Basior 1 068 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Są jakieś ciekawe książki o gamedevie? Przeczytałem Krew, Pot i Piksele i cholernie mi się podobało. Niekoniecznie po polsku bo tu raczej bieda. I niekoniecznie o dużych studiach. Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 2 godziny temu, Basior napisał: Są jakieś ciekawe książki o gamedevie? Przeczytałem Krew, Pot i Piksele i cholernie mi się podobało. Niekoniecznie po polsku bo tu raczej bieda. I niekoniecznie o dużych studiach. Może nie do końca typowo o gamedavie ale polecam: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 579 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 @Basior Jeśli jeszcze nie miałeś okazji czytać, to zapraszam do udziału. Losowanko na dniach. Chociaż nie wiem na ile akurat ta książka się wpisuje w trend Twoich poszukiwań ;] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Basior 1 068 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 6 minut temu, Kmiot napisał: @Basior Jeśli jeszcze nie miałeś okazji czytać, to zapraszam do udziału. Losowanko na dniach. Chociaż nie wiem na ile akurat ta książka się wpisuje w trend Twoich poszukiwań ;] Dzięki, ale mam swoją kopię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
AK-47 214 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Szukam podobnych książek do ślepowidzenia, ale napisanych bardziej przystępnym językiem, ktoś coś poleci? Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 17 minut temu, AK-47 napisał: Szukam podobnych książek do ślepowidzenia, ale napisanych bardziej przystępnym językiem, ktoś coś poleci? Mniej hard sci-fi, ale sporo filozofii. Książka łatwiejsza, bardziej przystępna. Ja bawiłem się dobrze: Grzegorz Gajek " Ciemna strona księżyca". Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 579 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 3 godziny temu, AK-47 napisał: Szukam podobnych książek do ślepowidzenia, ale napisanych bardziej przystępnym językiem, ktoś coś poleci? Może cykl Expanse. Tak, tan sam na podstawie którego powstał świetny serial. Klimaty długimi chwilami bardzo podobne, ale treść zdecydowanie łatwiejsza w przyswojeniu. No i jak się spodoba, to wystarczy na długo (obecnie 8 tomów). A z jednostrzałowców to może nieco klasycznie "Wieczna Wojna" - Joe Haldeman. Czytałem ostatnio i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 znacie dobre książki o popkulturze? Cytuj Odnośnik do komentarza
Krzys PL 28 Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Szukam czegoś co będzie obiektywnie(chociaż troche) opowiadało o początkach podboju kosmosu. Gównie chodzi mi o czasy zimnej wojny, pierwsze rakiety, zwierzęta, ludzie w kosmosie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 W dniu 25.07.2021 o 11:34, Krzys PL napisał: Szukam czegoś co będzie obiektywnie(chociaż troche) opowiadało o początkach podboju kosmosu. Gównie chodzi mi o czasy zimnej wojny, pierwsze rakiety, zwierzęta, ludzie w kosmosie itd. Mogę Ci to polecić: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4887064/scigajac-ksiezyc Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 757 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Panowie. Dobre książki o Kampanii Wrześniowej? Póki co zaopatrzyłem się w 'Polska 1939. Pierwsi przeciwko Hitlerowi' Rogera Moorhouse'a. Cytuj Odnośnik do komentarza
Josh 4 411 Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Pytanie do fanów serii "Metro": jakie polecacie odsłony spoza głównej trylogii? Jakieś fajne spinoffy? M2033 bardzo mi się podobało, kolejną część uważam za nieco gorszą, ale jeszcze całkiem zjadliwą, za to finał w postaci Metro 2035 to dla mnie przefilozofowana papka, której nawet nie dałem rady wymęczyć do końca. Jest coś jeszcze godnego uwagi od innych pisarzy utrzymanego bardziej w klimatach pierwszej książki? Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 8 minut temu, Josh napisał: Jest coś jeszcze godnego uwagi od innych pisarzy utrzymanego bardziej w klimatach pierwszej książki? Może ciut inne klimaty, ale jest dużo podobieństw i ja czytam wszystko spod szyldu Fabrycznej Zony. Trylogia Gołkowskiego : Ołowiany świt, Drugi brzeg i Droga donikąd powinna Cię zainteresować. Mało filozofii, sporo ciekawych przygód i eksploracji w ukraińskiej strefie wykluczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
drozdu7 2 696 Opublikowano 17 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Książki o 2WŚ, co lepsze "Europa Walczy" Daviesa czy "I rozpętało się piekło" Hastingsa? Co bardziej przystępne i w sposób ciekawszy opisuje najważniejsze kampanie? Dodatkowo interesuje mnie "Gułag" Applebaum, "Zapomniany Żołnierz" Sajera, "Berlin 1945.Upadek"Beevora. Dobre książki? Ogólnie jakby ktoś zechciał napisać taki must have historyczny to byłoby cudnie Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 18 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Jeśli interesuje cię druga wojna światowa, to absolutny must-read to "Studium tyranii" Alana Bullocka i tryptyk Williama Shirera "Powstanie i upadek III Rzeszy". Dorzuciłbym do tego "Lodołamacza" Suworowa, który na podstawie danych z archiwów rosyjskich ujawnił, że uderzenie Hitlera miało charakter wyprzedzający w stosunku do planowanej agresji radzieckiej na III Rzeszę. O "Gułagu" Applebaum słyszałem same dobre rzeczy, ale nie czytałem. Jeśli chodzi o Daviesa, to mam wrażenie, że to przeciętny historyk, który jest uwielbiany w Polsce, bo jest polakofilem. II Wojna światowa doczekała się też mnóstwa opracowań konkretnych, dotyczących określonych kampanii czy momentów. Dlatego poleciłbym dodatkowo "Między dwiema wojnami" H. Batowskiego, która świetnie wyjaśnia rosnące napięcia międzynarodowe w pauzie między 1918 a 1939 i dlaczego wojna była nieuchronna. U mnie na półce stoi też "Centrala Europa", którą napocząłem, lecz musiałem odłożyć z braku czasu i możliwości wgłębienia się. To studium dwóch totalitaryzmów, ale pisane taką focaultowską metodą według mnie - erudycja na niesamowitym poziomie, masa smaczków, ale trzeba mieć siły i czas na to. Jeśli chodzi o powstanie warszawskie to polecam książkę J. Ciechanowskiego. O Bitwie o Anglię polecam "Sprawę honoru Dywizjon 303" Lee Olsona, o zaangażowaniu cosa nostry w inwazję aliantów na Sycylię "Mafia na wojnie" Tima Newarka. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kalel 3 634 Opublikowano 18 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 https://lubimyczytac.pl/ksiazka/161855/druga-wojna-swiatowa Ja obecnie czytam tę pozycje. Rozdziały są chronologicznie uszeregowane, z podziałem na Europejski i Azjatycki teatr wojny. Trochę o taktyce i rysu historycznego. Best of both worlds. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
drozdu7 2 696 Opublikowano 18 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Na "Drugą Wojnę Światową" Beevora patrzyłem i pewnie bym ją zakupił. Jednak ostatnio przerzuciłem się na e-booki i za hooya nie ma nigdzue tego w takiej formie. Dlatego myślałem o tych innych jego książkach - Berlin, Stalingrad, Ardeny, D-Day. Tylko nie wiem czy potem czytając 2WŚ nie będzie to zwykła powtórka. Daviesa odrzucam raczej bo poczytałem i zarzutów jest mnóstwo. Jeśli chodzi o wojnę w Wietnamie to chyba "Epicka Tragedia" Hastingsa najlepsza? Już nie męczę, ale jakby ktoś chciał polecić coś historycznego z jakiegokolwiek okresu (byleby to było wciągające) to nie zabraniam Cytuj Odnośnik do komentarza
Blaise 3 603 Opublikowano 18 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Nie wiem czy to ci odpowiadać będzie, ale ja buduję swoją biblioteczkę historyczną w oparciu o pozycje akademickie głównie, więc jeśli chodzi o starożytność to polecam Wolskiego, którego polecał Rozi, od siebie dodatkowo imperium grecki-rzymskie P. Veyna (absolutnie genialny zbiór esejów), z historii sredniowiecza to jeśli chodzi o historie powszechną to polecam T. Manteuffla, sredniowiecze polskie - Jasienicę, aczkolwiek jestem świadom ze to takie trochę czytadło i trzeba ostroznie podchodzić. Jeśli chodzi o XIX wiek w Polsce - S. Kieniewicza. Popatrzę potem na półkę i ewentualnie coś dopiszę, jak mi się przypomni. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gregorius 480 Opublikowano 19 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Jeśli ktoś interesuje się krucjatami do Ziemii Świętej,Bizancjum, Orientem to z całego serca polecam tą pozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 19 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 W dniu 18.03.2022 o 11:44, drozdu7 napisał: Na "Drugą Wojnę Światową" Beevora patrzyłem i pewnie bym ją zakupił. Jednak ostatnio przerzuciłem się na e-booki i za hooya nie ma nigdzue tego w takiej formie. Dlatego myślałem o tych innych jego książkach - Berlin, Stalingrad, Ardeny, D-Day. Tylko nie wiem czy potem czytając 2WŚ nie będzie to zwykła powtórka. Daviesa odrzucam raczej bo poczytałem i zarzutów jest mnóstwo. Jeśli chodzi o wojnę w Wietnamie to chyba "Epicka Tragedia" Hastingsa najlepsza? Już nie męczę, ale jakby ktoś chciał polecić coś historycznego z jakiegokolwiek okresu (byleby to było wciągające) to nie zabraniam Druga Wojna Światowa Beevora jest cymesikiem, chyba najlepsza taka ogólna synteza. No i Pierwsza Wojna Światowa od Janusza Pajewskiego, top. Daviesa nie omijaj i nie odrzucaj, Boże Igrzysko Cytuj Odnośnik do komentarza
drozdu7 2 696 Opublikowano 19 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Wziąłem jednak Europa Walczy, także nie odrzuciłem chłopa Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Jakaś książka dla dziesięciolatki? Może być fantasy, superbohaterskie byleby lekko sie czytało. Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 435 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, Plugawy napisał: Jakaś książka dla dziesięciolatki? Może być fantasy, superbohaterskie byleby lekko sie czytało. Kiedyś czytałem Warcrafta pamiętam, Jest cała seria, lekko się to czyta a historia wciąga. Ewentualnie komiksy? Najlepiej zrób reaseach, bo kupisz coś co poleci w kąt po 5ciu minutach to smutna żaba Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez oFi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mugen 1 947 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 10 godzin temu, Plugawy napisał: Jakaś książka dla dziesięciolatki? Może być fantasy, superbohaterskie byleby lekko sie czytało. Nie wiem, nie czytałem, ale pewnie Harry Potter. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 616 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 10 godzin temu, Plugawy napisał: Jakaś książka dla dziesięciolatki? Może być fantasy, superbohaterskie byleby lekko sie czytało. Seria Percy Jackson, pierwsza część to Złodziej Pioruna, Pendragon, Opowieści z Narnii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi