Skocz do zawartości

Szukam książki podobnej do...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze wracając do książek o pierwszej wojnie. Toczy ktoś miał do czynienia z książką Jana Dąbrowskiego pt. "Wielka Wojna 1914-1918"?

Tytuł ten przewijał mi się parę razy podczas poszukiwań książek poświęconych temu okresowi. Pojawiło się swego czasu wznowienie i tak też rozważam jego zakup.

Opublikowano

To ja dodam na koniec tego tematu swoje trzy grosze:

Odyn, Loki i reszta ferajny, czyli szukam czegoś co pozwoli mi ogarnąć mitologie nordycką.

Mitologia nordycka - neil gaiman. Dobre to? Są pakiety z Amerykańskimi Bogami w dobrej cenie.

Przeczytałem ostatnio tego Gaimana, przyjemnie napisane(niczym opowieści do ogniska) i będziesz po niej dość ogarnięty w kwestii kto jest kim, ale parę rzeczy nie jest tak dokładnie ujętych, jak chociażby w mym pierwszym podejściu do tematu, tj. "Mitologii Germanśkiej" Artura Szrejtera, w której jest też parę historii o herosach, a także więcej nazwisk i pewne mity są bardziej rozwinięte.

Z drugiej strony- czytając opinię na temat tej książki(Szrejtera), widzę głównie ludzi jęczących, że jest skrócona i uproszczona w stosunku do starszych pozycji... Może kiedyś.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym  przygotować się na nadchodzącego GOW-a jak do Wiedźmina, więc co byście polecili na temat mitologii nordyckiej, szukam czegoś w miare przystępnego. Z tego co słyszałem to dobrym wyborem będzie cos pomiędzy Greenem, a Leszkiem Słupeckim, ale jaki wybor będzie najlepszy? A może proponujecie cos innego?

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Atlas zbuntowany i Źródło - warto? Dość obszerne knigi.

Opublikowano (edytowane)

Zadałeś sobie trochę retoryczne pytanie. Jeśli rzeczywiście krążysz w okół libertariańskich partii w swoich poglądach (łącznie z ekstremalnymi wypadkami vide wszystkie wcielenia Korwina), to de facto te książki znasz, znasz ich ogólną wymowę, przesłanie i filozofię w nich zawartą. Obie powieści-traktaty z perspektywy literackiej są co najwyżej średnie (ja mam dosadniejsze opinie).

Fun fact:

W statusach wspomniałeś, że lubisz Bioshocka - pierwsza część to bardzo dosłowna krytyka filozofii Ayn Rand i jej całkiem pełnoprawna dekonstrukcja (na swój bark bierze bardziej dojrzałą książkę, czyli Atlas zbuntowany), czyni to samą grę bardzo zaangażowaną politycznie, choć oczywiście tylko jeśli do warstwy fabularno-ideowej przykłada się jakąkolwiek wagę.

Fun fact 2:

Książki, mimo zmiażdżenia przez krytyków, cieszyły się i ciągle cieszą popularnością, bardzo często wśród młodszej części społeczeństwa.

Dlatego zawsze podpisuję się pod tym cytatem:

There are two novels that can change a bookish fourteen-year old’s life: The Lord of the Rings and Atlas Shrugged. One is a childish fantasy that often engenders a lifelong obsession with its unbelievable heroes, leading to an emotionally stunted, socially crippled adulthood, unable to deal with the real world. The other, of course, involves orcs

Edytowane przez Hendrix
  • Plusik 1
Opublikowano

Tak, właśnie dzięki Bioshockowi chciałbym poczytać te książki. 

Ten cytat znam :cool:

Opublikowano

Jakie książki o tematyce filmowej warto przeczytać? Są w ogóle wartościowe opracowania przetłumaczone i wydane na naszym rynku czy kierować się tylko w stronę wydań anglojęzycznych?

Opublikowano

Podwójna odpowiedź :v

@PATRYG

Wszystko zależy czego dokładnie potrzebujesz, książki o tematyce filmowej to przepastny worek, od beletrystyki powiązanej ze świadkiem filmowym, literatury popularnonaukowej, biografii, aż po akademickie opracowania i eseje literackie.

@Paliodor

Warto, te monumentalne dzienniki są przede wszystkim bardzo dobrym zapisem literackim (nie na darmo porównania do dzienników Manna), Junger poza tym to ciekawa i skomplikowana persona. Nie bawi się też w wybielanie własnej osoby, co pewnie nie jednemu autorowi przyszłoby na myśl, zważywszy na okoliczności i wyznawane poglądy.

Spotkania z Picassem, Sartrem, przyjaciel Heideggera, człowiek, za którym wstawił się Brecht - to nie jest twój standardowy nacjonalista.

• Plusik 1
Opublikowano

Głównie interesują mnie opracowania akademickie, ale jeśli są materiały z którymi warto się zapoznać z dowolnej dziedziny literatury o tej tematyce to jestem otwarty na propozycję.

Znalazłem Film Art. Sztuka Filmowa Bordwella. Warto się tym zainteresować?

Opublikowano

Od Dicka brać wszystko jak leci czy skoncentrować się na kilku wybranych pozycjach? Czy te najpopularniejsze twory są również tymi najlepszymi? Przeczytałem póki co tylko "Blade Runnera" i bardzo mi się podobał.

Opublikowano (edytowane)

Ja na dniach skończę Blade Runnera. Później pewnie wezmę Ubika i Człowieka z Wysokiego Zamku. Ale również jestem ciekaw czy ktoś wie więcej o jego twórczości. Co warto jeszcze przeczytać. Wszystkiego raczej nie będę kupował, bo Diuna np. czeka.

Edit: Przeczytane. Bardzo fajna książka. :) Niezłe postapo.

Edytowane przez ireniqs
Opublikowano

Szukam książki podobnej do...

Amerykanscy Bogowie - Gaimana, mam "Chlopaki Ananansiego".

Cos jeszcze sensownego w tym klimacie?

Przeczytałem "....Bogów" i jestem zawiedziony. Historia miała duży potencjał, a rozwiązanie takie troche z du.py. Serial mnie ładnie nagrzał na rozwinięcie wątków w książce ,a tu panie bieda. Wszystko jeszcze bardziej spłycone. Szkoda bo mógł to być mój ksiażkowy top ale mitologi nie odpuszcze bo dobrze sie to czyta.

• Plusik 1
Opublikowano

Od Dicka brać wszystko jak leci czy skoncentrować się na kilku wybranych pozycjach? Czy te najpopularniejsze twory są również tymi najlepszymi? Przeczytałem póki co tylko "Blade Runnera" i bardzo mi się podobał.

Przeczytałem już kilkanaście jego dzieł i jak na razie nie trafiłem na nic słabego....powiem więcej, nie trafiłem nawet  na nic przeciętnego ;)

Opublikowano

Pewnie nikt tego nie będzie wiedział, ale czy istnieje jakaś fachowa literatura dotycząca broni palnej? 

• 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ktoś mógłby polecić jakieś fajne książki o samurajach itp? po recenzji Dynasty Warriors 9 pomyślałem sobie, że poczytałbym sobie coś o tamtych czasach. Może być to fikcja rozgrywająca się w tamtym czasie lub typowo historyczne coś. Dzieki