Skocz do zawartości

Szukam książki podobnej do...

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czemu, ale nie mogę ostatnio odnaleźć nic z gatunku sci-fi co zrobiłoby na mnie wrażenie. Chodzi mi głównie o nowsze sci-fi. Lata 80-te to absolutny triumf sci-fi jako gatunku, lata 90-te już troszkę moim zdaniem słabiej pod kątem ilości, jednak dalej znajdę tam wiele perełek. XXI wiek, moment w którym wiele wizji z klasyków lat osiemdziesiątych staje się prawdą i otaczającą nas rzeczywistością są dla gatunku sci-fi jak pustynia - nie ma nic mocnego, wstrząsającego. Już pominę kwestię cyberpunku, niech będzie sci-fi ogółem (żeby nie było, że jestem wybredny)

Czy ktoś z Was czytał ostatnio w tym gatunku coś konkretnego? Zobaczę to Camillusa. Ted Chang to takie mocne 7/10, 72 litery to tak naprawdę jedno dobre opowiadanie i może parę fajniejszych zdań z pozostałych, nie ma tam nic naprawdę solidnego, odkrywczego. Historia Twojego Życia to tak naprawdę historia jakich wiele, choćby u Lema jest sporo takiego klimatu, Zrozum jest fajne, ale głównie za sprawą wprawnego pióra niż koncepcji również znanej już od wielu lat. Obecnie zabieram się za Nakręcaną dziewczynę - Paolo Bacigalupi, podobno całkiem sensowny sci-fi i to z odcieniem cyberpunku i socjologii. Zobaczymy.

Natrafiliście na coś w literaturze ostatnich powiedzmy 15 lat, co pod kątem świata, idei i rozwinięcia postępu cywilizacyjnego robi wrażenie?

Edytowane przez waldusthecyc
Opublikowano

czytam teraz recenzje i widzę, że:

Dobra, oparta na sztafażu balansującym na granicy cyberpunku i kryminału noir, powieść. W zasadzie rzecz mało nowatorska, ale świetnie zaplanowana, z rewelacyjnym protagonistą, dopieszczoną intrygą główną i licznymi wątkami pobocznymi. 

dzięki za info, idzie do kolejki!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry kryminał detektywistyczny bym przeczytał.Oglądałem ostatnio zodiaka,labirynt,siedem i czerwonego smoka i naszła mnie ochota na poczytanie czegoś podobnego.
Jakieś rekomendacje książek lub bibliografii autorów ?

Opublikowano

"Zły" czytałeś może?

Nie jest to groza czy coś, co będzie Cię straszyć, ale dla mnie to wspaniała ksiażka, która pomimo jej objętości, nie pozwala się nudzić, ani na moment.

Warto sprawdzić, jeśli nie znasz.

• Plusik 1
Opublikowano

Czytam sobie Colonialism and neocolonialism Sartre, jak skończę to chciałbym chłonąć więcej xx-wiecznej "lewicowej" myśli, co polecacie? Teka? Ale żadnej beletrystyki, nie trawię jej.

Opublikowano

To może byś coś polecił tekson, a nie tylko plusikujesz. Jejciu, niezły ten C... and N... . Np.:

Four hundred million Chinese who are hungry - just like daily paid Italian labourers, who exhaust themselves at work, like French peasant - exploited by the Chiang Kai-shek family, as 75 percent of Westerners are by the great feudal lords of capitalism.

Niby proste, niby aksjomat, ale jak zręcznie ubrane w słowa, chciałbym znać francuski i czytać to w oryginale.

Opublikowano

po interstellar mam ochote na sci fi w podobnych klimatach

cos jak slepowidzenie, powrot z gwiazd, oblok magellana. dobre kosmiczne sci fi, ale nie space opera jak hyperion.

dołączam się do prośby kolegi wyżej

Opublikowano

cos jak slepowidzenie, powrot z gwiazd, oblok magellana. dobre kosmiczne sci fi, ale nie space opera jak hyperion.

dołączam się do prośby kolegi wyżej

To może klasyka i "Wieczna Wojna" Haldemana ?

Opublikowano

Są jakieś godne uwagi książki w uniwersum Star Wars? Chętnie bym coś poczytał ale widze że pozycji jest tu od cholery.

trylogia bane'a, wprawdzie poziom poszczególnych tomów bardzo różny ale warto całość przeczytać

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Co do trylogii Bane'a to polecam posłuchać amatorskie nagrania (audiobooki) od mako_new (blog: "poczytaj mi mako" - są tam też oczywiście inne książki: o SW, Diuna itp), gość ma moim zdaniem świetny głos i idealnie pasuje do postaci Bane'a (coś jak David Hayter i Snake.. no może trochę przesadzam ;), ale imo warto spróbować).
​Do pobrania legalnie z "chomika" mako_new lub z byle jakiego torrenta.

Edytowane przez Silver
Opublikowano

"Spotkanie z Ramą" Arthura Clarke'a, "Solaris" Lema (wiadomo), trylogia marsjańska Robinsona (trudno dostępna i skupiająca się głownie na motywie kolonizacji, ale urywa dupę).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam pytanie co do książek, a dokładnie pewnej tematyki fantasy. wiem że temat troche nie ten ale nie znalazłem lepszego

mianowicie - czy są jakieś książki fantasy (typowa fantastyka a nie komediowa jak pratchett) poświęcone krasnoludom, albo przynajmniej takie gdzie krasnolud(y) odgrywają główne role, albo jedne z głównych.

ale nie chodzi mi o każde pierwsze lepsze fantasy bo w większości można znaleźć jakiegoś krasnoluda, ale zwykle głównymi bohaterami są ludzie albo elfy. a czy jest jakaś książka wysraźnie nastawiona na krasnoludy?

idrazu mówie że nie chodzi mi o pratchetta bo jego książki wszystkie już czytałem, i pare było o krasnoludach ale to nie o to mi teraz chodzi. tylko o "zwykłe" fantasy

duże bonusowe punkty jeśli te krasnoludy będą przedstawione w warhammerowym lub tolkienowskim stylu - czyli małe twarde wredne maszynki do zabijania

ironbreaker01.jpg

a nie jak w ekranizacji hobbita - banda cudacznych śmiesznych ziomków którzy ledwo co walczą (elementy humoru mi nie przeszkadzają, ale chce krasnoludów madafakerów z którymi sie nie zadziera, a nie typków którzy z trudem kradną broń w mieście (dostają) a potem nawet nie zadają jednego ciosu tylko biegają w kółko)

Opublikowano (edytowane)

Pierwsza część krwawej sagi o Gotreku Gurnissonie, opowiadanej przez jego towarzysza podróży, Feliksa Jaegera. Osadzona w mrocznym gotyckim świecie Warhammera, powieść "Zabójca Troli" jest zbiorem opowiadań o niezwykłych przygodach tej zabójczej pary bohaterów. Potwory, demony, czarnoksiężnicy, mutanci, orki, zwierzoludzie i jeszcze gorsze stworzenia stają na drodze Gotreka poszukującego chwalebnej śmierci w bitwie. Feliks, oczywiście musi przeżyć, aby o tym wszystkim opowiedzieć.

zabojca-trolli-b-iext22068656.36165.1266

Akcja dzieje się w uniwersum Warhammera, rzekomo czyta się bardzo szybko i przyjemnie. Bez problemu znajdziesz w sieci jeśli jesteś miłośnikiem ebooków.

Edytowane przez szaden
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja był spróbował z Muminkami. Nie ogłupia, pobudza wyobraźnię, kozacki świat i postaci. Jak miałem 6 lat jarałem sie tym niesamowicie.

• Plusik 2