ogqozo 6 549 Opublikowano 14 października 2009 Opublikowano 14 października 2009 Orwell to taka nieudolna podróba "Nowego, wspaniałego...". Gdyby nie te wszystkie oszołomy to nikt by dzisiaj nie wpadł na to, że Orwella można uznać za dobrego pisarza. Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 14 października 2009 Opublikowano 14 października 2009 (edytowane) WOJNA TO POKÓJ. NIEWOLA TO WOLNOSC. But stąpający na ludzką twarz - na zawsze, człowieku. Cokolwiek byś nie napisał nie zmieni faktu, ze się jaram. A "Rok 1985" Burgessa czytał? Edytowane 14 października 2009 przez Walter_Cronkite Cytuj
Gość lukasz Opublikowano 14 października 2009 Opublikowano 14 października 2009 Szukam czegoś w stylu "Nowy Wspaniały Świat" Huxleya, tylko osadzonego w trochę bliższych realiach. Mysle, ze moze ci sie spodobac tworczosc Kafki. To jest duzo blizsze. Wrecz realistyczne. "Proces" oczywiscie. "Zamek" tez swietny, moze nawet lepszy, ale to juz troche inne jest. Cytuj
epl 160 Opublikowano 14 października 2009 Opublikowano 14 października 2009 Szukam książek o tematyce apokaliptycznej - koniec świata, wojna nuklearna itp. Możecie coś takiego polecić? droga - mccarthy (to nie jest kraj...), bardzo fajne, post apokaliptystyczne, wciaga jak bagno Cytuj
ogqozo 6 549 Opublikowano 14 października 2009 Opublikowano 14 października 2009 Myślałem o "Drodze" itp., ale jednak postapokalipsa to nie to samo, co Apokalipsa. W "Drodze" nie ma żadnego walącego się świata, świat się już zawalił, teraz są dożynki. Bardziej "Mad Max" niż "Pojutrze". Cytuj
epl 160 Opublikowano 14 października 2009 Opublikowano 14 października 2009 (edytowane) nio tak;] ale jak juz jestesmy w temacie to jeszcze postman (duuuzo lepsze od sredniego filmu costnera) i world war z (wojna z zombie - rewelacja) a no i children of men (ale kazdy juz film widzial;] Edytowane 14 października 2009 przez epl Cytuj
marjano 161 Opublikowano 15 października 2009 Opublikowano 15 października 2009 Orwell to taka nieudolna podróba "Nowego, wspaniałego...". Gdyby nie te wszystkie oszołomy to nikt by dzisiaj nie wpadł na to, że Orwella można uznać za dobrego pisarza. No orwell nie jest dobrym pisarzem. Z podobnych zlotych cielakow przychodzi mi na mysl Kerouac (zasluga polskiej tlumaczki, ze czyta sie to jeszcze jakos). Cytuj
wiki1993 539 Opublikowano 2 lipca 2010 Opublikowano 2 lipca 2010 Jakiejś książki o seryjnych mordercach szukam Cytuj
Kibot 10 Opublikowano 13 lipca 2010 Opublikowano 13 lipca 2010 coś podobnego do lot nad kukułczym gniazdem? Cytuj
zduniacz 123 Opublikowano 30 lipca 2010 Opublikowano 30 lipca 2010 (edytowane) Szukam jakiejś książki podobnej do Twilight, to znaczy takej delikatnie klimatyczno-fantastycznej że tak powiem, jakies wampiry, moga byc zjawy upiory czy inne duchy, ale zeby fabuła bardziej skupiona była na problemach przyziemnych, bo to dla dziewczyny ksiazki szukam na prezent. Cos polecacie? Edytowane 30 lipca 2010 przez zduniacz Cytuj
Wojtass 2 Opublikowano 9 sierpnia 2010 Opublikowano 9 sierpnia 2010 coś w deseń 'ojca chrzestnego' właśnie skończyłem i chce jeszcze. Słyszałem kiedyś o gościu który napisał książkę o mafii i dostał wyrok śmierci. Może ktoś poratuje tytułem? Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 9 sierpnia 2010 Opublikowano 9 sierpnia 2010 saviano - gomorra jest temat na forumie Cytuj
Velius 5 709 Opublikowano 22 sierpnia 2010 Opublikowano 22 sierpnia 2010 Szukam czegos podobnego do Pan Lodowego Ogrodu, bardzo mi sie ta ksiazka spodobala i jestem ciekawy co jeszcze z tego gatunku mogloby mi sie spodobac. Cytuj
Q-Jot 321 Opublikowano 12 września 2010 Opublikowano 12 września 2010 Chciałbym coś podobnego do Fight Clubu. Ta książka wciągnęła mnie do ostatniej strony. Chcę coś we współczesnych realiach, z problematyką, która mogłaby być mi bliska. Choke/ Udław się widziałem film, nie wiem czy warto brać się za książkę, Rozbitka z kolei znam zakończenie. Nie musi być koniecznie Palahniuka, byle było dobre i ciągle czymś zaskakiwało. Znajdzie się coś? Cytuj
Gość Opublikowano 12 września 2010 Opublikowano 12 września 2010 Polecałbym Ci inne książki Palahniuka, czyli "Dziennik" i "Niewidzialne potwory". Ta pierwsza z początku średnio mi podeszła, ale potem się rozkreciła i z wypiekami na twarzy czekałem na zakończenie bardzo ciekawej historii. "Niewidzialnych potworów" jeszcze nie skończyłem, ale klimat i styl Chucka aż wylewa się z kartek i czyta się bardzo przyjemnie. Cytuj
froncz piotrewski 1 732 Opublikowano 13 września 2010 Opublikowano 13 września 2010 Gaiman - Amerykańscy bogowie albo księga cmentarna Cytuj
Mikes 65 Opublikowano 13 września 2010 Opublikowano 13 września 2010 Chciałbym coś podobnego do Fight Clubu. Ta książka wciągnęła mnie do ostatniej strony. Chcę coś we współczesnych realiach, z problematyką, która mogłaby być mi bliska. Choke/ Udław się widziałem film, nie wiem czy warto brać się za książkę, Rozbitka z kolei znam zakończenie. Nie musi być koniecznie Palahniuka, byle było dobre i ciągle czymś zaskakiwało. Znajdzie się coś? Zakończenie rozbitka zna się od pierwszej strony więc Szukam czegoś surrealistycznego, Boris Vian siema Cytuj
Gość donsterydo Opublikowano 12 października 2010 Opublikowano 12 października 2010 Szukam czegoś podobnego charakterem do: "Zadomowienie" i "Zagubieni chłopcy" Orson Scott Card Cytuj
xbor 54 Opublikowano 24 listopada 2010 Opublikowano 24 listopada 2010 Szukam czegoś w klimatach post apokaliptycznych, może być powieść, zbiór opowiada. Cytuj
szaden 228 Opublikowano 24 listopada 2010 Opublikowano 24 listopada 2010 " Droga" Cormac McCarthy. Cytuj
Figaro 8 213 Opublikowano 26 listopada 2010 Opublikowano 26 listopada 2010 Szukam książki dla kogoś, kto chce chłonąć ciekawie i mądrze skonstruowane zdania, żeby po prostu polepszyć swój warsztat. Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 26 listopada 2010 Opublikowano 26 listopada 2010 (edytowane) Henry Miller Edytowane 26 listopada 2010 przez banny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi