Plugawy 3 661 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Wziąłem ten atlas o gwiazdach bo jest bardziej o gwiazdach niż ta książka o astronaucie. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza
keyzee 86 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Ślepowidzenie,Marsjanin,Chór zapomnianych głosów.To znam szukam czegoś w tym stylu-kosmos,akcja na statku kosmicznym.Bardziej akcja niż myślenie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 poleci ktoś jakąś książkę o mitologii nordyckiej? Mitologia Nordycka Gaimana, Mity Skandynawskie Greena, coś innego, czy może od razu na głęboką wodę i spróbować się z Eddą? EDIT Wziąłem Gaimana Cytuj Odnośnik do komentarza
Andreal 2 123 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 W dniu 7.04.2018 o 21:38, keyzee napisał: Ślepowidzenie,Marsjanin,Chór zapomnianych głosów.To znam szukam czegoś w tym stylu-kosmos,akcja na statku kosmicznym.Bardziej akcja niż myślenie. Cykl Głębia Marcina Podlewskiego, cykl Expanse James S.A. Corey, cykl Starcarrier Iana Douglasa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 850 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 3 godziny temu, Rayos napisał: poleci ktoś jakąś książkę o mitologii nordyckiej? Mitologia Nordycka Gaimana, Mity Skandynawskie Greena, coś innego, czy może od razu na głęboką wodę i spróbować się z Eddą? EDIT Wziąłem Gaimana Mimo wszystko szukałbym trochę bardziej akademicko, jeśli interesuje cię to troszkę poważniej. Nawet jeśli gajmanowska lektura jest atrakcyjna, to pamiętaj, że to koleżka, który rysuje sobie komiksy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Wiem, prawdopodobnie po Gaimanie jakiś czas później zasięgnę Eddy Starszej i/lub Młodszej Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 850 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Zwariowałeś, wpisz sobie nawet głupio w googlach, wejdź na wiki i spójrz na bibliografię, tam macaj. I to przerób najpierw, a potem się bierz za właściwe źródło, a potem wróć do tych lektur, bogatszy o tę poetycką wiedzę i wtedy zaczniesz, jak mniemam, dopiero cokolwiek łączyć w całość. Wybacz, nie ma drogi na skróty. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 jak będę chciał zacząć na poważnie się tym zainteresować, to wtedy zasięgnę wiedzy z innych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 850 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 To nie marudź i czytaj dalej bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 przecież nie marudzę :| Cytuj Odnośnik do komentarza
Kinoji 763 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Przeciez jako wprowadzenie ksiazka Gaimana bedzie jest dobrym pomyslem. Napisane w przystepny sposob, swietne pioro Gaimana, 200 stron. Jesli Ci podejdzie to wtedy smialo mozesz siegac po cos powazniejszego. Zaczynajac od drugiej strony czesto mozna sie wlasnie zrazic zamiast zachecic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Banny 2 656 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Szukam książki/metody, która pomogłaby poprawić pamięć. Nie wiem czego to przyczyną, ale przeczytam książkę i za pół roku nie potrafię przypomnieć sobie pewnych rozdziałów, albo wydarzeń - mowa tu o książkach reportażowych, co do powieści to jest trochę lepiej spamiętać mi całość. Czy nieuważnie czytam? Czy to, ze tyle siedzimy przed ekranami telefonów, tabletów i PC ma już na nas taki wpływ? Czy może to przez brak edukacji (jak w szkole, na uczelni) mózg się rozleniwił i takie są tego efekty? Do tego postu natchnęło mnie pewne wydarzenie, niedawno przejeżdżając przez Słupsk starałem się odtworzyć jakąkolwiek myśl, ciekawostkę, przemyślenie z książki Filipa Springera "Miasto Archipelag". Daremnie niestety. Tak samo przypomnienie sobie reportaży "13 pięter", które czytałem 2 lata temu bodajże, byłoby niemałym kłopotem. Pomocy! Edytowane 6 Czerwca 2018 przez Banny Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 850 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 To wszystko przez to, że przejeżdżałeś przez Słupsk i się nie zatrzymałeś na piwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wiolku 1 592 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 @Banny sporo o tym temacie masz w nowym numerze "Psychologia dziś" od Charakterów (link). Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Pewnie nie dowiem się, ale spróbuję - ktoś poleci jakąś dobrą książkę historyczną (fabularyzowane mnie nie interere) o początkach Związku Sowieckiego, bolszewikach, wielkiej czystce? Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 850 Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Nie wiem, mam na chacie nawet takie coś, ale nie czytałem, to ci nie powiem co i jak https://sprzedajemy.pl/8600-historia-komunistycznej-partii-zwiazku-radzieckiego-czyrna-2-402203-nr50492682 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Kurde, że też żadne wydawnictwo nie reaktywowało Wielkiej czystki Roberta Conquesta No nic, Archipelag GUŁag kupię i poszukam czegoś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 1 godzinę temu, Rozi napisał: Kurde, że też żadne wydawnictwo nie reaktywowało Wielkiej czystki Roberta Conquesta No nic, Archipelag GUŁag kupię i poszukam czegoś jeszcze. Mam oryginał ... Jeszcze nie czytany o_0 Archipelag mam na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wiolku 1 592 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Po prozie i fikcji czas na jakiś reportaż. Szukam czegoś dobrego o Japonii, o kulturze, kuchni, turystyce, obyczajach, anime, grach, seksualności, o wszystkim! Oczywiście może się to znajdować w kilku publikacjach. Czy Japoński wachlarz to najlepsze co znajdę na polskim rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza
mugen 1 947 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Tokyo Lucky Hole 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 "Dzienniki japońskie" P. Milewski http://lubimyczytac.pl/ksiazka/247648/dzienniki-japonskie-zapiski-z-roku-krolika-i-roku-konia "Bezsenność w Tokio" M.Bruczkowski http://lubimyczytac.pl/ksiazka/151299/bezsennosc-w-tokio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PATRYG 290 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 19.08.2019 o 13:44, mugen napisał: Tokyo Lucky Hole Również polecam Jesli interesujesz się kinem to polecam Za różową kurtyną. Historia japonskiego kina erotycznego Jaspera Sharpa. Bardzo szczegolowo o nurcie pinku eiga (ponad 500 stron). Z reportaży koniecznie sprawdź Kwiaty w pudelku Karoliny Bednarz o sytuacji kobiet w Japonii. Do tego przetłumaczone niedawno Japonia utracona Alexa Kerra. edit: Z klasyki bardzo warto Pochwała cienia Tanizakiego - esej o japońskiej estetyce Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez PATRYG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Czy znacie może horrory (książki lub opowiadania) traktujące o ludzkości stłamszonej przez maszyny? Coś w klimatach I have no mouth and I must scream, ale warunkiem koniecznym jest to żeby było po polsku. Jestem niecierpliwy i nie chcę czekać -naście dni na przesyłkę zza granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Hejka buzki Poszukuje nieocenzurowanej historii Anglii (nie Wielkiej Brytanii). Wskazane ksiazki w jezyku oryginalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 W dniu 14.11.2019 o 10:08, _M_ napisał: Hejka buzki Poszukuje nieocenzurowanej historii Anglii (nie Wielkiej Brytanii). Wskazane ksiazki w jezyku oryginalnym. A może Wyspy Normana Daviesa? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi