Paliodor 1 761 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Jeszcze wracając do książek o pierwszej wojnie. Toczy ktoś miał do czynienia z książką Jana Dąbrowskiego pt. "Wielka Wojna 1914-1918"? Tytuł ten przewijał mi się parę razy podczas poszukiwań książek poświęconych temu okresowi. Pojawiło się swego czasu wznowienie i tak też rozważam jego zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza
gkihdghdhj 354 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 To ja dodam na koniec tego tematu swoje trzy grosze: Odyn, Loki i reszta ferajny, czyli szukam czegoś co pozwoli mi ogarnąć mitologie nordycką. Mitologia nordycka - neil gaiman. Dobre to? Są pakiety z Amerykańskimi Bogami w dobrej cenie. Przeczytałem ostatnio tego Gaimana, przyjemnie napisane(niczym opowieści do ogniska) i będziesz po niej dość ogarnięty w kwestii kto jest kim, ale parę rzeczy nie jest tak dokładnie ujętych, jak chociażby w mym pierwszym podejściu do tematu, tj. "Mitologii Germanśkiej" Artura Szrejtera, w której jest też parę historii o herosach, a także więcej nazwisk i pewne mity są bardziej rozwinięte. Z drugiej strony- czytając opinię na temat tej książki(Szrejtera), widzę głównie ludzi jęczących, że jest skrócona i uproszczona w stosunku do starszych pozycji... Może kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 374 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Chciałbym przygotować się na nadchodzącego GOW-a jak do Wiedźmina, więc co byście polecili na temat mitologii nordyckiej, szukam czegoś w miare przystępnego. Z tego co słyszałem to dobrym wyborem będzie cos pomiędzy Greenem, a Leszkiem Słupeckim, ale jaki wybor będzie najlepszy? A może proponujecie cos innego? Cytuj Odnośnik do komentarza
mugen 1 947 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Spójrz post wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza
wronerro 257 Opublikowano 8 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Szukam książki podobnej do... Amerykanscy Bogowie - Gaimana, mam "Chlopaki Ananansiego". Cos jeszcze sensownego w tym klimacie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Atlas zbuntowany i Źródło - warto? Dość obszerne knigi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Zadałeś sobie trochę retoryczne pytanie. Jeśli rzeczywiście krążysz w okół libertariańskich partii w swoich poglądach (łącznie z ekstremalnymi wypadkami vide wszystkie wcielenia Korwina), to de facto te książki znasz, znasz ich ogólną wymowę, przesłanie i filozofię w nich zawartą. Obie powieści-traktaty z perspektywy literackiej są co najwyżej średnie (ja mam dosadniejsze opinie).Fun fact:W statusach wspomniałeś, że lubisz Bioshocka - pierwsza część to bardzo dosłowna krytyka filozofii Ayn Rand i jej całkiem pełnoprawna dekonstrukcja (na swój bark bierze bardziej dojrzałą książkę, czyli Atlas zbuntowany), czyni to samą grę bardzo zaangażowaną politycznie, choć oczywiście tylko jeśli do warstwy fabularno-ideowej przykłada się jakąkolwiek wagę.Fun fact 2:Książki, mimo zmiażdżenia przez krytyków, cieszyły się i ciągle cieszą popularnością, bardzo często wśród młodszej części społeczeństwa.Dlatego zawsze podpisuję się pod tym cytatem:There are two novels that can change a bookish fourteen-year old’s life: The Lord of the Rings and Atlas Shrugged. One is a childish fantasy that often engenders a lifelong obsession with its unbelievable heroes, leading to an emotionally stunted, socially crippled adulthood, unable to deal with the real world. The other, of course, involves orcs Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez Hendrix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Tak, właśnie dzięki Bioshockowi chciałbym poczytać te książki. Ten cytat znam Cytuj Odnośnik do komentarza
PATRYG 290 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Jakie książki o tematyce filmowej warto przeczytać? Są w ogóle wartościowe opracowania przetłumaczone i wydane na naszym rynku czy kierować się tylko w stronę wydań anglojęzycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza
Paliodor 1 761 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 ERNST JUNGER - PROMIENIOWANIA Warto? A jeśli tak to dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Podwójna odpowiedź :v@PATRYGWszystko zależy czego dokładnie potrzebujesz, książki o tematyce filmowej to przepastny worek, od beletrystyki powiązanej ze świadkiem filmowym, literatury popularnonaukowej, biografii, aż po akademickie opracowania i eseje literackie.@PaliodorWarto, te monumentalne dzienniki są przede wszystkim bardzo dobrym zapisem literackim (nie na darmo porównania do dzienników Manna), Junger poza tym to ciekawa i skomplikowana persona. Nie bawi się też w wybielanie własnej osoby, co pewnie nie jednemu autorowi przyszłoby na myśl, zważywszy na okoliczności i wyznawane poglądy.Spotkania z Picassem, Sartrem, przyjaciel Heideggera, człowiek, za którym wstawił się Brecht - to nie jest twój standardowy nacjonalista. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PATRYG 290 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Głównie interesują mnie opracowania akademickie, ale jeśli są materiały z którymi warto się zapoznać z dowolnej dziedziny literatury o tej tematyce to jestem otwarty na propozycję. Znalazłem Film Art. Sztuka Filmowa Bordwella. Warto się tym zainteresować? Cytuj Odnośnik do komentarza
Paliodor 1 761 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 @Hendrix: dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wiolku 1 592 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Od Dicka brać wszystko jak leci czy skoncentrować się na kilku wybranych pozycjach? Czy te najpopularniejsze twory są również tymi najlepszymi? Przeczytałem póki co tylko "Blade Runnera" i bardzo mi się podobał. Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja na dniach skończę Blade Runnera. Później pewnie wezmę Ubika i Człowieka z Wysokiego Zamku. Ale również jestem ciekaw czy ktoś wie więcej o jego twórczości. Co warto jeszcze przeczytać. Wszystkiego raczej nie będę kupował, bo Diuna np. czeka. Edit: Przeczytane. Bardzo fajna książka. :) Niezłe postapo. Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez ireniqs Cytuj Odnośnik do komentarza
Dud.ek 2 043 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Szukam książki podobnej do... Amerykanscy Bogowie - Gaimana, mam "Chlopaki Ananansiego". Cos jeszcze sensownego w tym klimacie? Przeczytałem "....Bogów" i jestem zawiedziony. Historia miała duży potencjał, a rozwiązanie takie troche z du.py. Serial mnie ładnie nagrzał na rozwinięcie wątków w książce ,a tu panie bieda. Wszystko jeszcze bardziej spłycone. Szkoda bo mógł to być mój ksiażkowy top ale mitologi nie odpuszcze bo dobrze sie to czyta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
adi 189 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Od Dicka brać wszystko jak leci czy skoncentrować się na kilku wybranych pozycjach? Czy te najpopularniejsze twory są również tymi najlepszymi? Przeczytałem póki co tylko "Blade Runnera" i bardzo mi się podobał. Przeczytałem już kilkanaście jego dzieł i jak na razie nie trafiłem na nic słabego....powiem więcej, nie trafiłem nawet na nic przeciętnego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Pewnie nikt tego nie będzie wiedział, ale czy istnieje jakaś fachowa literatura dotycząca broni palnej? Cytuj Odnośnik do komentarza
Banny 2 656 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Coś jak "Masa[...]" ? ...Na prezent. Cytuj Odnośnik do komentarza
II KoBik II 2 635 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Nie chce mi sie wertowac. Cos o Pablo Escobar? Cytuj Odnośnik do komentarza
drozdu7 2 696 Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Ktoś mógłby polecić jakieś fajne książki o samurajach itp? po recenzji Dynasty Warriors 9 pomyślałem sobie, że poczytałbym sobie coś o tamtych czasach. Może być to fikcja rozgrywająca się w tamtym czasie lub typowo historyczne coś. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 http://lubimyczytac.pl/ksiazka/25032/samuraje-dzieje-japonskich-wojownikow Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Szwagier ma urodziny a jako że interesuje się od jakiegoś czasu amatorsko astronomią to chciałem mu kupić ksiązkę z tego tematu. Myśle nad tym http://www.empik.com/atlas-nieba-przewodnik-po-gwiazdozbiorach-rudz-przemyslaw,p1090936185,ksiazka-p Ale czy to nie jest ksiązka raczej dla dzieci i młodzieży? Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 849 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Skoro amatorsko i od jakiegoś czasu, to co za różnica ;P Cytuj Odnośnik do komentarza
mugen 1 947 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Wpadłem dziś na taką reckę, wiec może to: https://naekranie.pl/recenzje/zapytaj-astronaute-recenzja-ksiazki Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi