Dud.ek 2 043 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Odyn, Loki i reszta ferajny, czyli szukam czegoś co pozwoli mi ogarnąć mitologie nordycką. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hubert249 4 273 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Szukam książek o tematyce UFO/duchów/teorii spiskowych itd. Nie chodzi mi o powieści,tylko literaturę "faktu" Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Spróbuj von Danikena, ze swoja teorią, że dawno dawno temu Ziemię nawiedzali Obcy, którzy stoją za wieloma dziełami starożytnych cywilizacji. Fajnie się to czyta, oczywiście z koniecznym dystansem. Albo inaczej, mnie się fajnie czytało dawno temu gdy byłem nastolatkiem Literatura faktu" w grubym cudzysłowie pasuje tu jak ulał. Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Znacie coś osadzonego w XIX stuleciu z elementami fantastyki, ew. ale mniej horroru? ( coś mniej znanego bez lovecraftów ). Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 849 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 No, Poe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Był. Z krukiem na czele. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Poleciłbym Hawthorne'a, ale nie wiem czy na naszym rynku coś oprócz Szkarłatnej Litery (która nie pasuje do poszukiwań), Marmurowego Fauna i Diabeł w rękopisie wyszło, ale jego opowiadania są bardzo dobre i warto znać. Dalej na pewno Chesterton, powinien się spodobać, choć oczywiście radzę unikać publicystyki. Zostając w okolicach klasyki na pewno powinien dojść H. G. Wells i Machen, choć ten drugi to oczywista inspiracja Lovecrafta (oj dużo zapożyczył H. P. od niego), więc horroru będzie sporo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Dahaka 1 851 Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Znacie jakieś książki około-sci-fi które poruszają motyw wiedza vs ignorancja? Inna niż Fahrenheit 451 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Jakieś dobre opracowania historyczne o piratach? Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 http://lubimyczytac.pl/ksiazka/228763/republika-piratow Cytuj Odnośnik do komentarza
selene 3 367 Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Coś równie zaje.bistego jak "Morfina" Twardocha? Cytuj Odnośnik do komentarza
Banny 2 656 Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Coś równie zaje.bistego jak "Morfina" Twardocha? w Październiku ma być kolejna książka tego pisarza, "Król" fragment w sieci, zapowiada się dobrze. może "Dygot"? Mi się podobał. Edytowane 27 Września 2016 przez Banny Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Serio ten Szczepan taki fajny? Ja gardzę polską literaturą obecną, więc proszę Hendrixa o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Inną duszę też można polecić - Orbitowski z ciężkim piórem, ale ostatecznie się broni, choć z tematu po prostu powinien wycisnąć więcej.@RoziW sumie gdyby nie twoje pytanie, to uniknąłbym tematu Morfiny. Jednak padło, więc i swoje zdanie o autorze napiszę. Nie lubię prozy Twardocha, jest dla mnie autorem przecenianym (to samo zdanie zresztą mam o wszystkich "muszkieterach"; Żulczyk, Orbitowski, Twardoch i w mniejszym stopniu Karpowicz), zbyt dużo u niego niepotrzebnych błyskotek, jego styl jest niespójny, zbyt lukrowany (och, jego zbiór opowiadań to prawdziwa męka), obszyty patosem i bolączką "wszechwiedzy". W zasadzie jedyną książką, którą doceniam jest Drach, tu wysiłek przynajmniej miał cel, tak samo jak lingwistyczne popisy.Reszty nie cenię, a nawet - jak w przypadku wspomnianego zbioru - nie cierpię. Morfina łapię się do tej pierwszej grupy.Co do polskiej literatury współczesnej, przy odrobinie szukania, każdy znajdzie coś dla siebie. Kogo lubię poczytać? Zbigniew Kruszyńszki, późny debiut, dojrzała proza, stosowna do wieku autora. Wit Szostak, dużo dobrych pomysłów, czasami lepsze, czasami gorsze wykonanie, ale zawsze dobrze mi się czytało. Weronika Murek i jej debiut był świetny i zaskakująco dopracowany, czekam na dalszą karierę. Zresztą ogólnie całkiem sporo ciekawych młodych autorek mamy. Andrzej Bart? Może nie zawsze świeży, może za bardzo utknął w postmodernizmie, nie mniej nadal go cenię. Generalnie mógłbym dłużej wymieniać, ale warto czasami się skusić na rodzimą literaturę i czegoś poszukać, bądź nadrobić ( jak np. Prawiek i inne czasy - Olgi Tokarczuk, dziś trochę zakurzona, a to w zasadzie jedna z jej najlepszych powieści). Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 849 Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Szukam jakiegoś opasłego, wnikliwego, niespecjalnie fabularyzowanego opracowania nt. starożytnego Rzymu, najlepiej przedchrześcijańskiego. jest coś; ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 http://lubimyczytac.pl/ksiazka/66259/historia-starozytnego-rzymu http://lubimyczytac.pl/ksiazka/33880/historia-rzymu Cytuj Odnośnik do komentarza
Krzys PL 28 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Szukam czegoś podobnego do Non stop - Brian W. Aldiss. Ogólnie jakiejś fantastyki, która dzieje się w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Ślepowidzenie Petera Watsa. Świetne zaimplementowanie motywu wampiryzmu. Odległa przyszłość i daleka podróż niesamowicie zaawansowanym statkiem kosmicznym. Hard s-f. 10/10. Edytowane 30 Października 2016 przez MAJOCHEY_PL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czezare 1 450 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Szukam czegoś podobnego do Non stop - Brian W. Aldiss. Ogólnie jakiejś fantastyki, która dzieje się w przyszłości. Bardzo polecam "Przestrzeń Objawienia" Alistaira Reynoldsa i następne części, jeśli ta się spodoba. Very Hard SF... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mugen 1 946 Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Czaję się na to, ale w formie fizycznej praktycznie nie do kupienia ed. w przyszłym roku wznowienie, osom ^_^ ed2. albo i nie Edytowane 9 Listopada 2016 przez mugen Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 849 Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Jako, że zawsze czytam kilka książek na raz, to dopiero teraz skończyłem tego McBride'a. Ja nie wiem ze względu na co ten Ptak zrobił niby taką furorę. No chyba, że nie zrobił, a cały ten szum, to takie samo amerykańskie pierdolenie, jak i cała książka. Drugą połowę czytałem praktycznie na siłę. Aby do przodu, aby już poszło. Serio liczyłem na jakąś awanturniczą powieść, może na coś w pięknym stylu Twaina. Ale na tym się srodze przejechałem. Miał tam być i humor. Humor? Właśnie, śmiechu warte poczucie humoru. Uśmiechnąłem się, nie powiem, ze dwa razy szczerze, dziesiątki z politowaniem. Problemy poruszane? Bo jakby nie było amerykańska historia? Bo nie wiem, czarnuchy? Wielkie kontrowersje ponoć wzbudził. Czym? Takie problemy mają amerykanie dzisiaj? Nie polecam. Szkoda czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Malibu 940 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Jakie forumek kryminały/thrillery poleca? Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 James ellroy a z tych wcześniejszych pisarzy to dashiel hammett i Raymond chandler. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Tommo 1 003 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Odswiezam sobie paragraf 22 i prosiłbym o polecenie czegoś z podobnie zabawnymi i absurdalnymi dialogami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Polecicie jakies dobre fantasy ktore wyszlo w tym roku albo w poprzednim? Jak nie to kupie szwagrowi Hyperiona choc to s-f jak czytalem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi