie mocne 7/10, 72 litery to tak naprawdę jedno dobre opowiadanie i może parę fajniejszych zdań z pozostałych, nie ma tam nic naprawdę solidnego, odkrywczego. Historia Twojego Życia to tak naprawdę historia jakich wiele, choćby u Lema jest sporo takiego klimatu, Zrozum jest fajne, ale głównie za sprawą wprawnego pióra niż koncepcji również znanej już od wielu lat. Obecnie zabieram się za Nakręcaną dziewczynę - Paolo Bacigalupi, podobno całkiem sensowny sci-fi i to z odcieniem cyberpunku i socjologii. Zobaczymy. Natrafiliście na coś w literaturze ostatnich powiedzmy 15 lat, co pod kątem świata, idei i rozwinięcia postępu cywilizacyjnego robi wrażenie? Edytowane 29 Października 2014 przez waldusthecyc Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Próbowałeś trylogie Richarda Morgana o Takeshim Kovacsu? http://lubimyczytac.pl/cykl/1602/takeshi-kovacs Motyw z archiwizacją osobowości w stosach korowych i wszytskie tego konsekwencje całkiem fajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 czytam teraz recenzje i widzę, że: Dobra, oparta na sztafażu balansującym na granicy cyberpunku i kryminału noir, powieść. W zasadzie rzecz mało nowatorska, ale świetnie zaplanowana, z rewelacyjnym protagonistą, dopieszczoną intrygą główną i licznymi wątkami pobocznymi. dzięki za info, idzie do kolejki! Cytuj Odnośnik do komentarza
Soban 4 044 Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Dobry kryminał detektywistyczny bym przeczytał.Oglądałem ostatnio zodiaka,labirynt,siedem i czerwonego smoka i naszła mnie ochota na poczytanie czegoś podobnego.Jakieś rekomendacje książek lub bibliografii autorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Banny 2 656 Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 "Zły" czytałeś może? Nie jest to groza czy coś, co będzie Cię straszyć, ale dla mnie to wspaniała ksiażka, która pomimo jej objętości, nie pozwala się nudzić, ani na moment. Warto sprawdzić, jeśli nie znasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mate5 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Czytam sobie Colonialism and neocolonialism Sartre, jak skończę to chciałbym chłonąć więcej xx-wiecznej "lewicowej" myśli, co polecacie? Teka? Ale żadnej beletrystyki, nie trawię jej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mate5 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 To może byś coś polecił tekson, a nie tylko plusikujesz. Jejciu, niezły ten C... and N... . Np.: Four hundred million Chinese who are hungry - just like daily paid Italian labourers, who exhaust themselves at work, like French peasant - exploited by the Chiang Kai-shek family, as 75 percent of Westerners are by the great feudal lords of capitalism. Niby proste, niby aksjomat, ale jak zręcznie ubrane w słowa, chciałbym znać francuski i czytać to w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 517 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 po interstellar mam ochote na sci fi w podobnych klimatach cos jak slepowidzenie, powrot z gwiazd, oblok magellana. dobre kosmiczne sci fi, ale nie space opera jak hyperion. Cytuj Odnośnik do komentarza
drozdu7 2 695 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 po interstellar mam ochote na sci fi w podobnych klimatach cos jak slepowidzenie, powrot z gwiazd, oblok magellana. dobre kosmiczne sci fi, ale nie space opera jak hyperion. dołączam się do prośby kolegi wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 po interstellar mam ochote na sci fi w podobnych klimatach cos jak slepowidzenie, powrot z gwiazd, oblok magellana. dobre kosmiczne sci fi, ale nie space opera jak hyperion. dołączam się do prośby kolegi wyżej To może klasyka i "Wieczna Wojna" Haldemana ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Sep 1 618 Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Są jakieś godne uwagi książki w uniwersum Star Wars? Chętnie bym coś poczytał ale widze że pozycji jest tu od cholery. Cytuj Odnośnik do komentarza
xbor 54 Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Są jakieś godne uwagi książki w uniwersum Star Wars? Chętnie bym coś poczytał ale widze że pozycji jest tu od cholery. trylogia bane'a, wprawdzie poziom poszczególnych tomów bardzo różny ale warto całość przeczytać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Silver 167 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Co do trylogii Bane'a to polecam posłuchać amatorskie nagrania (audiobooki) od mako_new (blog: "poczytaj mi mako" - są tam też oczywiście inne książki: o SW, Diuna itp), gość ma moim zdaniem świetny głos i idealnie pasuje do postaci Bane'a (coś jak David Hayter i Snake.. no może trochę przesadzam , ale imo warto spróbować).Do pobrania legalnie z "chomika" mako_new lub z byle jakiego torrenta. Edytowane 12 Listopada 2014 przez Silver Cytuj Odnośnik do komentarza
degolego 2 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 po interstellar mam ochote na sci fi w podobnych klimatach cos jak slepowidzenie, powrot z gwiazd, oblok magellana. dobre kosmiczne sci fi, ale nie space opera jak hyperion. "Spotkanie z Ramą" Arthura Clarke'a, "Solaris" Lema (wiadomo), trylogia marsjańska Robinsona (trudno dostępna i skupiająca się głownie na motywie kolonizacji, ale urywa dupę). Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 mam pytanie co do książek, a dokładnie pewnej tematyki fantasy. wiem że temat troche nie ten ale nie znalazłem lepszego mianowicie - czy są jakieś książki fantasy (typowa fantastyka a nie komediowa jak pratchett) poświęcone krasnoludom, albo przynajmniej takie gdzie krasnolud(y) odgrywają główne role, albo jedne z głównych. ale nie chodzi mi o każde pierwsze lepsze fantasy bo w większości można znaleźć jakiegoś krasnoluda, ale zwykle głównymi bohaterami są ludzie albo elfy. a czy jest jakaś książka wysraźnie nastawiona na krasnoludy? idrazu mówie że nie chodzi mi o pratchetta bo jego książki wszystkie już czytałem, i pare było o krasnoludach ale to nie o to mi teraz chodzi. tylko o "zwykłe" fantasy duże bonusowe punkty jeśli te krasnoludy będą przedstawione w warhammerowym lub tolkienowskim stylu - czyli małe twarde wredne maszynki do zabijania a nie jak w ekranizacji hobbita - banda cudacznych śmiesznych ziomków którzy ledwo co walczą (elementy humoru mi nie przeszkadzają, ale chce krasnoludów madafakerów z którymi sie nie zadziera, a nie typków którzy z trudem kradną broń w mieście (dostają) a potem nawet nie zadają jednego ciosu tylko biegają w kółko) Cytuj Odnośnik do komentarza
szaden 228 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Może cykl przygód Gotrek i Felixa? Pierwszy tom to chyba "Zabójca trolli". Cytuj Odnośnik do komentarza
Yano 3 697 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Mógłbyś napisac cos więcej o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza
szaden 228 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Pierwsza część krwawej sagi o Gotreku Gurnissonie, opowiadanej przez jego towarzysza podróży, Feliksa Jaegera. Osadzona w mrocznym gotyckim świecie Warhammera, powieść "Zabójca Troli" jest zbiorem opowiadań o niezwykłych przygodach tej zabójczej pary bohaterów. Potwory, demony, czarnoksiężnicy, mutanci, orki, zwierzoludzie i jeszcze gorsze stworzenia stają na drodze Gotreka poszukującego chwalebnej śmierci w bitwie. Feliks, oczywiście musi przeżyć, aby o tym wszystkim opowiedzieć. Akcja dzieje się w uniwersum Warhammera, rzekomo czyta się bardzo szybko i przyjemnie. Bez problemu znajdziesz w sieci jeśli jesteś miłośnikiem ebooków. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez szaden Cytuj Odnośnik do komentarza
Cohle 4 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Najciekawsze książki morderców, psychopatów, et cetera? Cytuj Odnośnik do komentarza
xtomashx 162 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Szukam książki którą mógłbym czytać 5 letniej córce. Myślałem nad Baśnioborem Mulla. Ktoś czytał ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Banny 2 656 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 proszę: http://wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/ najlepszy towar w Polsce, masz podane kategorie wiekowe, to coś wybierzesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Ja był spróbował z Muminkami. Nie ogłupia, pobudza wyobraźnię, kozacki świat i postaci. Jak miałem 6 lat jarałem sie tym niesamowicie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
tk___tk 4 795 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Szukam książki którą mógłbym czytać 5 letniej córce. Myślałem nad Baśnioborem Mulla. Ktoś czytał ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi